zdzicho napisał(a):
A mnie cały czas nurtuje pytanie dlaczego L60 ze Ślepowronem to taka rzadkość,a L61 już nie.
Jeśli chodzi o kierownictwo nad skarbem Polski i Litwy,to sytuacja w roku 1660 i 1661 była taka sama.
Skarbem Polski kierował /1658-68/Podskarbi Wielki koronny Jan Jakub Krasiński pieczętujący się herbem Ślepowron, a administratorem skarbu Litwy był Adam Sakowicz/1659-62/w zastępstwie Gosiewskiego pieczętujący się herbem Korwin.Do tej pory tłumaczono obecność Ślepowrona na emisji litewskiej 1661,tym,że za część produkcji szelągów odpowiadał Krasiński i stąd jego herb.I teraz pytania;Krasiński odpowiadał za część produkcji w 1661,a w 1660 nie?A może w związku z trudnościami w odróżnieniu herbów nikt do tej pory nie zwrócił na różnice herbów uwagi?A może jeszcze inna przyczyna,że do tej pory L60 opisywano tylko z herbem Korwin?
A kto tak ustalił ze Krasiński za część odpowiadał ?
Jestem autorem artykułu w którym opisałem całe te procesy zidentyfikowałem Korwina i przypisałem go Sakowiczowi, który w 1659 r. otrzymał stanowisko na podstawie ustawy sejmowej ! W materiale źródłowym nie ma żadnych informacji o zaburzeniu pracy tej osoby na tym stanowisku- a po 2 jest tak mało informacji ze nie można przesadzać wielu spraw.
Z. Kiełb, Do kogo należał herb Korwin znajdujący się na szelągach litewskich Jana Kazimierza Wazy, „Biuletyn Numizmatyczny”, 2007, nr 3, s. 191-198.
Rozmawiałem z Heniem nie jeden raz - częstotliwość numizmatów z 1660-1661 r. z Ślepowronem na Litewskich boratynkach jest dosyć mała i dla mnie to właśnie nie potwierdza zmian na urzędzie - w kwestii odpowiedzialności za sprawy monetarne nad produkcją szelągów litewskich. Monety koronne i litewskie powstawały w tym samym zakładzie ujazdowskim wykonywali je ci sami fachowcy... przy takiej produkcji tych monet jak widać nie sposób wypatrzeć było wszystkie błędy... i pomylić małego Korwina ze Ślepowronem tez było łatwo na bazie rycia stempli...
Zbyt mała ilość tych monet jest aby przesądzić na dzień dzisiejszy bez wzmianek źródłowych aby Krasiński przejął odpowiedzialność nad produkcją tych monet tym bardziej że nie ma takowych w jego obfitym biogramie
ps. Mam nadzieję że w 2014 r. doprowadzę do wydania książki wówczas zobaczycie ile dotychczas braków i dziwactw w temacie heraldycznym na monetach i liczmanach było w latach 1479-1707, a ile było przez naukę przemilczanych...