Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 08:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 21:59 
Kapral
Kapral

Witam ! Sanches proszę o dalsze Twoje opinie odnośnie tego sprzętu , pierwsza część super . Mam pytanko czy po zakupie i wyjściu pierwszy raz w teren z explorerem też byłeś tak zadowolony czy już wtedy zakradło się zaniepokojenie że może jednak to nie jest sprzęt dla Mnie ? Pozdrawiam i życzę sukcesów . :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 22:11 
Kapral
Kapral

Co do Explorera od początku wiedziałem,że jest trudny ale mam dobry słuch muzyczny(gram na kilku instrumentach) i myślałem, że opanuję dosyć szybko ten sprzęt.Jeszcze na początku pracy z tym wykrywaczem znalazłem fajną miejscówkę i wyczesałem trochę monetek(były płytko)Nawet post pochwalny na forum Odkrywcy napisałem.Niestety , póżniej było już tylko gorzej i w końcu przestałem go lubić.Po jednym dniu pracy z T2 już wiem,że ten wyrywacz jest dla mnie.Spełnia wszystkie moje oczekiwania!Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 23:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,sanchez mam do Ciebie prozbe-czy mozesz przespacerowac sie z T2 w poblizu lini wysokiego napiecia,i napisac jak wykrywacz zachowuje sie w takim miejscu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 23:39 
Plutonowy
Plutonowy

Ja będę miał do Ciebie sanchez 3 pytania na które może będziesz mógł w przyszłości odpowiedzieć.

- Jak T2 zachowuje się pod zwykłymi liniami energetycznymi :que
- Jak się zachowuje kiedy jest wilgotno i zimno :que
- Czy ma problemy z dyskryminacją kapsli po piwie tak jak ma z tym problem F75 :que
Pozdrawiam ! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 09:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie jestem sanchezem, ale ja nie zaobserwowałem jakichkolwiek problemów w takich sytuacjach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 09:57 
Kapral
Kapral

W instrukcji wyczytałem ,że można w tym wykrywaczu zmienić częstotliwość w zakresie od F1 do F7.Nie wiem na czym to polega bo przecież jest to wykrywacz jednoczęstotliwościowy.Myślę,że są to drobne odchylenia od 13kHz jednak na tyle istotne,że są w stanie wyeliminować zakłócenia od linii wys. napięcia.Jak jest praktyce? - dam znać jak wyjdę w teren.Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 16:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Naciskając i trzymając przycisk Menu oraz przełączając spust do przodu lub do siebie można zmienić częstotliwość o niewielki segment. Może to mieć znaczenie dla wyeliminowania zakłóceń pochodzących od innych wykrywaczy pracujących obok na tej samej częstotliwości lub zakłóceń elektr.
Aftan sprawdzałem na kapslach, żadnych problemów z wyeliminowaniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 16:26 
Plutonowy
Plutonowy

:piwo dla Denara.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 00:05 
Klucznik z Klucz

Dosyc dobrze go opisujesz,choc tylko mam F75 ale widze ze to to samo.Te oslonki fabryczne są niezbyt udane,radze samemu uszyc.
Klucznik z Klucz
A na statyku szarpniesz cos z 3,5 metra?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 10:14 
Kapral
Kapral

