Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 18:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A teraz kilka słów o austriackim nieśmiertelniku.
Wrócił mój znajomy z urlopu i uzyskałem dostęp do lampy ultrafioletowej. Tak jak pisałem służy m.innymi do diagnostyki warstw malarskich obrazów.
Wparowałęm do pracowni -zaraz zebrało sie konsylium i musiałem w szczegółach z niebywałym dramatyzmem opowiadać przebieg ostatniego kopania w przydrożnym rowie. Dziewczyny krzyczały :... och i ...ach gdy opisywałem jak po jednym z uderzeń łopaty pod moje nogi wytoczyła się ludzka głowa /co zreszta nie było zgodne z prawdą! hiih/ a, a faceci mruczeli ... oj chociaż raz znaleźć takie miejsce.
Ja tez tak myslałem zanim go nie znalazłem!!!!!!.
W końcu opowieśc dobiegła końca , a lampa była dostatecznie gorąca aby spełniać swoją rolę. Kulminacyjny moment!!!! Gasimy światło i wkładamy kartkę pod świecącą lampę.
UUUUUUU -wyrywa sie okrzyk ... w świetle lampy dotychczas jaasna i niemal biała kartka robi się nagle ........ciemno brunatna .
Druk jest czarny niemal niewidoczny, ślad ołówka niemal tak samo czarny jak druk. Tylko zacieki ,,grynszpanu,, świeca jak znaki na 100złotówce. Słowem klapa!!!
To znaczy ,że nie jest to ołówek grafitowy ale .....kopiowy -dokańczam za niego.
Właśnie , kopiowy -a ten nie reaguje na swiatło ultrafioletu, trzeba więc szukać lampy na podczerwień . To powinno ,,ruszyć,, napis. A kto ma taką lampę? hmmm ....Policja!

To może innym razem.
Podziękowałem i podreptałem dalej.
Tak więc zagadka nadal jest nie rozwiaząna. Pozdrawka -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 22:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cze El Loco! Siedzę i zastanawiam się gdzie były do kupienia te rosyjskie rozkazy????????
Chyba nie w Lublinie ..... mam!!! We Lwowie !!!
Gdy byłem tam na wycieczce w pierwszycg dniach maja, oferował je oprawione w twardą oprawę jakiś tamtejszy pijus.
Oczywiście zszywka z pieczątką Ossolineum!
Chciał po dolarze za sztukę , a wkażdej zszywce 100 czy 200sztuk. Czyli żądał zupełnie nierealnej kwoty!

Może i polskie archiwa kryją podobne ciekawostki. Pozdr -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 22:09 
Weteran
Weteran

Witam
Może tamte rozkazy były niekompletne i niebyło np rysunków które były wydawane jako osobne załączniki. W moim zestawie rysunki błąd ortograficzny!!! błąd ortograficzny!!! się w oczy. "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! to nie są te same co w Lublinie ja swoje kupiłem jakieś 6-7 miesięcy temu i też niemało zapłaciłem :) Z ciekawości nie pamiętasz ile chciał??
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2004, 18:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cze El Loccco. Jak to sie stało , że odpowiedziałem na Twoje pytanie zanim ty je zadałeś ? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2004, 22:17 
Weteran
Weteran

Witam.
Hahaha pisaliśmy swoje posty równocześnie i ty byłeś pierwszy :lol:
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2004, 22:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

witaj. Odnośnie poprzedniego listu : Wytłumaczenie logiczne! A ja już myslałem że to podpowiedział ten czarnoksiężnik , który szuka odpowiedzi na wszelkie stawiane przez nas pytania :lol:
Ale poważnie.
Mam do Ciebie jeszcze pytanko: czy trafiłeś może na rozkaz w którym są podane wymiary rosyjskiej torby na chleb -,,sucharnyj mieszok,, ? Zdjęcia tych toreb mamy, a ich wymiary próbujemy uzyskać układając proporcje pomiędzy znanym mi z oryginału wymiarem trzonka saperki ,a wymiarem widocznym na fotce - to z kolei porównując z wymiarem torby pobranym z fotografii.
Ale torby zazwyczaj są na foto wypchane więc i ich wymiary nie odpowiadaja oryginalnym.
Jakbyś coś wiedział na ten temat to odpisz.
Pozdrawka -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 18:18 
Weteran
Weteran

