Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 20:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: UWAGA - Kradzież Kolekcji
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 03:57 
Weteran
Weteran

Witam.

Niedawno nastąpiła zuchwała kradzież całego zbioru pamiątek wojennych oraz całego zbioru fotografii z lat wojny mających olbrzymią wartość dokumentalną. Poszkodowanym jest niezwykle sympatyczny, przyjazdny młodzierzy i muzeom płk. Leopold Oleniuk. Wszystko zostało wyniesione z jego domu -pod pretekstem pożyczki dla sfilmowania.

Niewykluczone, że elementy kolekcji ktoś będzie chcial sprzedać w naszym środowisku. Proszę pilnie zwracać uwagę co wam proponują do kupna. Dla ułatwienia podaję spis skradzionych rzeczy:

Order Virtuti Militari V klasy,

Krzyż Walecznych -trzykrotne nadanie,

Krzyż Monte Cassino,

Złoty i Srebrny Krzyż zasługi,

Medal za Tobruk,

Medal za Monte Cassino,

Medal za udział w Wojnie obronnej 1939,

Medal Wojny,

Brytyjski Medal Wojny,

Brytyjska Gwiazda za Wojnę,

Brytyjska Gwiazda Afryki,

Gwiazda Italii,

Włoski Medal Wojny

Tych rzeczy poszukujemy! Jeżeli ktokolwiek z Was dostał w ciągu ostatnich dwóch tygodni ofertę kupna czegoś z wymienionych-proszę o natychmiastowy kontakt.

Poszukujemy też unikalnej kolekcji fotografii z czasów wojny. Kolekcja - to zbiór szlaku bojowego od Armii Karpaty w 1939 roku, przez Obóz na Węgrzech w Komarom, po walki o Tobruk, Monte Cassino itp.

Na froncie płk. Oleniukowi towarzyszył zawsze aparat fotograficzny utrwalajacy wszytkie tak złe, jak i te lepsze momenty życia zołnierzy ...Obrona Tobruku, El Gazali, Fortu El Mehili, Derny - tu na fotografiach byli żolnierze samodzielnej Brygady Strzelców Karpackich.

KOlejne -to walki o Monte Cassino, Anconę, przełamanie Linii Gotów, Bolonia - tu w fotografie przedstawiały zołnierzy 3 Dywizji Strzelców Karpackich. Leopold Oleniuk jako dowódca 8 baterii 4 dywizjonu 7 Pułku Artylerii z nieodłącznym aparatem -uwieczniał życie na froncie.

Fotografie sa unikalnym zbiorem dokumentującym naszych polskich żołnierzy. Pomóżmy to odnależć!!! wszytkie one przez ponad 55 lat były skrzętnie ukrywane przed systemem ówczesnej Polski. Dopiero ledwie 8 lat temu-ujrzały śwaitło dzienne, podobnie jak i dopiero niedawno Leopold Oleniuk został doceniony przez władze wolnej Polski. Dziś ma 94 lata...a mimo tego uzyczał na wystawy...chętnie opowiadał poszukiwaczom o swoich przeżyciach. Pomóżmy mu-odnależć pamiątki jego życia, i jakby nie było-kawał historii naszego wojska.

Każda informacja o wymienionych przedmiotach-jest bardzo ważna...Liczę, że jesli ktoś Wam zaproponuje -pomożecie to odzyskać.

Pozdrawiam, India

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 marca 2007, 17:42 przez india, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 12:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Interesuje się PSZnZ i bardzo szkoda mi tych fantów, większość tych wymienionych ma bardzo dużą cenę. Mam swoje forum o PSZnZ i może ten "kolekcjoner" akurat tam zajrzy i napiszę, że chce sprzedać parę rzeczy, wtedy Cię India poinformuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 13:40 
Pułkownik
Pułkownik

Myślę że warto by było podać numery krzyży - o ile są znane. Przy podaniu samej listy są chyba nie do odnalezienia. Szczegolnie Krzyże VM i Walecznych ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 14:51 
Specjalista
Specjalista

K......TWO W BIALY DZIEN KRZYZ MONTE CASSINO TAK VIRTUTI MILITARI TEZ ALE KW ZACHODNIE NIE BYLY NUMEROWANE

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 15:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zmobilizujmy się panowie, może część tych fantów zostanie odnalezionych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 20:22 
Moderator
Moderator

bolas napisał(a):
Myślę że warto by było podać numery krzyży - o ile są znane. Przy podaniu samej listy są chyba nie do odnalezienia. Szczegolnie Krzyże VM i Walecznych ...
Niestety numerów krzyży kombatant nie pamięta i fotografii odznaczeń też nie ma :(
Jedynie co ma to legitymacje klubu kawalerów oredu VM, ale tam jest tylko numer legitki. Napisałemw tej sprawie do klubu z zapytaniem czy może oni wiedzą jaki Pan płk. Oleniuk ma numer krzyża. Jeszcze nie odpisali, ale jak dostanę tą informację to zamieszczę na forum. Sprawa bardzo przykra........Jeszcze niedawno oglądałem te odznaczenia :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 20:55 
Pułkownik
Pułkownik

