Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Proxima + DD29 czy Argo - prośba o pomoc w wyborze.
PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 22:56 
Porucznik
Porucznik

barera napisał(a):

Zapodajcie jakieś cienkie sreberka dla opti :1

Ja też będę robił swój drugi teścik z Optimą to postaram się ze sreberkami, na razie robiłem test w ziemi na współczesnych 1, 5 groszy i 1 zł efekty są na YT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 23:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

bishop napisał(a):
barera napisał(a):

Zapodajcie jakieś cienkie sreberka dla opti :1

Ja też będę robił swój drugi teścik z Optimą to postaram się ze sreberkami, na razie robiłem test w ziemi na współczesnych 1, 5 groszy i 1 zł efekty są na YT.

Pamiętaj, że opti widzi lepiej i głębiej w zasypanej dziurze, ja usadowiłem monetę w dziurze na gł gdzie opti dawała niepewny sygnał, po zasypaniu piękny sygnał i wskazania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 11:15 
Podporucznik
Podporucznik

stan12 czekam na Twoje testy z niecierpliwością :)

Tak jak pisałem nie chce stracić tej uniwersalności ale chce poprawić swoje ,,osiągi,, w kwestii drobnicy.
Co do Argo i cewki DD29 to w teorii przynajmniej tak mi się wydaje, że na żelastwo będzie słabsza niż standardowa.
A jakie macie wrażenia z chodzenia z Proximą i cewką DD29 ? Poprawiają się osiągi na kolor bo ludzie różnie piszą po tych naszych forach. Chodzi o to czy przykładowo polepsza się jej zasięg i Id na małe sreberka np. XV - wieczne z księstwa wrocławskiego (takie dla przykładu podaje - bo Proxa mi nie widzi prawie takich maleństw w testach w powietrzu). :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 11:23 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli cienkie sreberka to Optima, uwierz ,że wiem co piszę :8) Proxima z racji swoich 6,6 Khz, na drobniaki nie ma szans.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 11:39 
Porucznik
Porucznik

kgrl napisał(a):
...Z drobnica tez sobie radzi, bo wyjmowalem nim takie malenstwa, ze ciezko bylo propointerem znalezc, ale przy wysoko ustawionej czulosci czesto mozna tez takie fanty pominac...

Mógłbyś rozwinąć ten temat? Dlaczego z większą czułością można ominąć mniejsze cele? Od niedawna biegam z wykrywką (Argo) i do tej pory wydawało mi się, że czułość powinno się zawsze ustawiać jak najwyżej, oczywiście tak aby wykrywacz jeszcze działał stabilnie.

W temacie mogę dodać tyle, że na polach i ruinach zawsze chodzę na filtrze 4rz. i chyba nie mam powodu do narzekania. W sobotę między innymi takie maleństwo poprosiło o wydobycie viewtopic.php?f=4&t=135346. Na standardowym wyniki były odczuwalnie słabsze. Jeżeli zależy tobie na uniwersalności to z polecam Argo. Wyłącznie na monetki, szukałbym czegoś wyłącznie na monetki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 12:14 
Podporucznik
Podporucznik

Chodzi mi o to, ze przy wysoko ustawionej czulosci, jak wiadomo, pojawiaja sie falszywe sygnaly i przez to mozna pominac drobiny, myslac, ze to falsz. Maszyny wysokoczestotliwosciowe w mniejszym stopniu pomijaja takie fanty i wiem, co mowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 12:27 
Porucznik
Porucznik

Dziękuję za wytłumaczenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 12:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
stan12 czekam na Twoje testy z niecierpliwością :)

To nie moje testy, tylko mam wiedzę że koledzy w sobotę takie zrobili, jeżeli tylko je umieszczą to na pewno wkleję link

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 12:33 
Podporucznik
Podporucznik

walbor62 napisał(a):
Jeżeli cienkie sreberka to Optima, uwierz ,że wiem co piszę :8) Proxima z racji swoich 6,6 Khz, na drobniaki nie ma szans.

Widzę kolego jakie cuda wrzucasz i wierzę w to co piszesz :) Wiem, że optima jest najlepszym rozwiązaniem ale na tą chwilę nie chce stracić możliwość kopania głębszego ,,żelastwa,, tylko w miarę możliwości polepszyć wykrywanie drobnicy :D
Czy przykładowo Proxima + DD29 nie może się równać do Optimy w kwestii poszukiwań cienkich sreberek czy choć trochę jej dorówna na tej cewce ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 12:55 
Generał Broni
Generał Broni

proximav5 napisał(a):
Czy przykładowo Proxima + DD29 nie może się równać do Optimy w kwestii poszukiwań cienkich sreberek czy choć trochę jej dorówna na tej cewce ?

