Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 18:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 22:09 
Kapral
Kapral

jesteś w błędzie albo chodzisz po miejscach przechodzonych mocno 50% to nie poważne max(10%-czyli nic) 2 sprawa ty kopiąc 20 dołek ze śmieciem Ja już kopne 4 z moneta i będę mniej zmęczony dyskoteka i kopaniem,,,,,, trzeba przemyśleć i samemu dojść do perfekcji :) Pozdrawiam a ten kompleks głębokości to jakiś w PL problem widzę
nie tutaj jest problem Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 22:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Też tak kiedyś myślałem jak ty koleżko karty. Ale zmieniłem zdanie jak tą samą miejscówkę zrobiłem z dyskryminacją ustawioną na 4. Ale cóż każdy kopie i ustawia sobie wykrywacz jak lubi :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 23:09 
Kapral
Kapral

prędzej ucieknie dźwięk id na granicy przez funkcje notch ale na pewno nie przez dyskryminacje :) Pozdrawiam i życzę tyle godzin z deusem owocnych ile ja już mam na swoim koncie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 06:46 
Pułkownik
Pułkownik

karty napisał(a):
prędzej ucieknie dźwięk id na granicy przez funkcje notch ale na pewno nie przez dyskryminacje :) Pozdrawiam i życzę tyle godzin z deusem owocnych ile ja już mam na swoim koncie

jedno i drugie w przypadku braku pokazywania id obcina zasięg. tak samo jest w przypadku dyskryminacji w innych wykrywaczach - deus niczym nie różni się od nich- na granicach zasięgu albo przy słabych sygnałach gdy kolor zaczyna być widziany jako żelazo lub gdy id mocno skacze. testowane wielokrotnie nie tylko przeze mnie -mogę ci podać dokładne różnice w centymetrach dla konkretnych monet. już nie mówię o tym, że przy tak wysokiej dyskryminacji niektórych przedmiotów prawie wcale nie widać, zrób chociażby prosty test - dyskryminacja 28 - cienki złoty łańcuszek, potem dyskryminacja = 6 i ten sam łańcuszek. różnica dla łańcuszka jest już widoczna nawet między dyskryminacja = 6 a dyskryminacja = 10

każdy "filtr" powoduje utratę informacji co wynika z prostej wiedzy na temat elektroniki.

A kto ile czasu spędził z danym sprzętem mnie nie interesuje bo można chodzić od początku na jednym ustawieniu i nawet nie wiedzieć ile się traci. znam sporo osób, które latami chodzą z takimi ustawieniami sprzętów, które po prostu są błędne jeśli chce się zbierać absolutnie każdy kolorek spod cewki. cena wykrywacza też tu nie ma nic do rzeczy bo zasada dyskryminacji deusa jest taka sama jak w wykrywaczu, który kosztuje 4 razy mniej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 07:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

To prawie to samo napisałem na pw koledze karty o pomijaniu małych fantów typu drobna biżuteria i boratynki głębiej zakopane. Jak będzie ustawiał tak wysoko dyskryminację to dostanie baty od ogarniętgo operatora ace 250.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 08:57 
Kapral
Kapral

bez przesady baty od ace 250 nie dostane :) słuchajcie jeśli liczycie na taka drobnice na polach to ok ja miałem na myśli monety ringi nie wiem może mam inny wykrywacz w moich testach nie traci na zasięgu nic
mogę nagrać film ... w wolnym czasie z tym łańcuszkiem to w testach powietrznych zero różnicy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 08:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ale ty uparty jesteś kolego. Zrób sobie testy w glebie i sam zobaczywsz jaka jest różnica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 09:21 
Kapral
Kapral

coś może gdzie pomieszałem
Reaktywność zawsze na 0
akustyka na 5
tx 3
na tych ustawieniach deus jest 50 % głębszy zgadzam się.

ale na dyskryminacji 0 czy 10 nie widzę żadnych różnic.

Proszę zrobić testy.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 09:33 
Pułkownik
Pułkownik

w powietrzu też jest różnica - mówię tu o sytuacji gdy chodzi się "tylko na słuch" i łapie sygnały gdy nie ma podanego id.

przykładowe testy :
http://www.findmall.com/read.php?83,1676004

ja widać przy niskiej dyskryminacji zaczynają się robić różnice (nawet jeśli to 5-10% na plus to już ma znaczenie) a im mniejsze monety tym różnica będzie większa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 10:22 
Kapral
Kapral

tak id cyfrowe jest do 60 % zasięgu siega. id dźwięku 40 % głębsze to normalne, grunt to dobrze ustawić tony żeby nie pomijać głębokich celów co jest trudne nawet z dyskryminacja 0 ... mogło by się wydawać , ale biorąc pod uwagę fakt ze na dyskryminacji 26 słabe sygnały uciekają i tworzą miejsce na lepsze sygnały wiec z tłumu łatwiej wyłapuje się kolor każdy ma swoja filozofie fakt to miejscówkę i parę prostych ustawię zmienić to droga do sukcesu :) Zgadzam się z wami koniec tematu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 10:36 
Pułkownik
Pułkownik

