Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 07:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: TEKNETICS T2
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 20:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

CZY KTOŚ Z FORUM JEST SZCZĘŚLIWYM POSIADACZEM W/W WYKRYWACZA?PROŚBA O OPINIĘ.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:12 
Kapral
Kapral

Przyłączam się do prośby , niech się ujawnią posiadacze i napiszą o tym wykrywaczu . Na pewno jest gro osób które myślą o tym sprzęcie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:23 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ba, niektóre go kupiły, ale jest za zimno żeby sprawdzić jak działa. Zdaje się, że Denar od dłuższego czasu używa T2.
pzdr
juras

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:30 
Kapral
Kapral

Ja swojego T2 zamówiłem w piątek.Jak się utrzyma ciepło na dworze i tylko wyjdę w teren-napisze.Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 11:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeden z lepszych wykrywaczy na rynku, którego początkowo nie doceniłem ze wzgl. na różne opinie na forach zachodnich.

Zalety: skuteczność i bardzo dobry zasięg, lekkość i prostota, dobra dyskryminacja, ładny kolor, informacja o stanie gruntu i łatwość dostrojenia za pomocą Fastgrab, zasilanie tylko 1,5 V AA wystarczające na długo, stabilny nawet na wysokich ustawieniach.

Wady: brak pamięci chwilowej i konieczność ustawiania parametrów po każdym włączeniu, tandetność wykonania, nie chce stać na ziemi i się przewraca, brak podświetlenia, komora na baterię nie najlepiej zaprojektowana, brak opcjonalnej cewki koncentrycznej i trudność namierzania metodą X.

Używam ze słuchawkami Killer B Optima i jest to udane połączenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 11:59 
Generał Broni
Generał Broni

@Denar
Proszę o odpowiedzi na parę nurtujących mnie pytań :

1.Napisałeś że tylko 1,5V AA - nie będzie działał na akumulatorkach :que

2.Co rozumiesz przez tandetność wykonania :que Luzy,trzaski,pokrywa baterii się nie domyka....

3.Mógłbyś wrzucić zdjęcie tej nienajlepiej zaprojektowanej komorry :que

Z góry dzięki za wsztystko - ostatnio tyle czytam o F75 (ile tylko napisano :) ) oraz o T2 że w/w pytania wiele rozjaśnią :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 12:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na akumulatorkach działa długo. Tandetność to ogólne wrażenie, podobna jak w innych wykrywaczach grupy First Texas. Nie są to wykrywacze zaprojektowane na lata i nie ma się co rozwodzić nad szczegółami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 18:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

CZY JEST RÓŻNICA,NIE TYLKO CENOWA MIĘDZY TEKNETICSEM A FISHEREM F 75.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 18:45 
Plutonowy
Plutonowy

Witam!
Czy może ktoś wie jakie są różnice w zasięgach między F75, A Tekneticsem T2 ? Czy może jednak mają bardzo zbliżone zasięgi ?
Pozdrawiam! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 19:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Użawałem w niewielkim zakresie obu i nie zauważyłem aby była różnica w zasięgu, oprócz ceny jest różnica w tym, że F75 ma inne barwy, pamięć, podświetlenie skali, odrzucanie wycinkowe, mało znaczący wskaźnik poprawności identyfikacji, nieco inne fabryczne ustawienia i in. detale. Gdzieś przeczytałem, że oba wykrywacze mają inną elektronikę, ale tego nie jestem pewien i musiałby to ocenić elektronik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 20:07 
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki Denar za odpowiedź na moje pytanie :piwo :piwo :piwo Fajnie , że T2 nie ustępuje zasięgami F75 ponieważ z tego co słyszałem ten ostatni ma je naprawdę bardzo dobre.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 20:27 
Kapral
Kapral

