Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 czerwca 2004, 19:48 
Porucznik
Porucznik

Witam koledzy! Pomysł związany z tablicą jest jak najbardziej aktualny. Zbliża sie rocznica akurat. Musimy koniecznie ustalić samo miejsce zdarzenia, może spotkamy się w Czerninie w następny weekend ? Czy kolega Niwol może podesłać jakieś szczegółowe materiały na temat śmierci Żelaznego na priwa? Podejrzewamy mniej więcej w którym to było miejscu, ale musimy to ustalić precyzyjniej. Ostatnio gdy byliśmy tam ,wejście na teren obiektu było zamknięte. Wybiorę sie tam po niedzieli i sprawdzę jeszcze raz. proponuje aby ostateczne decuzje w sprawie tablicy podjęli żyjący jeszcze kombatanci. To ich święte prawo. Jeśli można prosić o szczegóły zdarzenia... Zwłaszcza fotografię miejsca zrobione przez UB. Rozmawialiśmy na wyprawie o tej książce w której była ona umieszczona. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 15:35 
Lew morski

Wstawiam tekst wiadomosci z onetu - dodam, ze to jest typowe zachowanie naszej dyplomacji na kresach a p. Jan Sienkiewicz(jesli to ten o ktorym mysle) to fajny gosci - Goracy patriota, historyk.
Wilno: Skandal "uwłaczający pamięci AK"

Ambasada Polska w Wilnie uczciła dzisiaj pamięć litewskich żołnierzy z brygady Plechawicziusa. Podczas wojny została ona utworzona przez Niemców w celu zwalczania Armii Krajowej.
Polski dyplomata pojawił się z wieńcem biało - czerwonych goździków na uroczystości odsłonięcia pomnika ku czci żołnierzy z brygady Plechawicziusa. Wsławiła się ona szczególnym okrucieństwem w mordowaniu żołnierzy AK i polskiej ludności cywilnej.

Pomnik brygady znajduje się w podwileńskim lesie ponarskim, w pobliżu memoriału pamięci tysięcy Polaków pomordowanych tam w czasie wojny.

W rozmowie z Polskim Radiem poseł Artur Płokszto określił to jako ponury żart. Sekretarz Generalny Rady Ochrony Pomników Walki i Męczeństwa Andrzej Przewoźnik nie krył oburzenia. Ambasador polski na Litwie Jerzy Bar powiedział, że nic mu o tym nie wiadomo i obiecał wypowiedzieć się w tej sprawie później.

Wileński publicysta Jan Sienkiewicz nazwał złożenie wieńca przez polskiego dyplomatę przy pomniku żołnierzy Plechawicziusa co najmniej nieporozumieniem uwłaczającym pamięci Armii Krajowej, nieuznawanej przez litewskie władze. Sienkiewicz przypomniał, że ambasada polska nie zareagowała oficjalnie na niedawny litewski zakaz nazwania jednej z ulic w Pikieliszkach imieniem Józefa Piłsudskiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Łupaszko i inni
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 17:26 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Ponizej kilka fotek pomnika z regionu potyczki Łupaszki (Majdan-Topiło) ... Bede wdzieczny za jakiekolwiek info na temat wspomnianego wydarzenia. Pozdrawiam! Profenid

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 17:27 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

NR2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 17:28 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

NR3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 22:40 
Lew morski

Piekne miejsce !!!! Walka stoczona przez 1szy szwadron Zygmunta z silami NKWD wyspecjalizowanymi w zwalczaniu partyzantki i KBW - partyzanci przebili sie i odniesli sukces. Straty szwadronu : 3 zabitych( Polielowiec, Jastrzab, Julek i 4 rannych. Straty NKWD/KBW - ok. 15-17 zabitych i zaginionych, 13-16 rannych( rozne zrodla roznie podaja).UBP opisuje to jako walke pod Czerlonka. Wiecej szczegolow moze jutro. Pzdr!!! :pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 22:53 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Pit dziekuje za odzew ... czekam na dalsze szczegóły ... Serdecznie Pozdrawiam! Profenid

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 23:37 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam Panowie !

