Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 09:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 września 2004, 23:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

cześć

Myśle że gdyby w 1939 roku nienastąpiła by niemiecka agresjia tylko rosyjska moglibyśmy wygrać wojne z
,,mongolskimi hordami ;) ) tak jak finlandia. mieliśmy przecież dwie najlepsze bronie czyli działo boforsa wz.36
i kaabin p.panc ur który by zniszczył każdy uwczeny czołg sowiecki min słaby bt-4 jedynie z km lub bt-1
i gdyby niemcy nas niezatakowali na wschodzie mielibyśmy nie dwie brygady piechoty i brygade kawaleri lecz
wystawilismy by im 30 dywizji wtedy moglibyśmy z nimi walczyć . "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! niebyło byw wojny z niemcami równało by sie to że mielibyśmy samoloty i wtedy by nasze pezetelki i karasie mogły by walczyć z sowieckm kukuruźnikami a nasze łosie bezkarnie bombardowały by zgraje sowietów . to tyle na ten temat (rozmażyłem sie)
przy pisaniu tego posta wykorzystałem gazety wojenne i wyśmienit książke pt. ,,wojsko polskie 1939 1945
barwa i broń''
gloria victis 17 .9- 02 .X.39 pozdro gnom :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2004, 20:29 
Porucznik
Porucznik

Zajmując się sprawami podziemia po wojnie ciągle spotykamy się z ludźmi którzy swoją wiedzę czerpia z książek pisanych przed 1989 rokiem. Wierzą w bratnią pomoc sowietów w 1939 roku (ha ha ha) a żołnierzy AK i NSZ którzy do końca walczyli o Polskę nazywaja bandytami. Zgroza mnie ogarnia jaka jest niewiedza w społeczeństwie. Dogadać się z sowietami? Kolego sabat, gdybys poczytał troche literatury wiedziałbyś że sowieci od 1917 roku planowali tzw. rewolucję światową, nie udało im się w 1920 roku, to przygotowywali się do nowej od początku lat 30, tworząc armię ofensywną, poczytaj książki Wiktora Suworowa, ten facet jest niesamowicie bystrym obserwatorem, a swoje spostrzeżenia popiera prawdziwymi dokumentami. Dla sowietów bylismy bękartem Traktatu Wersalskiego. niemcy byli w czasie wojny barbarzyńcami, ale jeńcy mieli przynajmniej jakieś prawa, a ta hołota w zawszonych śmierdzących gównem kufajkach?! Wszyscy wiemy co robili z Polskimi żołnierzami, w niektórych przypadkach nawet nie strzelali tylko zatłukiwali na smierc kolbami rannych i bezbronnych, gen,Olszynę- Wilczyńskiego wyciagneli z samochodu i na oczach żony zastrzelili jak psa...Czytałem kiedys relacje "nawróconego" ubeka który był świadkiem jak w 44 roku podejrzanych o sprzyjanie podziemiu sowieci w jednej z wiosek na rzeszowszczyźnie ,zabijali poprzez poderżnięcie gardła, a pijany ruski major mówił: "może to i niehumanitarne ale nabój do pepeszy kosztuje 5 kopiejek" To może tak troche bez związku z tematem, ale nienawidzę tej swołoczy czerwonej za zbrodnie które potem kazali nam nazywać bohaterstwem, i za to że bohaterów nazywali bandytami i zdrajcami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2004, 22:22 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Panowie wy sobie jaja robicie, czy naprawde wierzycie w te bzdury co piszecie?! Moze czytanie ksiazek innych niz wydawane przez zespol ludzi zajmujacych sie broszurkami z cyklu "Poznaj Zyda" uwlacza waszej inteligencji, ale nie trzeba byc historykiem, aby poznac stosunek rzady II RP do ZSRR i izolacji jaka zostal "obdarzony" przez zachodnie panstwa (poza Niemcami). Do waszej wiadomosci: nie wszystkie ksiazki sprzed 1989 roku sa klamliwe i tendencyjne, ale moze dystans wobec jedych rzeczy, a umiejetne wychwytywanie innych to za trudne dla niektorych, jednoczesnie nie kazda ksiazka po tej dacie jest "jedynie prawdziwa".

