Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 22:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 20:52 
Major
Major

Hm.... co do głębokości Deusa naczytałem się że jest płytki , pół roku biegania i chciałem potwierdzić że to fakt nie wykopałem żadnej drobnej monetki głębiej nisz na sztych mojej saperki 22 cm najwięcej celów to ok 10 -15 cm. Ok 3 miesięcy temu robiłem test z 5 gr i ledwo łapał z 25 cm. Dziś rodzinka do lasu na grzyby a ja z wykrywką pobiegałem troszkę i jak zwykle wszystko na sztych 2 godz i 15 monetek ale same popularesy oprócz jednej Szeląg Zygmunt III Waza 1624 :) (chciałem dodać że od kiedy z Tereski przeszedłem na Deusa to tyle monetek jeszcze nie nakopałem ale z Nel Tornado dołki były głębsze). Jako że zostało jeszcze troszkę czasu a nie chciało mi się już chodzić zacząłem robić testy 2 gr współczesne, wynik powtarzalny to 27 cm podkręcony GM power, GM Power bez zmian podstawowy zero szans.
Zmodyfikowany GM na jakim najczęściej biegam.(27 cm)
- balans gruntu 87 jak da radę zjeżdżam niżej
- dyskryminacja 4.0
- czułość 95 lub więcej
- częstotliwość 12
-reaktywność 2
-sygnał akustyczny 5
Zacząłem testować dalej i szok udało mi się dojść do głębokości z powtarzalnym sygnałem we wszystkie kierunki bez ID do 32 cm a oto moje modyfikacje i tak chyba zostanie na dlużej :666
Zapisane pod programem Moje Gmax
- balans gruntu zmierzony 86 zjechane do 85
- czułość 97 powyżej zaczynał za mocno śpiewać
- dyskryminacja 0 i tu wydaję mi się był największy przyrost wykrywania monetki np na dyskryminacji 2.5 prawie brak sygnału
-częstotliwość 11.7 najlepiej wypadła
- poziom żelaza bez zmian 3
-reaktywność 1 i tu uwaga po zmianie na 2 sygnał prawie zanikł czyli też bardzo ważne ustawienie
- sygnał akustyczny podbity do 5 i bardzo ładnie słyszalny dźwięk na kolor
- siła TX 2 lub 3 praktycznie bez zmian zostaje 2
Najciekawsze jest to że takiego celu bym nie pominął więc chyba warto poświęcić trochę czasu w terenie, dla mnie 32 cm to świetny wynik.
Dodam jeszcze że id pokazało się w okolicach 30-29 cm zawsze 99-98.
Wiem Ameryki nie odkryłem ale może się przyda, w Teresce zawsze chodziłem na all metal więc ilość dźwięków mnie nie przeraża, lecz na mocno zaśmiecone miejscówki raczej ciężko będzie na tych ustawieniach chodzić lepiej podkręcić czułość i balans w standardowym GM Power lub Deus Szybki.
Pozdrawiam Skibens.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 21:51 
Podporucznik
Podporucznik

Skibens biegam dokładnie na takich samych ustawieniach jak te pierwsze ale w lesie dziś po testowałem program relikt z dyskryminacją na 3,8 i reaktywnością na 0 a tłumikiem (wyciszaczem) na 1 ustawionym. Wzmocnienie audio na 5. Fantów parę wyskoczyło ale z tego co gdzieś czytałem to przy ustawionej dyskryminacji na 0 nie działa wyciszenie żelaza bo tak na prawdę (podobno) wycisza tylko pierwszy ton dźwięku T1. A jak ci wychodziły testy na dyskryminacji po wyżej 0 np na 1?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 20:44 
Plutonowy
Plutonowy

Witam,

takie ustawienia stosuje dla dosc zmineralizowanego gruntu w rejonie dawnych kopalni wegla i rudy zelaza polnocno wschodnia Anglia

