M40 napisał(a):
Skąd masz informacje, że "schron przy moście" nie brał udziału w walkach w '39? Nigdy nie wpadła mi taka wzmianka w oko. Na pewno był obsadzony przez załogę. Z drugiej strony - rzeczywiście jego zniszczenia są żadne w porównaniu z tymi jakie mają istniejące schrony z okolic Lepaka.
Stopniowo można by rozszerzyć wątek o odcinki "Łomża", "Wizna" i "Osowiec".
Pozdrawiam
Schron był obsadzony na 100% jednak jego załoga wyofała się bez walki (groziło mu okrążenie ). Fortyfikacja polska nie jest moją mocną stroną ,głównie specjalizuje się w Linii Mołotowa i Twierdzy Przemyśl . W Nowogrodzie byłem w 2011 na spotkaniu terenowym z dr Tomaszem Wesołowskim( wykladowca na Uniwersytecie Bialostockim , kustosz muzem W.P. w Białymstoku autor wielu opracowań o fortyfikacjach ). Moja informacja pochodzi od Tomka i jest podparta dokumentacją historyczną walk we wrześniu 1939r. Śladów walki na obiekcie praktycznie nie ma co jakby potwierdzało powyższe .Pozostałe schrony pierwszej pozycji obronnej są wysadzone a i na schronach drugiej pozycji widać ślady walki . Szczególnie " ciekawe" jest trafienie bezpośrednie połączone z przebiciem jednej z kopuł w schronie doodzenia , jednak nie ma zapisku w dokumentach ,że ktoś w tym schronie
zginął. Zresztą wiadomo, że Niemcy awet po zdobyciu Nowogrodu ostrzeliwali schrony nazwijmy to zapobiegawczo .Przykład schron z ciętą kopułą (uratowaną przeed złomiarzami ).
Ślady po " prewencyjnycm " ostrzale przez Niemców z drogi :
[ img ] I jedna z trzech kopuł tego typu zachowanych w Polsce
Kopuła uratowana prze miejscowych posjonatów przed "złomiarzami " na kopule widać ślady cięcia palnikiem (niestety inna kopuła z tej pozycji skończyła swój żywot w hucie... :( ) Kopuła ciekawa ponieważ
do dzisiejszych czasów przetrwały trzy egzemplarze tego typu :
nr 7 z 1939 r.-p.o.wzg.307 Tąpkowice-Niezdara /OWŚ/
nr 13 -odcinek "Nowogród"
nr 103 -Dybawka /linia Mołotowa
[ img ]Schron dowodzenia z przestrzeloną kopułą :
[ img ]