Teraz jest sobota, 13 września 2025, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poszukiwacz o poszukiwaniach beletrystycznie
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 21:42 
kapral riese1968
kapral riese1968

Ryjec... ja też kominka nie mam :lol: ale co tam... zawsze se można wyobrazić, to nic nie kosztuje tym bardziej, że książka fajna i można się trochę oderwać od rzeczywistości :1

... a poczytać to myślę, że jeszcze poczytamy sobie razem kiedyś :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 21:55 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Wow!! Listonosz dotarł!! Test dziękuję za piękną i jakże sympatyczną osobista dedykację!!! Zaraz siadam do czytania!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2012, 17:30 

No jestem po pierwszych 5 rozdziałach. Przyznam, że nie mogę się oderwać - chociaż skutecznie odrywa mnie żona wymyślając nowe prace domowe. No ale...
Pierwszy rozdział trochę mi zamieszał przez pierwsze dwie strony, bo z grubej rury jakiś ostrzał Jaksy etc. Ale kolejne miodzio, wszystko się wyjaśniło i zaczyna się wartka akcja!!!!!
No i miód na serce, jest wykrywacz, jest pikanie, jest dobrze :-) Będę się dzielił emocjami po kolejnych rozdziałach, a ciekawy jestem, :-)
pozdrawiam
Test - oby tak dalej!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 00:57 
Kapitan Petersen

Cześć Przemek

PREM :comp napisał(a):
No jestem po pierwszych 5 rozdziałach. Przyznam, że nie mogę się oderwać (...) zaczyna się wartka akcja!!!!!
Test - oby tak dalej!!

Dzięki za dobre słowo! Skoro przeszedłeś już przez 5 rozdziałów to jest dobrze, bo teraz będzie tylko akcja, akcja oraz akcja :)

W czwartek książki poszły do chłopaków z: Jarosławia, Wrocławia, Trzebnicy, Warszawy (x2), Wałbrzycha i oczywiście Lublina. W poniedziałek kolejna ruszy do Lubniewic. Jak widać Dolny Śląsk ma wśród czytelników silną reprezentację. No ale co się dziwić - to TEN depozytowy region i przecież TAM właśnie toczy się akcja Tajemnicy Starych Dunajczysk (TSD).

Dziś był u mnie Jankos na tzw. odbiorze osobistym - doszło do wymiany książki na butelkę włoskiego wina z apelacją geograficzną, a więc transakcja odbyła się po dobrym kursie ;)

Teraz z innej beczki, inny płyn :fon : jeśli ktoś z P.T. Forumowiczów już ma książkę (albo zamierza kupić we własnym zakresie), a chciałby dedykację, to chętnie takową naskrobię. Wystarczy przysłać książkę listem poleconym + znaczek pocztowy za 5 zł (adres podam na pw lub mailem). Młodzież szkolna jest zwolnioniona ze znaczka, bo ma ciężej, a baterie do piszczały i dojazdy na miejscówki kosztują ;)

Czy u Was już jest śnieg? Bo u nas w KRK - jeszcze nie. Chyba że spadnie w nocy :ups:

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 08:41 

U nas od rana śnieg i śnieg ale dla hardcorowców to nie przeszkoda. A co do kolejnej książki, którą mam nadzieję że napiszesz niebawem to proponuję przenieść akcję w Bieszczady. Żeby było i swojsko dla ludzi którzy nigdy na Dolnym Śląsku nie byli. :)

No mało nie zaspałem bo czytałem w nocy, rewelacja, akcja jak się patrzy, chociaż mało nie zaspałem :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 11:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Test, dziękuję za książkę i miłą dedykację. Przesyłka dotarła już w piątek a teraz czeka na swoją kolejkę w czytaniu. Jak skończę to nie omieszkam naskrobać opinii.

Ps. A w stolicy przyprószyło śniegiem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 12:32 
kapral riese1968
kapral riese1968

Książkę przeczytałbym jednym tchem gdyby tylko czas na to pozwolił, stwierdziłem jednak, że może to i dobrze dozować sobie przyjemność oderwania się od rzeczywistości :)
Wczoraj był już bardzo późny wieczór i zostały mi do przeczytania tylko dwa ostatnie rozdziały, kiedy postanowiłem odłożyć jednak lekturę by spędzić z nią jeszcze jeden przyjemny wieczór niestety rozemocjonowany akcją nie potrafiłem zasnąć… ;)

Test mnie przestrzegał, że to „żadna poważna literatura eksploracyjna tylko taka wakacyjna powieść”, ale… moim skromnym zdaniem ona właśnie taka ma być… przypomniały mi się lata młodości i te wszystkie znane wielu z nas pozycje, które niejednego zaraziły poszukiwawczą pasją :za