Zaczne od dyskryminacji-dla mnie to jeden piorun czy jest ustawiona na 5 czy 8, mam usatwione na 8.6 I jestm z tego zadowolony,czulosc 93 I zazwyczaj tego nie zmienian nawet w bardzo czystym gruncie wydaje byc sie przesterowanym gdy podniose do 98, czestotliwosc 11.5, pozycja zelaza 5, reaktywnosc 0, signal akustyczny 5, notch 00,.....no I moze kogos tu zaskocze uzywam az 5 sygnalow :)- do 8.6-100 to zazwyczaj zelastwo wlasciewie moglbym sie pokusic nawet o wiecej w niczym to nie przeszkadza bowiem folia najblizsza odczytom zelastwa przypada na wskazania okolo 28-32 nawe do 50 ale pomiedzy lubia byc odczyty dla zlota glownie 18k przy mieszankach z wieksza zawartoscia miedzi rosna wskazania nawet do 93,od 8.7-61 ustawienie 308, nastepnie 62- 72 ustawienie sygnalu 597, nastepnie od 72-94 ust.syg. 800 I od 95do 99 poz.syg. 100 grunt ustawiony recznie na 86 zmieniam jedynie na plazy nadmorskiej

na pytania chetnie odpowiem

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 22:19 
Podporucznik
Podporucznik

Nikt z was nie pisze jak ustawia wyciszacz a to dość ważne ustawienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 22:32 
Chorąży
Chorąży

Wyciszacz 1, fałszywych dźwięków nie za dużo wiec myślę że może być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 września 2014, 15:11 
Podporucznik
Podporucznik

Jak bym nie ustawił zawsze mam dylemat :(
Ehhh

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 września 2014, 20:16 
Plutonowy
Plutonowy

Skibens napisal:

"Dodam jeszcze że id pokazało się w okolicach 30-29 cm zawsze 99-98."

to ciekawe bo u mnie z takimi wynikami to jedynie mocno stare, zardzewniale zelastwo I dlatego mam to na posiomie gloscnosci 100, wiec najnizsza z mozliwej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 września 2014, 20:43 
Major
Major

tui napisał(a):
Skibens biegam dokładnie na takich samych ustawieniach jak te pierwsze ale w lesie dziś po testowałem program relikt z dyskryminacją na 3,8 i reaktywnością na 0 a tłumikiem (wyciszaczem) na 1 ustawionym. Wzmocnienie audio na 5. Fantów parę wyskoczyło ale z tego co gdzieś czytałem to przy ustawionej dyskryminacji na 0 nie działa wyciszenie żelaza bo tak na prawdę (podobno) wycisza tylko pierwszy ton dźwięku T1. A jak ci wychodziły testy na dyskryminacji po wyżej 0 np na 1?

Z instrukcji " Jeżeli próg dyskryminacji jest zbyt niski i wynosi np.0 lub 2, większość obiektów żelaznych generuje sygnały nie nisko -a średnio tonowe,
gdyż praktycznie urządzenie pracuje wówczas w trybie uniwersalnym "ALL Metals". W takim przypadku ustawienie poziomu głośności sygnału żelaza nie jest zbyt użyteczne" czyli jak mamy dyskryminacje np 10 to ładnie nam wyciszy dźwięki żelazne o id do 10, jeśli mamy 0 lub 2 to praktycznie nie ma co wyciszać chyba to będzie to?
Jeżeli chodzi o dyskryminację 0 a 1 to przyznam się że nie sprawdzałem podkręciłem od razu do 2.5 i sygnał na moją monetkę praktycznie znikł od czasu do czasu lekkie piknięcie na kolor, co oznacza że dyskr zjada głębokość Deusa. Na potwierdzenie macie link z 2012 chyba większość czytała.

http://www.findmall.com/read.php?83,1676004
Discrimination:

0 / 23cm
1 / 20cm
2 / 19,5cm
3 / 17,5cm
4 / 17,5cm
10 / 16,5cm
20 / 16,5cm
40 / 16,5cm
60 / 16,5cm

jwaldek napisał :"ustaw drugi ton do max 6-8 jako żelazo i zobaczysz, że zasięg wzrośnie bo cały czas będziesz miał ładny sygnał na kolor.
w czystym terenie polecam też w ustawić wyżej wzmocnienie audio (mi optymalnie pracowało się na wartości 5)
oraz ustawić nisko wyciszacz (od -1 do 1 max)

w czystym terenie to sporo poprawia co od zasięgu."

