Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 11:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

emil napisał(a):
Ok, racja, ale ile osób wykopuje tak niskie wskazania. mati1987 pytał o 30, ustawienie słyszalności żelaza i dalej dźwięku od w/w progu 30, więc stąd taki przykład. Kwestia kto jak chce sobie szukać. Ciekawe spostrzeżenie jeśli chodzi o srebrną ultradrobnicę.

Emil, deus to jest właśnie sprzęt stworzony głównie na ultradrobnicę, więc szkoda podcinać mu skrzydła ustawiając dźwięk drugi od ID większego niż 6.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 12:18 
Podporucznik
Podporucznik

A co z zakresem 6 do 10 całe żelazo z tego zakresu kopiecie jako wskazywany kolor?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 12:49 
Pułkownik
Pułkownik

tui napisał(a):
A co z zakresem 6 do 10 całe żelazo z tego zakresu kopiecie jako wskazywany kolor?

Nie, ja ogólnie na ID nie patrzę, tylko na słuch, żelazo zwykle nieco "chrupie", dźwięk nie jest gładki. To podobnie jak XP GMP.
W lesie gdy podejrzewam małe srebro na granicy zasięgu to kopię nawet podejrzane żelazo.
Na polu gdzie jest masa sygnałów staram się na słuch odróżnić te właściwe, jak coś jest podejrzanego to trzeba machnąć cewką kilka razy pod różnym kątem.

Samego panelu to z kieszeni nawet nie wyciągam, używam go tylko do zmiany ustawień. Nie wiem nawet jakie ID może się pojawiać, a tym bardziej teraz nie widzę w tym sensu, gdy wiem, że na najdrobniejsze srebro już w połowie zasięgu tego id nie ma

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 18:06 
Szeregowy
Szeregowy

dyskryminacji na 30 nigdy nie zrobię bo szkoda właśnie zasięgu. dobra to mogę ogarnąć nie ma problemu ale
co z poziomem żelaza jak zrobię na 0 to mogę pominąć z granicy zasięgu sygnał koloru?? bo jak mam poziom żelaza 0 to jest fajnie tylko boje się ze coś mogę ominąć .... każdy ma 3-4 i ja się tego trzymam wiec moje pytanie po co poziom żelaza taki ? wpływa to na zasięg czy coś ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 20:32 
Major
Major

Pożyczyłem od kolegi Krzyżaczka viewtopic.php?f=4&t=132663&p=833283#p833283 druga moneta i zrobiłem test jeszcze raz ale ziemi.
Ustawienia to
czułość 99
częstotliwość 12 i 18
dyskryminacja 2.5
grunt pompowany w okolicach dołka
tx power 3
Cewka mała
Wynik jaki uzyskałem to 24 cm bez id sygnał niejednoznaczny kolor żelazo lecz powtarzalny.
Ale z tego co piszecie to chyba namieszałem z dźwiękami bo 2gi miałem ustawiony taki sam jak na żelazo do id 29, cholerka myślałem że poniżej nic ciekawego się nie kopie. Więc jak ustawić drugi dźwięk na kolor od 8? i kopać wszystko, w instrukcji jest napisane od 0 do 10 żelazne gwoździe. Czy możecie napisać co wykopaliście na takich niskich id? Drobne obiekty drobna biżuteria , ciężarki wędkarskie to id(instrukcja) ponad 30 dlatego 3 dzwięk na kolor miałem ustawiony od 30.
Help :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 20:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Reaktywność jak miałeś ustawioną, na ile?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 21:01 
Major
Major

Reaktywność na 1.
Pozdrawiam
Od jutra zmienię dźwięk na kolor od 6 i pokopie wszystko zobaczymy co wyskoczy. Tylko słuch to ja mam mizerny haha chyba będę kopal same żelazo, zobaczymy co i jak i dam znać.