Jakis czas temu skonczylem ksiazke Olgierda Christy "U Szczerbca i Lupaszki"(tą trofiejną z IPN-u) bardzo ciekawa i bardzo szczegolowo opisana historia
partyzantki wilenskiej i powojennej, i bardzo wartosciowe dobre refleksje na temat zycia partyzanckiego. Niesamowicie mi sie to czytalo, gdyz
akcja dzieje sie wpierw w miejscu gdzie mieszkala moja rodzina(Wileńszczyzna) a pozniej pojawia sie biegnący Christa przez stadion Lechii i moją
ulicę Kartuską :). Ktos jej nie ma a chcialby przeczytac to moge wyslac poczŧą ( ze zwrotem po przeczytaniu oczywiscie :) ).

Co do skladania holdu katom, nie ofiarom to nasi rzadzacy maja w tym wprawe ( jakis czas temu sprawa cmentarza, gdzie leza
Divellangerowcy i inni ). Jednak patrzac obiektywnie to litwinom ciezko sie dziwic ich niecheci do AK w czasie wojny i po. Nie usprawiedliwiam
tu bron boze zbrodni ! Wilenszczyzna to kolebka panstwa litewskiego tak jak u nas wielkopolska. A ze mysmy ja mocno spolonizowali
to i po 1918 bylismy o niebo silniejszym krajem to im to prawde mowiac bardzo nieelegancko zabralismy. Po kampanii wrzesniowej wiec
dostali wilenszczyzne i wspolpracowali z niemcami. Tak jak mysmy za napoleonskich czasow odzyskali 3ci zabor pruski i walczylismy
przy Napoleonem jako sojusznik. Po wojnie odzyskalismy ziemie odzyskane :) i tam takze przewaga ludnosciowa niemcow byla ktorych
troche zginelo a reszte przesiedlono. Teraz jak bysmy reagowali na zloty Wehrwolfu we wroclawiu :), albo ss manów. Albo jakby ktos
nam chcial wstawic ulice Fryderyka Wilhelma I na opolszczyźnie bo tam duza mniejszosc niemiecka jest. Z tych powodow ja sie nie dziwie
niechęci Litwinów do nas. Mam nadzieje ze jak najmniej wody w Niemenie upłynie zanim zanikną dawne waśnie i urazy i Polak na Litwie
nie bedzie traktowany jak obecnie Niemiec w Polsce(chociaz Niemcom sie to nalezy :mad: ) tylko jako brat z dawnej Uni Polsko-Litewskiej ,
mamy z Litwinami przeciez bez mała pol tysiaca lat wspolnej historii,kultury i wymiany ludnosci i obyczajow.

Czemu ja nie wiedzialem o wykladzie !!!!!!!!!!!! Jak cos sie pojawi w najblizszym czasie ( do 28.VI potem bede regularnie ) to niech ktos mnie na mejla poinformuje
bo ja teraz przyswajam wiedze historyczna do bardzo waznego egzaminu na Histerie :), bede wdzieczny i za dobra informacje piwo funduje na spotkaniu jakims hehe.
Co do wypadow w teren to ja oferuje swojego panzerwagena trofiejnego. 4 partyzantow z ekwipunkiem sie miesci.

Jak nikt jeszcze tego nie zrobil, to ja zaraz po egzaminach robie stronke internetową "Partyzantki wileńskiej i powojennego podziemia reakcyjnego" ;) Serwer mam
100MB wiec bedzie duzo miejsca na zdjecia.

Eto Wsio !

