Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 20:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wojenne losy dziadków
PostNapisane: środa, 2 listopada 2011, 19:43 
Pułkownik
Pułkownik

1.Dziadek pierwszy - Kazimierz. Z pamiątek wojskowych pozostało mi tylko poniższe zdjęcie i książeczka wojskowa. Nie zachowały się inne dokumenty i odznaczenia. Dziadkowie w czasie wojny i po jej zakończeniu często zmieniali miejsce zamieszkania (m.in. kilka lat na „Ziemiach Odzyskanych) w okolicy Złocieńca. Pamiątki rozproszyły się więc lub zaginęły. Z posiadanej przez mnie jego książeczki wojskowej wynika, że zdjęcie wykonano po 10 sierpnia 1939 r. Z opowiadań Babci wynika, że dziadek służbę wojskową odbywał w Rzeszowie, co pokrywa się także z danymi z książeczki. Babcia opowiadała także, że wrócił do domu, gdy wszyscy już myśleli, że poległ. Powrócił przebrany w obszarpany mundur niemiecki bez dystynkcji. Wynika z tego, że powrót w świętokrzyskie miał dość burzliwy. Nie wiem niestety nic o udziale dziadka w walkach w kampanii wrześniowej. Po powrocie do domu uczestniczył w działaniach partyzanckich prawdopodobnie gdzieś w rejonie Sienno – Ożarów – Ostrowiec – Ćmielów. Niestety nic więcej nie jest mi wiadome. Babcia niewiele wiedziała o działalności partyzanckiej dziadka, a teraz już nie pamięta szczegółów z tamtego okresu. Ma 91 lat. Dziadek zmarł w 1994 r. Mam pytanie, czy na podstawie tych danych oraz danych z książeczki wojskowej można w Centralnym Archiwum Wojskowym lub w innej instytucji uzyskać jeszcze jakieś inne informacje o wojennych losach dziadka, kopie dokumentów, akt itp. Czy istnieje jakaś możliwość ustalenia działalności dziadka w partyzantce? Wiem, ze raczej były do ugrupowania chłopskie, gdyż dziadek w czasie wojny omal nie został rozstrzelany przez prawdopodobnie grupkę NSZ. Uratował go narzeczony siostry mojej babci który z kolei był w szeregach tego ugrupowania. Wiem to z opowieści babci, więc nie jestem tego na 100 % pewien. Ze wspomnień dziadka, pamiętam, że po powrocie z wojny cztery razy cudem uniknął śmierci. Oczywiście opowiadał także, jak każdy dziadek, że zakopał pistolet na ścieżce w ogrodzie. Po wojnie szukał go, lecz nie udało się mu go odnaleźć.

2.Dziadek drugi – Józef. Wiem z opowiadań drugiej babci, że przed wojną lub w czasie wojny był telegrafistą lub telefonistą? Nie dawno, na stronie straty.pl udało mi się ustalić, że w czasie wojny w okresie październik 1940 – kwiecień 1945 przebywał na robotach przymusowych w Laubenheim w Niemczech. Strona ta powołuje się na źródło: Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie. Namierzyłem książeczkę wojskową dziadka i może w ciągu kilku miesięcy uda mi się ją „odzyskać.” W chwili obecnej nic więcej o przeszłości wojennej drugiego dziadka nie wiem. Dziadek zmarł w 1989 r. Pytanie – czy próbował ktoś w Fundacji Polsko-Niemieckie Pojednanie uzyskać jeszcze jakieś inne informacje o losach swoich bliskich (skany, akta, itp.). Czy w Centralnym Archiwum Wojskowym lub innej instytucji, na podstawie tak niepełnych danych istnieje możliwość dowiedzenia się czegoś więcej o jego losach wojennych?

Dziadek Kazimierz miał w książeczce wojskowej wpisaną specjalność wojskową saper-miner. To tak na marginesie :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wojenne losy dziadków
PostNapisane: środa, 2 listopada 2011, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Złocieniec? Moje miasto :) Może masz jakieś dokładniejsze info co do miejsca zamieszkania?

Na początku to polecam, aby napisać do CAW i do urzędu do spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Zachęcam także poczytać na forum genealodzy.pl, dużo osób ma ten sam problem.