Niestety tak dobrze to nie ma :( "nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! tego rozkazu. A czy masz może przeliczniki rosyjskich miar dlugości na centymetry?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 22:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cze. Conieco znalazłem ale nie wiem czy to jest wszystko , bo brakuje tym ,,mniejszych,, miar- poniżej linii.
Miałem gdzieś to w dawnej encyklopedii ale wsadziłem w jakiś kąt .
Linia - 0,0254 cm
12 linii = 1 cal rosyjski /analogiczny z angielskim/
1 cal rosyjaki =2,54 /dokładnie 2,53995cm/
12 cali = 1 stopa = 30,48cm
7 stóp = 1sążeń =2,1336m / 1 sążeń =3 kroki = 84 cale/
1 krok =2,3333 stopy = 71,12cm
500 sążni = 1 wiorsta = 1,0668km / 1 wiorsta 42000cali/
To by było tyle z moich kartkowych zapisków, zbierałem je w celu dokonywania przeliczeń na mapach, pomiędzy mapami wiorstowymi , a ,,kilomerowymi,,
Pozdrawiam -69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 22:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie !!! Poczekaj El loco coś zrypałem!!
Nie będzie 12 linii na cal lecz 10 linii . Sory za pomyłkę. ( Znowy to wieczorne piwko!!! :o ) :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 22:50 
Kapitan
Kapitan

Na tej stronce znajdziecie wszelkiego rodzaju przeliczniki miar i wag.

http://gps.put.mielec.pl/o_miarach.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 23:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzieki Toppper, dobra stronka z miarami i wagami.
Nareszcie wiem ile miał ten ,,arszyn,, -71,11cm/ i ,,werszek,, -4,4443 cm /

pzdr -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2004, 18:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam. Czy ktoś z Was posiada może zdjęcia koszar z Lublina , z okresu międzywojennego lub z czasów carskich lub wie gdzie takie znaleźć? .
Mogą to być zdjęcia z czasopism lub książek /o oryginałach nie mówiąc!/
Pozdrawiam -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2004, 23:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie! Dzisiaj doczytałem się ciekawostki ...... pod koniec 1915 roku armia rosyjska miała na froncie 776 p. piechoty!!!!
Tworzyły one w sumie 194 div. piech!
Pamiętam , że na forum przy zdjeciu przedstawiającym pagon znaleziny pod Tanenbergiem padło pytanie czy mógł tam walczyć 242 i czy Rosja mogła mieć aż tyle pułków.

Jak widać pułków formowano znacznie wiecej.

Mam prośbę. chcę zgromadzić okreslenia odnoszące się do Pierwszej Wojny Światowej.

Nazw tych będzie można używać jako ,,słowa kluczowe,, w internetowych poszukiwaniach.

Różne narody różnie tą wojnę nazywały/określały.
A może tak mały konkursik : kto najwięcej znajdzie takich określeń -bardziej chodzi mi o ,,rozruszanie,, miłośników Wielkiej Wojny niż o wyłonienie lidera:) Z pewnościa ciekawe bedą te ,,egzotyczne ,, nazwy.

Podając określenie dobrze by było też podać jaki naród tego okreslenia używał ./ a swoja drogą i ile tych narodów brało w niej udział/?/ .

W niektórych krajach np. w Rosji było kilka określeń. Na przykład w latach1915- 17 używano też określenia : Wielka Wojna Ojczyźniana /tak tak !/
Ciekawe ile tych nazw znajdziemy!
Zapraszam do poszukiwań.
Pozdrawiam -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 lipca 2004, 08:19 
Specjalista
Specjalista

W "Korpusie" wyczytałem nazwę używaną w USA: Wielka Wojna, która zakończy wszystkie wojny
Kojarzycie może: "Przesławne lanie"? (to chyba jednak odnosi się do jednego z okresów wojny)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 lipca 2004, 16:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie wszyscy ...a szczególonie feder!!!
Pamiętasz jak w marcu zadałeś mi pytanie odnośnie znalezionego przez Ciebie na cmentarzu w Bożej Woli grobu majora austriackiego?
Zamieściłeś wtedy zdjęcie. Teraz zamieszcam to zdjęcie ponownie dla przypomnienia tematu... skopiowałem tamto Twoje /myślę , że nie naruszam Twoich praw autorskich :D / .