I ja mam tak ustawione pierwszy ton 202 to zakres dyskryminacji a chodziłem najczęściej między 2.5 a 4 teraz testuje na 0 , drugi 202 do 6 a powyżej to na kolor 644 troszkę to uciążliwe ale koledzy pisali że głębsze cele kolorowe Deus może wrzucać w zakres żelaza (parenaście stron wstecz nie chcę mi sie szukać) :) .

Kolega jarekx napisał że najczęściej używa czułości 93, ja normalnie zaczynam od 95 i jak teren da to kręcę nawet do 97 ale to wypadkowa między balansem gruntu a właśnie czułościom.
Jeżeli chodzi o to
jarekx napisał :

"Skibens napisal:

Dodam jeszcze że id pokazało się w okolicach 30-29 cm zawsze 99-98."

to ciekawe bo u mnie z takimi wynikami to jedynie mocno stare, zardzewniale zelastwo I dlatego mam to na posiomie gloscnosci 100, wiec najnizsza z mozliwej"

odpowiem tak bywając tu na forum i czytając testy różnych sprzętów dowiedziałem się że wiele detektorów na granicy zasięgu z kolorowym celem często podaje id w okolicach żelaza, latając wczesniej z moją Tereską 705 też stwierdziłem że to prawda wykopując głęboko cienkie sreberko które dawało sygnał żelazo-kolor, w Deusie 99- 98 to prawie zawsze żelazo ale to raczej silny sygnał a moja 2 groszówka z testów dawała ładne krótkie pik pik.
Mam nadzieję że nie namieszałem zbytnio :)
Pozdrawiam Skibens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 20:41 
Plutonowy
Plutonowy

a ja mam takie pytanie: jakie to sa cienkie sreberka , moze gdzies nie doczytalem I czesto pojawia sie w postach,bo ja jesli cos kopie ze srebra ,to moneta albo cos z bizuterii ostatnia ladny, kobiecy piercing do pepka ale jakos "sreberek" I to z stemplem :roll: nie wylowilem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 20:57 
Generał Broni
Generał Broni

Cienkie sreberka to potocznie srebrne monety do ok 20 mm średnicy i wagi ok 1.5 gr.
Np: http://wcn.pl/archive/106526?q=p%C3%B3%C5%82grosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 września 2014, 08:04 
Plutonowy
Plutonowy

Aha dzieki marczello22, to cos w rodzaju srebrnych ,victorianskich 6-pensowek, ktorych mam kilka na koncie ,jedna, to ciagnieta z 30 cm, byla wyjadkowo gleboka I wbrew temu co niektorzy pisza,ze glebokosc daje zawyzone odczyty, u mnie byla wartosc raczej zanizona do 88-zazwyczaj wskazanie dla nowego, jednego pensa. 99% przy moich ustawieniach wskazanie dla tej monety to 90-91 po tym juz jest nowoczesna 2pensowka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 15:01 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A z tą dyskryminacja na 0 ,to tylko patrząc na wyświetlacz można biegać, bo każdy gwóźdź będzie pikał jak kolor. Ja mam wersje lajt wiec u mnie odpada taka opcja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 15:45 
Plutonowy
Plutonowy

jezeli odpada u ciebie taka obcja, to jakie masz ustawienia na sluchawkach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 16:28 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Grunt 87, czułość 96 , dyskryminacja 4,5 ,3 tony, częstotliwość 12.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 22:33 
Podporucznik
Podporucznik

Ja mam ustawiony dźwięk żelaza (2 ton) do 22 i w tym zakresie wszytko burczy więc przy niskiej dyskryminacji żelazo po prostu burczy. Podskocz do kogoś z panelem i ustaw sobie taki program z dźwiękiem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]