Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Słupek graniczny
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 16:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W 1975 roku we wrześniu wybrałem się z kolegą w Bieszczady. Poszliśmy doliną Wisłoka na południe a potem do ganicy Państwa i po jakimś czasie doszliśmy do wierzchołka Kanasiówki (skąd wypływa Wisłok). Zatrzymaliśmy się obok słupka granicznego i wtedy w odległości gdzieś 15-20 m zauważyłem, że coś leży w liściach bukowych. Podszedłem i okazało się, że był to kamienny słupek o przekroju trójkątnym z zaokrąglonymi krawędziami. Miał wymalowane litery: S, D, M. Wiedziałem że w 1939 r. był podział Polski miedzy ZSRR i Niemcy i tłumaczyłem to jako: Słowacja, Niemcy i.. no właśnie. Ale nie drążyłem wtedy tematu. Nie miałem aparatu fotograficznego to nawet nie uwieczniłem.
Niedawno przeczytałem książkę jakiegoś Anglika o tamtym okresie i na zamieszczonej tam mapce jak byk: Słowacja, Niemcy, Węgry. Ciekawe co stało się z tym słupkiem. W końcu jedyny na całej granicy. I do jakiego muzeum powinien trafić.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Granica_1939
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 07:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W załączeniu mapka z wymienionej wyżej książki. Dla orientacji wniesiona obecna wschodnia granica Polski.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2009, 23:33 
Szeregowy
Szeregowy

A może by tak wrócić w to miejsce!może ten słupek tam nadal jest?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Może jeszcze leży
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 09:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przekazałem tą informację licząc na to, że jeszcze tam leży. No i na to, że ktoś coś wie na temat jego losu a także na młodszych (ja już dobijam 67 lat) że tam zajrzą - ktoś może mieć całkiem blisko. Słupek leżał po północnej stronie od słupka na wierzchołku góry. Na przedwojennej mapie WIGu jest ten słupek uwidoczniony i ma swój numer. Granica ta powstała w 1938 roku i wtedy tam pewnie wstawili ten trójkątny. W 1939 r. przemalowali tylko P na D. A po wojnie wywalili go w krzaki jako haniebny. W końcu to politycznie Niemcy dali Polsce tą granicę z Węgrami. Ta granica przydała się po wrześniu 1939 - wielu wolało tędy uciekać z Polski chociaż podobno tu - oprócz Niemców - łapali ich też Łemkowie.
Proszę zwrócić uwagę na taki szczegół -granicą z Czechosłowacją przed wojną biegł szlak turystyczny. Ja po wojnie tą granicą z zaprzyjaźnionym państwem już szedłem nielegalnie. Ale żaden wopista nas nie łapał ale chyba tylko z wrodzonego safandulstwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: W Było nie minęło
PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2010, 09:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W ostatnim odcinku "Było nie minęło" był temat ucieczek w 1939 r. przez granicę węgierską. Gdzieś w okolicach Lutowisk autorzy brnęli w głębokim śniegu wraz z dwiema dzielnymi miejscowymi kobietami i oglądali miejsca pochówku polskich żołnierzy. Ten temat ma być kontynuowany. Ponieważ wysłałem im kiedyś wiadomość o oglądanym przeze mnie słupku granicznym to może też coś zahaczą o lokalizację zachodniego krańca tej granicy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Jescze raz słupek
PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 10:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Od czasu zamieszczenia na tym forum informacji o słupku granicznym na Kanasiówce przejrzałem trochę informacji odnośnie miejsca w którym te trzy granice się zbiegały. To miejsce musiało być położone gdzieś nieco na południe od Przełęczy Łupkowskiej. Tunel kolejowy pod tą przełęczą Polacy wysadzili we wrześniu 1939 r. bojąc się wykorzystania go przez Niemców. Musiała zatem w tym miejscu być jeszcze granica polsko-słowacka. Sam punkt zbiegania się granic D-S-M (po wrześniu 1939 r.) musiał być trochę na południe od tunelu.
Zatem od Kanasiówki to było w odległości ponad 15 km w linii prostej. Co zatem ten słupek robił na Kanasiówce w 1974 r. Dlaczego go tam porzucono?
Słupek ten miał pewien szczegół o którym nie powiedziałem. Zachowałem go gdyby ktoś zgłosił znalezienie.
Chyba że ten słupek już jest w kolekcji jakiegoś Helmuta w ogródku i stoi obok krasnala.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Słupek graniczny
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 19:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ostatnio natknąłem się na niemiecką mapę Polski gdzieś z okolic chyba 1939 roku. No i na niej widać, że granica słowacko-węgierska dochodziła do granicy polskiej w okolicach Solinki tak mniej więcej na wprost Matragony. Byłem wtedy również na tym załamaniu granicy (piękne dziewięćsiły) ale wtedy nie przypuszczałem, że widziany przeze mnie wcześniej słupek dotyczy tego miejsca. Stąd do Kanasiówki jest znaczny kawałek drogi co czyni sprawę tego słupka jeszcze bardziej tajemniczą.
Niedawno na TVP Historia oglądałem rozmowę dotyczącą inwazji armii słowackiej na Polskę w 1939 r. Nieznacznie napomknięto, że Niemcy mieli różne koncepcje dotyczące chyba tej granicy i możliwe, że Kanasiówka to był jakiś niezrealizowany pomysł.

