Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 01:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 19:44 
Plutonowy
Plutonowy

Szanowni koledzy! W naszm dostojnym już wieku przystoi więcej pokory. Nie ma co nauczać historii z naszych wspomnień, można jedynie one wspomnienia "młodym" opowiedzieć. Jeszcze nie ma dystansu do spraw sprzed 10-20 lat, wiedza jest wycinkowa. Pokutuje też dużo stereotypów, nie jest łatwo przyznać, że czas młodości spędziło się w g... kraju. Więc - opowiadajmy o prelu, pośmiejmy się i popłaczmy - ale na litość Boską .. nie piszmy historii. Archiwa jeszcze zamknięte!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 21:36 
Moderator
Moderator

... czy rzeczywiście powinniśmy założyć ignorancje wszystkich czytelników Forum i pisać tak, żeby nawet ci, którzy nie maja pojęcia o temacie wiedzieli o co chodzi w tym, co piszemy i w ten sposób pogłębiać wiedzę coponiektórych? to bez sensu. W końcu trzeba założyć, że są jakies podstawy, które wszyscy znamy, język, którym sie porozumiewamy. I nie zgadzam sie tu z tym co pisze Test "że nie ma głupich pytań" - bez przesady- jutro bedziemy wyjaśniać co to jest PRL, kiedy zaczęła się Druga Wojna etc. - absurd, w końcu porozumiewamy sie wszyscy korzystając z internetu i zamiast pytać co to znaczy LWP ( czy wiele innych) można ten skrót wrzucić w GOOGLE'a i samemu sobie sprawdzić.

RONINS napisał(a):
Ograniczma sie do tego co mnie interesuje z histori a o LWP nieslyszalem, moge was zapytac o rózne skróty z Zarządzania i Marketingu bo to studiuje i moge sie zalozyc ze wiekszosc niebedzie miala pojecia oczym mowie.

RONINS, nie chcę Ciebie akurat atakować i nie traktuj tego osobiscie: ty studiujesz MiZ, inni- co innego, a jeszcze inni pracują, każdy z nas używa wielu skrótów i akronimów odpowiedich dla swojej profesji i nie chodzi o to, żeby sie licytować kto kogo jakim skrótem zagnie, tylko żeby nie zadawać pytań, odpowiedzi na które znajdują sie na pierwszej stronie wyników w każdej internetowej wyszukiwarce. I nie chodzi o to, że to głupie pytanie, tylko o to, żebyś przy takiej okazji nie zaprezentował się jako totalny ignorant.

zbV napisał(a):
Nie jestem fachowcem ale przypuszczam że "LWP" to nieoficjalna nazwa

bez komentarza

Krzysiek(?) napisał(a):
gdyby nie prl (Polska Rzeczpospolita Ludowa)to ten i ów polityk dalej siedziałby w majątku pańskim i strugał fujarki, nie potrafiąc czytać, wiem że przejaskrawiam, ale takie są fakty.

Krzysiek, pomysl tylko, ze gdyby nie PRL, to najprawdopodobniej ten i ów polityk siedziałby własnie strugając fujarki na pańskim majatku, bo społeczeństwo czytałoby dużo lepiej i dużo więcej w związku z czym duża część naszych polityków nie miała by swojego miejsca w polityce, a być może odnlazłaby się strugajac fujarki...

ufff-- ale podpadne dzisiaj wielu ludziom, cóz :)

przynajmniej żeby pozytywnie zakończyć zgodze się jeszcze na koniec ze zgadzającym sie z Testem Krzyśkiem i sparafrazuję jego słowa pisząc: pytajmy- bo pytania między innymi po to sie spotykamy na tym Forum, żeby pytać - ale miejmy szacunek dla innych i siebie samych i nie zadawajmy pytań głupich...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 21:43 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dodam jeszcze pare słów do tematu. W dzisiejszych czasach ludzie malo sie interesują historią(mowie o mlodziezy), nieinteresuje ich co bylo 10 czy 20 lat temu. Wiedze historyczną zdobyc mogą jedynie na lekcji histori a i to zadko sie tym interesują.Tak jak ja czesc niemiala jej w szkole sredniej i skrot LWP zwlaszcza przy temacie z saperkami moze błąd ortograficzny!!! im sie z rodzajem saperki, a skrot WP ze stroną internetową Wirtualna Polska. Sporo osob na tym forum juz jest po 30-stce a czesci mało brakuje, dla was moze to byc dziwne ze nieznamy takich skrutów lecz mlodzi ludzie niemieli z tym stycznosci i mają prowo niewiedziec. MOje pytanie o LWP bylo z czystej ciekawosci bo skrot byl podany w temacie o saperkach i myslalem ze to jest jakis jej rodzaj o ktorym błąd ortograficzny!!!, mylilem sie :). Pisze zeby wiecej niebylo takich tematów gdyz naprawde młoda osoba niemowie o sobie moze poczuc sie urażona i moze ja zrazic do pisania czegokolwiek i zapytania ocokolwiek ze względu takiego iz zostanie wysmiana a jej pytanie bedzie odebrane jako brak wiedzy na temat histori.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 23:36 
Weteran
Weteran