Ostatnio edytowano wtorek, 13 maja 2014, 21:07 przez Skibens, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 21:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

To to przy tamtych nastawach o których pisałeś ustaw sobie na zero reaktywność zrób jeszcze raz test i porównaj wyniki. Wolniej przemiataj cewką. Polecam program drugi po modyfikacji. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 21:18 
Pułkownik
Pułkownik

ustaw drugi ton do max 6-8 jako żelazo i zobaczysz, że zasięg wzrośnie bo cały czas będziesz miał ładny sygnał na kolor.
w czystym terenie polecam też w ustawić wyżej wzmocnienie audio (mi optymalnie pracowało się na wartości 5)
oraz ustawić nisko wyciszacz (od -1 do 1 max)

w czystym terenie to sporo poprawia co od zasięgu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 21:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Możecie mi powiedzieć o co chodzi z tymi tonami?
Jakiś program widziałem 2 strony wcześniej gdzie tony byly ustawione tak 1T 202Hz do powiedzmy 5, 2T 202Hz od 5 do 10 itd
jaki to ma sens, nie można ustawić jednego tonu 0d 0 do 10 skoro taka sama częstotliwość dźwięku?
W Spectrze V3i mam tak że dla każdej jednostki dyskryminacji mogę ustawić inny dźwięk, albo ustalić przedziały - chodzę na dwóch tonach.
Co w dźwiękach Deusa jest innego i o co chodzi w tym wszystkim bo czytam Was i nie rozumiem na czym polega różnica.
Jako że kopię wszystko, zamierzam ustawić dwa dźwięki - 1T do 6 i 2T od 6 do 99. Jaka jest niższość takiego rozwiązania nad innymi, więcej-tonowymi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 06:12 
Pułkownik
Pułkownik

W deus ton 1 jest dyskryminowany - jest tylko symbolicznie w ustawieniach.

Ton drugi - ktoś sprytny wymyślił sobie, że zastąpi normalna dyskryminację czyli np zjedzie się z dyskryminacją prawie do 0 zyskując na zasięgu ale żeby nie kopać żelaza dyskryminować się będzie "na słuch" ustawiając powyżej fizycznej dyskryminacji do pewnej wartości id ton drugi jako żelazo. jeśli on będzie do wartości id=10 to teoretycznie powinien w tym zakresie pokazywać nam żelazo. teoretycznie to nawet do wartości id=30 mógłby pokazywać żelazo bo podobno w tym zakresie nie ma koloru.

Błąd polega na tym, że DEUS na granicach zasięgu lub na słaby sygnał na kolor nie pokazuje ID i gdy tylko ID znika z ekranu także kolor zaczyna brzmieć jak żelazo (prawdopodobnie gdy nie ma ID na ekranie to ono tak naprawdę schodzi bardzo nisko nawet poniżej wartości id=10).

Wiele osób polecało takie ustawienie drugiego tonu jako żelazo ale chyba nikt tego nie testował dokładnie a znając życie nie testował wcale. Ja lubię kopać drobne sygnały na granicach zasięgu i coś w terenie podejrzanie słabo sprzęt się spisywał, zrobiliśmy dokładne testy i wyszło na to, że ustawianie dźwięku żelaza na ton drugi to błąd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 10:00 
Generał Broni
Generał Broni

To nie jest błąd, tylko detektory cyfrowe z identyfikacją tak działają. Jeśli sygnał jest za niski dla poprawnej pracy układu identyfikacji (określenia fazy sygnału), detektor przestaje identyfikować taki sygnał. A to powoduje, że wszystkie układy, które opierają się na identyfikacji, przestają działać - w tym, m.in. układy dyskryminacji, wyświetlania id cyfrowego, a także identyfikacji tonowej.

Ale, ponieważ jakiś minimalny sygnał jednak jest, to detektor musi go jakoś sygnalizować - więc może go sygnalizować po prostu czystym żelazem (czyli zapewne id=0), jako najbliższym gruntowi. I mamy "ducha"...

