jwaldek napisał(a):
garrettmarlena napisał(a):
Karol zamówił e tracka dziś biedzie wracać do sceptry ja mu mówiłam.
a ja przechodzę na t2 se łapie monety lepiej niż deus znacznie głębiej i jak złapie to nie puszcza deus mam ustawionego na maxa i na 23 cm nie widzi 2 groszy a t2 se z nel cewka z 30 cm łapie bez problemu i id jeszcze daje ...
To chyba masz go źle ustawionego :) Podaj te maksymalne ustawienia...
z 23 cm to zwykła x-terra widzi tego typu monetę...
Witam po przeczytaniu tych wypowiedzi postanowiłem sprawdzić mojego Deusa. Pojechałem na miejscówkę porobić testy, niestety okazało się że w moim portfelu brak 2 gr :roll: , mam tylko 1 i 5 gr współczesne. Wykopałem dołek zmierzyłem 25 cm dobra jak złapie 1 gr z tej głębokości będzie dobrze, niestety wykrywacz milczał :( . Wyciskałem z niego siódme poty i nic dopiero zjechanie balansem gruntu do 80 dało słabiutkie piski na kolor, ale niestety fałszywych sygnałów było tyle że cudem wyłuskał bym tę monetę. Dodam że pompowany balans wskazywał na 87. Ok czas na 5 gr na 25 cm i tu dobra i zła wiadomość,dobra to taka że jest sygnał na kolor nawet id było ( skakało od 88do 99), zła to że wiedziałem gdzie jest monetka i tylko przemiatanie prawie idealnie nad celem dawało pozytywny sygnał, przesunięcie cewki o ok 5 cm w przód i brak sygnału, w dodatku podczas normalnego przemiatania nie uzyskiwałem dźwięku na monetę, dopiero wykonywanie wolnych ruchów lewo prawo nie szerzej niż 10-20 cm dało szanse na znalezienie tej monetki. Czyli żebym wyłuskał 5 gr na 25 cm to muszę chodzić jak chirurg posuwając się po 5 cm do przodu i przemiatać nie szerzej niż powiedzmy te 20 cm. Dodam że na głębokości 20 cm oba cele były swobodnie do odnalezienia. Dodam że gleba mocno piaszczysta.
Wychodzi na to że
-to normalne zasięgi tej wykrywki ( o ile pamiętam moja x-terra 705 z elipsą 5 gr to max ok 15-17 cm) :666
- mój Deus nie do końca dobrze działa :roll:
-operator coś namieszał w ustawieniach :?
-lub piaszczysta gleba miała wpływ na zasięg :?
Teraz coś o ustawieniach
-czułość 99
-częstotliwość 8/12/18 najlepszy wynik na 12
-balans pompowany odczyt 87 zjechane do 84 (w miarę stabilna praca mimo popiskiwań dość łatwo było wyłuskać sygnał koloru)
-TXP 2/3 nie zauważyłem dużej poprawy na 3 może minimalnie
-dyskryminacja na 2, 3 tony 1T 200, 2T 200 do 6 ,3T od 7-99 644
-podbicie sygnał akustyczny 5
-reaktywność 0 lub 1 ( na jednym i drugim podobne zachowanie)
-cewka 9
Więcej już nie chciało mi się bawić i ruszyłem w teren wpadły 2 sreberka ½ i 1 silber groschen zmierzyłem pierwszy 17 cm drugi 8 cm sygnały mocne i jednoznaczne do kopania.
Co wy na to? Podpowiedzcie co można poprawić?
Pozdrawiam Skibens