KleryK

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 08:19 
Lew morski

Kleryk ! Oczywiscie nie ma sie co spodziewac milosci ze str Litwinow tak jak ze strony Niemcow, ale...No wlasnie pare szczegolow moze przydatnych na twoj egzamin: mianowicie Wilno i okolice po Wrzesniu zabrali nam bolszewicy, nawet mialy miejsce drobne walki - przy neutralnej postawie Litwy( akurat dobrze to o nich swiadczy) na mocy paktu Ribentrop- Molotow a nastepnie przekazano te ziemie Litwie po to aby " dobrowolnie" przylaczyc cala Litwe do ZSRR.I dopiero po 1941r. Niemcy poklocili sie ze swoimi przyjaciolmi i oddali czesc administracji Litwinom.Dodam jeszcze, ze Wilenszczyzna i Wilno w szczegolnosci nie byly prawie zamieszkale przez Litwinow w przeciwienstwie do Poznania ( porownujac Wielkopolske).No i trzeba pamietac, ze Litwini stworzyli ochotniczo formacje, ktore m.in rozstrzeliwaly Polakow w Ponarach, Saugume - cos jak gestapo- znane z okrocienstwa. Czy Polacy rozstrzeliwali na Wilenszczyznie przed wojna Litwinow? Czy katowali ich w wiezieniach tak jak na Lukiszkach?! To dla czego AK zestawiac z Sauguma i SSmanami z werwolfu? Zreszta na kresach to wszystko nie jest takie proste, ale juz trywializujac to koalicja stojaca przy Hitlerze zostala negatywnie oceniona przez historie i przegrala wojne, byla sadzona za zbrodnie - Litwini byli czastka tej koalicji podobnie jak Ukraincy. Oba narody walczyly pozniej beznadziejnie z sowietami, czesto wspolpracujac pozniej z nasza partyzantka powojenna( m. in 2 Litwinow w oddziale Bladego/ Burdyna o ktorym teraz czytam). Polska ta wojne wygrala( choc dzis tego nie widac). A co do Szaulisow to trzeba powiedziec, ze AK ich rozbrajalo i puszczala w kalesonach wolno. Temat rzeka - chetnie podyskutuje,ale to chyba nie miejsce.PZDR :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 18:10 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

JA tez chetnie podyskutuje ale moze na jakims wypadzie przy piwku:). Wlasnie to jest dla mnie dziwne. Czy naprawde mysmy sie nie
dopuscili jakiejs zbrodni na jakiejs grupie narodowosciowej czy sie tylko o tym nie mowi ?Zdarzaly sie mordy odwetowe, ale takie
z naszej inicjatywy ?
Christa doskonale wspominal o trudnej sytuacji narodowo historycznej Litwy, wiekszosc mieszkancow to oczywiscie byli Polacy lub
spolonizowani Litwini :) . Faktem ze Wilno bylo stolica Litwy od czasow Mendoga i Gedymina i wraz ze żmudzią to najwazniejsze kolebki litewskie.
To tak jak dla nas Wielkopolska i Małopolska, albo Pomorze Gdanskie ? To dobry temat na dyskusje :) ale jak wspomnialem - na wypadzie.

P.S.
Porownujac AK do Wehrwolfu chodzilo mi raczej o podobny charakter tych oddzialow ( Wehrwolf wzorowany byl na AK ponoc ;) )
a nie o zbrodniczość.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 01:25 
Plutonowy
Plutonowy

Witam serdecznie.
Wnikam i wnikam w histrię tego wszego Łupaszki i strasznie to pokrecone, oj strasznie. Pit - pierwsze pytanie : to może wyda sie śmieszne ale iloma strzałami w głowe Twoim zdaniem zabito (8 maja 1946) Józefa Harnasa ? (ja znalazłem z jednej relacji 3 strzały z drugiej 2 strzały),
drugie pytanie - on ich sciagał z sokistami czy został ujęty na posterunku w Czarnej Wodzie ? potem dalej 19 maj i tu znów różne relacje, Stara Kiszewa " ujęto Włodzimierza Geczasa kierowce PUBP wrzucono do samochodu i spalono żywcem" ,,, druga relacja że równiez Jana Kujacha wrzucono na ten sam samochód i spalono żywcem uprzednio zabijając na miejscu, na posterunku (placówce UBP Stara Kiszewa) Jerzego Fajera, Michała Safrana, Zygmunta Mastalerza" trzecia relacja ok 12.00 " Żelazny " przyjechał do Straej Kiszewy , przedstawił się jako oficer KBW, wywołał z Domu Ludowego funkcjonariuszy PUBP Jerzego Fajera, Zygmunta Mastalerza, poprosił o wykaz ludzi współpracujących z organami jakoze ściga odział "Łupaszki", Fajer kategorycznie odmówił , "Żelazny " zaczał go straszyć "konsekwencjami służbowymi" nie dąło to nic, zarządał kluczy od kasy - znów katogoryczna odmowa, "Żelazny" zaczął ich bić, ---- w tej chwili przyjechali do wsi samochodem osobowym powracjajacy z gospodarstwa rolnego Piotr Szindin, Michał Safian i Władysław Geczas , przejoł ich patrol obastawiający wieś (też jako KBW) i przy pierwszej wymianie zdań podbiegł kierowca (bezpartyjny ale podobno Ormowiec ?) wspomniany Jan Kujach krzycząc - "Stara Kiszewa otoczona przez bandę , uciekajcie, biją Mastalerza i Fajera" " Żelazny" natychmiast skonczył z mistyfikacją i wyciągnał broń - rece do góry , (już tu coś nie tak skoro zaczął bić Fajera to juz było po mistyfikacji) ale dalej -- rozbrojono funkcjonaruszy, odprowadzono w poblize budynku i " Żelazny " wydał rozkaz - ( "Markowi" "Sztywnemu" "Gryfowi" "Czajce" "Zabawie" "Mercedesowi" "Mewie" "Kartuszowi" i "Frodowi" ) roztrzelania - co wykonano, potem podpalono samochód z którego wyciekała benzyna, póżniej mieszkańcy wsi ugasili pożar i okazało sie że Kujach jeszcze zyje - zmarł w nocy w okolicznym szpitalu, - JAK to w końcu było w tej Starej Kiszewie - poplaten to wszystko jak moje UPA, Pit jak jest Twoja wersja, nie wspomę jeszcze o wersji nazwę Londyńskeij w której wszyscy giną w walce, ale to juz całkiem do kitu,
Każdy mówi inaczej............ ech pozdr
:evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 10:16 
Lew morski

