baży G2 -> wydarzenie o którym piszesz dotyczy mjr Ludwika Karafy- Korbuta , opisuje je Marian Langer , a miało miejsce nie koło Piotrowego Pola ale koło Kaplicy.
Owszem ale odsetek ten był w pułkach 12 DP, a Iłża , Seredzice i Białka to teren działania 3 DP.
Mjr Ludwik Karafa-Korbut był dowódcą batalionu sformowanego z nadwyżek 64 pp. Wczasie przemarszu w nocy z 7/8 IX niedaleko Ostrożanki major został raniony przez dywersanta. Po bitwie wiozący majora samochód został zatrzymany koło osady Kaplica przez dwóch żołnierzy, najprawdopodobniej narodowości ukraińskiej którzy wrzucili do wnętrza granat. Przechodzący poboczem drogi podporucznik z grupą żołnierzy aresztował dywersantów i na miejscu rozstrzelał. Leżą do dzisiaj pochowani po zachodniej stronie gościńca w pobliżu miejsca zbrodni. Samochód nie ucierpiał zbytnio i kierowca dojechał nim do wsi Miłkowska Karczma i zatrzymał się przed zagrodą Stanisława Bimka. Tu na skraju lasu przy pomocy okolicznych gospodarzy poszarpane zwłoki majora przeniesiono na drabinie na skraj lasu i pochowano. Kierowca rodem z Pomorza przekazał samochód i walizkę majora Niemcom.
Artur -> To co piszesz o Białce zapewne z 45' to nie słyszałem - trochę się tam działo w czasie ofensywy styczniowej - do dzisiaj jest tam podeszwa z RSO. Powoli zbieram wszytko co dotyczy 45' na terenie Iłży i okolic , głównie relacji i pamiątek. Ale ten wieczny brak czasu. Mogiła o której wspominam była w zupełnie innym miejscu:
Relacja Stanisława Kępińskiego Iłżecki wrzesień w oczach dziecka. Wspomnienia. Był jeszcze grób kilku żołnierzy polskich, różnie mówiono: czterech, sześciu, zabitych w niejasnych okolicznościach, przy drodze z Iłży do Białki i Jasieńca, przy skrzyżowaniu z drogą prowadzącą z Błazin Dolnych przez Budki Seredzkie do Seredzic Kolonie. Żołnierze ci zostali podobno zabici przez umundurowanych po polsku niemieckich dywersantów. Ile razy przechodziłem koło tej mogiły ogrodzonej płotkiem i stojącego dość wysokiego krzyża, zawsze zatrzymywałem się przy niej. Nie wiem czy ci żołnierze zostali przeniesieni do Iłży , bo już kilkadziesiąt lat (ok. 40) nie miałem okazji tamtędy przechodzić.
Odznaka od strony Zawał.
baży G2->
Nieprecyzyjnie, ale zawsze coś
9 września - pierwszy atak niemiecki - las na zachód od Trębowca
10 września - drugi atak niemiecki z czołgami - las na płn. wsch. od Wierzbicy
To zaczerpnąłem jak dobrze pamiętam z książki "Południowe Zgrupowanie Armii Prusy.."
Opracowanie Iłżecki wrzesień 39 ' ze strony Strzelcy Kresowi powstało sporo czasu temu bo w 2005 roku na podstawie dostępnych wtedy publikacji . Jak to w każdej pierwszej wersji nie udało się uniknąć błędów i pomyłek.W zeszłym roku zacząłem uzupełniać i poprawiać - jeszcze nie skończyłem ale jeśli ktoś chce zaktualizowaną wersję wystarczy wysłać info na maila
tg13@wp.pl. Dodałem min. historię odnalezienia gwoździ od sztandaru 12 pal , które to trafiłem z kolegą w 2008 roku :)