Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prośba o pomoc w ID
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2008, 12:18 
Szeregowy
Szeregowy

Witam. Jeden Niemiec, właściciel Kattenrada posiada do tego pojazdu skrzynkę montowaną za oparciem kierowcy i biedaczek nie może zidentyfikować do czego to ustroistwo mogło służyć. Może ktoś z Sz. Forumowiczów potrafi podpowiedzieć ? Załączam zdjęcie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2008, 13:46 
Generał Broni
Generał Broni

NSU Kettenkrad HK-101. Mały ciągnik do holowania przyczepy lub małego działa przeciwpancernego (37 mm). Kettenkraftrad - "motocykl gąsienicowy" (w skrócie Kettenkrad), typ HK 101 jest jednym z najbardziej unikatowych pojazdów opracowanych podczas drugiej wojny światowej.

Dane taktyczno techniczne:
Rok produkcji 1940
Producent NSU Motorenwerke AG, Neckarsulm Niemcy
Załoga: trzech żołnierzy. Kierowca-mechanik i dwóch pasażerów ("desant"). Pasażerowie siedzą tyłem do kierunku jazdy.
Długość: 3m
Szerokość: 1m
Wysokość: 1.2m
Masa własna: 1235 kg
Ładowność: 325 kg, łącznie z kierowcą
Masa bojowa: 1560 kg, z załogą 3-os.
Silnik Opla, czterocylindrowy, chłodzony cieczą
Pojemność: 1478 cm3
Prędkość maksymalna: 70 km/h (wg instrukcji, inne źródła podają 80 km/h, dane powojenne 61 km/h)
Zużycie paliwa: na szosie 16 l/100 km, w terenie od 22 l/100 km w zależności od terenu

Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2008, 14:10 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki. Nie chodziło mi jednak o dane techniczne, bo ciągnik ten jest mi doskonale znany, lecz o tę zardzewiała konstrukcje za fotelem kierowcy. Niemiec nie wie co to jest i do czego używano, ja też nie wiem.Przypuszcam, że gość chciałby zrekonstruować to " cuś ", ale nie wiem co ma z tego zrobić. Może to służyło do montażu radiostacji ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2008, 14:47 
Generał Broni
Generał Broni

Skrzynka jest dorobiona później - pojęcia nie mam do czego mogła służyć - w oryginale nie ma śladu po takowej - po prostu usunąć tę kupę złomu z pojazdu i sprawa jasna :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2008, 15:53 
Szeregowy
Szeregowy

Serdeczne dzięki za sugestię. I tak właśnie napiszę Niemcowi. Tylko, czy jego teutoński umysł będzie w stanie zrozumieć, że obywatel może pokombinować i przerobić coś, co zostało wykonane na sicher w fabryce ? Pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Re
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 16:44 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Stanisław Ludwiński napisał(a):
Serdeczne dzięki za sugestię. I tak właśnie napiszę Niemcowi. Tylko, czy jego teutoński umysł będzie w stanie zrozumieć, że obywatel może pokombinować i przerobić coś, co zostało wykonane na sicher w fabryce ? Pozdrowienia.

Witam i pozwalam sobie na wrzucenie "trzech groszy" do tematu - jako zdanie odmienne od tezy wygłoszonej powyżej.

W swoim pierwszym poście Dario nie napisał, że przeznaczeniem Kettenkrada było ciągnięcie nie tylko przyczepek czy lekkich dział ppanc., lecz także cięższych jak 7,5 cm Gebirgsgeschutz 36 i 10,5 cm Gebirgshaubitze 40, jak również holowanie samolotów na stanowiska startowe.
Jednak - co najważniejsze w omawianym przypadku - przewożenie "na sobie" różnego uzbrojenia i sprzętu w specjalnych uchwytach lub zasobnikach (kontenerach).