Nie chciałbym krakać ale bez znanych numerów identyfikacja będzie bardzo trudna, o ile nie niemożliwa. Zdjęcia prędzej. Warto opisać dokładniej opisać fotografie - co na nich widać, szczególne i charakterystyczne motywy itp. To też jak szukanie igły w stogu siana, ale kto wie może gdzieś coś się pojawi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 21:07 
Moderator
Moderator

Wiem wiem, ten wątek ma na celu "uczulenie" kolekcjonerów na oferty sprzedaży VM i tych innych odznaczeń hurtem, oraz/lub hurtem zdjęć z tułaczki wojennej tego pana. Wątpie, żeby to wypłynęło gdzieś na serwisach aukcyjnych bo zapewne to kradzież na zamówienie była, ale liczę na odzew kolekcjonerów, którzy dostawali takie oferty. Niby takie ogłoszenie to nic, a jednak być może dzięki temu apelowi natrafimy na jakiś trop złodzieja. Niech to będzie przestroga dla kolekcjonerów, a także i kombatantów, którzy często z racji wieku są łatwo wierni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2007, 14:01 
Falerysta polski

Tak , to bardzo przykre . Nie jest to pierwszy przypadek kiedy "ekipa" pod pozorem czegoś "wielkiego" wypożycza od rodzin lub samych kombatantów rzeczy które pózniej nie wracają . Co do samych odznaczeń - krzyż MC był numerowany i o ile zostały dokumenty nadania to można by sie postarać o spisanie (podanie) numeru .
p.s
Co do VM - krzyże z zapasów które wywieziono z kraju były numerowane , widziałem tez krzyże produkcji Londynskiej z numerem nadania.
Czy Krzyże Zasługi były z mieczami ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2007, 16:49 
Generał Broni
Generał Broni

No właśnie, teraz coś pożycz, a potem szukaj wiatru w polu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 15:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Zobaczcie w katalogu aukcjnym ,,DESA" 23 marca jest aukcja tego typu pamiątek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 15:31 
Pułkownik
Pułkownik

Bez numerów to nie ma sensu - nie fair podejrzewać teraz każdego kto ma podobne krzyże, których przecież były setki o podejrzewanie o współudział w takim procederze. Tym bardziej brać pod lupę wszystkich którzy właśnie takie sprzedają. Nie sądze żeby DESA miała cokolwiek z tym wspólnego.

Numery to konkretny punkt zaczepienia: przykład z ebay'a - akurat jest jakiś pierwszy lepszy na aukcji (trafiony z wyszukiwarki - jest z Wawy). Gdyby znano numery można łatwo trafić na egemplarz jak się tylko pojawi:
[ img ][ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 marca 2007, 23:42 
Porucznik
Porucznik

Witam, bardzo ciekawy jestem zakonczenia tej sprawy. Mam nadzieje ze zakonczy sie pomyslnie i fanty wroca do wlasciciela.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 11:32 
Moderator
Moderator

I nadszedł czas na finał (no prawie :) ) sprawy.....
Przedmioty, które zostały skrawdzione Panu pułkownikowi zostały mu oddane. Niestety brakuje jeszcze 4 odznaczeń ale odzyskanie ich to kwestia czasu. Podejrzani siedzą w areszcie i sprawa się toczy. Oczywiście jak to zwykle bywa każdy wszystkiego się wypiera, oskarża się zupełnie niewinne osoby, przesłuchiwani są świadkowie (ja już swoje zeznania złożyłem), powoli dochodzi się do finału sprawy.
Za pomoc w tej sprawie dziękuję serdecznie osobom z tego forum, które niesamowicie dużo zrobiły w tej sprawie. Ja i Pan pułkownik, nie zapomnimy tego co te osoby zrobiły dla ratowania kawałka historii. Uwierzyłem, że są na tym świecie porządni ludzie, którym zależy los innych... Osoby te wolą pozostać w cieniu więc nie będę ujawniał kto się tak naprawdę przyczynił do takiego obrotu sprawy. Bez tego apelu w tym wątku i bez odezwu prawdopodobnie Pan Oleniuk nie widział by dzisiaj tych rzeczy na oczy.......
I jeszcze parę fotek :
Największa perełka, niestety nie numerowana...
[ img ]
[ img ]

Część odznaczeń i medali
[ img ]
I na koniec szczęśliwy posiadacz swoich pamiątek :)
[ img ]

A tutaj kombatant cytuje przebieg walk ze swojego wojennego pamiętnika. Skrupulatnie zapisywał każdy dzień walk, jeżeli tylko miał chwilę....
Niesamowite opowieści z walk, człowiek tego słuchając czuje klimat walki....
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 12:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Szczere gratulacje determinacji i ...? Skuteczności .
W tak młodym wieku dziś . No. No. Podziwiam i myślę się że
na tym forum jest więcej takich jak Ty.
Z poważaniem ukłonami i pozdrowieniami .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]