Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 15:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 06:13 
Moderator
Moderator

Nie to inny wykrywacz choć w sumie jest to bez znaczenia . Jestem przekonany że tą ogromną zmianę dały silencer -1 i zaniżenie GB do 85 . Gdy miałem GMP to w sumie zawsze używałem silencera na 0 - akceptowałem te lekkie hałasy gruntu jednak wykrywacz był szybszy ,audio dawało więcej info a filtr nie decydował za mnie co mam kopać a co nie . Podobnie ustawiłem w deusie idąc jeszcze niżej na -1 dzięki temu deus na głębokich celach przestał się dławić i jąkać ( patrz filmiki z przed 3 lat ) bo filtr przestała działać ( w tej zmineralizowanej glebie głębokie monetki rozmywają się w mineralizacji i dają lekki trzeszczący żelazem sygnał na krawędziach który wysoki silencer nam wycina powodując dławienie - tak ja to przynajmniej rozumie :lol: ) Połączenie silencera na -1 , reaktywności na 3 , rozsądnie ustawiona czułość + gb i zaniżenie wzmocnienia audio może doprowadzić do super efektów w miejscach bardzo zaśmieconych żelazem . A tak poza tematem gdyby tak GM4 miał możliwość regulacji wzmocnienia audio - marzenie , nowa vista warrior ma osobno gain - domyślam się że niskie ustawienie zdecydowanie poprawi możliwości wykrywacza w miejscach zaśmieconych żelazem i to chyba bardzo dobry kierunek .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 10:01 
Pułkownik
Pułkownik

z moich testów także wynika, że wyłączenie silencera ma pozytywne efekty ale testy robiłem w przyjaznym terenie.

zastanawia mnie jedno w czystym terenie - co jest bardziej korzystne - czy mocniejsze zaniżenie gruntu razem z obniżeniem czułości i wzmocnienia audio czy też lepiej dać nieco wyższy grunt a mocniejsze wzmocnienie i czułość? wzmocnienie audio wyraźnie poprawia słyszalność słabych sygnałów ale także słyszy się mocniej zakłócenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 11:14 
Porucznik
Porucznik

prymek napisał(a):
Nie to inny wykrywacz choć w sumie jest to bez znaczenia . Jestem przekonany że tą ogromną zmianę dały silencer -1 i zaniżenie GB do 85 . Gdy miałem GMP to w sumie zawsze używałem silencera na 0 - akceptowałem te lekkie hałasy gruntu jednak wykrywacz był szybszy ,audio dawało więcej info a filtr nie decydował za mnie co mam kopać a co nie . Podobnie ustawiłem w deusie idąc jeszcze niżej na -1 dzięki temu deus na głębokich celach przestał się dławić i jąkać ( patrz filmiki z przed 3 lat ) bo filtr przestała działać ( w tej zmineralizowanej glebie głębokie monetki rozmywają się w mineralizacji i dają lekki trzeszczący żelazem sygnał na krawędziach który wysoki silencer nam wycina powodując dławienie - tak ja to przynajmniej rozumie :lol: ) Połączenie silencera na -1 , reaktywności na 3 , rozsądnie ustawiona czułość + gb i zaniżenie wzmocnienia audio może doprowadzić do super efektów w miejscach bardzo zaśmieconych żelazem . A tak poza tematem gdyby tak GM4 miał możliwość regulacji wzmocnienia audio - marzenie , nowa vista warrior ma osobno gain - domyślam się że niskie ustawienie zdecydowanie poprawi możliwości wykrywacza w miejscach zaśmieconych żelazem i to chyba bardzo dobry kierunek .
GMP ma tak ustwione wzmocnienie że głębokie sygnały słychać ciszej a płytsze głosniej to jest duzy plus, tylko szkoda że nie ma regulacji wzmocnienia.Czy deus ma regulacje wzmocnienia audio? i czy wzmocnienie audio to gain?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 11:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Testował ktoś może jak się ma dyskryminacja do noth? Ja mam zamiar ale nigdy nie mogę się zmobilizować :) Tak sobie myślę czy ustawiając dyskryminację na 0, a noth'em wycinając cały zakres żelaza zachowa się zasięgi takie jak z samą dyskryminacją na 0?
Ciekawą sprawą jest też wyciszanie (silencer) - warto często zjeżdżać z tym parametrem do -1 o ile to możliwe ;), znacznie poprawia to zasięg jedynie w trudnych warunkach (czyt. wysoka mineralizacja - mineralizację można zbadać pompując wykrywaczem, cewką (tak jak podczas ustawiania gruntu) i obserwując wskaźnik mineralizacji na wyświetlaczu, czym mniej kreseczek tym niższa mineralizacja, a to oznacza, że można sobie zjechać z wyciszaniem). Z reaktywacja do 2ch prawie nie traci się zasięgu ale czym wyżej trzeba wolniej przemiatać wg mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 11:58 
Moderator
Moderator

Solo8 napisał(a):
prymek napisał(a):
GMP ma tak ustwione wzmocnienie że głębokie sygnały słychać ciszej a płytsze głosniej to jest duzy plus, tylko szkoda że nie ma regulacji wzmocnienia.Czy deus ma regulacje wzmocnienia audio? i czy wzmocnienie audio to gain?