No wiec pokolei - sorry mam super malo czasu ostatnio wiec tak na szybko: Kleryk co do zbrodni narodowosciowych to ciezko mi sie wypowiadac bo temat bardzo rozlegly i nim zbytnio sie nie interesuje - przyklad Jedwabnego wskazuje, ze rozwiazanie takich historii jest niezwykle trudne(moze sie myle ale ta sprawa chyba nie do konca jest wyjasniona).Moze kiedys przy piwku to przedyskutujemy ( ja kiedys w Wilnie z Litwinem, ktory jest teraz w mojej rodzinie omowilismy te sprawy z sukcesem przy kilku flaszkach - choc on nie mowil po polsku a ja po litewsku :lol: ).Co do Kiszewy to ciezko mowic w ogóle o mojej wersji bo ani nie bylem uczestnikiem tych wydarzen ani nie mam jakiegos patentu na wiedze choc ostatnio moja wiedza poszerza sie o niepublikowane szczegoliki. Z tego co wlasnie ostatnio ustalilismy w czasie dyskusji na wypadzie to to, ze relacje sa dosc niespojne, m. in. dlatego, ze wykonawcy wyroku robili to pierwszy raz i przezyli cos w rodzaju szoku. Co do kierowcy UB to ja nie mam watpliwosci, ze to byl tez czlowiek z resortu a nie niewinny baranek.Z tym biciem ubowcow przez samego Zelaznego to jakas kolejna bzdura bo zalozmy, ze ja , nawet spory chlop przychodze do ciebie i jeszcze 2 kolesi i zaczynam was bic - a wy co zamiast mi wloic to z krzykiem i placzem uciekacie, ze was bija?No i zwazywszy, ze to byli UBecy to nie wyobrazam sobie aby KBW moglo sobie na takie rzeczy pozwolic( błąd ortograficzny!!! by to podpadlo).Gdzies sie koledze zaplatal NKWdzista, doradca UBP, ktory tam zostal zlikwidowany. Jesli chodzi o spalenie to jest to bzdura i prawdopodobnie wykorzystano fakt, ze przy spaleniu samochodu niestety okopcily sie lezace opodal zwloki zabitych.Jesli chodzi o Harasa ( bo chyba o niego ci chodzi kol. Szponiasty) to poszperam - w sumie to mala roznica iloma strzalami go zabito - problem polega na tym, ze niestety przed zabiciem zostal pobity.To tak na szybko, ale w domu poszperam w papierach bo moja pamiec bywa rozna. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 21:48 
Plutonowy
Plutonowy

