Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2004, 19:23 
Kapitan Petersen

atylla napisał(a):
Moje dotychczasowe wysiłki pozwoliły "przywrócić do życia" trzy grodziska, natomiast dwa wykreślić ze spisów jako nienaturalne formy terenowe tzn. groble stawów :lol:

A na takich starych groblach wychodzi coś spod piszczały? Bo teoretycznie powinno.

Kopałem tydzień temu i już mi tęskno do wykopków, a tu zima...

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2004, 21:33 
Weteran
Weteran

Niestety nie potrafię ci odpowiedzieć, bo nagatwnego rozpoznania dokonałem poprzez źródła historyczne czyli popularne wizje dóbr szlacheckich. Kiedyś natomiast sprawdzaliśmy dawną wyschniętą sadzawkę przy dworze i nic nie wyszło, może zebrała się zbyt duża warstwa mułu? Ale rzeczywiście jeżeli coś wpadło do stawu to z czasem powinno znaleźć się na groblach (po pogłębianu stawu oczywiście a nie samoistnie :D)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 21:58 
Poczciwy Otto

Ponawiam pytanie:
Czy na grossblattach albo messtischblattach zaznaczano jakoś grodziska?
I czy kurhany są zaznaczane tylko na mestiszach czy na grosach też?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 19:08 
Złosliwy Nieludzki Doktor

hmm poza grodami istnialo takze cos takiego jak podgrodzie.... jaka jest strefa ochrony archeologicznej od stanowiska?? Czy sa jakies przepisy czy w zasadzie stanowisko jest stanowiskiem a to co poza nim..juz nie...chociaz blisko :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2004, 20:04 
Kapitan Petersen

atylla napisał(a):
Kiedyś natomiast sprawdzaliśmy dawną wyschniętą sadzawkę przy dworze i nic nie wyszło, może zebrała się zbyt duża warstwa mułu? Ale rzeczywiście jeżeli coś wpadło do stawu to z czasem powinno znaleźć się na groblach (po pogłębianu stawu oczywiście a nie samoistnie :D)

Ja też sprawdzałem niedawno wyschnięty staw na super stanowisku. Zero sygnałów i podobny wniosek - muł.

Ale też żeby coś znalazło się na grobli, do stawu wpadać nie musiało. Groble koncentrowały ruch pieszych, stąd na nich powinny zalegać drobne przedmioty.

Kretschmerowi przypomnę, że kurhany można i należy jedynie oglądać.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2004, 20:30 
Poczciwy Otto

A czy ja potrafię tylko kopać? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2005, 20:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

No co to sie dzieje := Do tej pory myslalem ze archeo byli tacy cwani ze tylko rozrzucali sobie skorupy po polu i katalogizowali miejsce jako stanowisko archeologiczne - głównie w latach 70', zeby sobie dorobic do lichej pensji. A tu widze ze nawet mamy kilka takich grodzisk. Niedlugo sie okaze pewnie ze Wawel to tez lipa :D

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2005, 00:58 
Weteran
Weteran

Ardengard napisał(a):
No co to sie dzieje. Do tej pory myslalem ze archeo byli tacy cwani ze tylko rozrzucali sobie skorupy po polu i katalogizowali miejsce jako stanowisko archeologiczne - głównie w latach 70', zeby sobie dorobic do lichej pensji.

Trochę inaczej - przy obszarach AZP archeolog ma płacone od liczby odnalezionych stanowisk, które musi udokumentować skorupami znalezionymi w terenie, więc jak chciałby sobie dorobić to musiałby skorupy z innego stanowiska zgłosić jak znalezione gdzie indziej, ale rozsypywanie po polu raczej nie miałoby sensu.

Z tymi grodziskami to nie do końca tak. W XIX wieku działało na terenie ziem polskich wielu regionalistów - amatorów archeologii, którzy "włóczyli" się po wsiach, zbierali informacje, spisywali swoje spostrzeżenia, dokonywali prywatnych wykopalisk. Większość z nich nie posiadała ku temu wykształcenia i ich odkrycia są często niewiarygodne. Archeologom trudno dokonać ich weryfikacji gdyż odkryte przez nich grodziska mogły zostać rozwiezione, zniwelowane. Wiele grodzisk zniknęło z powierzchni ziemi właśnie w związku z przeprowadzoną w XIX wieku reformą stosunków agrarnych. Dlatego kiedy w XX wieku przeprowadzano weryfikację grodzisk, wiele z nich nie zostało wykreślonych z rejestru, jedynie pisano "brak śladów w terenie". Ustalenie czy było to grodzisko czy inny obiekt można uzyskać poprzez studiowanie np. XVIII - wiecznych wizji dóbr szlacheckich. I to co w XIX wieku ktoś uznał za grodzisko okazuje się być np. "stawem groblami wysokimi otoczonym w koło" lub "kopcem (granicznym) obrzuconym rowem od spasi(?) ciągnącym się w stronę wsi X" :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 18:49 
Poczciwy Otto

Hmm... tak się złożyło że trochę pochodziłem sobie po polach należących do mojej babci i udało mi się znaleźć regularny, okrągły wał zarośnięty lasem, identyczny jak inne grodzisko w którym byłem. Może 'trochę' sobie tam pomyszkuje zanim bym to zgłosił... nic mi za to nie zrobią? Nikt nie wie że tam coś jest.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 20:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lezy na polach, ktore sa uprawiane? przy jakiejs strudze? jakie ma wymiary i jaka wysokosc walu? Napisz cos wiecej.

Pzdr,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 21:14 
Poczciwy Otto

W okolicy jest sucho. Ma 1 kilometr do rzeki przy której leży kilka grodzisk.
Wał jest wysoki na jakieś 1,5 m a obwód to jakieś 25 m.
W pobliżu (Też na polach mojej babci) są podobno stare cmentarzyska, ale za nie się zabierać nie będe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 21:15 
Poczciwy Otto

a pola są uprawiane, ale w tym miejscu jest kępa drzew i wysypisko (Ale cały obszar grodziska nie jest w śmieciach - tylko jakieś pół)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 11:43 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Kretschmer napisał(a):
Wał jest wysoki na jakieś 1,5 m a obwód to jakieś 25 m.

Obwód czy średnica? Bo jak obwód, to grodzisko na pewno nie jest... :8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 15:27 
Poczciwy Otto

oOps... średnica... może nawet trochę więcej.
A wał w niektórych miejscach ma do 2 m, ale to tylko miejscami. Kiedyś podobno był nawet do 2 razy wyższy, ale został rozjeżdżony (Bezpośrednio za wałem jest pole)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2005, 23:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

25 obwodu? To pewnie kupa mamuta :D Idz na to pole (jakby bylo na wzniesieniu to dobrze) jezeli lezy ceramika (Cepelia odpada) ktora zostawily dobre skrzaty to znak dla ciebie zeby odpalac piszczale.

Udanej weryfikacji.

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]