[BS] Wolf napisał(a):
Grzybuś - Ok są pasjonaci - ale tak naprawdę w PL jest takich ludzi zaledwie kilkunastu ... zresztą sam widzisz albo i nie na piroforum ile tam jest stałych użytkowników ... a ten cóż dodatkowa szkodliwość filmików napalił się na szpan nie doczytał no i masz pan.
Nie no nie jest kilkunastu ale sporo więcej ;) niemniej masz rację dużo jest dzieci, które zobaczą filmik na YT i chcą zrobić duże bum, tych akurat nie bronie ale w sumie troszkę popieram bo na kółkach zainteresowań w szkole nie pozwalają nawet wspomnieć o takich rzeczach, a powinni. Moim zdaniem powinno się to zmienić i jeżeli ktoś się interesuję MW to to powinien tą pasję rozwijać, ale to już nie od nas zależy, nie czas i nie miejsce na taką dyskusję,
Mamy chore prawo pod względem poszukiwań i pirotechniki, choćby głupi nadmanganian potasu (KMnO4) jest zakazany bo jest często używany do mieszanin rozświetlających jak też jest czynnikiem do otrzymywania dragów, a kupisz go w każdej aptece do odkażania ran. Powinno się zmienić prawo, żeby pasjonaci mieli możliwość do rozwoju i pod względem poszukiwań jak tez pirotechniki.
W sumie mogą mnie wsadzić nawet teraz bo mam monetki i od groma odczynników, ale czy jestem "zły" przez to? Czy to, że mam takie a nie inne zainteresowania szkodzi komuś? Nie narażam ludzi bo wiem czym niektóre substancje szkodzą, co potrafią zrobić. Studiuję BHP i umiem go przestrzegać, nigdy nie zrobię niebezpiecznego doświadczenia w domu. Ale ustawodawcy na to nie patrzą, tak jak nie patrzą na to, że kolekcjonerzy choćby monet "odkrywają" nowe odmiany monet, że dzięki nim dowiadujemy się więcej o życiu codziennym w zamierzchłych czasach etc. Czy całe życie mam się kryć ze swoimi pasjami?
Woli wyjaśnienia nie bronie ludzi, którzy dla szpanu robią niebezpieczne doświadczenia w domu mają w dupie BHP, ale powinno się pozwolić młodziezy rozwijać swe zainteresowania choćby w odpowiednich warunkach na zajęciach poza szkolnych- czego niestety nie ma...
(Mam nadzieję, że napisałem w miarę zrozumiale, jestem zmęczony ;) )