Deus ma coś takiego - audio response ( sygnał akustyczny ) . W teorii gain i wzmocnienie audio to dwie różne sprawy ( w nisko zmineralizowanej glebie gain może zwiększyć zasięg natomiast wzmocnienie audio zasięgu nie zwiększa ( choć takie daje wrażenie ) - zwiększa głośność sygnałów ale również żelaza , mineralizacji itd . W praktyce zmniejszenie tych nastaw na miejscówce bardzo zaśmieconej żelazem lub mocno zmineralizowanej może znacząco pomóc .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 12:09 
Moderator
Moderator

jwaldek napisał(a):
z moich testów także wynika, że wyłączenie silencera ma pozytywne efekty ale testy robiłem w przyjaznym terenie.

zastanawia mnie jedno w czystym terenie - co jest bardziej korzystne - czy mocniejsze zaniżenie gruntu razem z obniżeniem czułości i wzmocnienia audio czy też lepiej dać nieco wyższy grunt a mocniejsze wzmocnienie i czułość? wzmocnienie audio wyraźnie poprawia słyszalność słabych sygnałów ale także słyszy się mocniej zakłócenia.

Może odpowiedź jest w tym czego aktualnie szukasz - czy małych monetek srebrnych a może większych monetek głębiej ?. Właśnie te zależności pomiędzy ustawieniami to najfajniejsza sprawa jednak myślę że do tego potrzebne jest " poletko testowe " - do budowy każdego zachęcam bo w normalnych poszukiwaniach jest to trudne do uchwycenia .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 15:43 
Pułkownik
Pułkownik

prymek napisał(a):
jwaldek napisał(a):

Może odpowiedź jest w tym czego aktualnie szukasz - czy małych monetek srebrnych a może większych monetek głębiej ?. Właśnie te zależności pomiędzy ustawieniami to najfajniejsza sprawa jednak myślę że do tego potrzebne jest " poletko testowe " - do budowy każdego zachęcam bo w normalnych poszukiwaniach jest to trudne do uchwycenia .

Ustawienia te najbardziej interesują mnie dla poszukiwań monet w lesie na piaskowej ziemi- stare szlaki, obozowiska itp. Niestety nie da się określić czy to duże czy małe monety bo zwykle to od szelągów miejskich w górę (także sakiewki, depozyty monetkowe), często zalegające głęboko (dochodzi warstwa trawy i mchu którą całkiem pomijam). Problemem jest to, że robiąc rekonesans w lesie chodzi się nieco szybciej (łatwo coś pominąć) i dopiero natrafienie na głębokie sygnały powoduje, że człowiek skupia się na danym terenie i szuka wolniej/dokładniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 21:02 
Porucznik
Porucznik

Dropek a teraz sytuacja z pola wzięta:
Sygnał na kolorek ale poszarpany z przebiciami na żelazo,id 60-70 ale też z przedziału żelaza.Kopię i sprawdzam a w dołku już tylko żelazo.
Taka sama sytuacja z nothem.
Sygnał na kolor owszem ale jakby rwany.Kopiesz sprawdzasz dołek a tam cisza.
I teraz czy wycięło żelazo czy fant wpadł głębiej i go sprzęt nie widzi...?
Osobiście jestem zwolennikiem słuchania żelaza aczkolwiek ostatnio biegam na dysk=0 ale w tonach i tak mam ten dźwięk ustawiony :1
Mogę się mylić ale noth jest dobry dla większych celów lub płytko zalegających bo w przypadku rwanego sygnału lepiej go ominąć i kopać pewniaki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 22:34 
Podporucznik
Podporucznik

Ja oba swoje programy mam z wyciszczem na -1, przy takim ustawieniu deus się rzadziej dławi przynajmniej takie odnoszę wrażenie.
Pawello sygnały poszarpane prawie zawsze (no chyba że przewaga żelaza dominuje) kopię na 1 sztych i sprawdzam czy się sygnał poprawia. Prawie na każdym kopaniu wyjedzie na kilkadziesiąt (naście) takich dołków moneta. Jak sygnał zanika to kopie jeszcze raz (a przynajmniej wybieram ziemię z dołka) i wykopaną rozgarniam butem bo zwłaszcza mały szeląg na sztorc lub inny drobiazg potrafi czasem zamilknąć.
Osobiście preferuje ustawianie czułości na 99 i TX na 2 (przy szukaniu monet) jak pole czyste to TX na 3 i potem regulacja gruntu. Monety wygarnia się dobrze a gruntem regulujemy zakłócenia. Deusa można ustawić głęboko tylko trzeba wtedy z nim wolno chodzić i często żelazo i kolor biją w górze skali podobnie. Co do zasady bardziej interesuje mnie szybka reakcja i separacja niż zasięg.
Pisane z pamięci:
program głęboki:
Dyskryminacja 1 lub 0, sygnał żelaza (3 tony) ustawiony od 0 do 6 po wyżej 6 dźwięk na kolor (2 tony bo kopię każdy kolor a przy dwóch tonach deus mniej charczy moim zdaniem)
Reaktywacja 1, wyciszacz -1
TX 3, sens 99
Częst. 12 kHz lub 18 kHz,
położenie żelaza 3
sygnał akustyczny 6