W terenie czystym od żelaznego śmiecia Proxa może się zbliżyć do Optimy, a czasami nawet ją przeskoczyć w zależności od wielkości i materiału monet, ale dla drobiazgu w zaśmieconym żelastwem terenie, zwłaszcza przy dużej cewce - zapomnij.

I tu nie chodzi tyle o samą cewkę, co o elektronikę wykrywacza.

Poczytaj ten wątek - tam masz to opisane w szczegółach: http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=134984

Natomiast ARGO z cewką DD29 - to bardzo dobre uniwersalne narzędzie, i na kolor w każdych warunkach zaśmiecenia (dobór filtrów dynamika lub tryb mix), jak i na militarkę (czułość, statyk). Z tym, że pamiętaj 6,6kHz Argo, a 16kHz Optimy to dalej będzie kwestia namierzania maleńtasów na korzyść Optimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 13:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:

Proxima to nie mam porównania, ale Argo i sonda DD23 przy umiejętnym obchodzeniu się ze sprzętem, i wiedzy praktycznej niewiele ustąpi argo.
Argo będzie trochę słabsze na przedmioty ze złota, i łańcuszki srebrne reszta, to na trybie jednoczesnym i filtrze relikt sięgnie nawet głębiej, wiem to z praktyki, cienkie sreberka nie sprawiają żadnych problemów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 13:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

To, że wyskakują jakieś monety to oczywiste, ale ile się zostawia...opti wybiera wzorowo cienkie sreberka i to głęboko!. Może kolego kup sobie tereskę z dwiema sądami będziesz mógł kopać żelastwo i kosić monetki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

barera napisał(a):
To, że wyskakują jakieś monety to oczywiste, ale ile się zostawia...opti wybiera wzorowo cienkie sreberka i to głęboko!. Może kolego kup sobie tereskę z dwiema sądami będziesz mógł kopać żelastwo i kosić monetki.

Dlaczego tak sądzisz, możesz podać przykład, że po argo optima dużo poprawi?. Na pewno w niektórych warunkach optima będzie lepsza, ale nie będzie to duża różnica, żeby coś znaleźć musi to być w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 15:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

stan12 napisał(a):
barera napisał(a):

Dlaczego tak sądzisz, możesz podać przykład, że po argo optima dużo poprawi?. Na pewno w niektórych warunkach optima będzie lepsza, ale nie będzie to duża różnica, żeby coś znaleźć musi to być w ziemi.

To żeby coś znaleźć to normalne, że musi coś być, a przykłady to np tejon odpadł, po teresie wyszło mi 7 sreber (miejsce akcji 10x10m), rozmowa z producentem który powiedział, na monety tylko optima. Solarisem na poletku wyskakiwały mi monety w tym cienkie srebra, po czym zamilkł, po zakupie optimy wyskoczyło jeszcze 150 monet (90% cienkich i małych). Ja nikogo nie namawiam na opti tylko przekazuje moje spostrzeżenia, no i czwarty mój znajomy sprzedaje wykrywacz żeby kupić optime. Co jeszcze mogę powiedzieć, ustawiłem ją raz, chodzę cały czas na max czułości, jest stabilna i jak koledzy piszą dużo szybsza jak argo, ale trzeba pamiętać, że argo jest bardzo dobrym wykrywaczem, ale uniwersalnym. Pozdrawiam.

Jeszcze dodam, że pod pojęciem cienkie sreberka nie oznacza to, że tylko cienkie sreberka, bo dla ludzi stanowi to problem, bynajmniej ja tak miałem myślałem, że dużych monet nie będzie widziała :D zrobiłem sobie test na VI janka zakopany w ziemi na 28 cm piękny powtarzalny sygnał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 lipca 2014, 15:05 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki Panowie za wypowiedzi w temacie. Dalej się zastanawiam co wybrać ale wybitnie mi się też nie spieszy z tym także na spokojnie podejmę jakąś decyzję :)

Optima wyrasta tutaj w takim wypadku na prawdziwą kosę na monety - i z tym się zgodzę bo widzę jaką ilość i jakiej ,,jakości,, są monety, które znajdują ludzie Optimami.

Co do Tereski to jest to też opcja tylko o który model dokładnie chodzi ? wiem np. że ma ona 3 cewki do wyboru i każda ,,zaspokaja,, potrzeby pewnej uniwersalności w tym fachu.

Mam takie poletko, że chętnie pomachał bym na nim Optimą mimo, iż wydaje się że Proxa wyzbierała już wszystko to chyba mógłbym się drastycznie zdziwić :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]