prymek napisał(a):
jwaldek napisał(a):
z moich testów także wynika, że wyłączenie silencera ma pozytywne efekty ale testy robiłem w przyjaznym terenie.
zastanawia mnie jedno w czystym terenie - co jest bardziej korzystne - czy mocniejsze zaniżenie gruntu razem z obniżeniem czułości i wzmocnienia audio czy też lepiej dać nieco wyższy grunt a mocniejsze wzmocnienie i czułość? wzmocnienie audio wyraźnie poprawia słyszalność słabych sygnałów ale także słyszy się mocniej zakłócenia.
Może odpowiedź jest w tym czego aktualnie szukasz - czy małych monetek srebrnych a może większych monetek głębiej ?. Właśnie te zależności pomiędzy ustawieniami to najfajniejsza sprawa jednak myślę że do tego potrzebne jest " poletko testowe " - do budowy każdego zachęcam bo w normalnych poszukiwaniach jest to trudne do uchwycenia .
Ustawienia te najbardziej interesują mnie dla poszukiwań monet w lesie na piaskowej ziemi- stare szlaki, obozowiska itp. Niestety nie da się określić czy to duże czy małe monety bo zwykle to od szelągów miejskich w górę (także sakiewki, depozyty monetkowe), często zalegające głęboko (dochodzi warstwa trawy i mchu którą całkiem pomijam). Problemem jest to, że robiąc rekonesans w lesie chodzi się nieco szybciej (łatwo coś pominąć) i dopiero natrafienie na głębokie sygnały powoduje, że człowiek skupia się na danym terenie i szuka wolniej/dokładniej.