Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 15:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 16:40 
Generał Broni
Generał Broni

To ja też pokaże zdjęcia ikon wiszących u mnie w domu- wszystkie to pamiątki po rodzinie z Ukrainy.

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ikona
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 10:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Posiadam ikone,trafiłem ją przypadkiem w polu ornym.Wymiary to 3x3cm.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 14:20 
Pułkownik
Pułkownik

Deesis jak dobrze widzę ... świetna sprawa, gratulacje :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 19:17 
Plutonowy
Plutonowy

bolas napisał(a):
Ja wyznaje zasadę, że jeżeli coś jest napisane zgodne z ogólnie pojętymi kanonami ikonograficznymi to można to kupić. Natomiast od czasu do czasu spotyka się koszmarne potworki, które niestety nie da się zakwalifikować pod hasłem ikona. Nie przekonują mnie też zupełnie łacińskie niby-ikony pisane niegdyś i współcześnie.

Witam
Polemizowałbym z Kolegą ... Niby-ikony, jak je nazwałeś, można znaleźć np. w kaplicy zamku lubelskiego, pisane dawniej, bo za Jagiełły;) Zresztą jego samego, Jagiełłę Władysława, też tamże przedstawiono. Trochę żartuję, wiem, że piszesz o czymś zupełnie innym, ale różnice pomiędzy ikonami zależnie od regionu są niekiedy ogromne, co może troszeczkę wprawić w zakłopotanie kogoś nieobeznanego w temacie. Kanon faktycznie jest jeden i jest sztywny, dyktuje nie tylko, jak która postać ma być pisana, w jakiej pozie, szatach i z jakimi atrybutami, ale też i jakie mają być proporcje i perspektywa np. architektury. Na tym poziomie stare kościoły chrześcijańskie mają wspólne korzenie- bizantyjskie. Dużo sie zmieniło od tej pory, pomijając okres obrazoburczy, okres renesansu w katolicyzmie zatarł już ewidentnie wcześniejszy styl w malarstwie sakralnym. Wiek natomiast XIX zdemolował malarstwo kościoła wschodniego, odcisnął wyraźne piętno na ikonach grekokatolickich i pochodzących z terenów dzisiejszej Ukrainy( co zresztą widać na wklejonych przez Kolegów fotkach!). Poza tzw. ikonami szkolnymi, powstałymi w znanych ośrodkach lub znakomitych warsztatach Rosji, odstępstwa od ortodoksyjnych wyobrażeń są znaczne( vide Bojkowie, Łemkowie), mamy poza tym i tzw.ikony wiejskie, a i same wcześniej wspomniane warsztaty nie oparły się wpływom i przyjęły naleciałości zachodnioeuropejskie. Wreszcie: były ikony pisane na płótnie naciągniętym na drewno, a także na blasze i nie przestały przez to być ikonami, choć nie miały typowego podobrazia. Temat jest przeogromny, rodzimej literatury niezbyt wiele. Godna polecenia jest książka J. Giemzy " O sztuce sakralnej Przemyskiej Eparchii", która jest rewelacyjnym kompendium wiedzy o ikonach. Bardzo przejrzysta, wręcz leksykon, wg mnie elementarz.
Ponieważ pogoda jest jeszcze w miarę do jeżdżenia i zwiedzania, polecam odwiedzenie muzeów w Sanoku, zwłaszcza tamtejszego skansenu, Łańcucie, Lublinie( kaplica zamkowa), Supraślu. Każde posiada kilkutysięczny zbiór, włącznie z XVIwiecznymi " deseczkami". Jeśli widok ikony robi na kimś wrażenie, zaręczam, że po zwiedzeniu którejkolwiek ekspozycji, wyjdzie stamtąd na miękkich nogach, o ile wcześniej nie padnie z wrażenia;)
Pozdrawiam, T.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 22:46 
Pułkownik
Pułkownik

Witam, może nieco nieprecyzyjnie wyraziłem się o tych niby-ikonach o pochodzeniu łacińskim. Faktycznie masz rację, Kaplica Trójcy Świętej zmiotła mnie z powierzchni ziemi - a widziałem ją stosunkowo niedawno, bo w czasie Jarmarku Jagiellońskiego. Rewelacja, wstyd się przyznać ale nie miałem zielonego pojęcia o istnieniu takiego niesamowitego obiektu. To połączenie architektury tak charakterystycznej dla łacinników z malowidłami niemal jak z cerkwii powala. Rewelacja. Dziękuje za źródła, chętnie poczytam. Próbowałem męczyć "Teologię ikony" tego rosyjskiego autora, ale zmiażdzyła mnie swoim ciężarem ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 09:02 
Plutonowy
Plutonowy