Z komunistycznym pozdrowieniem
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ale się gównianie zrobiło...
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 00:58 
Kapitan Petersen

Sabat_prv napisał(a):
dystans wobec jednych rzeczy, a umiejetne wychwytywanie innych

To zdanie powyżej, to zdaje się jakaś nowa definicja kłamstwa historycznego.

Sabat_prv napisał(a):
Z komunistycznym pozdrowieniem
Maciek

Brakuje komentarza.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 06:15 
Porucznik
Porucznik

Swoje komunistyczne pozdrowienia zostaw dla siebie! Jak mozna się identyfikować z ideologią która stała się przyczyną smierci milionów osób?! Jesteś szaleńcem czy prowokatorem? Tak czy inaczej : rozstrzelać! :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 08:55 
Porucznik
Porucznik

Witam

I to mnie dogłębnie zastanawia jak to jest że ideologia komunistyczna była tak zbrodnicza a według sondaży tak wiele osób tęskni za PRL???
Sabat prv ma rację w jednym: nie wszystko po 1989 jest takie dobre i prawdziwe... A sama agresja Sowietów no cóż to taka " zbrodnicza normalka", od zarania dziejów silniejsi dobierają się do słabszych :anty

Pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 10:49 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Z racji mojej """funkcji""" (funkcja - to brzmi dumnie, wiem) powstrzymuje sie od komentarza, mimo iz nie przychodzi mi to latwo. Ale zygac mi sie chce, jak to czytam !!!!!!!!!!!!!!

Sabat... Caly czas opowiadam, jak to ja jestem za pluralizmem, demokracja i wolnoscia pogladow, wiec powiem tylko tak: wez sie przejedz na rok do korei polnocnej, tam jest jeszcze komunizm par excellence, wetniesz sobie przez 12 miesiecy trawy, pomedytujesz i stwierdzisz, ze komunizm jest gut: bo tam przynajmniej wszyscy zra trawe - wszyscy rowno. Czy to nie wspaniale? A jak King Jong Il wysiadzie sobie ze swojego pancernego pociagu (bo niby wszyscy go za ta trawe tak kochaja, ale na wszelki wypadek woli pancerny pociag) to mozesz razem z nim zasalutowac przed jego tatusiem - jego prochy mijaja chyba wlasnie saturn.

Bacchus
:bond

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 10:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

(.)

Ostatnio edytowano czwartek, 1 maja 2008, 14:56 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 11:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

(.)

Ostatnio edytowano czwartek, 1 maja 2008, 14:53 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 11:19 
Porucznik
Porucznik

I to jest właśnie pytanie: jak można mieć taką krótką pamięć... i to jeszcze dotyczy niestety np. mojej mamy, której ojciec a mój ś.p. dziadek został zdegradowany ze stopnia oficerskiego WOP-u i wydalony z armii za to że jego ojciec mieszkał w Anglii. I co więcej wtedy nie mieliśmy nic teraz awansowaliśmy na " kwiożerczych kapitalistów", a jej jak wielu innym tęskno za tamtymi czasami :ups: No to co tu idealizować??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 11:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

(.)

Ostatnio edytowano czwartek, 1 maja 2008, 14:50 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 21:55 
Porucznik
Porucznik

Wielu ludzi wspomina dobrze tamte czasy bo najczęściej kojarzą im się ze swoimi młodymi latami i beztroską, i o to nie mozna mieć do nich żalu, przeraża jednak czasami takie podejście jakie ma sabat, stworzył sobie na przekór faktom jakąś teorię i w nia wierzy, i pewnie autorytetem dla niego jest Cyrankiewicz bo jego cytat widnieje pod kazdym jego postem. Ciekawe czy wiesz sabat że Cyrankiewicz o mały włos po wyzwoleniu wieźniów Oświęcimia nie został zlinczowany za donoszenie na współwięźniów? Taka refleksja na koniec: gdyby nie sowieci zylibysmy od 50 lat w normalnym kraju i nie musielibyśmy gonic tego całego "zachodu" tak gorączkowo. Dzisiaj wielu sie oburza na nowe czasy z powodu bezrobocia, biedy, korupcji itp, ale to wszystko mamy przez 50 lat socjalistycznej gospodarki, o czym zreszta tu gadać, wystarczy popatrzeć na zachodnia europę, a jeszcze w 1939 roku taka Hiszpania Portugalia czy Grecja były w stosunku do Polski krajami biednymi i zacofanymi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 22:18 
Porucznik
Porucznik

