Teraz jest poniedziałek, 13 października 2025, 06:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 13:03 
Major
Major

SirRaf napisał(a):
chodzi o ustawienia na akweny słodkowodne i mokrą plażę, czy wtedy nie nalezy przestawić opcji plaża na TAK w menu grunt??

A co za róznica czy sam zjedziesz z gruntem i go dostosujesz, czy za ciebie zrobi to komp.
Bo tylko o to chodzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 14:45 
Podporucznik
Podporucznik

SirRaf napisał(a):
chodzi o ustawienia na akweny słodkowodne i mokrą plażę, czy wtedy nie nalezy przestawić opcji plaża na TAK w menu grunt??

Ja w wodzie slodkiej ustawiam na sledzenie

Ten tryb plaza jest na slone plaze Jest to w instrukcji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 18:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Zmienię troszkę temat.. Już dawno zauważyłem iż Deus na dyskryminacji 0 działa różnie w zależności od konfiguracji ilości dźwięków ale dopiero teraz postanowiłem o tym napisać i przedstawić wam filmik to prezentujący.
Na filmie widać panel Deusa z ustawionym fabrycznym programem 2-GM POWER, jedyne co jest zmienione to zjechana czułość na 80 by za bardzo nie szalał - w końcu test na dywanie ;) Cewka to 11" - to nie ma znaczenia, wykrywany przedmiot to aluminiowa spinka do mankietu z żelaznym i mocno zardzewiałym elementem - normalnym będzie to iż sygnał powinien być zróżnicowany, składający się z co najmniej 2ch dźwięków tj. niskiego (zardzewiałe żelazo) i wysokiego (kolor; Al). Na filmie widać, że sama zmiana fabrycznych konfiguracji ilości dźwięków prezentuje się tak jakby tryby 2, 3, 4, 5 tone i Pitch wycinały, dyskryminowały dźwięk od zardzewiałego żelaza (mimo, że dyskryminacja jest cały czas na 0); dopiero przy ustawieniu na Pełnych tonach pojawia się chrapiący najniższy dźwięk pochodzący od żelaza. Wg mnie jest to kolejny bug, który trzeba by było CHYBA :) zgłosić do XP by go naprawili ?? Jak Panie i Panowie myślicie?

Tak na marginesie.. podobne efekty które przeszkadzają w detekcji można uzyskać na guzikach żelazno miedzianych...

https://youtu.be/psiQS0Ub6iw

PS. To, że szaleje grunt na prawym wskaźniku nie ma najmniejszego znaczenia, jest to normalne przy tego typu testach w powietrzu w dodatku na dywanie.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 19:59 
Pułkownik
Pułkownik

a na tym programie jakie masz ustawione iron volume? nie mam przy sobie sprzętu aby to sprawdzić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 20:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A jakie ma znaczenie iron volume przy dyskryminacji 0 ? Z całym szacunkiem ale używasz sprzętu o którym tak naprawdę mało wiesz :) iron volume czyli głośność żelaza ma znaczenie tylko wtedy kiedy wykrywaczowi "pokażemy" przedział żelaza i nie tylko tj. w tym przypadku dyskryminacją powyżej 1. Iron volume innymi słowy podgłasza i przycisza to co wytniesz dyskryminacją więc i nie tylko żelazo, to samo jest z podkowa jak dyskryminację ustawisz na 0 to wszystko łącznie z żelazem będzie pokazywane po prawej stronie kiedy lewa strona będzie martwa.. ponadto iron volume nie działa przy nastawie pełnych tonów.. no ale w końcu jesteś doświadczonym użytkownikiem deusa o którym dawno wszystkiego się dowiedziałeś. ..swoją drogą w programie 2 iron volume jest bodajże 3. ...masz mnie za idiotę? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 23:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Dropek napisał(a):
A jakie ma znaczenie iron volume przy dyskryminacji 0 ? Z całym szacunkiem ale używasz sprzętu o którym tak naprawdę mało wiesz :) iron volume czyli głośność żelaza ma znaczenie tylko wtedy kiedy wykrywaczowi "pokażemy" przedział żelaza i nie tylko tj. w tym przypadku dyskryminacją powyżej 1. Iron volume innymi słowy podgłasza i przycisza to co wytniesz dyskryminacją

Dokładnie. W Spectrze V3i nazwali to po prostu DISCRIMINATION VOLUME, co jest zgodne z w/w oczekiwaniem użytkownika. Bo przy DISC=1 żelazo nadal będzie się pojawiać podczas wykopków.