W omawianym temacie mamy właśnie kontakt z tego rodzaju przedmiotem. Jest to moim zdaniem bez wątpienia stelaż produkcji fabrycznej, a nie dzieło domorosłego konstruktora.
Dlatego wydaje mi się, że sugestia Daria z drugiego postu nie jest słuszna - również z tego powodu, że gdyby w ten sposób podchodzic do sprawy - to każdy przedmiot, którego przeznaczenia nie zna (byc może chwilowo) obecny właściciel albo znalazca - należy wyrzucic, albo zniszczyc.
Stwierdzenie: "w oryginale nie ma śladu po takowej" - nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe.
Przecież każdy niemal pojazd konstruowany jest z określonym przeznaczeniem, a następnie w trakcie jego użytkowania podlega modernizacjom, lub dostosowaniom do nowych wynikających z potrzeb zadań.
Większośc zabudów i instalacji dokonywana jest przez innych producentów niż zakład macierzysty budujący pojazd, czy tylko podwozie - jako bazę pod nadwozie albo wyposazenie specjalne.
Wprawdzie nie znam konkretnego zastosowania tego stelaża, lecz jego wygląd, sposób rozwiązania szczegółów budowy i racjonalne użycie profili konstrukcyjnych wskazują wyrażnie, że mamy tu przedmiot o precyzyjnie przemyślanych elementach służących do instalowania i mocowania jakiegoś wyposażenia ( byc może sprzętu łączności) o dokładnie określonych wymiarach i kształtach.

Ponieważ przeznaczenie tego przedmiotu nie zostało dotychczas rozpoznane - prawdopodobnym wydaje mi się niewielkie jego rozpowszechnienie w użytkowaniu przez jednostki wojskowe.
Może pochodzic z małej serii produkcyjnej, albo byc nawet prototypowym rozwiązaniem. Unikatowośc podnosi tylko wartośc przedmiotu.
Do takiego przypuszczenia upoważnia mnie fakt, że pojazd przedstawiony w powyższym temacie jest (w każdym razie był jeszcze kilka miesięcy temu) własnością Andreasa Mehlhorna - człowieka dośc dobrze zorientowanego w przedmiocie sprawy. Skoro on nie może rozpoznac przeznaczenia - to byc może jest tak jak napisałem powyżej.
W każdym razie ja uważam to za produkt fabryczny a nie "pokombinowanie i przeróbkę dokonaną przez obywatela" i takiej sugestii bym nie kierował pod adresem pytającego.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 21:33 
Pułkownik
Pułkownik

Zgadzam się z przedmówcą . Pomysłowość ludzka nie zna granic. Dodaję fotkę z przystawką łącznościową(?) . Wygląda na samoróbkę , ale może tylko tak mi się wydaje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Upsss...
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 11:20 
Szeregowy
Szeregowy

Niestety, sugestię Daria przekazałem. Ale ponieważ jest to w sumie tylko domniemanie, więc Herr Andreas Mehlhorn najprawdopodobniej nie zaprzatnie sobie nią głowy. Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 18:09 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

to ja załączę parę kolejnych zdjęć , moze się coś rozjaśni :)

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 21:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Co do tej przystawki łącznościowej to nie byłbym do końca przekonany, że to samoróbka, na google można znaleźć kilka Kettenkrad'ów z taką nadstawką. W sprzedaży są również modele z nadstawką [ img ] więc coś musi w tym być. Ja osobiście zostawiłbym tą skrzynię, dzięki niej pojazd jest jedyny w swoim rodzaju (jeśli oczywiście wykluczymy, że nie została ona zamontowana dla innych celów niż militarne), drugi taki sam trudno znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 16:38 
Specjalista
Specjalista

Podobne klatki widziałem na zdjęciach z Afryki i Rosji. Dziś odnalazłem zdjęcia z Afryki.
Pozdrawiam
Woodhaven

Ostatnio edytowano sobota, 20 listopada 2010, 05:37 przez woodhaven, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:04 
Specjalista
Specjalista

Na szybko tłumaczenie z lekką ingerencją - "oba pojazdy ciągną omawianą już przyczepkę i ukazują przeróbki, podobne do tych do przewozu bębnów z kablami"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 18:51 
Specjalista
Specjalista

Witaj MKF świat jest mały :)

Porównując znane zdjęcia przedstawiające stelaże do większych szpul oczywiście nie można wykluczyć zabudowy stelażu na standardowe mniejsze szpule. Postaram się odszukać zdjęcia z Rosji może na nich będzie lepiej widać konstrukcję stelaża

[ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 20:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A może to jakaś skrzynia / podstawa pod CKM, czy coś w tym stylu, taka jakie montowano na biedkach :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 02:09 
Specjalista
Specjalista

Niestety kolejne odnalezione zdjęcie dużo nie wniesie.
Szukajmy dalej :1
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]