Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 05:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: zadanie z techniki :)
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 14:09 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cześć. Mam dość ciekawe zadanie domowe z techniki. Muszę stworzyć jakieś przydatne urządzenie elektroniczne, które potem ma być oceniane. Pod uwagę brana będzie jakość jego wykonania oraz trud włożonej w nie pracy. Jako iż jestem zapalonym poszukiwaczem skarbów wpadłem na pomysł stworzenia małego wykrywacza do znajdywania skrytek w ścianach i podłogach, rewizji osobistej itp. Niestety na elektronice w ogóle się nie znam więc najpierw musiałbym przejść jakiś kurs co i jak :). Czy macie może jakieś publikacje elektroniczne dot. pierwszych kroków w elektronice no i schematy płytek do takich wykrywaczy? Świetnie by było jakby to był statyk z dyskryminacją i all metal. Czekam na rady :)

Pozdrawiam!
michal_kk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 14:20 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli mogę polecić to proponuję forum ---> http://www.elektroda.pl/
Myślę że znajdziesz tam co trzeba i pomocą chętnie służą :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 14:39 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Hmm a może zestaw jabelka do samodzielnego montażu ?
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zadanie z techniki :)
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

michal_kk napisał(a):
Niestety na elektronice w ogóle się nie znam więc najpierw musiałbym przejść jakiś kurs co i jak :).

A może po prostu nie porywaj się "z motyką na Słońce", tylko kup sobie prosty zestaw do samodzielnego montażu (im prostszy tym lepiej), zestaw do lutowania i wykonaj np. elektroniczny termometr albo tym podobny gadżet.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 20:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Najlepiej jak zrobisz jabelka:)

5 i tak dostaniesz za trud włożony w prace:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 23:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Elektronika to nie sklejanie półek z desek. Rob_K ma rację.
Nie nauczysz się elektroniki na poziomie projektowania czy choćby zaawansowanego montażu układów nawet przez rok.
To raczej trudna dziedzina, w której poziom choćby średniozaawansowany osiąga się po latach (no chyba, że jesteś geniuszem wszechstronnym).
Może lepiej zrób zielnik, wiatromierz ogrodowy lub jakąś półeczkę - przynajmniej pomysł będzie Twój i realizacja także.
Kupowanie jabla w KITcie to nie jest najlepszy pomysł - raczej nikt Ci nie uwierzy, że Ty to wymyśliłeś. Wbrew temu, że obsługa tego urządzenia jest prosta (jak i też montaż) - zasada działania dla kogoś nieznającego elektroniki raczej już taka zrozumiała nie jest :dev

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 00:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Kolega Idel pisze "swiete" slowa ... jestem elektronikiem i od lat "brudze" sobie ta dziedzina paluchy, skladam w pracy uklady zawierajace od 7 do ponad 150 czesci wlacznie z procesorkami czy innymi koscmi bazujac jedynie na schemacie. Do tego trzeba wprawy ... a ja po 15 latach nadal robie czasem bledy :nicnie i odwroce "kosc" o 90 czy 180° .

- Moze bazujac na wskazniku wysterowania z jakiegos starego magnetofonu czy podobnego sprzetu audio zrobisz przy pomocy silniczka (DC) i dwoch pileczek do "Ping-Ponga" rozcietych na pol i przyklejonych do "krzyza" zamocowanego na silniczku wiatromierz ?
- Moze ... jesli ladnie sie usmiechniesz to podesle Ci (bo bede za dwa tygodnie w moim rodzinnym miasteczku) czujniki z mojej firmy i na ich podstawie zrobisz sobie wskaznik promieniowania ultrafioletowego czy podczerwieni ??
- Moze prosty wskaznik "suchego kwiatka" ... ktory sygnalizowac bedzie, ze kwiatek nalezy podlac.
- Moze czujnik, ktory informowac bedzie o tym, ze nalezy zdjac pranie z sznurka bo zaczal padac deszcz.
Jest sporo, duzo prostrzych ukladow elektronicznych niz wykrywacz a i wiarygodnosc iz to sam zlozyles, obmysliles ... bedzie wieksza. Moj braciszek ma 18 lat i uczy sie w "Elektryczniaku" w Opolu, bierze udzial w tzw. Odyseja umyslu ( http://www.elektryk.opole.pl/index.php? ... &Itemid=89 ) i z kolegami z klasy tez planuja i buduja rozne "rzeczy" ... pomagam mu teoria i czesciami wiec nie stawiaj sobie "poprzeczki" za wysoko bo zniechecisz sie na samym poczatku. Pomysl, zastanow sie i jakos Ci pomozemy :)

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zadanie z techniki :)
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 01:14 
Generał Broni
Generał Broni

michal_kk napisał(a):
[...] wpadłem na pomysł stworzenia małego wykrywacza do znajdywania skrytek w ścianach i podłogach, rewizji osobistej itp. Niestety na elektronice w ogóle się nie znam [...] Świetnie by było jakby to był statyk z dyskryminacją i all metal [...]

