Teraz jest wtorek, 14 lipca 2026, 18:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 23:23 
Pułkownik
Pułkownik

Wniosek jest oczywisty, schodzimy do podziemia. Polak jest w tym dobry od dawna.

buszmen pozdrawia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 marca 2008, 00:50 
Radkoff Pierwszy Wielki

Jeden z najlepszych archeologow w Polsce stosuje wykrywacz w weekendy...
Generanie nielegalnie, ale efekty sa :1
Malo kto o tym wie i jest spokoj.
Ma stanowisk na najblizsze kilka lat - i to tych lepszych (zdaje sie funduszy mniej...).
Co pamietam poszli juz Celtowie razy kilka i epoka brazu razy kilka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 marca 2008, 02:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A ja z pytaniem do Pana McKane???

Zgodnie z ustawą z dnia 23 lipca 2003r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami art. 6 punkt 2 b i c są to zabytki ruchome.
Zabytkami ruchomymi między innymi są:
b) kolekcjami stanowiącymi zbiory przedmiotów zgromadzonych i uporządkowanych
według koncepcji osób, które tworzyły te kolekcje,
c) numizmatami oraz pamiątkami historycznymi, a zwłaszcza militariami,
sztandarami, pieczęciami, odznakami, medalami i orderami,

Z przedmiotowego zapisu w art. 6 ust. 1 p. 2c cytowanej ustawy nie wynika jasno, jakim kryteriom mają odpowiadać przedmioty - militaria, a więc jakie muszą posiadać właściwości i cechy, aby za takowe były uznane. Z uwagi na brak powyższych definicji – koniecznym w tej sytuacji staje się dokonanie wykładni językowej pojęcia „militaria” – co wynika bezpośrednio z reguły, że wykładnia językowa ma pierwszeństwo przed celowościową.

A zatem posłużyłem się i skorzystałem z Encyklopedii Popularnej PWN Warszawa 1992r. wyd. Wydawnictwo Naukowe PWN i łatwo znalazłem tam pojęcie „militaria”.

Termin „militaria” oznacza: rzeczy dotyczące spraw wojskowych, m.in. zbiory broni, odznak, odznaczeń, druków wojskowych; przedmiot międzynarodowej współpracy sekcji wojskowych muzeów, a także - kolekcjonerstwa; w wielu krajach odbywają się giełdy, targi, wystawy militariów.

Otóż to, moją prywatną kolekcję stanowią przedmioty zgromadzone i uporządkowane według mojej koncepcji. Są to między innymi numizmaty, pamiątki historyczne, militaria, odznaki, medale, mundury, mapy, dokumenty, broń biała, bagnety itp.

Z przytoczonej wykładni językowej przedstawionego powyżej pojęcia wynika jednoznacznie, że wymienione w art. 6 ust. 1 p 2c cyt. ustawy do militariów zaliczamy również broń palną, jakakolwiek by ona nie była!!!!
Ustawodawca nie przewidział że broń może byc zabytkiem ruchomym?? jedna ustwa z druga wzajemnie sie czesciowo wyklucza?? czy mamy tu do czynienia z jakims precedensem??

W związku z tym, że do mojej kolekcji pamiątek historycznych – militariów noszę się z zamiarem zakupu starej zabytkowej broni palnej, lub ewentualnie destruktu i chciałbym uzyskać informacje jakie muszę spełnić kryteria i procedury by mogła ona zostać zarejestrowana jako zabytek ruchomy? i w związku z tym podlegać szczególnej ochronie?
W związku z tym, że Polska weszła do strefy Schengen i polski rynek kolekcjonerski jest zalewany destruktami zabytkowej broni palnej, oraz zabytkową bronią palną pozbawioną cech użytkowych na którą zgodnie z art. 11 p 9 ustawy o broni i amunicji z 21 maja 1999r. na jej posiadanie nie jest wymagane pozwolenie.
Ponadto w ustawie o broni i amunicji nic nie pisze,że na posiadanie zabytku ruchomego(który może być bronią !!!) jest wymagane jakiekolwiek pozwolenie z polcji.
Ten sam przedmiot w świetle jednej ustawy raz jest zabytkiem ruchomym z którym moge chodzić po ulicach,pokazywać na zlotach militarnych,rekonstrukcjach historycznych,a w świetle inne ustawy jest on bronia na którego posiadanie jest wymagane pozwolenie z polici,badania lekarskie,specjalna szafa na przechowywanie itp.