No to dla mniej zoriętowanych jeszcze kilka skrutów z wyjaśnieniem:)

MO - Mogą Obić.
ORMO - Oni Również Mogą Obić.
ZOMO - Zwłaszcza Oni Mogą Obić.

Pozdrawiam i nie zapominajcie skrutów :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 marca 2004, 23:20 
Lew morski

Ale zazarta dyskusja !!! Ja to nawet sie ciesze, ze ktos nie kuma co to pzpr czy lwp no i pewnie nie wiedza co to byly pewexy :P Jednak na forum o charakterze historioznawczym chyba wypadaloby wiedziec choc to w zasadzie zaden istotny fakt to L( po LWP jeszcze malo kto kopie :lol: ) - takie wypowiedzi maja jeszcze i ta dobra strone, ze uswiadamiaja nam fakt iz wyroslo kolejne pokolenie w zupelnie innych warunkach - no i cieszmy sie!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 marca 2004, 23:43 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ehhh gadał dziad do obrazu a obraz ni razu...Tak samo i na forum tlumacze cos a tu kolejna osoba wnosi mądre słowa tylko dlakogo .. Znalazlem te oznaczenie LWP przy saperce!!!! wiem co znaczy samo WP o LWP tez slyszalem ale w temacie o saperce neizkojazylem sobie tych skrutów! mysle ze dalsza dyskusja na ten temat bedzie zbędna zreszto jak ten cały post. Mi niemusicie usiwadamiac i pisac ze pokolenie młode wyrosło tak i tak... Uswiadamiajcie młodziezy w szkole ktora moze jeszcze zmienic swoj charakter i podejcie do zycia a nie doroslej osobie ktora ma juz swoj cel i wie czego chce..Mozecie sie zemno niezgodzic. wyrazam tylko swojo opinie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2004, 11:05 
Chorąży
Chorąży

Coz, dla tak "starych" poszukiwaczy jak wiekszosc z Was pytanie moglo zabrzmiec conajmniej "dziwnie", ale myślę, że wyjaśnienie Ronina powinno Wam uświadomić, że niepotrzebne było podobne :bat zacietrzewienie w niektorych odpowiedziach. Osoba, która wcześniej nie interesowała się tematem saperek, nie miała do czynienia w swojej przeszłości z LWP, mogła skrótu nie skojarzyć. Równie dobrze skrót ten mógł oznaczać nazwę modelu, czy skrót nazwy firmy.

Dla mnie był na początku niezrozumiały na przyklad skrót BW przy butach na stronach ze sprzętem outdoor, czy na przykład WH w niektórych postach(mam nadzieję, że nie wzbudzę żadnych ognistych wypowiedzi w moim kierunku tymi wyznaniami).

Jak już powiedziałem przy innym temacie: "człowiek się uczy całe życie"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2004, 11:24 
Lew morski

Nie no kolega Ronins zle mnie zrozumial - jasne, ze mozesz nie wiedziec co znaczy w sumie jakis kretynski skrot - kazde dziesieciolecie ma swoj klimat niezrozumialy dla innych - ja nie mam zadnych pretensji, nie pouczam bo niby czemu - tylko moze sam sprowokowales niektorych ostra reakcja. Olejmy juz ten temat choc ten przymiotnik ludowe, ludowa - powodowol kiedys potezne emocje - niektorzy przez to siedzieli nawet w wiezieniach. Pozdrawiam Pit!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Jeszcze parę zdań...
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2004, 22:58 
Kapitan Petersen

RONINS napisał(a):
MOje pytanie o LWP bylo z czystej ciekawosci bo skrot byl podany w temacie o saperkach i myslalem ze to jest jakis jej rodzaj o ktorym błąd ortograficzny!!!, mylilem sie :).

Siła spokoju. Wszystko gra. Przecież tak naprawdę rozmawiamy o ogólnych procesach np. o "odmiennych stanach świadomości" nowego pokolenia. A Twoje pytanie było jedynie impulsem, lub jak kto woli pretekstem, do tego.

