Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skarby z dna Wisły
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 18:59 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Hej,
nie słyszał może ktoś albo sam czegoś nie odkrył w związku z obecnym niskim poziomem Wisły lub innych rzek? Może jakaś zatopiona szwedzka barka z potopu? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Skarby z dna Wisły
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 21:56 
Generał Broni
Generał Broni

Dziwny ten twój post kolego , nie wiem o co ci chodzi pytasz o barke czy szukasz gotowej miejscówki. :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 22:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziś Pani Prezydent Warszawy ogłosiła że wyczyszczono dno Wisły z iluś tam metrów sześciennych śmieci (kilkadziesiąt kontenerów) . A wszystko to dzięki niskiemu stanu rzeki . I to popieram :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 22:22 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

mario123 napisał(a):
Dziwny ten twój post kolego , nie wiem o co ci chodzi pytasz o barke czy szukasz gotowej miejscówki. :oops:

Pytam ogólnie z czystej ciekawości. Mieszkam daleko od Wisły i raczej nie za szybko się nad nią wybiorę. Po prostu interesuje mnie, czy ludzie coś znajdują przy tak niskim stanie wody. Bo jakoś w mediach cicho na ten temat, a tu aż się prosi o jakąś sensację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 23:03 
Pułkownik
Pułkownik

Kolego wystarczy odrobinę chęci i użyć google ...masz masę art. na temat znalezisk w Odrze czy Wiśle w związku z niskim stanem rzek...Media aż wrzeszczą... radio ,tv :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2015, 07:20 
Kapitan
Kapitan

Znalazłem... trochę ołowiu, kupę kapsli i folii alu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2015, 08:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

MIC napisał(a):
Znalazłem... trochę ołowiu, kupę kapsli i folii alu :D

Kapsle i folia, to coś, co poszukiwacze lubią najbardziej :D Aha, no i jeszcze są cudowne kulki szrapnelówki :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 00:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wyjąłem z Wisły 8 ogniw z T-34, skorodowaną skrzynkę narzędziową, jakieś drobne części mechaniczne. Wszystko z miejsca dawnej przeprawy Sowieckiej z 44 roku, bez magnesu bez wykrywacza, gołym okiem widać było na dnie, woda po pas. Ot taka zabawa, nic ciekawego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 07:51 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ale takie spacerowanie po wyschniętym korycie Wisły jest chyba niebezpieczne, bo słyszałem, że rzeka ta posiada miejscami podwójne dno i nawet piękna piaszczysta plaża może być śmiertelną pułapką?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 10:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A jak by te dno miałoby sie utrzymac? Pytam bo się nie znam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 10:13 
Kapitan
Kapitan

Nie chodzi pewnie o "podwójne dno", tylko o piasek na płyciznach, który jest tak jakby "luźno" w wodzie. Stajesz niby na dnie, a zapadasz się po szyję ;)

PS. Wisła to wredna i oszukańcza rzeka :D
PS2. To się nazywa kurzawka: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurzawka_%28geologia%29

