Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 03:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 23:53 
Specjalista
Specjalista

Kolega terenowiec69 też jest wybitnym znawcą temat :) http://www.odkrywca.pl/wykrywacz-z-nim- ... tml#488326

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 11:02 
Generał Broni
Generał Broni

SiD napisał(a):
Wdaje mi się, że dość już tych bzdur i wprowadzania w błąd w tym temacie. Sam miałem Exa, teraz jak wszystko dobrze pójdzie stanę się właścicielem XLT, oba sprzęty są świetne i oba mają spore wady, jak każdy sprzęt z resztą, ale potrzebna jest odrobina obiektywizmu, dystansu i przede wszystkim chociaż blade pojęcie o czym się pisze...

No dobrze, ewentualne wady są zaletami więc może napisz coś o wadach? To tak gwoli obiektywizmu...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 11:46 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

SZZ,niebardzo wiem o co ci chodzi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 12:34 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Pisałem że to są opinie i odczucia moje co do EX SE każdy może mieć własne zdanie co do sprzętu..
jest super na monetki i ma tam jeszcze plusy ale mi nie leży ta maszyna.. i koniec kropka na pisałem co mi w niej nie pasuje!

p.s. Przepisuje żywcem posty VW to kompletna bzdura.

pozdrawiam reglass

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 13:18 
Generał Broni
Generał Broni

Chodzę z explorerem od wielu lat i przeszedłem jego wszystkie opcje i faceliftingi.
Mogę powiedzieć że każdy kolejny model jest udoskonaleniem poprzedniej wersji.
Zmiany są wyraźne i odczuwalne:
* Jest szybszy procesor i rzeczywiście sie to odczuwa, l
* Jest lżejszy od pierwszego i drugiego modelu dzięki lżejszej cewce i (już w drugim modelu) zastosowaniu włókna węglowego w dolnym wysięgniku.
* Łapie sygnał troszkę głębiej - moim zdaniem
Lepiej się składa od pierwszej wersji - bo w pierwszej wersji wsunięcie "teleskopowo" dolnego wysięgnika do górnego hamował kabel i faktycznie trudności były przy zmianie cewki. W SE tego nie ma.

Jednak najwiekszą zaletą jest to, ze sygnał jest wielotonowy i nauczyłem się słyszeć podwójny sygnał - czyli zachowanie wykrywki gdy np. leży alu i pod nim (lub obok) miedź.....
To jest dla mnie największą zaletą explorera bo należę do ludzi którzy szerokim łukiem omijają wszelkie rozrywki a jak wiecie zapewne to w historii cywilizacji raczej mało jest połączeń aluminium z miedzią...... Jedyna chyba co ma taki skład to zapalniki.......
I to pozwala mi w miarę skutecznie omijać wszelkie rozrywki.....

Poza tym - chodziłem z wieloma wykrywkami począwszy od najtańszych - Chińszczaków a na porządnych skończywszy i jest to jedyny wykrywacz spełniający moje oczekiwania:
- Nie telepie sie w nim coś luźnego - cały sprzęt jest sztywny jak monolit
- Nie skrzypi mi jak nim macham
- Wytrzymuje 3 dni pełne bez ładowania
- Ma wielotonowość - co przy moim słuchu muzycznym pozwala upajać się nie tylko wyglądem wyświetlacza na wyjazdach ale także przyrodą wokół mnie
- Jest bezawaryjny - nie zdarza mu się zawieść mnie a jak pod wysokim napięciem zacznie wariować to przełączam na inne częstotliwości i chodzę tam skąd inni uciekają.
- Ma regulację głośności wewnątrz co powoduje, ze nawet gdybym zapomniał słuchawek i ktoś mi pożyczył jakieś od Walkman'a to nie będzie mi dzwonić w głowie jak dzwon Zygmunta o 12.00
- Ma wspaniale rozbudowany dyskryminator, który tak sprytnie wycina żelazo, ze mając sygnał wiodący słyszę, że żelazo jest pod wykrywką mimo że jest wycięte..... Brak dźwięku w tym wypadku to też sygnał.... hehehe
- jest estetyczny i nie majta mu się kabel wkoło sztycy a mycie jego i konserwacja nie nastręcza jakichkolwiek problemów.
- Przyzwyczaiłem się do jego wagi i moge 8 godzin wymachiwać bez zakwasów.

Ma jednak jeden mankament: i to zgłosiłem do producenta jako swoją uwagę:

Nie można dokupić dłuższego kabla, odłączyć od wykrywki całej elektroniki i umieścić na np. hełmie co pozwalało by chodzić z nim w wodzie " do szyi"
Pięknie działa wodach przybrzeżnych do 80 cm głębokości wody - głębiej nie można wejść bo można zalać wyświetlacz z sercem elektronicznym i finał.....