T2 nie ma trybu statycznego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 10:54 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam,
teraz mogę już podzielić się pierwszymi uwagami. Będzie to taka mała konfrontacja EX-a i T2. Tego drugiego kupiłem z zamiarem sprawdzenia na terenie b.mocno zaśmieconym jakimś drobnym żelastwem, gdzie Minelab tracił sygnał wiodący już przy czułości 19-21. Pod tym względem nie zawiodłem się. Separacja jest wręcz genialna lecz pojawił się inny nieprzewidziany problem: oprócz smieci żelaznych na badanym terenie leżały setki szrapnelówek. T2 nie ma takiej identyfikacji jak EX i nie byłem w stanie przebrnąć przez pole. Z metra kwadratowego musiałem wykopać od 3 do 5 kuleczek. Może to wina tego, że brak mi doświadczenia z tym wykrywaczem. Jeszcze nie kojarzyłem dobrze numerów identyfikacyjnych choć starałem się zwracać na to uwagę, dźwięki w trybie dP też mi nic nie podpowiadały. Wskazania strzałeczki z kategorią w tym przypadku były nieprzydatne bo pokazywał pultaby i kapsle jeśli był płytko czyli tak samo jak dla boratynek,SAP-ków i kopiejek i monetki 5 i 10 centów jeśli kuleczka była trochę głębiej. W EX-ie szrapnelówki są dobrze rozpoznawalne w zasadzie bez starty dla dobrych sygnałów. Jeśli chodzi o zasięgi to na terenie mniej zaśmieconym gdzie Minelaba pożna trochę podkręcić T2 (mówie o trybie dyskryminacji) jest raczej bez szans. I na koniec upierdliwość strojenia do gruntu. Co jakiś czas trzeba go dostroić i o ile sama procedura strojenia jest prosta i szybka to zawsze trzeba pamiętać, żeby przestawić się na All Metal i sprawdzić czy pod cewką nie ma dyskryminowanego śmiecia bo w trybie Disc nie ma tak jak w Ex-ie sygnału wiodącego cichnącego nad śmieciem.
Podsumowując : gdyby nie te piep...one szrapnelówki to na zaśmiecony teren SUPER. Może ktoś z kolegów rozpracował już lepiej identyfikację i podpowie na co zwracać uwagę.
pozdrawiam
Juras

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 16:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

T2 jest bardzo dobry na tereny czyste, gdzie nie ma za dużo śmieci, na tereny zaśmiecone nie ma jak Tejon. Zasięg T2 jest bardzo dobry, przy wysokiej czułości ID skacze, jednak przy konkretnych sygnałach jest niewielki rozrzut. Dostrajać do gruntu trzeba dość często. Namierzanie cewką DD jest okropne, zwłaszcza w przypadku maleńkich przedmiotów.
Wykrywacz jest zakłócany przez przychodzące SMSy i gdy dzwoni komórka. Wykrywacz reaguje na pracujące obok wykrywacze Tesoro Cortes i Tejon. W przypadku Cortesa wystarczy zmienić częstotliwość na F3, w przypadku Tejona jeszcze nie próbowałem.
Nie ma wykrywaczy idealnych a T2 zaliczyłbym do tych lepszych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 19:07 
Kapral
Kapral

@juras
Ja również przesiadłem się z Ex na T2 i jeśli chodzi o jakieś porównanie to wszystko na + na korzyść T2.Być może teoretycznie, w EX jeśli podkręcisz czułość na 32 i Gain na 10 tak będzie,tylko pokaż mi teren gdzie będziesz mógł chodzić na takich ustawieniach?W praktyce trzeba z czułością zjechać na 22-26 i z gainem na 3-4.W T2 przy 99 stopniowej skali czułości chodzę na 90-95 i wykrywacz jest stabilny!Jeśli chodzi o "legendarną" dyskryminację w Ex to powiem,że po kilku wyjściach w teren T2 kopię o wiele mniej śmieci.Trzeba się trochę osłuchać ale nie kilka m-cy jak w Ex.Kilka godzin wystarczy.Jęśli chodzi o ustawienia na jakich chodzę ;Czułość 90-95(w wybitnie zaśmieconym terenie zmniejszam na 80-85),dyskryminacja na 50(szukam tylko monet i drobny kolor).dżwięk na 3.Kopię tylko powtarzalne sygnały o jednakowym tonie i takie gdzie identyfikacja cyfrowa nie za bardzo skacze(nie kopię gdy cyfry skaczą np.z 80 na 25 itp)Dodam tylko,że w bardzo zaśmieconym terenie trochę popierduje ale jak jest moneta albo fajny kolorek od razu to wyczujesz.Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 19:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mam pytanie do sancheza...Jak dlugo chodzil Pan z Explorerem i z jakim dokladnie modelem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 20:27 
Kapral
Kapral

Miałem ExSE 5 m-cy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]