W związku z powyższymi argumentami jakie trzeba spełnić kryteria i procedury by móc taki zakupiony na giełdzie kolekcjonerskiej zabytkowy destrukt broni palnej lub taką zabytkowa broń palną pozbawioną cech użytkowych zarejestrować jako zabytek ruchomy? wpisać do rejestru zabytków ruchomych? Ponadto zabytek ruchomy nie jest bronią palną i na jego posiadanie nie jest wymagane w świetle polskich przepisów żadne pozwolenie z Policji? Jak można zalegalizować ewentualnie taką kolekcję jeżeli by się weszło w jej posiadanie?
Zgodnie z nową VI instrukcją ewidencji zabytków ruchomych opracowaną przez Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, objęte ewidencją „zabytki ruchome” to głównie: dzieła sztuki, rzemiosła artystycznego i sztuki użytkowej, prezentujące minione kierunki artystyczne. W wyjątkowych przypadkach ewidencja obejmować może również obiekty (nie będące w pełni dziełami sztuki) mające wysoką wartość historyczną i naukową, będące świadectwem poziomu kultury materialnej. Mogą to być zarówno zachowane w nielicznych egzemplarzach wytwory sztuki ludowej i rękodzieła oraz inne obiekty etnograficzne, zwłaszcza charakterystyczne dla poszczególnych regionów kraju, ponadto instrumenty muzyczne, przedmioty zgromadzone w kolekcjach, numizmaty, pieczęcie, medale i ordery, militaria, pamiątki historyczne czy przedmioty związane z wybitnymi osobistościami lub instytucjami. Właścicielem zabytku ruchomego może być osoba prywatna i w tym przypadku podaje się jej imię, nazwisko i adres, oraz mogą być one przechowywane w domach mieszkalnych. Moją pasją jest poszerzanie wiedzy historycznej, a hobby kolekcjonowanie pamiątek historycznych - militariów, ocalenie ich od zapomnienia i w związku z tym chciałbym się w przyszłości starć zgodnie z art. 7 p 1 ustawy o ochronie zabytków starać się o możliwość wpisania takiej zabytkowej kolekcji do rejestru zabytków ruchomych. Stosownie do art. 10 cytowanej ustawy upoważnionym do wpisania zabytku do rejestru zabytków ruchomych jest tylko konserwator zabytków na wniosek właściciela tego zabytku.

???? co Pan na to???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 marca 2008, 09:45 
Wielki Przełamywacz Lodów

Dziwnie się zrobiło jak wszyscy piszą do mnie na Pan ;) Nie jestem zbyt stary więc proszę o zwyczajowe pisanie do mnie na Ty do czego i ja się (bez pytania wszystkich forumowiczów o zgodę) zastosuje :)

Co do pytania o kolekcję broni palnej i regulacje prawne w tym zakresie to nie udzielę odpowiedzi bo zwyczajnie nie znam dokładnie przepisów w tej materii. Ale polecam forum czarnoprochowe na:

http://bron.iweb.pl/

Są tam posiadacze zabytkowych i do tego całkiem sprawnych zabawek więc myślę że spokojnie znajdzie się tam odpowiedź na część przynajmniej pytań związanych z prawnym aspektem posiadania tego typu militariów.

Co do rejestracji kolekcji militariów przeszedłbym się do docelowego Urzędu Ochrony Zabytków i zapytał o warunki jakie trzeba spełnić. Nie wspominałbym raczej o tym że posiadam już cokolwiek bo nigdy nie wiadomo kto siedzi po 2 stronie biurka. Myślę że posiadane przez Ciebie informacje dotyczące ustawowych regulacji plus lektura w/w forum dadzą wystarczającą wiedzę do rzeczowej dyskusji z konserwatorem. Piszę o tym z tego względu że dobrze jest iść już dobrze przygotowanym bo przy bardziej skomplikowanych sprawach można coś źle zrozumieć i naważyć sobie niezłego bigosu.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 marca 2008, 22:36 
Weteran
Weteran

McKane napisał(a):
Dziwnie się zrobiło jak wszyscy piszą do mnie na Pan ;)

eeeeeeee, chyba nie wszyscy :)

McKane napisał(a):
Co do pytania o kolekcję broni palnej i regulacje prawne w tym zakresie to nie udzielę odpowiedzi bo zwyczajnie nie znam dokładnie przepisów w tej materii.

a co to za pistolecik w kolegi ręku na pewnym zdjęciu mierzy w patrzącego ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 marca 2008, 16:59 

atylla napisał(a):
a co to za pistolecik w kolegi ręku na pewnym zdjęciu mierzy w patrzącego ;)

S&W 686 z lufą 6" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

McKane,

Gorąco polecam stronę: http://www.finds.org.uk/ i dogłębną jej lekturę jako pewien przyczynek do rozważań, jak poruszane sprawy zostaly rozwiązane w cywilizacji i jak może wyglądać faktyczna dbałość o dziedzictwo kulturowe.
W naszych socjalistycznych realiach, gdzie urzędnicy postrzegają siebie a nie obywatela podmiotowo, stworzono ustawę dbającą faktycznie o interesy pewnej grupy urzędników, w wielu aspektach szkodzącej dziedzictwu naszemu narodowemu.
A na to zgody być nie może.

