Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 21:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2002, 14:20 
Sierżant
Sierżant

Witam!! <BR>Jeżeli chodzi o mapki lub inne dokumenty myślę o odrębnym temacie!!? <BR>Teraz kolejna fabryka. <BR>LEUBUS-LUBIĄŻ <BR>SCHLESISCHE WERKSTAETTEN,DR.FUERSTENAU Co.GmbH,LEUBUS,KRES WOHLAU. <BR>Najprawdopodobniej od 1942r produkowano urządzenia radarowe ,oraz urządzenia radiowe i inne elektroniczne części aparatury okrętowej?????! <BR>Fabryka mieściła się w zabudowaniach klasztoru i okolicach pól przylegających do lasku św.Jadwigi(Podziemia???!!) <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2002, 14:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ciekawy i obszerny artykuł na temat "Rokity" w Brzegu Dolnym, czyli Dyhernfurth, znalazłem w "Eksploratorze" Nr 4 z III roku wydania. Znajduje się też tutaj plan komanda Dyhernfurth I.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 czerwca 2002, 18:29 
Sierżant
Sierżant

Witam!! <BR>Może ktoś z was ma ciekawe informacje na temat Przewozu koło Łęknicy?? <BR>Mają się znajdować olbrzymie podziemia ??!! <BR>Magazyny??? <BR>Fabryka?? <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 września 2002, 20:33 
Sierżant
Sierżant

Witam! <BR>Już po wakacjach! <BR>Ale mam kilka kolejnych informacji. <BR>Najprawdopodobniej w Przewozie znajdowała się fabryka uzbrojenia,oraz magazyny. <BR>Kolejne miejsca to: <BR>Przemków <BR>Strzegom <BR>Iłowa <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2002, 00:51 
Szeregowy
Szeregowy

Dynamit AG vorm. Alfred Nobel & CO Bromberg <BR> <BR>Niemcy wybudowali w Bydgoszczy w okresie 1939-1942 po tym okresie do 1945 funkcjonowała tu fabryka zbrojeniowa która w szczytowym okresie zatrudniała 7000 osób.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2003, 12:04 
Sierżant
Sierżant

Witam!! <BR>Mieroszów fabryka VDM,w okolicach fabryki 4 wejścia do sztolni!! (nie dostępne)?? <BR>Może posiadacie więcej informacji na temat Mieroszowa. <BR>Pozdrawiam <BR>PERKUN

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Fabryki Zbrojeniowe w III Rzeszy
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 08:46 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich w temacie choć widzę, że stary. W poszukiwaniu informacji trafiłem na to forum i do tego tematu. Akurat tak się składa, że przepracowałem w Mostach ( Speck) k/Goleniowa kilkanaście lat na terenie wymienianej tu fabryki. Musze powiedzieć, że też niejednokrotnie nurtowały mnie pytania co do przeszłości obiektu. Jednak pobieżne oględziny niewiele wyjaśniały. Wśród miejscowej ludności brak było jakichkolwiek świadków tamtych wydarzeń. Słyszałem tylko, że obiekt był we władaniu armii czerwonej zaraz po wojnie, kiedy to dokonała się grabież wszelkiego wyposażenia, potem na terenie fabryki funkcjonowała tuczarnia świń. Wojsko przejęło obiekt w latach 60-tych i do tej pory tym terenem administruje. Owszem, modna była plotka o jakowychś podziemnych instalacjach, ale nijak nie potwierdzona. Obiekt musiał być dość utajniony z uwagi na skąpe źródła a może, jak sugerują niektórzy zajmowano się również tutaj pracami nad bronią atomową.http://wikimapia.org/11338386/pl/Sk%C5% ... y-JW-36-46. Tutaj widać obiekt choć nazwy są trochę pokręcone.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]