To jest podstawowa sprawa przy kopaniu "duchów" - czyli wszystkiego tego, co jest na granicach zasięgu detektora dla danej wielkości (i materiału) obiektu.
W takich sytuacjach "kolor" przestaje być "kolorem", bo w cewce odbierane zaczynają być bardzo słabe sygnały od "koloru" razem z bardzo słabymi, ale już porównywalnymi, sygnałami od gruntu. W rezultacie taka mieszanka sygnałów zaczyna dawać przy zwiększaniu głębokości "koloru" sygnał o coraz bardziej "żelaznych" parametrach. Mówiąc praktycznie, coś, co przy płytkim zaleganiu daje wysokie, powtarzalne id, przy schodzeniu w głąb może właśnie spokojnie zacząć dawać id leżące poniżej umownej granicy koloru (w Deusie to chyba około dwudziestu kilku, trzydziestu), i to dużo.

Więc podstawową sprawą w takich sytuacjach jest praca z bardzo niską (albo ogóle wyłączoną) dyskryminacją i sygnałami Audio bez żadnych obróbek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 14:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

jwaldek napisał(a):

Możesz mnie oświecić co to znaczy że ton jest dyskryminowany???
A jeszcze symbolicznie w ustawieniach...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 16:22 
Pułkownik
Pułkownik

_cheetah_ napisał(a):
To nie jest błąd, tylko detektory cyfrowe z identyfikacją tak działają. Jeśli sygnał jest za niski dla poprawnej pracy układu identyfikacji (określenia fazy sygnału), detektor przestaje identyfikować taki sygnał. A to powoduje, że wszystkie układy, które opierają się na identyfikacji, przestają działać - w tym, m.in. układy dyskryminacji, wyświetlania id cyfrowego, a także identyfikacji tonowej.

Ale, ponieważ jakiś minimalny sygnał jednak jest, to detektor musi go jakoś sygnalizować - więc może go sygnalizować po prostu czystym żelazem (czyli zapewne id=0), jako najbliższym gruntowi. I mamy "ducha"...
.

To nie ten problem - problemem jest kombinowanie z drugim tonem.
Nie chodziło o sygnały duchy tylko o dość wyraźne sygnały. Taki denarek jagielloński - do 5 cm mam id i mam na słuchawkach czysty kolor, powyżej przez kolejne 5 cm nie ma id ale jest dźwięk. Gdy drugi ton ustawisz np do id=15 jako żelazo to już powyżej 5 cm nie jesteś w stanie go rozpoznać. gdy drugi ton ustawisz jako sygnalizację koloru (lub dasz drugi ton do id=6) to słyszysz denarka do ponad 10 cm głębokości i wiesz że to kolor - czyli o 50% przyrasta ci zasięg w stosunku do błędnego ustawienia tonów.

Gdy drugi ton damy jako ton koloru to wszystko działa ok. Błędem jest zakładanie, że drugi ton ma pokazywać sygnały sygnalizowane jak żelazo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 16:27 
Pułkownik
Pułkownik

Mikello napisał(a):
jwaldek napisał(a):

Możesz mnie oświecić co to znaczy że ton jest dyskryminowany???
A jeszcze symbolicznie w ustawieniach...?

Ton dyskryminowany = nie słyszysz go, nie ma też id - to jest to co wycina ci dyskryminacja.
Ta symboliczność - chodziło oto, że w panelu w ustawieniach widzisz ten ton pierwszy ale on ma tylko takie znaczenie, żebyś wiedział do jakiego id jest dyskryminacja, i tak nic nie zrobisz z tonem pierwszym w deus bo jego zakres zależy od dyskryminacji a głośność od tego czy w ustawieniach włączysz sobie jego sygnalizowanie. W innych wykrywaczach jest to nie co inaczej, nie ma sensu tego porównywać z innym sprzętem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]