Jarasek napisał(a):
Kolekcjoner, który w celu uzupełnienia swojej kolekcji przekopuje takie stanowisko, nie jest żadnym kolekcjonerem. To po prostu hiena.....
A powiedz mi jak ustosunkował byś się do takiego tematu:
Jestem pod Kołem (koło Konina) i jest stary gotycki zamek w rękach prywatnych. Chodzę koło niego, przychodzi właściciel, gadu gadu i okazuje się że niedalekoż obok na polu rolnicy wyorywali urny z kręgu kamieni. Powiadomili archeologów z Poznania, ci przyjechali rozkopali jeden kręg wyjeli conieco i powiedzieli nie jednemu ale grupie osób, które potwierdziły mi to. Powiedzieli:
Jakby coś wyszło to najlepiej zaorać bo my to znamy a tak to tylko nam karzą tu kopać. Kamienie sobie weźcie na budowe a reszte zaorać.
Jak ja to usłyszałem to wpadłem na pomysł pomacać tam z dużą cewką. Po 2 godzinach nie dziwiłam się już (prawie) wypowiedzi archeologów. Po prostu nic metalowego tam nie było. Znalazłem drugi kręg z kamieni i na wierzchu kawałki roztrzaskanej urny ale tam juz nie miałem sumienia kopać ale przemacałem ceweczką i też było pusto. Myślę że cała awantura i nazywanie nas albo robienie z nas rabusiów jest spowodowana lenistwem i ogólnie pojetym niedbalstwem, brakiem sumienności dyrektorów (bo to oni rządzą) regionalnych muzeów, Konserwatorów wojewódzkich i całej tej historyczno archeologicznej wierchuszki.
Gdyby wszelkie stanowiska archeologiczne były oznaczone - niewielki koszt - to po pierwsze, ktoś z wykrywką w takim miejscu nie mógł by się tłumaczyć, że nie wiedział bądź nie zauważył. To byłby prawdziwy rabuś, hiena i H mu w D oraz na pohybel! Od takich powinniśmy się jawnie odcinać. Po drugie, nas - prawdziwych kolekcjonerów bądź miłośników detektoryzmu uchroniłoby przed zrobieniem nieopatrznego fo-pa (nie wiem jak to się pisze po francuzku). A po trzecie i najważniejsze Archeologia a zatem historia naszej Ojczyzny ucierpiała by duzo mniej niż w sytuacjach gdy takie miejsca są nieoznaczone.
Przygotowuję dość duży artyków o patencie na zakończenie wojny z archeo, o projekcie rozwiązania problemu detektorystów jako takiego i projekcie nowej - poprawionej - ustawy o Zabytkach i o poszukiwaniach zabytków i o obrocie zabytkami oraz o Kolekcjonerstwie i legalizacjii kolekcji - wszelkich: i militariów i archeo i numizmatycznych.
Zanim pójdzie to do prasy wrzucę to na forum abyście ocenili co o tym myślicie....
Darz Dół!
:ang