Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 18:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 20:26 
Porucznik
Porucznik

Kurde! mam zaliczenie z toksykologii! :mg: Nie będę mógl być w piatek i sobotę, dojadę do Was w sobotę wieczorem, nie zapomnijcie o mnie towarzysze! Błagam zarezerwujcie dla mnie jakis nocleg z soboty na niedziele, będę na pewno. Nie mogę sobie darować że tyle fajnych imprez "łupaszkowych" mnie omija. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 maja 2004, 17:30 
Porucznik
Porucznik

Oj Traper co tam toksykologia :D wieczorkiem się odkazimy odpowiednimi preparatami przy ognisku.

A tak serio to jutro Niwol będzie u mnie wpracy i wspólnie z moim bosem uzgodnimy plan wycieczki.
Faktycznie tak jak powiedział Niwol moja firma cześciowo organizuje wyjazd i powiem wam wstępnie, że będzie mała atrakcja...
Ale o tym jutro gdy będę znał szczegóły. :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 07:57 
Lew morski

No to pedze rezerwowac wolne - m u s z e - tam byc!!! Teraz jesli mozna to moze "rozgrzewka" w ten weekend - proponuje sobote.Lece na szkolenie - trzymajcie sie!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 20:29 
Porucznik
Porucznik

Pit tak jak ci dzis mówiłem spokojnie między 15 a 16 możemy wyjechac do Tulic. Traper jest ostatnio troszke rozjechany (zmęczony) ale myślę , że jest to jego jedno z ulubionych miejsc więc chyba pojedzie.
Myślę, że możemy spróbować na miejscu w Tulicach porozmawiać z ludźmi na temat potyczki, może coś się dowiemy.
Jak byliśmy tam z Traperem to jeden z rolników był nawet rozmowny :D ale nie w temacie oddziałów Łupaszki.
Po drodze Traper ma miejsce koło Dzierzgonia , też warte sprawdzenia.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 22:11 
Lew morski

Jak ten caly wyjazd ( 4-6) dojdzie do skutku to bede pod wrazeniem...ja juz zeby ostrze, choc nie spodziewam sie zbyt wiele.Co do soboty to zobaczymy w pt( tak jak mowilismy przez telefon). Niwol - przygotuj w miare mozliwosci jakies szkice operacyjne UB lub ew. Lupaszkowcow na interesujace nas tereny - dobrze by bylo wczesniej sie z nimi zapoznac i naniesc je na mapy ( Tomi ma chyba spory zbior). Pozdrawiam - Traper nie ucz sie za duzo bo ci sie wszystko pomiesza w koncu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 19:50 
Porucznik
Porucznik

Pit wyprawa zapowiada się naprawdę niesamowicie. Ważne jest, że nie tylko będziemy poszukiwać ale też poznamy ciekawych ludzi, którzy mają niesamowitą wiedzę na interesujące nas tematy. Szkoda, że nie bedziesz mógł zostać do niedzieli ale rozumiem --> siła wyższa. Kolejność odwiedzania poszczególnych miejsc może ulec zmianie ale i tak myślę, że dokładnie wszystkiego nie sprawdzimy.
Co do map to przygotowałem już sztabówki, trzeba tylko powycinać i pokleić.
Bardzo ciekawie zapowiada się wizyta u gospodarza, który był wprawnym obserwatorem pobytów majora i jego ludzi na gospodarce ojca.
Być może zasiądziemy przy stole przy którym siedział major ze swoimi kompanami.
Już nie moge się doczekać. Jeśli jeszcze Arek z nami pojedzie to będzie totalny szał :D

Co do Tulic to zadzwonię do ciebie jutro wieczorem i konkretnie się umówimy.
Powiem ci, ze nawet Traperek ozdrowiał :D jak się dowiedział gdzie pojedziemy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 22:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ale wam zazdroszczę, już planowałem przyjechać, ale 10 minut pózniej kumpel dzwoni i mówi że mam egzamin 5 czerwca z polityki lokalnej :gun: a lokalnie to bym raczej chciał poprzebywać wśród zwolenników majora :D
Śląsk z "Łupaszką"
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 23:08 
Porucznik
Porucznik