Zapewne część z Was zna powiedzenie czesto kiedyś używane przez pewnego Nauczyciela z brodą :
szukajcie , a znajdziecie - no i znalazłem ...ale sęk w tym ,że nie szukałem.
Tak więc chyba jest prawdą , że jeżeli chcecie znać odpowiedż na pewne pytania to wtedy cały wszechświat szuka na nie odpowiedzi./dowolny cytat za El loko/
I chyba tak było tym razem.
Ale do rzeczy. Od kilku dni mam urlop i postanowiłem pogrzebać w bibliotekach i innych zatęchłych miejscach aby przesledzić szlak bojowy naszego pułku , zaczynał się on gdzieś na południu Lubelskiego. Wiec mój wybór padł na powiat Janowski.

Po godzinie moich poszukiwań dotarłem do Austiackich dokumentów dotyczących grobownictwa.

Są to ciekawe materiały ,bo dużo w nich nazwisk i numerów jednostek rosyjskich żołnierzy ekshumowanych z pol bitwnych w 1916 i 17 roku przez austriaków.
Przewalam te karty Katastralne dotyczące pojedynczych mogił i grobów zbiorowych az sypie się pył. Przedemną przegladało je 8 osób /w ciagu całego 20 wieku!!!!/
W jednym Janowskim powiecie naliczyłem ich 472!! pojedynczych i masowych mogił powstałych w latach 1914-1915 ...to jednak duzo!!!
I gdy tak docieram do karty pt:
Katasterblatt No -387a/ widzę napis :

nazwa miejscowości : Boża Wola bei Zakrzówek
miejsce usytuowania mogiły: cmentarz wiejski /Zaraz czy to nie cmentarz Federa !!! z ,,jego,, grobem? /
W rubryce czas założenia grobu zapis:
grób nr1- 08.09.1914
groby o numerach od 2 do 20 -15.07.1915

Ale tym większe jest moje ździwienie gdy na pierwszej pozycji widzę zapis:
Mjr. Wengeroki Zauptantin Graf von
I.R. 51 bei LIR 11
/ i data śmierci/ 08.09.1914

Tak więc jest przed nami wielki zasób informacji o tym człowieku i to na pewno jest ten ,,człowiek,, Federa!
Ale wcześniej kilka informacji .
Zapis na karcie katastralnej wykonany został odręcznie po odczytaniu z odręcznie zapisanego w ,,totenkapsli,, napisu - mogą więc w nazwisku i imieniu być błędy .
Ponadto ekschumacji dokonano dopiero w pażdzierniku 1915 roku więc i napisy w identyfikatorze mogły ulec częściowemu zatarciu.
Stąd Wengeroki może też brzmieć Wengevoki W każdym razie litery zaznaczone ciemnym drukiem są napisane niemal drukowanymi literami , a tylko litery ev zapisane jakby na wyczucie -przez co wnioskuję , że piszący to nazwisko nie był wstanie odczytać prawdziwego jego brzmienia . Podobnie i z imieniem: Zauptantin - w pełni czytelny jest tylko człon - tantin, a początek jakby ..dołożony kulfonami.
Czy można przyjąc , że imię brzmiało Konstantin?
Wnioskowanie moje jest na wyrost bo 51 regiment pochodził z Maros-Vasehely i nie wiem czy tam używane jest imię Konstantin.

Jest to moja interpretacja -nie wszyscy się moga z nią zgodzić, mogą na swój sposób różnie kombinować... ale wiadomo już że mozna w Kriegsarchiv. szukać o nim wiadomosci i na pewno się je znajdzie , gdyż jego rodzimym regimentem był 51IR - a do 11 LIR on tylko był przydzielony. Tak ja interpretuje słowo ,,bei,, -przy - to też moja dyskusyjna interpretacja.
Ale moż ewarto poszukać tego ...von Grafa w 51 I.R.

Dla dociekliwych podaje że kopia tego katasterblat-u znajduje się w Urzędzie Gminy w Zakrzewie .... i szanowni urzędnicy mogą go udostępnic każdemu /ale nie muszą !/

Tyle o losach pewnego odkrycia dokonanego ...... bez poszukiwań ! Bez łopaty i bez wykrywki!
A jednak poszukiwania archiwalne moga być równie intrygujące jak i te z łopatą!!!

Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy........... ... prawdy .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]