… była już pierwsza w nocy, kiedy miałem dosyć przewracania się z boku na bok, zapaliłem nocną lampkę i oddałem się znów lekturze…

Hmmm… nie umiem napisać jakiejś fachowej recenzji i nie wiem jak innym, ale dla mnie, choć krótkie, były to naprawdę sympatyczne chwile, które pozwoliły nie ruszając się z domu odlecieć gdzieś i przeżyć naprawdę fajną przygodę :1

Test?!... nie żałuję to mało powiedziane, warto było... jeszcze raz dziękuję i czekając aż nasz dobry znajomy Jaksa znów kiedyś na swojej drodze spotka Inkę :666 pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 17:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czy zakup ksiazki a autografem jest jeszcze mozliwy? Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 12:18 
Kapitan Petersen

Cześć Chłopaki!

PREM :comp napisał(a):
U nas od rana śnieg i śnieg ale dla hardcorowców to nie przeszkoda. A co do kolejnej książki, którą mam nadzieję że napiszesz niebawem to proponuję przenieść akcję w Bieszczady. Żeby było i swojsko dla ludzi którzy nigdy na Dolnym Śląsku nie byli.

W Krakowie też spadł śnieg tamtej nocy. I trochę zrobiło się tak jak w pierwszych zdaniach "Tajemnicy Starych Dunajczysk":
TSD napisał(a):
"Śnieg ledwo słyszalnie skrzypiał pod butami. W nocy pokrył las kilkucentymetrową warstwą, nadając mu łagodnych kształtów. Do starej sztolni, ukrytej u podnóża skalnego urwiska dotarłem tuz przed zachodem słońca".

Akcja w Bieszczadach? Książki są wielkie, bo wszystko jest w nich możliwe. Jak pisał Karol Bunsch o piśmie
K.B. powieść Wawelskie wzgórze napisał(a):
(Pismo)- Wielka to rzecz, co Boże słowo i myśli ludzkie przez wieki i morza przenosi.
Pisząc książkę autor może wszystko, i to jest niesamowite uczucie - może nakazać bohaterowi skręcić w lewo albo w prawo, wskoczyć do wody, nakazać mu uderzyć się w głowę o konar i zemdleć albo spakować go i wysłać w Bieszczady... ;) Inaczej niż w życiu autor może wszystko i tylko od niego zależy jakie będą losy całego świata.

riese1968 :comp napisał(a):
(...) Wczoraj był już bardzo późny wieczór i zostały mi do przeczytania tylko dwa ostatnie rozdziały, kiedy postanowiłem odłożyć jednak lekturę by spędzić z nią jeszcze jeden przyjemny wieczór niestety rozemocjonowany akcją nie potrafiłem zasnąć… ;) (...) przypomniały mi się lata młodości i te wszystkie znane wielu z nas pozycje, które niejednego zaraziły poszukiwawczą pasją :za

… była już pierwsza w nocy, kiedy miałem dosyć przewracania się z boku na bok, zapaliłem nocną lampkę i oddałem się znów lekturze…

Dzięki takim słowom czuję, że wydanie tej książki miało sens. Dla mnie Twoje słowa sa dojmujące - odwołuja się do uczuć, emocji i wspomnień, które również we mnie wciąż żyją.

riese1968 :comp napisał(a):
Hmmm… nie umiem napisać jakiejś fachowej recenzji i nie wiem jak innym, ale dla mnie, choć krótkie, były to naprawdę sympatyczne chwile, które pozwoliły nie ruszając się z domu odlecieć gdzieś i przeżyć naprawdę fajną przygodę :1

To co napisałeś jest lepsze i bardziej przekonujące od najbardziej fachowej recenzji. Bardzo Ci dziękuję Riese! :1

aqq1985 :comp napisał(a):
Czy zakup ksiazki a autografem jest jeszcze mozliwy?

Wciąż jeszcze tak. Wystarczy przysłać adres na pw lub mój mail: m.czoba@gmail.com a ja zrewanżuje się numertem konta.

Test

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 12:59 

Jestem już po 3/4 książki i tylko nadmiar obowiązków nie pozwala skończyć jej jednym tchem :-) Zresztą czytam na ,,spółę" z żoną, więc się wydłuża, bo każdy próbuje doczytać a wystarczy chwila nieuwagi i książka w żony rękach. Żona już skończyła, podobała się jej. Ja jestem pod wrażeniem.