Wiesz, że jeden z artykułów ustawy został już zakwestionowany przez TK jako niezgodny z konstytucją ?
Jak w świetle tego jawią się kompetencje osób piszących ustawę ?

Pozdrawiam,
Grzechutor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2008, 07:47 

Grzechutor napisał(a):
McKane,

Gorąco polecam stronę: http://www.finds.org.uk/ i dogłębną jej lekturę jako pewien przyczynek do rozważań, jak poruszane sprawy zostaly rozwiązane w cywilizacji i jak może wyglądać faktyczna dbałość o dziedzictwo kulturowe.
W naszych socjalistycznych realiach, gdzie urzędnicy postrzegają siebie a nie obywatela podmiotowo, stworzono ustawę dbającą faktycznie o interesy pewnej grupy urzędników, w wielu aspektach szkodzącej dziedzictwu naszemu narodowemu.
A na to zgody być nie może.

Wiesz, że jeden z artykułów ustawy został już zakwestionowany przez TK jako niezgodny z konstytucją ?
Jak w świetle tego jawią się kompetencje osób piszących ustawę ?

Pozdrawiam,
Grzechutor

Stronę znam. Przepisy znam, wiem że ustawa została zakwestionowana przez TK. Kompetencji piszących ustawę nie znam ale widząc co napisali raczej nie były za wysokich lotów.

Natomiast musicie zrozumieć jedną ważną rzecz ... ja nie mam żadnego wpływu na to jak wyglądają czy jak będą wyglądać przepisy związane z ochroną zabytków. Są jakie są i MUSZĘ ich przestrzegać chociażby mi się nie podobały jak cholera. Ja ich nie bronię w najmniejszym stopniu bo jak już pisałem i mnie przysparzają czasami kłopotów natomiast żeby mieć co jeść muszę się do nich stosować. Większość z Was ma inną pracę a wykrywacz stanowi coś w rodzaju hobby czyli nie ma przynosić zysków. Stać Was więc na pomarudzenie sobie, debaty nad prawodawstwem w innych krajach itd. Ja nie mam takiego komfortu więc przyjąłem zasadę najprostszą z możliwych ... nie możesz zmienić przystosuj się do tego co jest.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2008, 11:08 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

A czy znasz tą, niedawno powstałą, stronę:
http://www.mlotv.com/
O poszukiwaczach w wolnych krajach ?

Dlaczego piszesz, że należy przystosować się do tego co jest ?
Dlaczego zakładasz, że nic nie da się zmienić ?
W ostatnich wyborach głosowaliśmy w większości na partię, która na swoich sztandarach miała m.i. upodmiotowienie obywateli.
Mamy naszych przedstawicieli w ciele ustawodawczym.

Dlaczego garstka towarzyszy ma nadal przyczyniać się do niszczenia NASZEGO dziedzictwa ?

Piszesz o poszukiwaczach, ale przecież problem jest znacznie szerszy. Wiele rzeczy znajdywanych jest przypadkowo.
Ile z nich trafia do obiegu naukowego ?? Czy znasz polskie statystyki ?

Brytyjskie statystyki mówią, że 40% odnotowywanych cennych znalezisk, to znaleziska przypadkowe.

Ale nasze, krajowe, zaściankowe towarzystwo ochraniaczy od kultury i dziedzictwa zamiast dopasowywać ustawodawstwo do istniejącej rzeczywistości znalazło sobie wroga - czarnego luda - w postaci poszukiwaczy.

Na co KOBiDZ wydaje rocznie 20 milionów naszych, podatników pieniędzy ? Co robi zatrudnionych tam tylko w Warszawie 100 osób ?
Bo według mojej wiedzy nic nie wydał na prace w Nowej Cerekwi w zeszlym roku. A czytałeś absurdalną i kłamliwą argumentację szefa tej firmy a propos odmowy finansowania prac w Nowej Cerekwi ?

Nic to. Towarzysze i koledzy byłego Ministra Ujadowskiego, w osobie choćby Pana Kostro, tym razem z PiS zbudują nam za setki naszych milionów w mającym być wkrótce odbudowywanym Pałacu Saskim w W-wie Muzeum Historii Polski. Z braku zabytków wstawią tam wiele telewizorów i trochę replik. I będą nas edukować, edukować, edukować !
Howk !