To wszystko, fakt, że trudno się do niego przyzwyczaić i kosztuje ale satysfakcja jest niesamowita bo praktycznie na każdym wyjeździe podnoszę więcej fantów niż koledzy z innymi wykrywkami.....
Przyznaję - raz mnie Zybinek zaskoczył ale fakt, że trafiła mu sie miejsówka nafaszerowna jak dobra kasza skwarkami......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 13:28 
Specjalista
Specjalista

vincent_vega_69 napisał(a):

No dobrze, ewentualne wady są zaletami więc może napisz coś o wadach? To tak gwoli obiektywizmu...

Proszę najuprzejmiej:
- Ponieważ często przeszukuje duże tereny, gdzie nie mam konkretnej miejscówki którą warto byłoby przeczesać centymetr po centymetrze, po prostu wchodzę na pole czy do lasu i sprawdzam co wyjdzie przeszkadza mi, że Exem nie mogę szybko przeczesywać terenu. Przeszkadza w tym zarówno specyfika jego funkcjonowania, najlepiej łapie sygnały przy powolnym chodzeniu, jak i sposób jego wyważenia który nie ułatwia szybkiego przemiatania (co wobec jego specyfiki działania jest nawet słusznym posunięciem).
- Sporo się wycisza nad żelastwem, zwłaszcza jeśli stosuje dużo dyskryminacji. To chyba najpoważniejszy zarzut z mojej strony.
- Rzeczywiście ciężko się z nim osłuchać, sygnałów jest mnóstwo. To mi w nim najbardziej przeszkadzało, jeśli pole było mocno zaśmiecone. Ale wiem, że nie poświęciłem mu za dużo czasu i nie nauczyłem sie rozumieć co do mnie mówi. Nie jest to wada sensu stricte. Czy można mieć pretensję do sprzętu z wyższej półki, że jest trudny w obsłudze? Czy jest wadą XLT mnogość jego ustawień? Dla początkującego owszem, dla doświadczonego użytkownika to wręcz zaleta.
- Dyskryminacja przedstawiona na osi X;Y zamiast tylko na jednej osi. Trzeba się z tym oswoić, z adnotacją jak punkt wyżej.
- W porównaniu do takiej Xterry czy Fishera F75 jest dość prądożerny.
- W starszych modelach Pinpoint wymagał dobrego obycia, (choć mnie nie sprawiał większych problemów) w SE problem został rozwiązany.
- Jak by nie było są sprzęty lżejsze i przyjemniejsze w machaniu. Tylko taka lekkość zachęca do szybkiego wymachiwania a tego Explorer nie lubi. Taka konstrukcja była by po części w sprzeczności ze sposobem pracy z wykrywaczem.

Moja adnotacja jest taka, że określił bym to raczej jako własności, cechy charakterystyczne niż wady (choć wyważenie czy maskowanie to raczej wada nie własność). Podobnie z resztą do XLT. XLT można scharakteryzować w ten sposób, że posiada mixed-mode, a Exa w ten, że jest to typowy sprzęt dynamiczny, jak większość wykrywaczy na kolorową drobnicę. Gdyby to miały być wady, to jak by powiedzieć, że wadą motoru jest to, że tylko dwa koła a nie 4.

Uważam również, że nie jest najlepszym wyjściem opisywanie wykrywacza przez kogoś komu on nie pod pasował:
reglass napisał(a):
ma tam jeszcze plusy ale mi nie leży ta maszyna.. i koniec kropka

zwłaszcza jeśli nie ma równowagi w postaci zadowolonych użytkowników Ex-a. Jest wiele takich osób, ale mają w zwyczaju nie zabierać głosu.

Miałem Exa, sprzedałem, ale doceniłem jego możliwości, chociaż nie zdążyłem opanować jego dźwięków. Rozumiem, że komuś też może on nie pasować, ale to kwestia gustu, przyzwyczajeń o czym trzeba jasno napisać, bo później początkujący poszukiwacz dostaje jasną wypowiedź, że sprzęt się do niczego nie nadaje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 13:59 
Specjalista
Specjalista

Dzięki Kocio za wypowiedź :1 :piwo Jak mało kto masz moralne prawo, żeby wypowiadać się na temat tego wykrywacza - w przeciwieństwie do gościa, który do września 2007 chodził z HS-3, we wrześniu 2007 kupił Sovereigna GT, a teraz mądrzy się na temat Explorera :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 15:36 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dziękuję serdecznie za coraz to bardziej rozbudowane i zarazem rzeczowe wypowiedzi, które rzeczywiście mogą pomóc :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 15:46 
Generał Broni
Generał Broni