Chłopie! Pobiłeś ,,Samochodzika" Nienackiego, to opinia nie tylko moja ale i żony co jest niezmiernie rzadkim u niej by zachwalać książki, których połyka zresztą sporo a ,,Samochodzika" Ninackiego chyba wszystkie przeczytała. Tylko jedna prośba, ode mnie siadaj i pisz nowe ! A od żony by rozwinąć w kolejnych wątek romansowy :lol: Resztę napisze ale to dopiero jutro po zakończeniu czytania. Ech poprawiłeś mi nastrój.
Bravo!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 15:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Super kniga :brawo świetnie się ją czyta!!! Mam nadzieję, że to pierwsza, ale nie ostatnia przygoda Jaksy!
Nie mogę się po prostu od niej oderwać, tylko praca i inne obowiązki mi przeszkadzają :666
PS: Dzięki za mila dedykacje i błyyyyyskawiczną przesyłkę :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 13:06 
Kapitan Petersen

Cześć!

PREM napisał(a):
(...)Chłopie! Pobiłeś ,,Samochodzika" Nienackiego, to opinia nie tylko moja ale i żony (...) Tylko jedna prośba, ode mnie siadaj i pisz nowe ! A od żony by rozwinąć w kolejnych wątek romansowy :lol:

Nikogo nie biłem, żadnego "Samochodzika". Ostatni raz lałem się w podstawówce :ups: Pozdrowienia dla Żony. Bardzo dziękuję Wam za ciepłe słowa. Ale gdzie mi tam porównywać się do Nienackiego, czyli klasyka gatunku (który miał na koncie bodaj 12 "Samochodzików" w cyklu). Ja się po prostu cieszę, że Wam się podoba. Bo to oznacza, że udało mi się wykreować świat, w którym lubimy przebywać, przynajmniej w takie śnieżne wieczory jak ostatnio.

Ktoś niedawno powiedział, że Stare Dunajczyska, to taka miejscowość, w której chciałby zamieszkać. I coś w tym jest.

Mam świadomość, że książka ma też i wady, o których taktownie nie wspominacie ;)

Misfits napisał(a):
Super kniga świetnie się ją czyta!!! Mam nadzieję, że to pierwsza, ale nie ostatnia przygoda Jaksy!

Nie mam nic przeciwko kontynuowaniu przygód Jaksy oraz - postulowanemu przez Szanowną Małżonkę PREMA - kontynuowaniu wątku romansowo-romantycznego.:fon Jestem ZA! Ale jak to zrobić, żeby nie zdechnąć z głodu... Mam rozpisaną w szczegółach kolejną książkę. Jej plan powstał siłą rozpędu po ukończeniu pierwszej. Ale ten "scenariusz" książki wymaga długiego czasu, żeby przelać go zdanie po zdaniu na papier. Jednocześnie muszę pracować (na szczęście u siebie) ale to pochłania mnóstwo czasu.

A tymczasem w aktualnym, grudniowym numerze "Odkrywcy" ukazał się b. obszerny artykuł Leszka Adamczewskiego "Zaginione Madonny" - rzecz o zaginionej pod koniec wojny Pięknej Madonnie z Torunia. Nie jest to przypadek, bo kilka miesięcy temu przesłałem L. Adamczewskiemu dedykowany egzemplarz "Tajemnicy Starych Dunajczysk". A przecież to właśnie poszukiwany do dziś posąg Toruńskiej Madonny jest osią akcji Tajemnicy Starych Dunajczysk.

Przy okazji, w tym samym numerze - 5 stron dalej jest reklama "TSD". Uskładałem trochę pieniędzy i zafundowałem sobie zamiast dóbr doczesnych na gwiazdkę. No cóż tej zimy będzie 100 procent kapitalizmu - z gołą d... ale w promocji :) :b1
Przynajmniej upodobnię się trochę do mojego bohatera i zacznę nosić linkę namiotową w butach zamiast sznurówek ;)

P.S. Jankos pisał na priv, że mu się TSD podobała...

Test

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 13:51 

Mariusz, już ja wiem co piszę :-) takich emocji przy czytaniu Nienackiego nie było. A co do reszty to napisze na maila, dzisiaj po południu kończę czytać i już mi smutno bo co ja teraz będę czytał ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 22:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Test napisał(a):
Jankos pisał na priv, że mu się TSD podobała...

Mogę to samo napisać również na ogólnym - nie wstydzę się swoich opinii :D
Podobnie jak część przedmówców spodziewam się, że będzie dalszy ciąg - wątek tajemniczej organizacji wspierającej głównego bohatera został tylko zasygnalizowany, a nie wyjaśniony.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 23:19 
Weteran
Weteran

a ja ze swej strony chciałbym poinformować, że już niedługo, książki przesłane przez TESTA do mnie będą jedną z nagród w pożegnalnym konkursie w HiP.
PS. Nagrody wysyłam najpóźniej w ciągu 3 dni od odebrania maila z adresem, ale listem poleconym ekonomicznym :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]