Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 20:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: palmtop
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 11:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cześć! Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś palmtopa. Przede wszystkim miałby spełniać funkcję gps`u i przeglądarki grafiki (mapki, zdjęcia). Chciałbym też żeby miał funkcję łączenia się z internetem ale nie tylko przez wi-fi ale też normalnie, w dowolnym miejscu w Polsce. Jest taka możliwość? Jakieś iplus`y, blue connecty czy coś w tym stylu? Kwota jaką mogę na to przeznaczyć to max. 1500 zł. Co doradzacie?

Pozdrawiam!
michal_kk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 12:18 
Pułkownik
Pułkownik

Era ma cuś takiego jak MDA . Brat to od niedawna testuje to może się wypowie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 19:49 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Palmtop jest dobry w domu,pracy, biurze, w samochodzie... czyli tam gdzie jest zasilanie i mała wilgotnośc. Palmtopy w terenie wymiekają.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 21:12 
Podpułkownik
Podpułkownik

To w takim razie co polecasz? Jak już wcześniej pisałem chciałbym gps (quad/poszukiwania) no i internet, nie tylko tam, gdzie jest sieć przewodowa i bezprzewodowa (hot-spoty etc.). Wiem, że dużo kolegów z forum ma wynalazki typu Mio p560, których używają podczas poszukiwań no i są w większości przypadków zadowoleni.

Pozdrawiam!
michal_kk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 19:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

mam palmtopa i pod chmurkę niepolecam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 20:11 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja tam z mojego looxa 420 jestem zadowolony. W teren mam go w grubym zamykanym pokrowcu, i dodatkowy pokrowiec w śrotku tak więc w zime aku się nie wyczerpuje (mam go pod kurtką w kieszeni). GPS w lesie też świetnie łapie. A w domu to przydaje się na szybkiego neta (poczta, gg). I nie ma to jak mapki na Ozim :] i trafianie w terenie na ciekawe miejsca z dokładnością 99,9% :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 21:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja właśnie zastanawiam się nad zakupem Mio A702. Oprócz podstawowych funkcji palmtopa + GPS ma również wbudowany telefon, drugą opcją jest Nokia N95.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 22:09 
Moderator
Moderator

Od prawie roku używam Loox'a N560. Szybki (procesor 624 MHz), płaski, poręczny sprzęcik, z genialnym wyświetlaczem. Wyświetlacz (oprócz odbiornika GPS, naturalnie) jest moim zdaniem, przy "zastosowaniu wykopkowym", sprawą zasadniczą . Mapa rastrowa, dzięki dobrej rozdzielczości, jest czytelna nawet przy znacznym pomniejszeniu.
Ale coś za coś. Loox jest żarłokiem energetycznym. Sprawę załatwiają dwie, zapasowe baterie (na All za czterdzieści parę złotych).
Wiele osób radzi sobie bez GPS. Ja przekonałem się, że ja do nich nie należę :). Kiedyś, w Puszczy Augustowskiej trafiłem na cudowną, nieruszaną miejscówkę. Był już wieczór, więc postanowiłem że wrócę tam następnego dnia.
Nigdy nie odnalazłem tego miejsca :( Takie doświadczenie potrafi na długo zatruć życie ;)
Dlatego kupiłem Magellan'a. Szybko się przekonałem, że to nie był dobry wybór. Brak możliwości wgrywania starych map rastrowych wyklucza tego rodzaju urządzenia. Później, przez około 2 lata używałem jednego z Mio. W sumie fajny sprzęcik, ale trochę mulasty i przez to nie potrafił aktualizować na bieżąco ścieżki.
Po nim kupiłem Asus'a P535. Przestrzegam przed takim rozwiązaniem. P535 to smartphone, czyli za dużo dobrego: GPS, komputer, aparat, kamera, telefon i czort wie jeszcze co, w jednym. Aby w terenie zadzwonić, musisz wyjąć go z pokrowca i brudnym paluchem wklepać numer na ekranie dotykowym. Zapomnij.
Na całe szczęście miałem go raptem 2 miesiące, bo wracając z imprezy zostawiłem gada w taksówce. Tak mi się przynajmniej wydaje, ponieważ niektóre wydarzenia tego wieczoru zatarły się w mojej pamięci :)
Jak na razie z Loox'a jestem zadowolony. Zdarzają sie oczywiście irytujące sytuacje, gdy w gęstym lesie nie potrafi odszukać wystarczającej ilości satelit, ale to już nie jego wina. Prawdopodobnie dodatkowa, zewnętrzna antena mogłaby tutaj pomóc. Takiego rozwiązania jeszcze nie testowałem, więc do końca nie wiem.
I jeszcze jedno: nie słuchaj rad teoretyków, którzy twierdzą, że palmtop to sprzęt nie dla nas. Nie nadaje się, i owszem, jeżeli chodzisz po skałkach, nurkujesz, albo skaczesz na bungee. Ale my przecież nie jesteśmy aż tacy ekstremalni :) i nawet deszczu raczej unikamy. Bo wykrywka to również urządzenie elektroniczne i wilgoci nie lubi.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 17:19 
Kapral
Kapral

witam
a co myslicie o GARMIN etrex H
pozd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 21:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam!Użytkuję od pewnego czasu pocket PC Mio P550m i jestem z niego zadowolony.Jak słusznie wyżej zauważono nie jest prawdą ,że pocket nie nadaje się w teren.Wystarczy nosić go w futerale lub jak ktoś nie posiada w woreczku foliowym i brud,deszcz go nie rusza.Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2008, 00:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja używam Mio P560 i jestem bardzo zadowolony. Po prostu trzeba na niego troszkę uważać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 października 2008, 11:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rozglądam się za używanym palmtopem (chodzi głównie o mapy - ozi) do 500 zł. Które są godny uwagi ?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 października 2008, 19:32 
Generał Broni
Generał Broni

W tej cenie MIO P550.
Używam nowszego P560 od paru miesięcy ( głównie w terenie i na mapach pod Ozzim ), a kumpel ma P550 - polecam.
Sv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 17:41 
HTC TYTN czy cus takiego.

poszperaj na allegro. jest tego w wulgaryzm.
alternatywy?? jak juz to n95. ktos ci wlasnie nia doradzal. ja bym sie skusil. gps, wifi, 3G, gsm, nawet aparat, po prostu wszystko w jednym. moj kumpel ma i poleca.

zajebisty telefonik z funkcjami palmtopa na stabilnym OS'ie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 19:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

No właśnie a propos N95. Brat sobie kupił wersję 8GB. Aparat jak dla mnie super, nawigacja działa, ale co do wgranego w niej Garmina ma pewne zastrzeżenia (niedokładne mapy itp.). Poza tym filmy, muzyka, internet itp. Kupę bajerów. Jestem tylko ciekaw, czy ten sprzęt nada się na poszukiwania? Jeśli tak, to jakie oprogramowanie GPS`u bym musiał wgrać? Fajna sprawa, zaznaczać sobie miejscówki gdzie się było, czy gdzie stoi samochód/ rower. Do urządzeń typu Mio P560 można wgrywać stare mapy, i to z nich korzystać wraz z GPS`em. Czy w N95 to możliwe?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]