Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 17:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Armia Prusy gen, Deba-Biernackiego.
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 17:38 
Specjalista
Specjalista

Witam
artur1960 napisał(a):
Pytanie , gdzie to mialo miejsce.?

Nieprecyzyjnie, ale zawsze coś
9 września - pierwszy atak niemiecki - las na zachód od Trębowca
10 września - drugi atak niemiecki z czołgami - las na płn. wsch. od Wierzbicy
artur1960 napisał(a):
cytat z ksiazki ,,Strzelcy kresowi - ilzecki wrzesien"

Sorry, nie czytałem tej pozycji, wiadomości uzyskałem od kumpla.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 18:05 
Specjalista
Specjalista

baży G2 napisał(a):
W okolicach Piotrowego Pola podobno wrzucili granat do polskiego łazika. Oficera rozerwało

Zdopingowałeś mnie. Dotarłem do tej informacji z innej książki - "Lasy i ludzie" M. Langer s. 35
Oficerem tym był mjr Ludwik Karaf, przejeżdżający koło osady Kapica

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 19:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Las na pln. wsch.od Wierzbicy to las kolo Zalesic czy Wilcznej.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 20:34 
Pułkownik
Pułkownik

baży G2 -> wydarzenie o którym piszesz dotyczy mjr Ludwika Karafy- Korbuta , opisuje je Marian Langer , a miało miejsce nie koło Piotrowego Pola ale koło Kaplicy.

Owszem ale odsetek ten był w pułkach 12 DP, a Iłża , Seredzice i Białka to teren działania 3 DP.

Mjr Ludwik Karafa-Korbut był dowódcą batalionu sformowanego z nadwyżek 64 pp. Wczasie przemarszu w nocy z 7/8 IX niedaleko Ostrożanki major został raniony przez dywersanta. Po bitwie wiozący majora samochód został zatrzymany koło osady Kaplica przez dwóch żołnierzy, najprawdopodobniej narodowości ukraińskiej którzy wrzucili do wnętrza granat. Przechodzący poboczem drogi podporucznik z grupą żołnierzy aresztował dywersantów i na miejscu rozstrzelał. Leżą do dzisiaj pochowani po zachodniej stronie gościńca w pobliżu miejsca zbrodni. Samochód nie ucierpiał zbytnio i kierowca dojechał nim do wsi Miłkowska Karczma i zatrzymał się przed zagrodą Stanisława Bimka. Tu na skraju lasu przy pomocy okolicznych gospodarzy poszarpane zwłoki majora przeniesiono na drabinie na skraj lasu i pochowano. Kierowca rodem z Pomorza przekazał samochód i walizkę majora Niemcom.

Artur -> To co piszesz o Białce zapewne z 45' to nie słyszałem - trochę się tam działo w czasie ofensywy styczniowej - do dzisiaj jest tam podeszwa z RSO. Powoli zbieram wszytko co dotyczy 45' na terenie Iłży i okolic , głównie relacji i pamiątek. Ale ten wieczny brak czasu. Mogiła o której wspominam była w zupełnie innym miejscu:

Relacja Stanisława Kępińskiego Iłżecki wrzesień w oczach dziecka. Wspomnienia. Był jeszcze grób kilku żołnierzy polskich, różnie mówiono: czterech, sześciu, zabitych w niejasnych okolicznościach, przy drodze z Iłży do Białki i Jasieńca, przy skrzyżowaniu z drogą prowadzącą z Błazin Dolnych przez Budki Seredzkie do Seredzic Kolonie. Żołnierze ci zostali podobno zabici przez umundurowanych po polsku niemieckich dywersantów. Ile razy przechodziłem koło tej mogiły ogrodzonej płotkiem i stojącego dość wysokiego krzyża, zawsze zatrzymywałem się przy niej. Nie wiem czy ci żołnierze zostali przeniesieni do Iłży , bo już kilkadziesiąt lat (ok. 40) nie miałem okazji tamtędy przechodzić.

Odznaka od strony Zawał.

baży G2->
Nieprecyzyjnie, ale zawsze coś
9 września - pierwszy atak niemiecki - las na zachód od Trębowca
10 września - drugi atak niemiecki z czołgami - las na płn. wsch. od Wierzbicy

To zaczerpnąłem jak dobrze pamiętam z książki "Południowe Zgrupowanie Armii Prusy.."

Opracowanie Iłżecki wrzesień 39 ' ze strony Strzelcy Kresowi powstało sporo czasu temu bo w 2005 roku na podstawie dostępnych wtedy publikacji . Jak to w każdej pierwszej wersji nie udało się uniknąć błędów i pomyłek.W zeszłym roku zacząłem uzupełniać i poprawiać - jeszcze nie skończyłem ale jeśli ktoś chce zaktualizowaną wersję wystarczy wysłać info na maila tg13@wp.pl. Dodałem min. historię odnalezienia gwoździ od sztandaru 12 pal , które to trafiłem z kolegą w 2008 roku :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 21:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Grob zolnierza z 3 DP jest tez na skraju lasu od Seredzic , przy pomniku BCh.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2011, 12:15 
Pułkownik
Pułkownik

Jest. Danych nie się udało ustalić, najprawdopodobniej zmarły z ran.

Sporo pojedynczych i zbiorowych mogił poległych w bitwie żołnierzy polskich było rozsianych po wzgórzu zamkowym, Iłży -chociażby przy ul. Kochanowskiego na przeciwko byłego parkingu taksówek -lasach starachowickich i całej okolicy. Akcja ekshumacji toczyła się w dwóch etapach.

Pierwsze ekshumacje miały miejsce niemal na świeżo po bitwie - np. Piłatka i zakończeniu wojny - powód mogiły znajdowały się za blisko zabudowań, przeszkadzały w pracach polnych itp. - tutaj brak praktycznie jakiejkolwiek dokumentacji, na podstawie protokołu ekshumacyjnego z 1969 roku można wywnioskować że zwłoki trafiały na Nowy i Stary Cmentarz w Iłży ( o lasku aleksandrowskim nie wspominam bo historia znana).

Druga "fala" ekshumacji , tym razem zorganizowana i dokładnie zewidencjonowana w protokole ekshumacyjnym jest związana z budową Cmentarza Mauzoleum w Iłży w 1969 roku. Ogólnie zebrano wszystkich którzy polegli w okolicach Iłży, Piłatki i lasów Starachowickich . Chociaż kryterium ekshumacji też czasem dziwi - ekshumowano zwłoki z mogiły koło Zębca a pozostawiono mogiłę dwóch nn żołnierzy WP przy Zawałach. Niektórzy polegli zanim trafili na Mauzoleum "zaliczyli" nawet po dwie ekshumacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2011, 23:03 
Specjalista
Specjalista

Panowie
Przepraszam za moje wtrącania, ale widzę, że "za chudy w uszach" jestem w stosunku do Was.
Pozdrawiam i wycofuję się "na z góry upatrzone pozycje".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2011, 17:24 
Pułkownik
Pułkownik

Baży G2 pisz i się nie krępuj, po to w końcu jest forum - dzięki wymianie informacji wszyscy poszerzamy swoją wiedzę:)

pozdro Tommy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]