Pozdrawiam !
Grzechutor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2008, 15:12 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
W ostatnich wyborach głosowaliśmy w większości na partię, która na swoich sztandarach miała m.i. upodmiotowienie obywateli.
Mamy naszych przedstawicieli w ciele ustawodawczym.

Nie mamy. Głosowalismy na partie która chciala wladzy i niczego poza tym a obywateli ma w d*** - poza tym decyzja o zmianie prawa pod tym wzgledem moze byc zle odbierana przez ogol spoleczeństwa ("pozwalaja rozkradac dziedzictwo narodowe") czego nasi milosciwie rzadzacy sie bardzo obawiaja. Wiec najpierw postawil bym nie na wladze, a na kampanie itp promujace nasze hobby by uzyskac przyzwolenie społeczne.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 10:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Jeżeli jest tak, jak piszesz odnośnie PO, to pozostaje jedynie czekać do nowych wyborów, z nadzieją, że powstanie partia skłonna spełniać oczekiwania wyborców i utrzymać się u władzy dłużej niż jedną kadencję.

O tym, jak poszukiwacze, kolekcjonerzy są postrzegani przez społeczeństwo łatwo się przkonać czytając wpisy np na onecie, po informacjach o kolejnych akcjach naszych dzielnych organów ścigania przeciw wcześniej wymienionym.
Zazwyczaj ponad 99% piszących uważa działania policjantów za absurdalne, acz i bardzo dosadne komentarze się zdarzają.

Sposób opisywania naszego hobby w gazetach wskazuje, poprzez chociażby powtarzające się nieprawdziwe stereotypy, na inspirację urzędników od kultury tych materiałów i pozwala się dopatrywać w tym negatywnej kampanii przeciw nam prowadzonej przez tych urzędników.

Pozdrawiam,
Grzechutorrr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 15:15 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Jeżeli jest tak, jak piszesz odnośnie PO, to pozostaje jedynie czekać do nowych wyborów, z nadzieją, że powstanie partia skłonna spełniać oczekiwania wyborców i utrzymać się u władzy dłużej niż jedną kadencję.

Tylko powiedz mi która partia ma chciaz w programie (bo juz nie marze o realizacji) chocby połowiczne rozwiązanie naszych problemów... tak wiec kto do wladzy nie dojdzie to w obecnej sytuacji nikt nam nie pomoze... Wszyscy sie zajmuja pierdołami a nie tym co interesuje obywatela. Nowe wybory? Co wybory to gorszy rząd wiec na zmiany prawne bym w najblizszych 10 latach nie liczył... (moze jakas nadzieja w UE??)

A poztrzeganie nas jest rózne, gorzej maja militarysci bo o ile poszukiwaczy z wykrywkami na polach ludzie zwykle ignoruja lub biora za dziwaków, to militarystów w lasach czesto traktuja jak poszukiwaczy niewypałów (czasem dochodza jakies kowsmicze oskarzenia o sprzedawanie tego bandytom :D ) i niszczycieli przyrody. Przy czym mowie tu o postrzeganiu "na zywo", a w mediach to ludzie z wykrywkami sa pokazywani tylko przy wybuchach w mieszkaniach lub innych nieprzyjemnych zdarzeniach jak rozkopanie cmetarza itp.. Więc niestety to optymistycznie nie wyglada...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 16:12 
Moderator
Moderator

Leszel napisał(a):
Tylko powiedz mi która partia ma chciaz w programie (bo juz nie marze o realizacji) chocby połowiczne rozwiązanie naszych problemów... tak wiec kto do wladzy nie dojdzie to w obecnej sytuacji nikt nam nie pomoze...

coś tam kiedyś mi się obiło o uszy...

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=196236

próbowałem znaleźć serię artykułów sprzed kilku lat na ten temat (pamiętam że pisał tam też A. Pilipiuk- archeolog/ zbieracz meteorytów), ale mieli chyba jakąś przeprowadzkę serwera
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 19:21 
Generał Broni
Generał Broni

Akurat do UPRu Polacy chyba jeszcze nie dorośli - jest to faktycznie jedyna prawdziwie liberalna (nie tylko z nazwy) partia w Polsce, niestety sa oni bardzo intensywnie krytykowani i przedstawiani jak najgorzej, w dodatku nie sa tacy marketingowi i populistyczni jak PO wiec zdziwiłbym sie zeby choc 5 % nazbierali... Wiec tak jak mowie - moze za kilkanaście lat...

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 21:01 
Generał Broni
Generał Broni

Leszel napisał(a):
Akurat do UPRu Polacy chyba jeszcze nie dorośli - jest to faktycznie jedyna prawdziwie liberalna (nie tylko z nazwy) partia w Polsce

I jeszcze długo nie dorosną !!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]