Spoko panowie, jeszcze żyję! Troche ostatnio skisłem, ale jeszcze oddycham. W sobotę pracuję do 14.00, ale już o 15 możemy śmigać do Tulic. Przy okazji zobaczymy to miejsce za Dzierzgoniem, nie wiem na ile sprawdzą się moje przypuszczenia. Pozdrawiamy Śląsk! Zapraszamy do nas na świeże powietrze!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 08:37 
Lew morski

Z Arkiem jeszcze raz gadalem wczoraj - jest chetny, ale jeszcze nie potrafi nic powiedziec czy jedzie czy nie. Program napiety jak diabli - starczyloby na 2 wyprawy albo i na wiecej. Juz sie ciesze na to wszystko tyle, ze dzis dostalem nowy statek - wielki kontrakt - statek zatonal (18 ludzi zginelo) teraz wyciagniety do totalnego remontu, ale jakbys Tommy :pa to pisemko zalatwil to mysle, ze sie urwe. Co do soboty jutro to zobaczymy - bede cos wiedzial pozniej - przydaloby mi sie troche swierzego powietrza bo wczoraj mialem koszmarny dzien.Wojtek - nie martw sie - "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! jak dobrze pojdzie to jeszcze zorganizujemy podobne wyprawy - mam taki maly pomysl, ale to trzeba przedyskutowac z Niwolem. Pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 20:13 
Porucznik
Porucznik

Panowie! Co z jutrzejszym wyjazdem do Tulic? Od godz. 15.00 jestem wolny, Pit, Tomek, odezwijcie sie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 21:49 
Porucznik
Porucznik

Mieliśmy nie odbiegać od tematu ale dziś zauważyłem, że jednemu z forumowiczów chyba nie odpowiada dyskusja na temat Łupaszki a zwłaszcza duża ilość odpowiedzi w tym temacie.
Kolega HANS swoje odpowiedzi podpisuje w następujący sposób:

"Łupaszko i inni"
NAJDŁUŻSZA NOWELA O POSZUKIWANIACH

Nie wiem czy to z jego strony szyderstwo czy też reklama naszego tematu :D
Patrząc na liczbę odpowiedzi w naszym temacie (234) oraz wyświetleń (3899) to mam wrażenie , że cieszy się on dużym zainteresowaniem.
Hans czy to ci tak bardzo przeszkadza?!
O ile się nie mylę to jest to FORUM czyli miejsce dyskusji, zadawania pytań i udzielaniu odpowiedzi. Co w tym złego , że nasza dyskusja jest tak długa? Jeśli nie odpowiada ci nasz temat ani ilość odpowiedzi to po prostu tu nie zaglądaj.
Patrzac na twój stopień i ilość odpowiedzi (536) widzę, że trochę się już tu napisałeś. Jednym słowem do wielu noweli dopisałeś swoje wypowiedzi :D

p.s jeśli twój podpis to była jednak reklama to serdecznie przepraszam :8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 maja 2004, 23:15 
Porucznik
Porucznik

Dzisiaj bylismy na miejscu potyczki oddziału mjr Łupaszki z grupą MO i UB w miejscowości Tulice.Udalo nam sie znaleźć ostatniego żyjącego świadka tamtego zdarzenia w tej wiosce. Starsza pani poczatkowo niechętnie, ale później już bardziej śmiało opowiedziała nam o pobycie żołnierzy Łupaszki i o samym przebiegu potyczki. Dzieki jej wspomnieniom mamy już pewien obraz , jak wyglądało samo starcie. Żołnierze V Brygady Wileńskiej zostawili po sobie bardzo dobre wspomnienie, w oczach mieszkańców byli bardzo dobrze, jednolicie ubrani,zachowywali się nienagannie i wzbudzali szacunek. Część oddziału stacjonowała w domu rodziców tej pani, przez co później mieli oni nieprzyjemności ze strony UB. Był to bardzo ciekawy wyjazd. Specjalne podziekowania dla Pita za to że mimo przygód ,dowiózł nas na miejsce swoim samochodem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 00:14 
Porucznik
Porucznik