Dlatego proponuję dodatkowo zgłosić do firmy XP, aby zmienili nazwę z IRON VOLUME na DISC VOLUME :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 07:00 
Pułkownik
Pułkownik

Dropek napisał(a):
...masz mnie za idiotę? :)

Spokojnie tak tylko podpytuję, nie wiem czemu wszyscy od razu kazdą uwagę na tym forum traktują osobiście tak jakby nie można wymienić normalnie opinii albo nawet popełnić jakiś błąd ale , żeby dostać normalną odpowiedź. Nie używam trybu dyskryminacji =0 więc nie interesowałem się tym czy w takim trybie działa iron volume. Podobnie jak nie używam trybu multitone bo go nie lubię. Poza tym to co w teorii jest ok i tak trzeba w praktyce sprawdzić :)

dodam jeszcze , że według instrukcji :

If the discrimination threshold is too low, 0 or 2 for example, most iron will generate not low- but medium-pitched tones, as you will practically be in the All Metals mode.

Czyli po prostu żelazo mogło tu być już sygnalizowane jako kolor ale nie wiem czy ten opis z instrukcji obejmuje także tryb multitone, może w tym trybie duża rosdzielczość sygnałów powoduje, że akurat ten testowy przedmiot jeszcze łapie się częściowo w niższe tony. a gdy dajemy 2-5 tonów zakresy są tak szerokie, że sygnał żelaza podpada już w średnie tony. trzeba pamięćtać, że mniejsza ilość tonów niesie mniej informacji- sygnał jest mocno uproszczony - cyfrowo jest to upraszczane do dużo mniejszej ilości informacji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 07:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Litości :) zakresy to masz na VDI a do tych zakresów przypisane masz tony czyli powinno być teoretycznie jeśli masz włączone 2 tony z dyskryminacją na 0; np. od 00 do 49 ton 200hz oraz od 50 do 99 ton 800hz, a wg tego co można zaobserwować w rzeczywistości jest najprawdopodobniej 01-49 i 50-99 czyli 00 jest niesygnalizowane, dopiero przy multi tonie jest sygnalizowane 00 - jest to ewidentny bug wg mnie ;) Jeśli natomiast podciągniesz dyskryminację do 5 regulujesz automatycznie zakres pierwszego tonu (w trybach 2, 3, 4, 5 tone) od niby 00 (01 w rzeczywistości) do 05 - widzisz ja nie używam dyskryminacji, a to np. wiem :) takie tłumaczenie się to nie tłumaczenie jaki Ty uskuteczniasz.. Jesteś użytkownikiem deusa i takie rzeczy powinno się wiedzieć bo później czytamy niepotrzebne bzdety na forach, z całym szacunkiem do kolegi ;) Tak jak kolega powyżej zauważył opcja iron volume powinna nazywać się disc volume ;) a dodatkowo można by dorobić jeszcze notch volume :D Dziś napiszę do XP, jeśli maja wypuścić nowy soft o numerze 4.0 to niech to będzie naprawdę dopracowany soft 4.0 :D Jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to pisać.

Pozdrawiam.

PS. Nie traktuję odpowiedzi osobiście ale ja pierdół nie wypisuję jeśli nie mam do czegoś pewności (oczywiście nie musisz tego wcale wiedzieć, a ja wcale nie muszę pisać prawdy ;)), a Ty zanim napisałeś to co napisałeś mogłeś to najpierw sprawdzić (masz na czym przecież) :D bo właśnie tak powstają niepotrzebne bohomazy na forach. Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam :) ..co złego to nie ja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 08:16 
Pułkownik
Pułkownik

Dropek napisał(a):
Litości :) zakresy to masz na VDI a do tych zakresów przypisane masz tony czyli powinno być teoretycznie jeśli masz włączone 2 tony z dyskryminacją na 0; np. od 00 do 49 ton 200hz oraz od 50 do 99 ton 800hz, a wg tego co można zaobserwować w rzeczywistości jest najprawdopodobniej 01-49 i 50-99 czyli 00 jest niesygnalizowane, dopiero przy multi tonie jest sygnalizowane 00 - jest to ewidentny bug wg mnie ;) Jeśli natomiast podciągniesz dyskryminację do 5 regulujesz automatycznie zakres pierwszego tonu (w trybach 2, 3, 4, 5 tone) od niby 00 (01 w rzeczywistości) do 05 - widzisz ja nie używam dyskryminacji, a to np. wiem :) takie tłumaczenie się to nie tłumaczenie jaki Ty uskuteczniasz.. Jesteś użytkownikiem deusa i takie rzeczy powinno się wiedzieć bo później czytamy niepotrzebne bzdety na forach, z całym szacunkiem do kolegi ;) Tak jak kolega powyżej zauważył opcja iron volume powinna nazywać się disc volume ;) a dodatkowo można by dorobić jeszcze notch volume :D Dziś napiszę do XP, jeśli maja wypuścić nowy soft o numerze 4.0 to niech to będzie naprawdę dopracowany soft 4.0 :D Jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to pisać.