Myślę, że to co zostało napisane w tym wątku dobrze charakteryzuje EX. Spokojnie można pokazywać ten wątek osobom, pragnącym dowiedzieć się podstawowych wad i zalet tego (co tu dużo ukrywać - jednego z najlepszych sprzętów do drobnicy) wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 19:59 
Specjalista
Specjalista

Mam jeszcze takie pytanie w stosunku do użytkowników SE - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z cewkami większymi niż standardowa?
Czy cewki - 14, 16 i 18 calowa dają odpowiednio większy zasięg?
Czy lepszy zasięg jest tylko na duże przedmioty, czy także na drobnicę?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 21:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam mam wszystkie cewki do minelaba i prawde mówiac to nie ma wiekszych różnic w zasiegach pomiedzy najmniejsza a najwieksza ok 5-10% i to z duza rezerwa bo zalezy tez od ustawien jedyna zaleta duzych cewek jest to ze szybko przemiatasz duze polacie terenu.Co do opini to moge powiedziec tyle mialem juz chyba wszystkie wykrywacze z gornych półek i sa to podobne zasiegi i dyskryminacje oraz inne wlsciwosci w tych wykrywaczach niewiele odbiegaja od siebie.Wykrywacz przede wszystkim musi pasowac ci do reki i musisz sie z nim dobrze czuc a rezultaty same przyjda z czasem pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 21:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Miałem przez jakiś czas 15' cewke WOT Coilteka na EX2, jeśli chodzi o monety i drobne przedmioty nie zauważyłem lepszych osiągów, lepiej było przy trochę większych przedmiotach wyciągnąłem nią 2 klamry z dużych głebokości na totalnie zdeptanych miejscówkach, myślę że standartową cewką bym ich nie sięgnął. Później miałem jeszcze 18' DeTecha na EX SE ale nie chodziłem z nią zbyt wiele, była bardzo niewygodna, myślę że 15' to max. rozmiar z którym da się w miarę komfortowo chodzić poza tym żeby sprzęt był stabilny na 18' trzeba było zjechać sporo z czułością .
Nie mam obecnie żadnego explorera ale uważam je za bdb sprzęty, są głębokie i mają dobrą identyfikacje. Jak dla mnie największym minusem jest to o czym wspomniał SiD - sprzęt nie bardzo nadaje się do szybkiego przeczesywania terenu, gubi wtedy sygnały, dźwięki daje z lekkim opóźnieniem i daje dużo fałszywych sygnałów w zetknięciu z przeszkodami - gałązki, trawy, zawadzenia o glebę itp (im większa czułość tym więcej). Za to w powolnym dłubaniu na namierzonych miejscówkach są super i potrafią zaskoczyć głębokością. Jest jeszcze jeden istotny plus tego sprzętu nie trzeba go dostrajać do gruntu -wykrywacz robi to sam bardzo precyzyjnie przez cały czas poszukiwań, wiele osób używając innych wykrywaczy nie radzi sobie ze strojeniem do gruntu lub chodzi na automacie tracąc na głębokości a tu bez ustawiania ma się przez cały czas idealnie dostrojony sprzęt.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 09:58 
Specjalista
Specjalista

Dzięki Litościwy za opinię :) Tak przypuszczałem, że większa cewka daje lepszy zasięg tylko na większe przedmioty. Możesz jeszcze pochwalić się na co zamieniłeś Eksplorera?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 10:25 
Weteran
Weteran

Nie do końca się z tym zgadzam. Większe cewki też "chwytają" drobiazgi, zwiększenie zasięgu nie jest może tak zauważalne jak przy większych przedmiotach ale jest.
Można to sprawdzić na terenie bez żelaznych śmieci np. plaży, ponieważ w normalnym a może powinienem napisać ciekawym terenie, gdzie jest mnóstwo żelaznych śmieci w błąd wprowadza zwiększenie objętości badanego gruntu również w wyniku zwiększenia głębokości penetracji. Chodzi mi o to, że wraz ze wzrostem objętości badanego gruntu rośnie ilość takich zbędnych przedmiotów żelaznych, co skutkuje błędną identyfikacją pożądanych przedmiotów, szczególnie dla niewprawionych użytkowników, lub zupełnym ich zamaskowaniem.

Wten sposób objawia się, moim zdaniem duży minus tego wykrywacza, czyli niezbyt dobra zdolność do wyszukiwania przedmiotów zamaskowanych żelaznymi przedmiotami.
Poprawić można to używając mniejszej cewki lub przemiatać teren nie tylko wahadłowo lub po prostu dobrze osłuchać się z wykrywaczem (oczywiście to nie da 100% efektu)

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 11:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

kolejnym użytkownikom EX'ów serdecznie dziękuję za poświęcony czas i opinie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]