Mirek napisał(a):
I nie zgadzam sie tu z tym co pisze Test "że nie ma głupich pytań" - bez przesady- jutro bedziemy wyjaśniać co to jest PRL, kiedy zaczęła się Druga Wojna etc.

Jutro to może nie, ale upłynie jeszcze kilka, kilkanaście lat... Z II wojną będzie tak, jak z I ws - kto dziś z ulicy pamięta rok jej rozpoczęcia ? I nie jest to mój pesymizm lecz świadomość procesów społecznych oraz biologicznych - pamięć tak jednostek, jak i całych narodów słabnie z upływem lat. Tuż po ataku "11 września" na USA mówiło się, że tego świat nie zapomni nigdy. No ja mam problemy, żeby dziś wyliczyć, czy to było dwa, czy trzy lata temu.

Pozdrawiam wszystkich dyskutujących

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2004, 01:04 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

do towarzysza zbV: najfajniejsze jest to ze LWP, czy tez WP jak wolisz, w czasie formowania w ZSRR i pozniejszych potyczek na tym terenie nazywalo sie "PSZ w ZSRR" :) i jest to oficjalna nazwa, ktorej uzywal ś.p. gen. Zygmunt Berling wydajac odezwy do chlopakow z 1 DP.
Czesc ich pamieci!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2004, 12:35 
Weteran
Weteran

Z "Dzieje PRL":
"Wojsko
Jeszcze w Moskwie zapadła decyzja o przejęciu przez KRN zwierzchności nad Armią Polską w ZSRR, połączeniu jej z Armią Ludową i nadaniu siłom zbrojnym nazwy "Wojsko Polskie". Naczelnym dowódcą WP został gen. Michał Rola Żymierski".

Wnioskuję że wojskowi bronili się nogami i rękami przed "Ludowym", a społeczeństwo im to na siłę wciskało, to LWP. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Diabli wiedzą
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2004, 23:54 
Kapitan Petersen

Nie jestemw stanie powiedzieć, na ile była to nazwa oficjalna, a na ile nie. Była używana namiętnie w oficjalnym obiegu, np. w głównych wydaniach Dziennika Telewizyjnego w latach 80-tych. Sam pamiętam.

W ONET-owskim "WIEM" znalazłem coś takiego:

"Pierwsza Armia Wojska Polskiego, 1 AWP, związek operacyjny utworzony w rejonie Żytomierza pod nazwą 1 Armii Polskiej w ZSRR. Powstała z 1 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych w ZSRR po zwiększeniu stanu osobowego o zmobilizowanych obywateli polskich z terenów dawnej Polski wschodniej zajętych przez Armię Czerwoną. Po przekroczeniu Bugu w ramach operacji brzesko-lubelskiej, połączona z Armią Ludową, utworzyła Ludowe Wojsko Polskie (LWP) , podporządkowane organizacyjnie Krajowej Radzie Narodowej. W składzie LWP nosiła nazwę 1 Armii Wojska Polskiego (od 29 lipca dowodzona przez generała M. Rolę-Żymierskiego) i miała stanowić jedną z trzech armii planowanego Frontu Polskiego.
[/b]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2004, 21:29 
Weteran
Weteran

http://www.ipn.gov.pl/biuletyn/6/biuletyn6_2.html
A jednak:
"...I o jeszcze jednej rzeczy chcę przy okazji przypomnieć, że nasza armia zawsze miała nazwę Wojsko Polskie, dodatek "Ludowe" to jest sprawa publicystyki i propagandy. Oficjalna nazwa siły zbrojnej PRL zawsze brzmiała: Wojsko Polskie..." :idea

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2004, 00:40 
Weteran
Weteran

zbV...racja, przypomnijcie sobie co było napisane na bramach wjazdowych do jednostek...WOJSKO POLSKIE..reszta to medialny bełkot nadgorliwych redaktorów......co oczywiście niczego nie zmienia. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2004, 14:57 
Pytalski

Witam
Na zakończenie i chyba bez specjalnego komentarza powiem Wam o pewnym liście, który otrzymałem od harcerki. W skrócie prosiła o pomoc przy szukaniu patrona dla jej drużyny harcerskiej, warunek był jeden, patronem miała zostać dywizja, więc prosiła o informacje o działaniach, członkach etc. uparzonego wstępnie patrona. Wiecie jaką dywizję wybrała owa harcerka ? 20 Dywizję Grenadirów Pancernych. Nawet nie wiem czy płakać, bo śmiać się nie potrafię.

Pozdrawiam :que

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]