Wizerunek samego Jagiełły też jest niezłą ciekawostką, prawda? Wielki król był raczej lichego wzrostu i taki łysawy jakby. Świat kogoś wpatrzonego w stuzłotówki może runąć w gruzy...;)
Czy zauważyliście, że większa część ikon w okładach( koszulkach) pochodzących z drugiej połowy XIXw., to tylko twarzyczki i dłonie, a na dodatek przy mniejszym formacie zazwyczaj podmalowywane oleodruki? Najlepsze, że ich twórcami byli zazwyczaj wyznawcy religii mojżeszowej. Byznes to byznes:]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 20:00 
Plutonowy
Plutonowy

Oj, cuś zacichło... zamieszajmy- niech mię powiedzą: kto zaś na ikonie? Flasza piwa do rąk własnych priorytetem PP dostarczy z wyrazami uznania ode mnie;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 11:04 
Pułkownik
Pułkownik

Niestety, nie mam pojęcia ... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 16:55 
Plutonowy
Plutonowy

Śmiało, rzadko spotykana ikona, częściej na malowidłach, ba! bardzo często! To podpowiedź taka;) Podpowiedź nr 2: nie jest to święty.
Z braterskim " Darz źródła", T.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 18:24 
Kapitan
Kapitan

hmmm, gdyby nie podpowiedzi to powiedziałbym, że to może Eliasz. Ale bez laski tylko z jabłkiem? Ma czerwony płaszcz, to może król jakowyś??? :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 18:49 
Plutonowy
Plutonowy

Dobrze kombinujesz:] Wypatruj znaków...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 19:02 
Plutonowy
Plutonowy

Temat chyba rzeczywiście trudny albo coś... Piwo zresztą już wchłeptałem, więc czas na chwilę prawdy: ta średniowieczna ikona przedstawia Boga Ojca!
Dla odmiany- święci Borys i Gleb, patroni miru domowego. Postaci historyczne, ofiary walki o tron.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 22:35 
Kapitan
Kapitan

Bóg Ojciec. Nie wpadłbym na to. Temat baaardzo rzadki, a ja nie jestem zbyt doświadczony w "ikonach". Ale w końcu forum jest też od tego żeby się czegoś nauczyć :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 października 2007, 15:15 
Pułkownik
Pułkownik

Mam takie pytanko kwestii prawnej ... czemu się tak stało jak w artykule poniżej. Czy wwóz do Polski przedmiotów zabytkowych jest zabroniony ? Bo, że wywóz bez pozwolenia to jasne, ale w drugą stronę ? Rozumiem, że jakby złapali ją Białorusini. Ale my chyba nic nie tracimy na tym, że ktoś szmugluje do nas ikony z zagranicy. Jak to więc jest ?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 12216.html

Cytuj:
Białorusinka próbowała przemycić do Polski ikony
2007-10-25, ostatnia aktualizacja 2007-10-25 13:44

Dwanaście dobrze zachowanych, prawdopodobnie XIX-wiecznych ikon próbowała przemycić do Polski Białorusinka, wjeżdżająca do naszego kraju przez przejście w Bobrownikach (Podlaskie).
Przemyt był ukryty pod podwoziem samochodu - poinformowała Izba Celna w Białymstoku. Próba przemytu była podjęta w nocy ze środy na czwartek. Wartość ikon zostanie ustalona dopiero po opinii biegłych.

Celnicy przypuszczają, że ikony były przemycane na zamówienie i miały trafić do odbiorców jeśli nie w naszym kraju, to w Europie Zachodniej.

Polskie sądy w takich sprawach najczęściej orzekają przepadek ikon na rzecz Skarbu Państwa, a potem konserwatorzy zabytków wskazują placówki muzealne z listy ministerialnej, do których eksponaty mogłyby trafić.

Właśnie w taki sposób w połowie września podlascy celnicy przekazali do Muzeum Ikon w Supraślu koło Białegostoku blisko czterdzieści ikon i metalowe krzyże, ujawnione w czasie kontroli na granicach. Większa część zbiorów tej placówki (zbiór liczy ponad 1,2 tys. ikon), to przedmioty zatrzymane przez celników.

Zastanawia mnie to tym bardziej, że ile razy nie jestem generalnie na wschodzie, zawsze mam ochotę przywieźć sobie właśnie ikonę. XIX wieczne ikony kupi się bez większych problemów, zawsze myśląc o tym obawiałem się jedynie problemu z "ichnią" służbą graniczną. Ale w życiu bym nie pomyślał, że może mi zabrać tego typu rzeczy nasza. To jak to jest ? Bo nie chciałbym przypadkiem kiedyś, jak się nie uda oprzeć pokusie stracić jakiejś fajnej ikony. :cop :cop :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 października 2007, 15:48 
Kapitan
Kapitan

Wwóz zabroniony nie jest, pod warunkiem, że zgłosisz towar do oclenia i zapłacisz cło i VAT. Jeśli będziesz próbował zataić fakt przywozu, to w razie wpadki narazisz się na przykre konsekwencje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]