monty napisał(a):
Witam.Wrzucam fotke grodziska-zainteresował mnie ten temat niestety jakość kiepściutka.Grodzisko pokazał mi wujek(przychodzi tam zimą z dzieciakami na sankach zjezdzać :) podobno w latach 70tych ktoś tam łaził i grzebał,ale czy cos znalazł...tego nie wiem.Wytłumaczcie mi dlaczego pozostałosci po grodziskach maja taką postać-górki?pozdr
Monty, rzeczywiście zdjęcie uniemożliwia identyfikacje, najlepiej robić zdjęcia późną jesienią lub wczesną wiosną kiedy drzewa nie mają liści
Postać górki mają najczęściej pozostałości po późnośredniowiecznych i nowożytnych siedzibach obronnych rycerstwa ( grodziska stożkowate ). W przypadku poźnośredniowiecznych siedzib budowę rozpoczynano od wzniesienia budynku w formie wieży, którą następnie obsypywano ziemią, w ten sposób powstawał nasyp i fosa (przykopa). Zapewniało to siedzibie obronność. Później kiedy wieża ulegała zniszczeniu, ruinie jedyną posotałością po takim założeniu pozostają takie właśnie nasypy, najczęściej otoczone fosą. Jednak jeżeli górki nie posiadają fosy mogą stanowić pozostałość kurhanu, znaku granicznego ( kopca granicznego odzielającego wieś od wsi ) czy w końcu zwykłego zawalonego opuszczonego budynku, który z czasem obrósł ziemią ( te są zazwyczaj niewielkiej wysokości, choć widziałem raz tego typu górkę o wysokości 3 m. ). Pozostałości po nowożytnych siedzibach obronnych szlachty są zawyczaj obszernymi kopcami, na których oprócz dworu mieściły się również inne zabudowania gospodarcze, w większości również otaczane są przeszkodai wodnymi, choć częściej są to stawy i sadzawki. Znam jednak przypadki gdy takie siedziby powielały wzorce średniowieczne i niewielki kopce mieściły jedynie dwór. W końcu w prkach dworskich można napotkać sztuczne górki i wysepki będące wynikiem XIX - wiecznej romantycznej maniery budowania punktów widokowych. Nie mają one nic wspólnego z grodziskami stożkowatymi. To tak w skrócie. Pzdr A.