Poruszano już tu myśl pertraktacji z Sowietami, a ostatnio czytałem, że pertraktacje trwały z Niemcami. Po ich zerwaniu przedstawiciel Niemców powiedział z żalem , że " gdyby żył marszałek Piłsudzki to nigdy by do tego nie doszło". To nie mój wymysł tylko szanowanego profesora historii autora tej publikacji. Według niego gdybyśmy przystali na ich warunki to razem najpierw zaatakowalibyśmy Francję o potem Sowietów, a potem ...to tego już niewiadomo. No ale na pewno my też bylibyśmy CI ŹLI...
Co o tym sądzicie???

Pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 23:23 
Małomówny czytacz

martin.. masz na mysli powazne pertraktacje czyli warunki rzeszy jakie postawila poslce?? to ze chcieli wydzielony pas dostepowy do WMG?? przeciez to byla farsa jakich malo, a gdybysmy sie wtedy ugieli niemcy zarzuciliby nas innymi zupelnie bezsensownymi warunkami do spelnienia. to nie byly pertraktacjeto byly jednokierunkowe warunki do spelnienia.

poza tym gdyby niemcy nie chcieli wojny z polska to po co o tyle wczesniej sie do niej przygotowali? po co przygotowane oddzialy prowokatorow? po co antypolska akcja na terenach przyleglych? co z sytuacja w WMG ???

piszac ze:"Według niego gdybyśmy przystali na ich warunki to razem najpierw zaatakowalibyśmy Francję o potem Sowietów" Pan Wielki Profesor wskazuje iz polska musialaby stac sie jednym z panstw sprzymierzonych z III rzesza. moze i Pilsudski nie lubil sowietow [przeczytalem kiedys iz chcial wojny prewencyjnej z rosja] ale nie na tyle zeby z niemcami wspolpracowac.

nie uwierze iz niemcy uczciwie pertraktowali z polakami i mimo tylu cierpien, ktore w wynikly z naszej nieugietej pozycj, ciesze sie iz polska zostala polską dumną i nieugietą, a nie zniemczona kolonia padajaca na kolana przed niemieckimi roszczeniami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 października 2004, 10:33 
Felix Hobus Drugi

Witam
Czytam sobie,czytam...
...i włos powoli jeży mi sie na głowie. :mad: :gil :szu :gun: :mg:
Jedni utożsamiają się z hitlerowcami,
inni twierdzą,że ZSRR to nasz wieczny przyjaciel.
Wiadomo,że opracowań jest wiele,książek również.
A jako,że mamy wolność słowa,wychodzą takie bajki czasami,
nawet czasami często :n .
Czasami myślę sobie,że dobrze byłoby,aby istniał wehikuł czasu.
Wtedy możnaby takich delikwentów przenieśc na parę chwil w ich "ulubione"
czasy.Może wtedy zdania zmieniłyby się....
Wiadomo,że kiedyś historia była uczona pod dyktando "naszych wspaniałych przyjaciół ze wschodu".
Moja mam opiwadała,jak w latach 60-tych przychodziła do domu i mówiła,
o czym ją uczą na histori.A dziadek pytał się-a o Katyniu uczą was?
O tym,ze działał aktywnie w partyzantce,
dowiedziałem się po uwolnieniu się naszego kraju z jarzma niewoli w 1989.
Sam jeszcze miałem wątpliwą przyjemność załapania się
na nauki o "pomocy ZSRR"dla Polski we wrześniu 45.
Taki to już nasz los,że zawsze jesteśmy między młotem a kowadłem.
Więc może niech niektórzy użyją swoich mózgów
i zostawia dla siebie swoje przekonania.
Jeśli jednak tak bardzo lubia pisać takie bzdury,
podejrzewam,że Bacchus wywali sporą częśc kolejnego mego postu w tej sprawie
za słowa,które napiszę....
a to nikomu się nie przyda....
Żyjemy w wolnym kraju,ale są chyba jakieś granice.....
Pozdrawiam

Dopisek-niektóre słowa występujące w języku polskim są traktowane jako nieprzyzwoite,obraźliwe i wulgarne.
Staram się być przewidujący. := i nie używać ich do opisywania....

Ostatnio edytowano czwartek, 7 października 2004, 07:50 przez Jacoby, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]