tui napisał(a):
Skibens biegam dokładnie na takich samych ustawieniach jak te pierwsze ale w lesie dziś po testowałem program relikt z dyskryminacją na 3,8 i reaktywnością na 0 a tłumikiem (wyciszaczem) na 1 ustawionym. Wzmocnienie audio na 5. Fantów parę wyskoczyło ale z tego co gdzieś czytałem to przy ustawionej dyskryminacji na 0 nie działa wyciszenie żelaza bo tak na prawdę (podobno) wycisza tylko pierwszy ton dźwięku T1. A jak ci wychodziły testy na dyskryminacji po wyżej 0 np na 1?
Z instrukcji " Jeżeli próg dyskryminacji jest zbyt niski i wynosi np.0 lub 2, większość obiektów żelaznych generuje sygnały nie nisko -a średnio tonowe,
gdyż praktycznie urządzenie pracuje wówczas w trybie uniwersalnym "ALL Metals". W takim przypadku ustawienie poziomu głośności sygnału żelaza nie jest zbyt użyteczne" czyli jak mamy dyskryminacje np 10 to ładnie nam wyciszy dźwięki żelazne o id do 10, jeśli mamy 0 lub 2 to praktycznie nie ma co wyciszać chyba to będzie to?
Jeżeli chodzi o dyskryminację 0 a 1 to przyznam się że nie sprawdzałem podkręciłem od razu do 2.5 i sygnał na moją monetkę praktycznie znikł od czasu do czasu lekkie piknięcie na kolor, co oznacza że dyskr zjada głębokość Deusa. Na potwierdzenie macie link z 2012 chyba większość czytała.
http://www.findmall.com/read.php?83,1676004Discrimination:
0 / 23cm
1 / 20cm
2 / 19,5cm
3 / 17,5cm
4 / 17,5cm
10 / 16,5cm
20 / 16,5cm
40 / 16,5cm
60 / 16,5cm
jwaldek napisał :"ustaw drugi ton do max 6-8 jako żelazo i zobaczysz, że zasięg wzrośnie bo cały czas będziesz miał ładny sygnał na kolor.
w czystym terenie polecam też w ustawić wyżej wzmocnienie audio (mi optymalnie pracowało się na wartości 5)
oraz ustawić nisko wyciszacz (od -1 do 1 max)
w czystym terenie to sporo poprawia co od zasięgu."
I ja mam tak ustawione pierwszy ton 202 to zakres dyskryminacji a chodziłem najczęściej między 2.5 a 4 teraz testuje na 0 , drugi 202 do 6 a powyżej to na kolor 644 troszkę to uciążliwe ale koledzy pisali że głębsze cele kolorowe Deus może wrzucać w zakres żelaza (parenaście stron wstecz nie chcę mi sie szukać) :) .
Kolega jarekx napisał że najczęściej używa czułości 93, ja normalnie zaczynam od 95 i jak teren da to kręcę nawet do 97 ale to wypadkowa między balansem gruntu a właśnie czułościom.
Jeżeli chodzi o to
jarekx napisał :
"Skibens napisal:
Dodam jeszcze że id pokazało się w okolicach 30-29 cm zawsze 99-98."
to ciekawe bo u mnie z takimi wynikami to jedynie mocno stare, zardzewniale zelastwo I dlatego mam to na posiomie gloscnosci 100, wiec najnizsza z mozliwej"
odpowiem tak bywając tu na forum i czytając testy różnych sprzętów dowiedziałem się że wiele detektorów na granicy zasięgu z kolorowym celem często podaje id w okolicach żelaza, latając wczesniej z moją Tereską 705 też stwierdziłem że to prawda wykopując głęboko cienkie sreberko które dawało sygnał żelazo-kolor, w Deusie 99- 98 to prawie zawsze żelazo ale to raczej silny sygnał a moja 2 groszówka z testów dawała ładne krótkie pik pik.
Mam nadzieję że nie namieszałem zbytnio :)
Pozdrawiam Skibens