Osoba była zainteresowana mapkami więc podałem linka do tych mapek. Spodziewałem się że jakość będzie słaba ale tego nie sprawdziłem. Darmowych mapek w necie lepszej jakości z tego co wiem nie ma. Uważam że lepszy rydz niż nic.
tak, to oczywiste
A poza tym na dole podane jest z jakiej biblioteki pochodzi skan i jeśli ktoś jest mocno zainteresowany. Może przejechać się do biblioteki i zobaczyć tą mapkę na żywo.
z tym tez sie zgadzam, zapomnialem o tym wspomniec.
Co do wypowiedz yapi66 to częściowo ma racje mam Messtischblattera moich okolic który jest równie nieczytelny jak te skany z biblioteki śląskie. Ale mam skan podkolorowanego Messtischblatter z 1890 który jest prawdziwym dziełem sztuki. Nic na nim się nie zamazuje a żeby zobaczyć wszystkie szczegóły trzeba było wykonać skan w jakości 600 dpi.[/quote]
ciekawa sprawa z ta slaba jakoscia, przygladajac sie messtischblattom w
http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=TK25 jedyne mapy w dosc slabej jakosci to wydania drugowojenne z cyklu Heereskarte (i to tez nie zawsze), tzn wiekszosc wydan z konca 1944 / poczatku 1945 roku sa relatywnie slabej jakosci. Nigdy jednak nie spotkalem sie z kiepska jakoscia (mowie o druku, nie o latach uzywania) starszych wydan Messtischblattow.
n.