Niestety od pomysłu do realizacji daleka droga, kolego. Jeśli Przyznałeś, że na elektronice w ogóle się nie znasz to lepiej daj sobie spokój z próbą realizacji tak ambitnego pomysłu, bo stracisz tylko czas. Nie chcę Cię zniechęcić tylko uświadomić. Bez wiedzy i doświadczenia trudno cokolwiek gotowego naprawić nie mówiąc o zaprojektowaniu od podstaw i uruchomieniu prototypu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 10:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki za słowa otuchy i chęć pomocy :)

Gotowy zestaw raczej nie wchodzi w grę. Lutowałem sobie kiedyś małe nadajniki UKF (do kupienia w elektronicznych za ok. 10 zł) i nawet mi wychodziło. Bawiliśmy się wtedy w detektywów,a to była nasza pluskwa :P Tu chodzi raczej o samodzielność wykonania :)

Przejrzę numery Młodego Technika (czy jak to tam się nazywa) i poszukam czegoś interesującego i w miarę łatwego do wykonania :)

Pozdrawiam!
michal_kk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 12:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A może silniczek, na osi wysięgnik z diodą LED, i do tego mały własnej roboty komutator :]. Bardzo łatwe do zrobienia, a i efekt ładny wychodzi (świecące kułko).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 22:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

jak chodziłem do podstawówki to zrobiłem mechanizm posówisto-zwtotny. silniczek od magnetofonu tłoczek drewniany cylinder ze strzykawki. Efektownie wygląda i działa, polecam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 05:47 
Generał Broni
Generał Broni

JUSTOMEN napisał(a):
zrobiłem mechanizm posówisto-zwtotny. silniczek od magnetofonu tłoczek drewniany cylinder ze strzykawki

apacer napisał(a):
A może silniczek, na osi wysięgnik z diodą LED, i do tego mały własnej roboty komutator

Jak już chcecie coś doradzić Michałowi, to przynajmniej trzymajcie się tematu:
michal_kk napisał(a):
Muszę stworzyć jakieś przydatne urządzenie elektroniczne

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 07:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Profesor zażyczył sobie coś z elektroniki albo branży odzieżowej. Na drutach robić nie będę ;)

Mam jeszcze trochę czasu jednak zawszę wolę załatwić wszystko wcześniej. Nie na ostatnią chwilę. Dzięki za wszystkie sugestie. Wybiorę to co będzie dla mnie najodpowiedniejsze i jak będę potrzebował pomocy to napiszę :)

Pozdrawiam!
michal_kk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 21:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

michal_kk napisał(a):
Profesor zażyczył sobie coś z elektroniki albo branży odzieżowej. Na drutach robić nie będę ;)

To fajnego masz Michał nauczyciela, nie ma co. Złóż mu ode mnie wyjątkowo gorące gratulacje za wyjątkowo ciasne horyzonty.
Chociaż i tak nieźle, że gość nie zażyczył sobie czegoś z zakresu budownictwa wielorodzinnego bądź odrzutu rakietowego.
Może w ramach działań natury elektryczno-elektronicznej zbuduj mu jakieś fifne źródł światła z dedykacją: "do oświecania ciemnych umysłów".
Sorry, ale większej głupoty pedagoga chyba nie spotkałem - dreszcz przechodzi mi po plecach, jak pomyślę, że na ZPT w podstawówce nauczyciel mógł zażyczyć sobie ode mnie czegoś z precyzyjnie określonego zakresu: np. ugotować obiad z przystawkami dla 200 VIPów, zatańczyć na rurze i zagrać na kontrabasie.
Jak już gość chce koniecznie czegoś z zakresu elektroniki to możesz zbudować mu jakiś prosty dzwonek elektroniczny do drzwi, albo jakiś gadżet z migającymi diodami świecącymi.
Detektorów nie buduj, bez doświadczenia, wiedzy teoretycznej i praktycznej, podstawowego sprzętu pomiarowego (multimetr, oscyloskop, częstościomierz, etc.) masz raczej marne szanse na zrealizowanie czegoś takiego.

Powodzenia Ci życzę i mądrzejszych ciał pedagogicznych

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]