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2015, 10:41 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Myślę że tu bardziej chodzi o tak zwaną "przykosę "....
Tu jest bardzo dobrze zilustrowana: http://www.wodniacy.net/viewtopic.php?f=56&t=173
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2015, 06:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Znam Wisłę na tym odcinku od dzieciństwa, byłem z dwoma tubylcami którzy znają ją na wylot, przepłynąłem ją kilka razy w tym dwa razy w ubraniu i raz ubrany w nocy. Ale sam się w niej nigdy nie kąpie ani też nie wybrał bym się na taką eksploracje sam bez tubylca który pływa jak ryba a w łódce ma linę z rzutką. Nigdy nie ufam Wiśle, w ciągu nocy dno potrafi się zmienić bardzo szybko i tam gdzie jest płycizna bywa 3 metry. Poziom wody też potrafi przybrać błyskawicznie. Ta rzeka jest wredna i złośliwa, i ma swój charakter gorszy niż niejedna większa i słynniejsza. Co roku zbiera swoje żniwo, ludzie którzy doskonale pływają i znają ją znajdują w niej swoją zgubę. Pływanie po niej łodzią bywa koszmarem, zwłaszcza nocą. Nigdy nie lekceważę Wisły, a mimo to w swoim życiu trzy razy się w niej topiłem. Chyba nigdy nie była tak naprawdę ujarzmiona, widziałem już kilka powodzi przez nią wywołanych. Ta rzeka która potrafi sprawić niespodziankę nawet tym którzy ją znają, więc ostrożności nigdy za wiele. Ale to co kryje jeszcze na dnie może być niezłym zaskoczeniem dla historyków i archeologów. A widziałem w swoim życiu już niejedno wydobyte z niej. Wielkie kawały czarnego dębu, stare dłubanki, ule z pni drzewnych, szczątki kryp, ociosane głazy z kamieniołomów które nią transportowano, wystające lufy od dział samobieżnych, pojazdy wojskowe, kotwice, kominy stateczków, kamienie młyńskie i resztki konstrukcji mostowych, nawet Dużego Fiata i UAZa :) że o motocyklu nie wspomnę :) Wyciągnie czegokolwiek z Wisły to fajna ale bardzo trudna i raczej nie opłacalna zabawa. Trudna z powodu jej nurtu, ukształtowania dna, a jeszcze bardziej z powodu podjechania do brzegu czymś cięższym. Magnesem neodymowym wyciągnie się masę śmieciowego złomu typu pralka Frania, i niemal pewnym jest że się go straci na zaczepie. A uwolnienie z zaczepu bywa cholernie niebezpieczne i zazwyczaj niewarte ryzyka. Chodzenie po plażach z wykrywaczem i po płyciznach to znaleziska masy ciężarków ołowianych i większych haczyków i innego badziewia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2015, 08:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Pinky napisał(a):
Znam Wisłę na tym odcinku od dzieciństwa, byłem z dwoma tubylcami którzy znają ją na wylot, przepłynąłem ją kilka razy w tym dwa razy w ubraniu i raz ubrany w nocy. Ale sam się w niej nigdy nie kąpie ani też nie wybrał bym się na taką eksploracje sam bez tubylca który pływa jak ryba a w łódce ma linę z rzutką. Nigdy nie ufam Wiśle, w ciągu nocy dno potrafi się zmienić bardzo szybko i tam gdzie jest płycizna bywa 3 metry. Poziom wody też potrafi przybrać błyskawicznie. Ta rzeka jest wredna i złośliwa, i ma swój charakter gorszy niż niejedna większa i słynniejsza. Co roku zbiera swoje żniwo, ludzie którzy doskonale pływają i znają ją znajdują w niej swoją zgubę. Pływanie po niej łodzią bywa koszmarem, zwłaszcza nocą. Nigdy nie lekceważę Wisły, a mimo to w swoim życiu trzy razy się w niej topiłem. Chyba nigdy nie była tak naprawdę ujarzmiona, widziałem już kilka powodzi przez nią wywołanych. Ta rzeka która potrafi sprawić niespodziankę nawet tym którzy ją znają, więc ostrożności nigdy za wiele. Ale to co kryje jeszcze na dnie może być niezłym zaskoczeniem dla historyków i archeologów. A widziałem w swoim życiu już niejedno wydobyte z niej. Wielkie kawały czarnego dębu, stare dłubanki, ule z pni drzewnych, szczątki kryp, ociosane głazy z kamieniołomów które nią transportowano, wystające lufy od dział samobieżnych, pojazdy wojskowe, kotwice, kominy stateczków, kamienie młyńskie i resztki konstrukcji mostowych, nawet Dużego Fiata i UAZa :) że o motocyklu nie wspomnę :) Wyciągnie czegokolwiek z Wisły to fajna ale bardzo trudna i raczej nie opłacalna zabawa. Trudna z powodu jej nurtu, ukształtowania dna, a jeszcze bardziej z powodu podjechania do brzegu czymś cięższym. Magnesem neodymowym wyciągnie się masę śmieciowego złomu typu pralka Frania, i niemal pewnym jest że się go straci na zaczepie. A uwolnienie z zaczepu bywa cholernie niebezpieczne i zazwyczaj niewarte ryzyka. Chodzenie po plażach z wykrywaczem i po płyciznach to znaleziska masy ciężarków ołowianych i większych haczyków i innego badziewia.

"Ta rzeka jest wredna i złośliwa..." - podobne zdanie o Wiśle ma mój kumpel :) A czy teraz przy niskim poziomie wody nie opłaca się tej rzeki eksplorować? Bo zapewne jest nieco bezpieczniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2015, 16:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pewnie się opłaca, ale trzeba się za to zabrać z głową. Ja oprócz skamienielin to w swoim życiu tylko Austriacki gwizdek sygnałowy znalazłem i to przypadkiem, a taplałem się w Wiśle przez 20 lat od smarkacza. Moim zdaniem można się pobawić, ale nie ma sensu liczyć na coś ciekawego, warto popytać tubylców wędkarzy i traktować to jako dobrą zabawę bez względu na wynik. Znajomy stary wędkarz powiedział kiedyś że Wisła oddaje nam to co skrywa wtedy kiedy ona tego chce, a najczęściej to zabiera. Kapryśna z niej kobieta :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]