|
Witajcie wszyscy ...a szczególonie feder!!!
Pamiętasz jak w marcu zadałeś mi pytanie odnośnie znalezionego przez Ciebie na cmentarzu w Bożej Woli grobu majora austriackiego?
Zamieściłeś wtedy zdjęcie. Teraz zamieszcam to zdjęcie ponownie dla przypomnienia tematu... skopiowałem tamto Twoje /myślę , że nie naruszam Twoich praw autorskich :D / .
Zapewne część z Was zna powiedzenie czesto kiedyś używane przez pewnego Nauczyciela z brodą :
szukajcie , a znajdziecie - no i znalazłem ...ale sęk w tym ,że nie szukałem.
Tak więc chyba jest prawdą , że jeżeli chcecie znać odpowiedż na pewne pytania to wtedy cały wszechświat szuka na nie odpowiedzi./dowolny cytat za El loko/
I chyba tak było tym razem.
Ale do rzeczy. Od kilku dni mam urlop i postanowiłem pogrzebać w bibliotekach i innych zatęchłych miejscach aby przesledzić szlak bojowy naszego pułku , zaczynał się on gdzieś na południu Lubelskiego. Wiec mój wybór padł na powiat Janowski.
Po godzinie moich poszukiwań dotarłem do Austiackich dokumentów dotyczących grobownictwa.
Są to ciekawe materiały ,bo dużo w nich nazwisk i numerów jednostek rosyjskich żołnierzy ekshumowanych z pol bitwnych w 1916 i 17 roku przez austriaków.
Przewalam te karty Katastralne dotyczące pojedynczych mogił i grobów zbiorowych az sypie się pył. Przedemną przegladało je 8 osób /w ciagu całego 20 wieku!!!!/
W jednym Janowskim powiecie naliczyłem ich 472!! pojedynczych i masowych mogił powstałych w latach 1914-1915 ...to jednak duzo!!!
I gdy tak docieram do karty pt:
Katasterblatt No -387a/ widzę napis :
nazwa miejscowości : Boża Wola bei Zakrzówek
miejsce usytuowania mogiły: cmentarz wiejski /Zaraz czy to nie cmentarz Federa !!! z ,,jego,, grobem? /
W rubryce czas założenia grobu zapis:
grób nr1- 08.09.1914
groby o numerach od 2 do 20 -15.07.1915
Ale tym większe jest moje ździwienie gdy na pierwszej pozycji widzę zapis:
Mjr. Wengeroki Zauptantin Graf von
I.R. 51 bei LIR 11
/ i data śmierci/ 08.09.1914
Tak więc jest przed nami wielki zasób informacji o tym człowieku i to na pewno jest ten ,,człowiek,, Federa!
Ale wcześniej kilka informacji .
Zapis na karcie katastralnej wykonany został odręcznie po odczytaniu z odręcznie zapisanego w ,,totenkapsli,, napisu - mogą więc w nazwisku i imieniu być błędy .
Ponadto ekschumacji dokonano dopiero w pażdzierniku 1915 roku więc i napisy w identyfikatorze mogły ulec częściowemu zatarciu.
Stąd Wengeroki może też brzmieć Wengevoki W każdym razie litery zaznaczone ciemnym drukiem są napisane niemal drukowanymi literami , a tylko litery ev zapisane jakby na wyczucie -przez co wnioskuję , że piszący to nazwisko nie był wstanie odczytać prawdziwego jego brzmienia . Podobnie i z imieniem: Zauptantin - w pełni czytelny jest tylko człon - tantin, a początek jakby ..dołożony kulfonami.
Czy można przyjąc , że imię brzmiało Konstantin?
Wnioskowanie moje jest na wyrost bo 51 regiment pochodził z Maros-Vasehely i nie wiem czy tam używane jest imię Konstantin.
Jest to moja interpretacja -nie wszyscy się moga z nią zgodzić, mogą na swój sposób różnie kombinować... ale wiadomo już że mozna w Kriegsarchiv. szukać o nim wiadomosci i na pewno się je znajdzie , gdyż jego rodzimym regimentem był 51IR - a do 11 LIR on tylko był przydzielony. Tak ja interpretuje słowo ,,bei,, -przy - to też moja dyskusyjna interpretacja.
Ale moż ewarto poszukać tego ...von Grafa w 51 I.R.
Dla dociekliwych podaje że kopia tego katasterblat-u znajduje się w Urzędzie Gminy w Zakrzewie .... i szanowni urzędnicy mogą go udostępnic każdemu /ale nie muszą !/
Tyle o losach pewnego odkrycia dokonanego ...... bez poszukiwań ! Bez łopaty i bez wykrywki!
A jednak poszukiwania archiwalne moga być równie intrygujące jak i te z łopatą!!!
Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy........... ... prawdy .
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|