Gdy bić zaczął "Żelazny " to byli juz niewatpliwie rozbrojeni, (i mieli przewage liczebną) a wtedy to faktycznie zostaje płakac i błagać,
Natomiast piersze zabójstwo , no raczej nie wyrok (bo sadu zadnego nigdy nie było tylko rozkazy Łupaszki no i te zostawiane co jakiś czas karteczki) , to wykonany przez "Zabawe" 13 kwietnia na drodze do w okolicy Wielkiego Waplewa w kierunku na Malbork, siedmioosobowy patrol nadział sie na ruska (żołnierza rosyjskiego) jadacego na rowerze no i "Zabawa " go zastrzelił ( Łupaszko pamiętał podstęp rosjan z 43 roku i nie dziwię mu się tej nienawiści do rosyjskiego wojska - a zdrugiej strony przedkładanie odpowiedzialności zbiorowej na jakiegoś sowieta zza Uralu ) - To raczej pierwszy raz, potem zarekwirowali samochód ciezarowy z akcji siewnej koło Sztumu bo takie pierwotne zadanie odziału było,
No a Harasa który próbował zapolować na odział Łupaszki wraz z sokistami , bił Łupaszko Żelazny i Ford bo nie chciał powiedziec kto we wsi zakapował w którym rejonie sie kręca, potem zastrzelił go Ford i tu własnie raz jest dwa raz trzy strzały w głowe, (21 letniego ubeka nadgorliwego) a wsponianych sokistów Łupaszko puścił wolno k woli sprawiedliwości i jeszcze dwuch milicjantów z posterunku w Kaliskach,
co do Jana Kujacha (sprawdzięłm dokładnie PPR i ORMO, cywil nie z UB pracował tam tylko jako kierowca) on obserował zajscie z dworu przez okna (podobno) i widzac to ostrzegł podjerzdżających (Piotra Szindina, Michała Safana i Władysława Geczasa), pełnił on funkcję drugiego kierowcy, więc miejsce było jego na dworze, a gdy Żelazny wchodził do budynku w przebraniu KBW wiadomo stał se dalej i obserwował, a pierwszy kierowca który to własnie zajechał z kolegami to Władysław Geczas na pewno bezpartyjny kierowca PUBP w Kościerzynie - również pracownik cywilny - co nie znaczy że obaj cywilni kierowcy nie wchodzili ubekom w dupe, niemiej jednak o tak zabijanie rozbrojnych ludzi bo byli z PPR, ORMO, UB czy jak nie jest niczym chwalebnym , i nie można pisać że wykonywali wyroki a rozkazy ,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 23:49 
Weteran
Weteran

Też coś podrzucę. Tak dla "balance" na forum i dla urozmaicenia tego tematu :666 :

"...W pierwszych dniach maja wziąłem udział, zupełnie przypadkowo, we wiecu zorganizowanym na Rynku kępińskim z okazji 1 Maja, czy też końca wojny. Z prowizorycznej, drewnianej trybuny przemawiali I sekretarz Komitetu Powiatowego PPR oraz jakiś, wyższej rangi, oficer wojska polskiego. W niedługim czasie na tegoż I sekretarza dokonany został zamach przez nieokreśloną podziemną organizację. Jednakże uzbrojeni osobnicy, którzy włamali się nocą do mieszkania, nie zastali go, gdyż traf chciał, iż na kilka godzin wcześniej zawezwany został w trybie nagłym w sprawach służbowych do Poznania. Zawiedzeni bojownicy narodowo-niepodległościowi (jak to się dziś mówi) zastrzelili więc "tylko" jego żonę i dwoje małych dzieci..."

Źródło:
http://www.literatura.zapis.net.pl/okre ... nek/05.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 00:18 
"Spammerus maximus"

ZBV, nikt w tamtych czasach nie był święty. NIewinnie przelaną krew mieli na rękach wszyscy.
Pozostaje kwestią poglądów politycznych czy kogoś uważamy za bohatera czy za zdrajcę i bandytę.
Takim bliższym i "lekko" związanym z tematem jest sprawa Płk. Kuklińskiego. Dla jednych bohater dla innych jest zdrajcą. Obiektywnie (legalnie) rzecz biorąc zdrajcą był jako że działał na szkodę Państwa i takim by pozostał gdyby nie zmiana opcji politycznej.
NIe nam więc rozstrzygać czy "bandyci z UB czy NZS" byli zdrajcami, bandytami czy terrorystami. W czasie wojny moralność śpi, liczy się skuteczność a terror jest najskuteczniejszym środkiem likwidacji wroga.
Pozdrawiam
HAns
PS Sorry że nie na temat ale trochę poruszyłu mnie te "moralne" dywagacjie o wyższości jednej opcji nad drugą:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]