|
A ja z pytaniem do Pana McKane???
Zgodnie z ustawą z dnia 23 lipca 2003r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami art. 6 punkt 2 b i c są to zabytki ruchome.
Zabytkami ruchomymi między innymi są:
b) kolekcjami stanowiącymi zbiory przedmiotów zgromadzonych i uporządkowanych
według koncepcji osób, które tworzyły te kolekcje,
c) numizmatami oraz pamiątkami historycznymi, a zwłaszcza militariami,
sztandarami, pieczęciami, odznakami, medalami i orderami,
Z przedmiotowego zapisu w art. 6 ust. 1 p. 2c cytowanej ustawy nie wynika jasno, jakim kryteriom mają odpowiadać przedmioty - militaria, a więc jakie muszą posiadać właściwości i cechy, aby za takowe były uznane. Z uwagi na brak powyższych definicji – koniecznym w tej sytuacji staje się dokonanie wykładni językowej pojęcia „militaria” – co wynika bezpośrednio z reguły, że wykładnia językowa ma pierwszeństwo przed celowościową.
A zatem posłużyłem się i skorzystałem z Encyklopedii Popularnej PWN Warszawa 1992r. wyd. Wydawnictwo Naukowe PWN i łatwo znalazłem tam pojęcie „militaria”.
Termin „militaria” oznacza: rzeczy dotyczące spraw wojskowych, m.in. zbiory broni, odznak, odznaczeń, druków wojskowych; przedmiot międzynarodowej współpracy sekcji wojskowych muzeów, a także - kolekcjonerstwa; w wielu krajach odbywają się giełdy, targi, wystawy militariów.
Otóż to, moją prywatną kolekcję stanowią przedmioty zgromadzone i uporządkowane według mojej koncepcji. Są to między innymi numizmaty, pamiątki historyczne, militaria, odznaki, medale, mundury, mapy, dokumenty, broń biała, bagnety itp.
Z przytoczonej wykładni językowej przedstawionego powyżej pojęcia wynika jednoznacznie, że wymienione w art. 6 ust. 1 p 2c cyt. ustawy do militariów zaliczamy również broń palną, jakakolwiek by ona nie była!!!!
Ustawodawca nie przewidział że broń może byc zabytkiem ruchomym?? jedna ustwa z druga wzajemnie sie czesciowo wyklucza?? czy mamy tu do czynienia z jakims precedensem??
W związku z tym, że do mojej kolekcji pamiątek historycznych – militariów noszę się z zamiarem zakupu starej zabytkowej broni palnej, lub ewentualnie destruktu i chciałbym uzyskać informacje jakie muszę spełnić kryteria i procedury by mogła ona zostać zarejestrowana jako zabytek ruchomy? i w związku z tym podlegać szczególnej ochronie?
W związku z tym, że Polska weszła do strefy Schengen i polski rynek kolekcjonerski jest zalewany destruktami zabytkowej broni palnej, oraz zabytkową bronią palną pozbawioną cech użytkowych na którą zgodnie z art. 11 p 9 ustawy o broni i amunicji z 21 maja 1999r. na jej posiadanie nie jest wymagane pozwolenie.
Ponadto w ustawie o broni i amunicji nic nie pisze,że na posiadanie zabytku ruchomego(który może być bronią !!!) jest wymagane jakiekolwiek pozwolenie z polcji.
Ten sam przedmiot w świetle jednej ustawy raz jest zabytkiem ruchomym z którym moge chodzić po ulicach,pokazywać na zlotach militarnych,rekonstrukcjach historycznych,a w świetle inne ustawy jest on bronia na którego posiadanie jest wymagane pozwolenie z polici,badania lekarskie,specjalna szafa na przechowywanie itp.
W związku z powyższymi argumentami jakie trzeba spełnić kryteria i procedury by móc taki zakupiony na giełdzie kolekcjonerskiej zabytkowy destrukt broni palnej lub taką zabytkowa broń palną pozbawioną cech użytkowych zarejestrować jako zabytek ruchomy? wpisać do rejestru zabytków ruchomych? Ponadto zabytek ruchomy nie jest bronią palną i na jego posiadanie nie jest wymagane w świetle polskich przepisów żadne pozwolenie z Policji? Jak można zalegalizować ewentualnie taką kolekcję jeżeli by się weszło w jej posiadanie?
Zgodnie z nową VI instrukcją ewidencji zabytków ruchomych opracowaną przez Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, objęte ewidencją „zabytki ruchome” to głównie: dzieła sztuki, rzemiosła artystycznego i sztuki użytkowej, prezentujące minione kierunki artystyczne. W wyjątkowych przypadkach ewidencja obejmować może również obiekty (nie będące w pełni dziełami sztuki) mające wysoką wartość historyczną i naukową, będące świadectwem poziomu kultury materialnej. Mogą to być zarówno zachowane w nielicznych egzemplarzach wytwory sztuki ludowej i rękodzieła oraz inne obiekty etnograficzne, zwłaszcza charakterystyczne dla poszczególnych regionów kraju, ponadto instrumenty muzyczne, przedmioty zgromadzone w kolekcjach, numizmaty, pieczęcie, medale i ordery, militaria, pamiątki historyczne czy przedmioty związane z wybitnymi osobistościami lub instytucjami. Właścicielem zabytku ruchomego może być osoba prywatna i w tym przypadku podaje się jej imię, nazwisko i adres, oraz mogą być one przechowywane w domach mieszkalnych. Moją pasją jest poszerzanie wiedzy historycznej, a hobby kolekcjonowanie pamiątek historycznych - militariów, ocalenie ich od zapomnienia i w związku z tym chciałbym się w przyszłości starć zgodnie z art. 7 p 1 ustawy o ochronie zabytków starać się o możliwość wpisania takiej zabytkowej kolekcji do rejestru zabytków ruchomych. Stosownie do art. 10 cytowanej ustawy upoważnionym do wpisania zabytku do rejestru zabytków ruchomych jest tylko konserwator zabytków na wniosek właściciela tego zabytku.
???? co Pan na to???
|