Może ma ktoś jakiś kontakt z pasjonatem historii dotyczącej tego zakresu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:37 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja myle ze juz ktos go zabezpieczyl, slyszalem ze po takie slupki to ludzie teraz na Ukraine robia wycieczki.
ps.
Opowiedzial bys cos "mlodym" o Bieszczadach z tamtych lat.
Jak nie o Bieszczadach to o jakims innym kultowym miejscu....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2011, 22:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Co tu jeszcze można dodać? Poszliśmy wtedy granicą państwa na wysokość Cisnej. Za tym załomem granicy w Solince - nie wiem w jakiej odległości - tuż przy granicy ale po stronie słowackiej był (i może jeszcze jest) pomnik upamietniający przejście granicy przez oddział radzieckich zwiadowców na stronę słowacką w roku 1944. Byli jakoby pierwsi. W zasadzie powinno być że na stronę węgierską. Obecnie tak się układy zmieniły, że nie wiadomo czy ktoś o niego dba. Tym bardziej, że były to wyjątkowe chaszcze.

Dalej, gdzieś w rejonie Płaszy czy Dziurkowca, przy samej ścieżce leżał duralowy duży element, chyba część samolotu, robiący wrażenie jakiejś chłodnicy. Ale się tym nie interesowałem to i niczego więcej nie szukałem.

Ja w Bieszczady chodziłem od początku lat 60. XX wieku. Wiele miejsc miało naprawdę pierwotny wygląd chociaż przed wojną były to tereny gęsto zaludnione. No i nie było w tamtym czasie żadnego parku narodowego. Pewnie bym dał radę jeszcze chodzić teraz ale nie chcę sobie psuć wspomnień.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 00:55 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
"Pewnie bym dał radę jeszcze chodzić teraz ale nie chcę sobie psuć wspomnień."
Ja powiem to samo, jestem o wiele mlodszy, w bieszczadach zakochalem sie mozna powiedziec nie dawno, ale to co teraz tam sie dzieje to wola o pomste go nieba. Zakopane i Krupowki zrobili z Cisnej.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2012, 16:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Proszę zajrzeć na /rebelya.pl/forum/watek/21810/?page=12[/url] - tak wyglądała podstawa słupka na Czereninie. Czyżby ten słupek z Kanasiówki był elementem zwieńczającym?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 09:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie podałem jednej cechy tego słupka na Kanasiówce. Otóż miał on u podstawy ostre zakończenie tak jakby wyłamano go z umocowania. Tak niektóre kamienie można rozłupać jakby "po słoju". Gdyby ktoś na Czereninie odnalazł element podstawy z pozostawionym fragmentem słupka to byłby to niezbity dowód, że ten słupek z Kanasiówki pochodzi po prostu z Czerenina. Jaki czort go na Kanasiówkę zawlókł to chyba się nie da wyjaśnić.

Możliwe, że nie wszystkie elementy podstawy leżą w pobliżu - może coś stoczono w dół i to raczej chyba na słowacką stronę.

A swoją drogą ciekawe kto z zapałem rozwalał ten monument; chyba jednak Słowacy bo Polakom to chyba było obojętne.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]