Witam wszystkich w temacie choć widzę, że stary. W poszukiwaniu informacji trafiłem na to forum i do tego tematu. Akurat tak się składa, że przepracowałem w Mostach ( Speck) k/Goleniowa kilkanaście lat na terenie wymienianej tu fabryki. Musze powiedzieć, że też niejednokrotnie nurtowały mnie pytania co do przeszłości obiektu. Jednak pobieżne oględziny niewiele wyjaśniały. Wśród miejscowej ludności brak było jakichkolwiek świadków tamtych wydarzeń. Słyszałem tylko, że obiekt był we władaniu armii czerwonej zaraz po wojnie, kiedy to dokonała się grabież wszelkiego wyposażenia, potem na terenie fabryki funkcjonowała tuczarnia świń. Wojsko przejęło obiekt w latach 60-tych i do tej pory tym terenem administruje. Owszem, modna była plotka o jakowychś podziemnych instalacjach, ale nijak nie potwierdzona. Obiekt musiał być dość utajniony z uwagi na skąpe źródła a może, jak sugerują niektórzy zajmowano się również tutaj pracami nad bronią atomową.
http://wikimapia.org/11338386/pl/Sk%C5% ... y-JW-36-46. Tutaj widać obiekt choć nazwy są trochę pokręcone.