Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 23:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szpile to nie unikaty!
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 19:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ciekawy artykuł, rzadko spotykane - trzeźwe stanowisko prokuratury i sądu, logiczna argumentacja...

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... wanie.html

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szpile to nie unikaty!
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 23:34 
Moderator
Moderator

Dyrekcja przewrażliwiona po kradzieży napisu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 06:59 
Moderator
Moderator

Stan obiektów w Birkenau jest zatrważający i nie dziwię się, że ci dwaj Kanadyjczycy wzięli sobie luźno leżące przedmioty na pamiątkę. Pewnie biedacy nie do końca wiedzieli co zwiedzają, a przecież oryginalna pamiątka z wycieczki do Europy musi być! Kamyk z Pompejów, szpila z Birkenau...
Jeszcze parę lat i po obozie zostanie otoczony resztkami słupów goły teren. Kikuty kominów, które przetrwały po zniszczeniu baraków, padają jeden po drugim. Ruiny krematoriów (szczególnie IV i V) z roku na rok coraz bardziej upodabniają się do obiektów o pochodzeniu naturalnym, zabudowa jednorodzinna podchodzi pod same granice obozu (a mam wrażenie, że w rejonie BIII już je przekroczyła)
Jakoś nie widzę możliwości, aby Birkenau mogło się zachować. To kolosalny teren, wymagający nadzwyczajnych nakładów. A w Polsce; zresztą nie tylko w Polsce; nie ma szczególnie wielkiego, społecznego zapotrzebowania na pamięć historyczną. Chyba, ze jest to impreza z kiełbaskami, jak "Grunwald", defilada ułanów, albo ekshumacja trupa generała.
Ale musi być to rzecz łatwostrawnie podana, tak by broń Boże nie zmuszała do myślenia.
Zresztą o jakiejkolwiek refleksji mowy nie ma. Aby się o tym przekonać, starczy przeczytać komentarze pod cytowanym (i każdym, o podobnej tematyce) artykułem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 13:21 
Moderator
Moderator

Renald, w zasadzie nie ma dobrego pomysłu co zrobic z Birkenau ..... kominy barakow padaja i beda padac bo teren jest niestabilny ( pomokły) a Fryce wybudowali to jako maksymalna prowizorke ...... ingerowac i utwardzac grunt pod nimi ?? czy może zachowac jak trwała ruine ? ............tory to samo ..zerwac i połozyc nowe podkłady, ( a jaką beda mieć wówczas wartosc historyczna ?) czy moze zachowac autentyk ? mysle że kwesta kosztow jest bardzo istotna, ale jest takze pytanie jak głeboko mozna ingerowac w stan faktyczny, aby nie zbudowac repliki obozu w formie dosc upiornego "disnejlandu" dla turystów i przy okazji kłania brak pomyslu na zachowanie tego co zostało .... oboz "macierzysty" czyli Auschwitz przeszedł swojego czasu dosc konkretne zabiegi konserwatorskie ( lacznie z rozbiorka i "kapielą" w preparatach konserwujacych wież wartowniczych), ale tam w zasadzie jest co ratowac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 15:46 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Renald napisał(a):
Stan obiektów w Birkenau jest zatrważający i nie dziwię się, że ci dwaj Kanadyjczycy wzięli sobie luźno leżące przedmioty na pamiątkę. Pewnie biedacy nie do końca wiedzieli co zwiedzają ...

Znajomy mi opowiadał że po zwiedzeniu Birkenau, większość dzieci z a ameryki północnej na pytanie jak było, odpowiadają że nigdy nie jadło tak niedobrych hamburgerów :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 12:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Swego czasu prowadziłem restaurację w Oświęcimiu i niejedna wycieczka u mnie gościła - powiem tak, 95 % uczestników przed przyjazdem do polski nie wiedziała nic o tym obozie, 40 % zachowywało się tak, jakby zwiedzali wesołe miasteczko, 60% uważała, że niepotrzebnie tu przyjechali, a jakieś 10 % deklarowało fakt zgłębienia wiedzy o obozach pracy i zagłady po powrocie do domu...
takie są fakty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 12:54 
Pułkownik
Pułkownik

walligator napisał(a):
Swego czasu prowadziłem restaurację w Oświęcimiu i niejedna wycieczka u mnie gościła - powiem tak, 95 % uczestników przed przyjazdem do polski nie wiedziała nic o tym obozie, 40 % zachowywało się tak, jakby zwiedzali wesołe miasteczko, 60% uważała, że niepotrzebnie tu przyjechali, a jakieś 10 % deklarowało fakt zgłębienia wiedzy o obozach pracy i zagłady po powrocie do domu...
takie są fakty

Kolego najczęściej wszystkie wycieczki są pomysłem kilku osób :ups: {w myśl zasady- jak zapełnić czas i wydać kasę}
Zwłaszcza dotyczy to dzieci i młodzieży. Uczestnikom takich wycieczek" lata "co w danym miejscu się kiedyś wydarzyło i dla kogo jest to ważne. Nauczycieli i organizatorów takich przymusowych wycieczek{młodzież jak da jej się wybór wybrała by na pewno inny kierunek i miejsce} powinno się karać za hodowanie pokolenia ogarniętego kompletną znieczulicą .
Z drugiej strony jestem dorosłym człowiekiem o wyrobionym światopoglądzie który też zwrócił by uwagę na jakość hamburgerów :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 grudnia 2010, 12:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

się zupełnie z kolegą zgadzam :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]