karty napisał(a):
Reaktywność zawsze na 0

Pytanko mam - zawsze używasz reaktywność=0 nawet jeśli teren jest mocno zaśmiecony żelazem albo bardzo trudna gleba? Nie pojawia się maskowanie sygnałów koloru albo nie wymaga to zbyt wolnego chodzenia? ja na pola z drobnymi monetami wolę reaktywność=2 a obniżam ją w lesie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 19:59 
Kapral
Kapral

trzeba trochę wolniej miotać ale zasięg jest znacznie głębszy na rekatyw 0 sprawdź nawet w powietrzu 35 % zasięg większy ... wiec bez apelacyjne 0 ustawiamy trochę denerwuje wolność jego no ale coś za coś ..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 20:04 
Major
Major

jwaldek napisał(a):
garrettmarlena napisał(a):
Karol zamówił e tracka dziś biedzie wracać do sceptry ja mu mówiłam.
a ja przechodzę na t2 se łapie monety lepiej niż deus znacznie głębiej i jak złapie to nie puszcza deus mam ustawionego na maxa i na 23 cm nie widzi 2 groszy a t2 se z nel cewka z 30 cm łapie bez problemu i id jeszcze daje ...

To chyba masz go źle ustawionego :) Podaj te maksymalne ustawienia...
z 23 cm to zwykła x-terra widzi tego typu monetę...

Witam po przeczytaniu tych wypowiedzi postanowiłem sprawdzić mojego Deusa. Pojechałem na miejscówkę porobić testy, niestety okazało się że w moim portfelu brak 2 gr :roll: , mam tylko 1 i 5 gr współczesne. Wykopałem dołek zmierzyłem 25 cm dobra jak złapie 1 gr z tej głębokości będzie dobrze, niestety wykrywacz milczał :( . Wyciskałem z niego siódme poty i nic dopiero zjechanie balansem gruntu do 80 dało słabiutkie piski na kolor, ale niestety fałszywych sygnałów było tyle że cudem wyłuskał bym tę monetę. Dodam że pompowany balans wskazywał na 87. Ok czas na 5 gr na 25 cm i tu dobra i zła wiadomość,dobra to taka że jest sygnał na kolor nawet id było ( skakało od 88do 99), zła to że wiedziałem gdzie jest monetka i tylko przemiatanie prawie idealnie nad celem dawało pozytywny sygnał, przesunięcie cewki o ok 5 cm w przód i brak sygnału, w dodatku podczas normalnego przemiatania nie uzyskiwałem dźwięku na monetę, dopiero wykonywanie wolnych ruchów lewo prawo nie szerzej niż 10-20 cm dało szanse na znalezienie tej monetki. Czyli żebym wyłuskał 5 gr na 25 cm to muszę chodzić jak chirurg posuwając się po 5 cm do przodu i przemiatać nie szerzej niż powiedzmy te 20 cm. Dodam że na głębokości 20 cm oba cele były swobodnie do odnalezienia. Dodam że gleba mocno piaszczysta.
Wychodzi na to że
-to normalne zasięgi tej wykrywki ( o ile pamiętam moja x-terra 705 z elipsą 5 gr to max ok 15-17 cm) :666
- mój Deus nie do końca dobrze działa :roll:
-operator coś namieszał w ustawieniach :?
-lub piaszczysta gleba miała wpływ na zasięg :?
Teraz coś o ustawieniach

-czułość 99
-częstotliwość 8/12/18 najlepszy wynik na 12
-balans pompowany odczyt 87 zjechane do 84 (w miarę stabilna praca mimo popiskiwań dość łatwo było wyłuskać sygnał koloru)
-TXP 2/3 nie zauważyłem dużej poprawy na 3 może minimalnie
-dyskryminacja na 2, 3 tony 1T 200, 2T 200 do 6 ,3T od 7-99 644
-podbicie sygnał akustyczny 5
-reaktywność 0 lub 1 ( na jednym i drugim podobne zachowanie)
-cewka 9
Więcej już nie chciało mi się bawić i ruszyłem w teren wpadły 2 sreberka ½ i 1 silber groschen zmierzyłem pierwszy 17 cm drugi 8 cm sygnały mocne i jednoznaczne do kopania.
Co wy na to? Podpowiedzcie co można poprawić?
Pozdrawiam Skibens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 21:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wykrywacz nie służy do szukania świeżo zakopanych monet (wyjątek bardzo świeża orka) a do szukania przedmiotów, które są już wtej ziemi jakiś czas i wtedy to jest zupełnie coś innego. Prawie wszystkie wykrywacze różnych producentów słabo, a zdarza się, że wcale nie widzą przedmiotów świeżo zakopanych w ziemi. Deus i tak dobrze radzi sobie w takich warunkach. Wystarczy tylko trochę pochodzić z dobrze ustawionym Deusem i często można się mocno zdziwić jak głęboko można znaleźć przedmioty naturalnie pogrzebane w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 21:39 
Generał Broni
Generał Broni

Denar napisał(a):
Wykrywacz nie służy do szukania świeżo zakopanych monet (wyjątek bardzo świeża orka) a do szukania przedmiotów, które są już wtej ziemi jakiś czas i wtedy to jest zupełnie coś innego....
Dlaczego ? Rozwiń

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]