Podobnie jak Traper uważam , że dzisiejsza wyprawa się nam udała, mało kopania ale za to poznaliśmy kawałek historii.
Zauważcie co musiało się dziać po całym zajściu w Tulicach skora ta kobieta nawet dziś obawiała się o tym mówić. Myślę , że UB i milicja nieźle potraktowała mieszkańców aby wyciągnąć od nich informacje. Podobał mi się fragment o Ince, jak zabrała z domu prześcieradło aby zrobić opatrunek partyzatnowi (babcia jak opowiadała to nie wiedziała , że to Żelazny).
Zauważyłem, że kobietę zaciekawiły nasze wypowiedzi na temat dalszych losów Leszka, Żelaznego i Inki. Ciekaw jestem czy Niwol ma dostęp do archiwów UB i milicji z tego zdarzenia. Warto by było zapoznać się co faktycznie zeznawali wtedy mieszkańcy Tulic. Być może te zeznania były wymuszone przez ubeków.
Jestem pod wrażeniem opowieści tej kobiety. W miarę upływu czasu coraz bardziej otwierała się i mówiła ciekawe rzeczy.
Myślę , że skoro zaprosiła nas na ponowną rozmowe to musimy kiedyś jeszcze pojechać. Zabierzemy Niwola bo w końcu zrobiliśmy kawałek roboty dla IPN-u :D , mają następnego świadka zdarzeń.
Mam nadzieję , że nasz czerwcowy , trzydniowy rajd w Bory T. będzie obfitował w wiele takich ciekawych zdarzeń.

Pit dzięki za wytrwałośc na dzisiejszej wyprawie. Właściwie to powinniśmy zrzucić się na myjnię dla autka.
Mimo godzinnej walki z samochodem zakopanym w błocie myślę, że podobało ci się tak samo jak nam.
Dziś mieliśmy istne CAMEL TROPHY. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 21:51 
Lew morski

Czolem!!! Najpierw dzieki za pokazanie przepieknej i b.obiecujacej pod wzgledem poszukiwan Ziemi Malborskiej. Co do Tulic to dla mnie chocby tylko dla tego warto bylo. Wczesniejsze walki w blocie znacza jeszcze moj pojazd mimo myjni dzis rano(w myjni zostala kupka blota;-)) , ale co tam. Macie super tereny tylko maja jedna wade - sa daleko od Gdanska;-( . Co do relacji tej Pani to dodam, że opowiadała to co zapamietal jako 8 letnia dziewczynka, ale ze wzgledu na sile przezyc ( strzelanina, zabici, wojsko w domu a pozniej pobicie przez UB jej rodzicow i jej)"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wiele zapamietala - poza tym pewnie tez chocby z rodzicami rozmawiala pozniej na ten temat. W mniejszych miejscowosciach ciagle stoja pomniki dla "utrwalaczy" mysle, ze jesli nie czas je usunac( tak jak to sie stalo np. w Koscierzynie) to chociaz trzeba kolo nich w jakis sposob upamietniac poleglych partyzantow- mam nadzieje, ze uda nam sie w koncu upamietnic miejsce smierci Zelaznego, ktory zostal jako jedyny ranny w Tulicach - swoja droga ciagle jestem pod wrazeniem Tulic a w zasadzie miejsca akcji - to musialo wywolac piorunujace wrazenie - serje z wszystkich luf z kilkunastu metrow - nikt nie mogl tego wytrzymac...tu chyle czola nad wiernoscia relacji w ksiazce - poszlismy jak po sznurku i praktycznie znalezlismy ta Pania w domu z ktorego ogrodu strzelano...Co do naszej wyprawy to troszke boje sie, ze za bogaty program jak na 3 dni, ale pogadamy z Niwolem - moze bardziej gruntowne poszukiwania zrobimy w pozniejszym terminie. No i mam pytanie czy jeszcze ktos w Polsce prowadzi poszukiwania po partyzantach??? :pa
PS A czemu nic nie piszecie o nowej technice odpalania pociskow smugowych opatentowanej przez Trapera w czasie wyprawy? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 21:57 
Plutonowy
Plutonowy

czy Wacław o którym wspominał Kleryk nie jest tym samym Wacławem który ubezpieczał mord na ok 360 prawosławnych cywilach w bieszczadach ???

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]