Pozdrawiam.

PS. Nie traktuję odpowiedzi osobiście ale ja pierdół nie wypisuję jeśli nie mam do czegoś pewności (oczywiście nie musisz tego wcale wiedzieć, a ja wcale nie muszę pisać prawdy ;)), a Ty zanim napisałeś to co napisałeś mogłeś to najpierw sprawdzić (masz na czym przecież) :D bo właśnie tak powstają niepotrzebne bohomazy na forach. Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam :) ..co złego to nie ja.

Ja napisałem tylko pytanie, nic nie stwierdzałem moim pytaniem. Sprzetu prawie nie używam od 2 miesięcy z powodu choroby kręgosłupa więc nawet nie mam kiedy i jak sprawdzić tego.

to co napisałeś powyżej - nie do końca rozumiem. skoro masz dyskryminacje =0 i dwa tony to masz sprzęt ustawiony jako 1-tonowy. nie mozesz w takim przypadku mieć od 00 do 49 ton 200hz bo pierwszy ton masz wyłączony a drugi masz od 0 do 99. żeby się upewnić wyciągnałem sprzęt z szafy i albo nie rozumiem co napisałeś albo coś tu jest nie tak -. powiedz mi jak dla dyskryminacji =0 i zakresu 2-tonowego mozesz ustawić 00 do 49 ton 200hz ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 08:19 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Dropek a czy mógłbyś wspomnieć w tym liście aby dodali opcje " regulacja głośności" w panelu? Mam Deusa dopiero z jakieś dwa miesiące, kupiłem go w wersji z panelem ale bez słuchawek, i czasami przydało by sie lekko ściszyć Deusa a tu lipa:( niestety w chwili obecnej o słuchawkach mogę pomarzyć;(
OK, mogę go posklejać taśma itp, ale uważam ze w tej półce cenowej - powinna być taka opcja.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 08:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

jwaldek masz rację zapędziłeś mnie w kozi róg sprawdzi się to co napisałem dopiero z trzema tonami bo przy dyskryminacji 0 pierwszy ton będzie na 0 i dyskryminacja będąc na 0 wycina dźwięki z "przedziału" 0. Zresztą dobrze myślałem (można wyczytać to w moim tekście) ale nie do końca dobrze napisałem. Jak go zwał tak go zwał, dyskryminacja na 00 nie powinna niczego wycinać :) ..jak się ma jedno na myśli, a trzeba na szybko tłumaczyć drugie to wychodzi co wychodzi :D Myślę, że każdy wie o co chodzi.

errata:
jest:
Cytuj:
...czyli powinno być teoretycznie jeśli masz włączone 2 tony z dyskryminacją na 0; np. od 00 do 49 ton 200hz oraz od 50 do 99 ton 800hz, a wg tego co można zaobserwować w rzeczywistości jest najprawdopodobniej 01-49 i 50-99 czyli 00 jest niesygnalizowane, dopiero przy multi tonie jest sygnalizowane 00 - jest to ewidentny bug wg mnie ;)

winno być:
Cytuj:
...czyli powinno być teoretycznie jeśli masz włączone 3 tony (przy 2ch podobnie bez tonu trzeciego) z dyskryminacją na 0: 00-00 ton pierwszy; czyli dyskryminacji, następnie 00 do 49 ton 200hz oraz od 50 do 99 ton 800hz, a wg tego co można zaobserwować w rzeczywistości jest najprawdopodobniej 00-00, 01-49 i 50-99 czyli 00 jest niesygnalizowane bo jest wycięte, dopiero przy multi tonie sygnalizowane jest 00 - jest to ewidentny bug wg mnie ;)

Logicznie rzecz biorąc trzyma się to kupy i na pierwszy rzut oka tak powinno być ale skoro ustawiamy dyskryminacją na 0 to tony z ID 00 powinny być nadal sygnalizowane tak jak w trybie multi tone, prawda? A tak nie jest, nawet iron volume tego nie pogłośni.

Pozdrawiam.