Program normalny:
dyskryminacja 2 do 4,3 (zależy jak co leży w ziemi) (3 tony gdzie dźwięk na żelazo do 22 a dalej kolor)
TX 2, sens 99 (czasem mniej, TX też jak śmieci to 1)
Częstotliwość 12 lub 18 kHz
położenie żelaza 3 (bardzo rzadko 0 bardziej jak jest czysto i nie boję się pominięcia monety blisko żelaza)
Reakt. 2, wyciszacz -1 (czasem 3, -1)
sygnał akustyczny 6 (na śmietnikach muszę po testować niższy)

W obu programach grunt ustawiam z reguły ręcznie rzadko daje na śledzenie. Pompowanie mimo że najgłębsze rzadko stosuje z powodów wzbudzania się.
Ciekawe jest to co napisał jwaldek z tą zależnością gruntu i czułości trzeba by zrobić testy tylko mi zawsze szkoda czasu lub mam go dużo.
Ustawienie TX na 3 daje lepsze efekty przy szybkim machaniu cewką jeżeli się zdarza po prostu cewka lepiej łapie krawędziami i zawsze trzeba wrócić i osłuchać sygnał. I tu uwaga :D machając za szybko cewką przy reakt 2 możemy łatwo pominąć sygnał więc umiar wskazany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 11:12 
Pułkownik
Pułkownik

tui napisał(a):
Program normalny:
dyskryminacja 2 do 4,3 (zależy jak co leży w ziemi) (3 tony gdzie dźwięk na żelazo do 22 a dalej kolor)

ja się przekonałem, że dźwięk na żelazo nie może tak być wysoko jeśli chcemy kopać super drobne sreberka (brakteaty, denarki itp) lub sygnały na granicy zasięgu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 11:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam Panowie do pobrania jest juz soft 4.0 milej zabawy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 12:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

krakusisko23 napisał(a):
Witam Panowie do pobrania jest juz soft 4.0 milej zabawy ;)

A nie wersja prima 1.04.......2015? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 14:28 
Podporucznik
Podporucznik

Jwaldek to co piszesz jest tą tajemnica poliszynela o czym było już tu pisane ale nie wszystkim chce się czytać :D. Deus jak inne wykrywacze cyfrowe posiada taka przypadłość że kolor na granicy zasięgu poburkuje żelazem a 1-2 cm głębiej daje już dźwięk tylko na żelazo. Więc żeby kopać głębokie sygnały a zwłaszcza głęboki kolorek to dźwięk na żelazo nie może być ustawiony wyżej niż do 6. Ustawiając go w 1 z programów na 22 robię to świadomie bo jak napisałem nie zależy mi nie na głębokości w tym momencie tylko na innych zaletach takich jak separacja czy szybkość. Dlatego te programy są bazą moją i na każdych praktycznie wykopkach coś w nich kręcę i przestawiam. Nadal się uczę i jeszcze długo pewnie będę ale już jest duuużo lepiej niż na samym początku naszej znajomości. Tzn już się zaprzyjaźniliśmy :D. i zdążyliśmy polubić. Niestety jest i wada dając żelazo do 6 czasem trudni je odróżnić od koloru głębokiego zwłaszcza jak bije w górze skali. Ale to stosuje na czystych od żelaza miejscówkach a tam się kopie takie sygnały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 kwietnia 2015, 12:49 
Moderator
Moderator

Zmieniłem wersję softu z 2.0 na 3.2 i zrobiłem mały test na moim poletku testowym , ustawienia takie jak ostatnio : zmodyfikowany gm power ( czułość 95 , gb 85 , silencer -1 , dyskryminacja 5 ) . Na 3.2 odpowiedź wszystkich monetek była gorsza możliwe że to wina różnic w znaczeniu ustawienia reaktywności pomiędzy 2.0 a 3.2 jednak wg. mnie na tych samych ustawieniach 2.0 wydaje się głębszy. Filmik zrobię jeszcze raz bo dziś mocno wiało i trochę zagłuszało .
https://youtu.be/QkhW8GvqsAk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 kwietnia 2015, 14:29 
Major
Major

Ja mam 3.2 i dziś pojadę zrobić test z 2 groszami.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]