Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 06:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 00:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Cześć Saszka !

Rozumiem, że do mnie pijesz....

Więc tak.: Wychodze z założenia, że jeśli "coś" zalega na bezpiecznej głębokości lub prawdopodoieństwo znalezienia danego "bomba" przez osoby
nie posiadające wykrywki jest nikłe albo bliskie zeru, to zostawiam to w spokoju....
Jeśli natomiast ktoś z wykrywką to znajdzie, to chyba wie co robi... No nie? Ja zostawiam, nie wykopując.
Pseudosaper, wyrwie z korzeniami, bo się nie boi i jeszcze w domu rozbroi....

Nie ma co wołać saperów do każdego znaleziska bo i tak nie do wszystkich przyjadą.
Trzeba też pamiętać, że saper z woja też człowiek i ma rodzinę, i dzieci itd... Jak wszyscy.
Nie ma co chłopaków narażać (bo mimo że fachowcy, to ryzyko rozrywki zawsze istnieje) oni też wolą żyć spokojnie...

Odbiegając od tematu, to wierzę w przeznaczenie pamiętajac , że nie należy kusić losu...
Chyba, że komuś się śpieszy do Piotrka...

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Ps.: Popracuj nad stylem pisania, bo jakis ciężko czytelny ten Twój post.
Nie, żebym był złosliwy... To tylko rada, bo czytałem i składu brakowało ( kropki, przecinki, wielkie litery)

Mam nadzieje, że się nie gniewasz ... :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 08:40 
Felix Hobus Drugi

Witam
Na chweilę obecną jak wszyscy wiemy :D
numerem ogólnodostępnym jest 112.
Łączymy sie z najbliższą jednostką policji.
Wiadomo też,że podczas połączenia,
wyswietla się numer dzwoniącego.
Aby tego uniknąc,wystarczy wyjąc kartę SIM.
Nawiązując do tematu-jeżeli my
nie zgłosimy o wybuchowym znalezisku,
może w niedługim czasie znaleźć ktoś inny,
ktoś należący do tych "mniej mądrych".
Lub,co gorzej całkowicie ktoś inny.
A zabawy z tego typu "fantami"
mogą skończyć się....Wiemy jak...
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 11:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam. Nie piję do nikogo "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! przedstawiam swoje zdanie, nie chodzi mi o to azeby kazdy wybuchowy fant od razu zglaszac dla saperów czy policji. W niektórych miejscach poszukujemy przez jakiś okres nazbiera się tego wiec wtedy zgłaszamy. błąd ortograficzny!!! jak u was ale saperzy z J W Braniewo przyjezdzaja bardzo chetnie po takie fanty, mamy ich telefony i mamy dzwonic jak cos. I naprawde przyjezdzaja, nie ma bezsensownych pytań ,wystawiają nawet pokwitowanie co zabrali współpraca z nimi naprawde układa się super. Natomiast jezeli chodzi o informowanie o takich znaleziskacg Policji to faktycznie tylko anonimowo, nigdy oficjalnie oni potrafią zrobić z tego taki problem i w dodatku traktują cię jak czlonka conajmniej alkaidy dzieki za taką współpracę. Wiem bo kiedyś też oficjalnie zglosiłem i naprawde załowałem cztery godziny tyle trwało spotkanie ze stróżami prawa i z wykopek nici. Pozdrawiam

P.S Przepraszam za swój sposób pisania bez przecinków i kropek postaram sie poprawić. Dzięki Matejko nic do ciebie nie mam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 13:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam, moim zdaniem zgłaszanie i powiadamianie odpowiednich służb ma sens jeżeli niebezpieczny fant znajdziemy w miejscu gdzie później mógłby się natknąć na niego ktoś inny.
W parkach, na polach uprawnych, łąkach, blisko zabudowań, w miejscach uczęszczanych przez turystów itp.
Natomiast jeżeli znajduje się coś takiego w głębokim lesie to moim zdaniem należy zakopać i zostawić. Bo jak np. wytłumaczyć zgłaszając anonimowo gdzie dokładnie leży rozrywka? Trzeba by podać pozycje z gps-a a i to nie wiem czy nasza policja była by w stanie wykorzystać.
A jeżeli w takim miejscu w przyszłości jakiś inny poszukiwacz natknie się na zakopany przez nas niewybuch to też raczej mu nic nie grozi bo nie słyszałem nigdy żeby poszukiwacz kopiąc spowodował detonacje niewybuchu - co innego dłubanie w nim i rozbieranie - ale nie rozmawiamy o idiotach.
Niestety prawo u nas jest takie jak wiemy. Gdyby było normalne i nie musielibyśmy się kryć z tym co robimy, można by było oficjalnie i imiennie zgłaszać takie znaleziska i wtedy przujmujący zgłoszenie musiałby się nim zająć. Jednak jest jak jest i pewnie długo jeszcze się nie zmieni więc trzeba sobie jakoś radzić.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 15:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć litościwy. Mam pytanko a co jeżeli w tym głębokim lesie grupa pracowników leśnych rozpali duże ognisko na zakopanym pocisku lub bombie lotniczej ale duzej przeciwpancernej minie. Ryzyko wybuchu jest zawsze i co wtedy chcesz ich mieć na sumieniu ?. A nie lepiej takie wykopki przenieśc gdzieś bliżej w miejsce gdzie "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ktoś je znajdzie i wtedy zgłosić. Nie trzeba na policje mozna do leśniczego o ile nie grozi to mandatem za rozkopywanie sciółki leśnej. Są różne zdania na ten temat ja jednak pozostanę zwolennikiem tego azeby to wyciągać i zgłaszać.

A przy okazji pare numerów telefonów : Patrol saperski Braniewo 055-2415054
Ostróda 089-6422846
To jak byście byli w poblizu. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 15:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Według mnie raczej kiepski pomysł z wyciąganiem samodzielnie z ziemi tego gówna i przenoszeniem go gdzie indziej.
Ja wole zakopać, ewentualnie zgłościć jeżeli jest to miejsce gdzie ktoś inny niż poszukiwacz może się na to natknąć.
A jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie ogniska to musiałoby dojść do zbiegu wielu niekorzystnych okoliczności aby doszło do nieszczęścia - moim zdaniem bardzo mało prawdopodobne i do tej pory też nie słyszałem o przypadku aby ktoś zapalił ognisko w miejscu gdzie pod ziemią był niewypał i doszłoby do wybuchu. Kilkudziesięciocentymetrowa warstwa ziemi jest chyba dostateczną izolacją od ognia.
Będąc już przy temacie ognisk to uważajcie jeżeli chcecie zapalić ogień na jakimś starym palenisku, lepiej zawsze przejrzeć to co zostało w popiele po poprzednikach. Ja np. w tym roku znalazłem sporą ilość noboi od pepeszy po jakimś "kawalarzu" :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 20:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czesc . Jak bedziesz kiedys przypadkiem koło Wielbarka i zawedrujesz w okolice wsi Kot spytaj miejscowych, oni o tym chyba wszystkim opowiadają. Lub we wsi Podleśna koło Braniewa nie chciał bym tego doświadczyć. pozdrawiam.

Ps. nie chodzi mi azeby to nosić przez pół lasu ale zdarza się ze można to zrobić , można i uważam że trzeba. Będzie tego coraz mniej, i dlatego coraz bezpieczniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 23:44 
Generał Broni
Generał Broni

...... a wtedy loteria! Uda się jeszcze raz czy tym razem już nie?

:hmmm

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]