No i F75 ma tryb statyczny którego nie ma T2

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 20:17 
Kapral
Kapral

Wczoraj do mnie dotarł. Pierwsze wrażenie po wyjęciu z kartonu i złożeniu pozytywne. Konstrukcja solidna, nic nie skrzypi, nie trzeszczy no i ta lekkość! Po prostu POEZJA! Cewka robi wrażenie bardzo solidnej i trwałej. Kabel również dosyć gruby i myślę, że w tym względzie nie będzie żadnych niespodzianek. Jedna rzecz mnie tylko niepokoi - folia na wyświetlaczu, jest cienka i ugina się po naciśnięciu palcem. Boję się, że w kontakcie z jakimś patykiem w lesie może się uszkodzić. I jeszcze jedno do wykrywacza nie można dokupić osłony cewki, pokrowca na elektronikę i baterie. To wszystko ma być dostępne w przyszłości.
Dzisiaj pierwsze wyjście w teren, tylko na godzinkę bo czasu wolnego mało, no i w las bo pola zmarznięte. Wykrywacz ma dwa tryby poszukiwań: All Metal i z dyskryminacją. Zacząłem od szukania z dyskryminacją. Bardzo prosto wszystko się ustawia, jeden przycisk-menu którego każde kolejne naciśnięcie podświetla daną funkcję i jedno pokrętło do ustawienia żądanej wielkości. W trybie szukania z dyskryminacją ustawiamy; 1)czułość od 1-99, 2)poziom dyskryminacji od 0-80,z czego 0-40 to żelazo,3)liczba tonów- i tu jest kilka możliwości, możemy sobie wybrać pojedynczy ton(średni lub wysoki),dwa tony, trzy tony, trzy tony z rozróżnianiem kapsli(kapsle dają łamiący się dźwięk),cztery tony gdzie czwarty ton (najwyższy) mają wydawać bardzo stare monety. Czy ten tryb z kapslami i starymi monetami jest skuteczny? Trudno powiedzieć ale brzmi nieżle. Tak więc na początek ustawiłem czułość75,dyskryminacja 20,tony na 3 i w las. Jest jeszcze kwestia dostrojenia do gruntu. Robi się to bardzo prosto, cyngielek do przodu i „pompujemy” czyli ruch cewką góra-dół aż się wyświetli liczba. Oczywiście robimy to w miejscu gdzie pod cewką nie ma żadnego metalu. Czy zrobiliśmy to dobrze? Sprawdzamy pociągając cyngielek do siebie(włącza się pin point) i zbliżamy cewkę do ziemi, jeśli jest cisza w głośniku, wykrywacz jest prawidłowo dostrojony do gruntu. W czasie poszukiwań zaskoczyła mnie szybkość z jaką można przemiatać teren. Można wręcz biec ,a wykrywacz i tak wszystko wyłapie. Sygnały są czytelne i nawet na sporej głębokości, powtarzalne. Wyświetlacz sporo mówi nam o znalezisku: podaje nr ID w postaci cyfry, symbol graficzny znaleziska i stopień prawdopodobieństwa wystąpienia danego przedmiotu.(trójkąt zaczerniony,^-taki daszek lub mały trójkącik)Po pociągnięciu cyngielka do siebie ,włącza się pin point i mamy jeszcze podaną głębokość w calach. No właśnie PINPOINT, jeśli można się do czegoś przyczepić w tym wykrywaczu to właśnie do tego. Jest mało precyzyjny, trzeba kopać duże dziury a jak się już coś wykopie, stopniowo całą ziemię trzeba brać w garść i przemiatać nad cewką. Myślę, że koniecznym będzie zakup osobnego, małego detektora do namierzania.
Przjdżmy teraz do trybu All Metal. Tutaj również mamy trzy nastawy 1)czułość, 2)poziom sygnału wiodącego i 3)ręczne dostrajanie do gruntu. Ręcznego dostrajania do gruntu nie stosowałem, bo świetnie działa automat. Tryb All Metal jest głębszy i myślę, że w przyszłości właśnie w tym trybie będę prowadził większość poszukiwań. Ponadto , dokładnie wiemy co się dzieje pod cewką. Żelaza do 20 nie kopie bo raczej jest to śmieć. Od 20-40 jeśli jest alarm dużego przedmiotu( dźwięk modulowanej syreny) kopie ,bo to może być „dobre„ żelazo(bagnet, element broni, itp.)Od 50 wzwyż kopię każdy sygnał ,bo to kolor i wszystko się zdarzyć może…
T 2 ma jeszcze jedną ciekawą funkcję, wyświetla w sposób ciągły informację o stopniu mineralizacji gruntu. Na wyświetlaczu jest to słupek F3O4. Jeśli zauważysz jakieś gwałtowne zmiany na tym słupku i przełożysz to na teren w którym prowadzisz poszukiwania, to być może okaże się, że właśnie odkryłeś jakieś stare zasypane ruiny lub zasypane pogorzelisko.
Reasumując uważam T2 za bardzo dobry wykrywacz. Lekki. prosty, skuteczny i głęboki. Ma wszystko to co powinien mieć bardzo dobry wykrywacz, żadnych zbędnych ”bajerów” które nabijają cenę a mają mały wpływ na skuteczność. Dla mnie-TO JEST TO!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 20:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Może się pomyliłeś, bo osłona cewki jest dostępna i chyba jest to ta sama osłona co do F75. Natomiast bardzo przydają się osłony na wyświetlacz i komorę na baterie, które są na wyposażeniu F75 a nie ma do T2 (są identyczne). Gdyby ktoś widział w jakimś sklepie w USA lub Wielkiej Brytanii to proszę o informację.
Szukam także najlepszego pokrowca na wykrywacze T2/F75, proszę o podpowiedzi, nie chciałbym rozkładać wykrywacza w połączeniu przy elektronice.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 21:15 
Kapral
Kapral

W piątek jak przysłali mi wykrywacz od razu dzwoniłem do Vikinga.Osłona na baterie,elektronikę i osłona cewki jest dostępna tylko w zestawie z F75 a 'luzem' Zeby dokupić do T2 nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]