PS. Ponadto napiszę do XP o regulacji głośności ale czy to zrobią to nie wiem. ;)
Powyższy temat uważam za wyczerpany, jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do oprogramowania i ewentualnych poprawek to proszę pisać. Będziemy próbować coś dorzucić od siebie do nowego softu ;) by żyło się lepiej :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 09:05 
Pułkownik
Pułkownik

Dropek napisał(a):

Logicznie rzecz biorąc trzyma się to kupy i na pierwszy rzut oka tak powinno być ale skoro ustawiamy dyskryminacją na 0 to tony z ID 00 powinny być nadal sygnalizowane tak jak w trybie multi tone, prawda? A tak nie jest, nawet iron volume tego nie pogłośni.

Pozdrawiam.

to mam jeszcze jedno pytanie, żeby lepiej zrozumieć problem.
a czemu zakładasz, że twoje żelazo ma id =00 a nie np 1 albo 5 ? bo jeśli twoje żelazo ma id=1 to przy 2-5 tonach i zerowej dyskryminacji już będzie pokazywane jako kolor bez niskiego tonu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 09:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zauważ na filmiku, że cały dźwięk od przedmiotu słychać jedynie w trybie multi tone (słychać dźwięk żelaza i koloru) jest to dźwięk można powiedzieć bez dziur, natomiast w innych trybach coś jest wycinane bo dźwięk jest mocno przerywany (ma dziury), a czasami nie jest w ogóle sygnalizowany. Widzę, że próbujesz na siłę udowodnić mi, że się mylę.. ale jestem w 100% pewny, że się nie mylę bo jednak te dźwięki w trybach 2,3,4,5 tonów nie są kompletne, ewidentnie słychać w nich dziury, tak jakby dyskryminacja jednak coś wycinała pomimo iż ustawiona jest na 0 i można się tylko domyślać, że chodzi o dźwięk z ID 00.

Na przykład chodząc na dyskryminacji na 0 w multi tonie jak trafisz na kapsel od piwa masz dźwięk o ID 90-95 przeplatany z niskim burczącym dźwiękiem, jeśli w tym czasie zmienisz z multi tonów na powiedzmy 5 tonów to zauważysz, że tam gdzie powinien być dźwięk najniższy jest NIC, cisza, wiadomo, że ten dźwięk najniższy w tych trybach kilku tonowych może być ustawiony z wyższą częstotliwością ale nie o to mi chodzi, mi chodzi o to, że tam gdzie powinien być ten dźwięk to go nie ma wcale ponadto ten dźwięk który jest odtwarzany jest dziwnie rwany tak jakby dyskryminacja coś wycinała. I nikt mnie nie przekona, że to działa poprawnie. To jest właśnie między innymi odpowiedzialne za błędne sygnalizowanie monet z niklu! :) (temat poruszmy przeze mnie jakoś wcześniej tu na forum)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 09:43 
Pułkownik
Pułkownik

może nie chodzi o to, że dźwięk jest wycinany tylko przy konwersji cyfrowej z 99 tonów na powiedzmy 4 tony jest duża utrata informacji - taka cyfrowa kompresja stratna i może nie jest to najdoskonalej robione. przy 99 tonach wykrywacz jest o wiele bardziej "analogowy"

drugi problem to może te sygnały od żelaza, które nie mają widocznego cyfrowego id- może z nimi jest ten problem, że są przycinane i powodują szarpanie sygnału.
Tu dużo teoretyzujemy o tym jak wykrywacz zachowuje się gdy jest dane id, nie wiemy natomiast jak wykrywacz traktuje sygnały nie posiadające id, np te od żelaza na granicy zasięgu (za głębokie , za małe) lub gdy dopiero trafiają na rant cewki i sygnał jest za słaby, żeby dać konkretny numer ID

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 10:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wg mnie to nie jest aż tak skomplikowane jak to tłumaczysz.. w multi tone do każdego ID od 00 do 99 masz przypisany inny dźwięk czyli defakto tych dźwięków jest lub powinno być 100, ustawiając mniej tonów zmieniasz jedynie ilość tonów i zakresy ich występowania łącznie z częstotliwością tych tonów. Co do przynależności do ID sygnałów które mogą wykraczać po za skalę to tak naprawdę XP jedynie wie jak to zrobił i wydaje mi się, że jakby tego nie zrobili to i tak nie ma w tym przypadku znaczenia bo jeśli coś sygnalizowane jest na multi a nie jest sygnalizowane na mniejszej ilości tonów z tym samym ustawieniem dyskryminacji to jest coś nie tak ale jedynie z trybami z mniejszą ilością tonów. Wystarczyłoby gdyby nie wiązali dyskryminacji z pierwszym tonem i byłoby ok wg mnie ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]