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 listopada 2011, 23:20 
Pułkownik
Pułkownik

Jak dowiedziałem się przed chwilą od Babci, dziadkowie mieszkali w miejscowości Kosobudy (z mapy wynika, że to tuż obok Złocieńca). Z daty w książeczce wojskowej wystawionej w WKU Drawsko i z relacji Babci wynika, że mieszkali tam 3 lata (prawdopodobnie do 1950 roku.). Mój ojciec rozpoczął tam pierwszą klasę, ale jej już tam nie ukończył). Mieszkali niemal na przeciwko ówczesnej szkoły. Dziadek kolegował się z dyrektorem tej szkoły. Często wyjeżdżał na jakieś zebrania do Złocieńca. Miał propozycję kandydowania na wójta (prawdopodobnie w Złocieńcu właśnie), lecz w tym czasie organizowano chyba jakiś PGR (babcia mówi: kołchoz) i dziadkowie postanowili wrócić w świętokrzyskie. Babcia pamięta jeszcze nazwisko ówczesnych znajomych stamtąd Formel, Formela, Forbel lub coś w tym rodzaju, ale rodzina ta prawdopodobnie stamtąd wyjechała w poznańskie. Dziadkowie rozliczyli się z "majątku" przed wyjazdem a jakaś inna rodzina, która tego nie zrobiła została ponoć aresztowana. Tyle uzyskałem od Babci kolego malyhaper.
Gdyby potoczyły się inaczej losy dziadków, kto wie może teraz razem jeździlibyśmy na wykopki :)
Dziękuję za namiary, ciekaw jestem, czy coś z tego co napisałem można potwierdzić obecnie (szkoła, pgr, itp).
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 listopada 2011, 23:41 
Generał Broni
Generał Broni

Kosobudy - ładna miejscowość. Pamiętam jak miałem ok. 9 lat i nocowaliśmy w szkole tam. Wszyscy się bali, ponieważ naopowiadałem wszystkim, że obrazy, które wiszą na ścianie obserwują nas :D

Na przeciwko ówczesnej szkoły jest kościół, boisko do piłki siatkowej i świetlica. Może dom nie przetrwał próby czasu albo jest położony obok? Będę musiał porozmawiać z kolegami ze szkoły właśnie z tej miejscowości czy coś wiedzą (na priv podam nazwiska, które może babcia coś skojarzy). Mam teraz także lekcje religii z księdzem proboszczem parafii Suliszewo, któremu podlegają Kosobudy. Czy zachowały się jakieś zdjęcia z ''tamtych'' lat? Będę musiał się przejechać tam i porobić kilka zdjęć, to na pewno Twojej babci łezka się zakręci :)

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2011, 00:00 
Pułkownik
Pułkownik

Jeszcze garść wspomnień Kolego sprzed chwili. Dziadkowie po przybyciu pierwsze noce spędzili w dworze. Tak kwaterowano nowoprzybyłych. Obok dworu były zabudowania i staw lub sadzawka, w którym pływały ryby. Dwór był rozszabrowany, babcia pamięta stamtąd tylko piece. Dwór był murowany, otoczony parkiem, w którym rosły także drzewa owocowe i pełno malin. Szkoła była wówczas drewniana i znajdowała się w jakiejś bocznej uliczce. Po drugiej stronie szkoły stała remiza. Z opowieści babci wynika, że dość daleko od kościoła zlokalizowany był cmentarz (gdzieś w polach). Dziadek kupił konia w Szczecinie i wrócił wierzchem do Kosobud (Kosobudów). Takie romantyczne to były czasy :)
Niestety, nie mam stamtąd żadnych zdjęć w archiwum. Dziadkowie spieniężyli to co pozostało i wrócili z powrotem w rodzinne strony. W wirze przeprowadzek dużo rzeczy rodzinnych zaginęło bezpowrotnie. Babcia ma obecnie 91 lat i coraz więcej sobie przypomina. Kto wie, może jak zobaczy na Twoim zdjęciu jakieś miejsce jeszcze coś odnajdzie w pamięci. W ciekawym i niespodziewanym dla mnie kierunku rozwinęła się dyskusja. Jeśli Babcia sobie coś przypomni odświeżę wątek.
pozdrawiam:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2011, 00:11 
Generał Broni
Generał Broni

Cmentarz się zgadza, jest kawałek drogi od wsi. Niestety teraz zarasta, jeszcze niedawno się nim ktoś zajmował. Nie jestem tam bywalcem, więc nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć o dworze i o remizie.

Odezwę się ze zdjęciami.

Pozdrawiam.

PS http://westernpomerania.com.pl/?id=138 tutaj jest troszkę zdjęć kościoła oraz cmentarza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 12:58 
Plutonowy
Plutonowy

Witam, jeżeli przysłałbyś mi na priv Nazwiska dziadków to być moze znalazłbym coś o nich w ksiązce o działalności AK na terenie pow. jędrzejowskiego i okolicy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]