Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 21:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fisher f75 LTD v1 a F75LTD v2
PostNapisane: piątek, 9 października 2015, 22:20 
Generał Broni
Generał Broni

magick44 napisał(a):
Jeżeli miałbym pewność , że wersja 2 jest tak samo głęboka jak jedynka to spoko . Miałem wersję 1 z jakieś 3-4 miesiące , sprzedałem ponieważ nie mogłem się przyzwyczaić do tych ciągłych popisków.

To trudne pytanie, ktoś musiałby oba sprzęty porównać w różnych rzeczywistych warunkach, co jest chyba mało wykonalne, ale popatrz na to tak:

nie sądzę, aby strzelali sobie w kolano robiąc sprzęt płytszy, obstawiałbym tak, że czułości ogólnie są porównywalne.

Z tym, że jeśli się dąży do znacznego zwiększenia selektywność (tryb FA), to nie ma siły - przy takich samych torach nadawczo - odbiorczych zasięg MUSI być mniejszy. Może nie dużo, może być kilka procent, może kilkanaście, ale MUSI się zmniejszyć, bo tak działa filtracja podnosząca selektywność torów.

Z tym, że w warunkach polowych może to być wręcz niezauważalne przez operatora, a dodatkowo kompensowane 'ciszą' w słuchawkach, która daje większą szansę operatorowi na wyławianie celów.

Sama 'cisza' może być zrealizowana różnorako - chociażby przez wstawienie odpowiednich obwodów wycinających krótkie sygnały. To oczywiście w jakimś niewielkim lub minimalnym stopniu może zmniejszać zasięg (słabe, głębokie 'duchy'), ale ja bym tego nie demonizował. Poza tym, chwalą się, że wyraźnie poprawili pracę dyskryminacji (jakiś "podwójny filtr"), co na pewno też wpływa na wyciszenie detektora.

Zresztą, popiskiwanie od dyskryminacji to nie tylko przypadłość F75 - moja Optima też to ma, co faktycznie bywa uciążliwe w dużym zaśmieceniu. Ja sobie poradziłem ustawiając dyskryminację na '1' (zakres 0....60), co znacznie, o dziwo, uspokoiło mi sprzęt, a jednocześnie wycięło gro najmniej istotnego żelastwa - może w F75 też by poskutkowało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2015, 23:28 
Plutonowy
Plutonowy

Ja nie rozumiem dlaczego kolega próbuje udowodnić, że nowa wersja F75 w cale nie jest lepsza od wersji numer 1, co jest totalnym idiotyzmem.
Jest nowy procesor, tryb FA, i sprzęt jest niesamowicie szybki, a separacja od żelaza praktycznie najlepsza na rynku.
LTD 2 jest mega cichym wykrywaczem, nawet na max ustawieniach, nie ma mowy o jakichkolwiek popiskiwaniach, jak to jest np. w Deusie (już nie wspominam o pewnej marce produkującej żółte wynalazki, gdzie wystarczy uderzenie cewką o trawę :D ).

Problemy z zasięgiem były tylko w pierwszej, krótkiej serii LTD 2 , i rzeczywiście możecie spotkać opinie, że jest różnica w zasięgu, ale z problem został szybko rozwiązany, i wadliwe wykrywacze zostały wymienione przez dystrybutora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2015, 23:29 
Plutonowy
Plutonowy

rizar napisał(a):
Ja nie rozumiem dlaczego kolega próbuje udowodnić, że nowa wersja F75 w cale nie jest lepsza od wersji numer 1, co jest totalnym idiotyzmem.
Jest nowy procesor, tryb FA, i sprzęt jest niesamowicie szybki, a separacja od żelaza praktycznie najlepsza na rynku.
LTD 2 jest mega cichym wykrywaczem, nawet na max ustawieniach, nie ma mowy o jakichkolwiek popiskiwaniach, jak to jest np. w Deusie (już nie wspominam o pewnej marce produkującej żółte wynalazki, gdzie wystarczy uderzenie cewką o trawę :D ).

Problemy z zasięgiem były tylko w pierwszej, krótkiej serii LTD 2 , i rzeczywiście możecie spotkać opinie, że jest różnica w zasięgu, ale problem został szybko rozwiązany, i wadliwe wykrywacze zostały wymienione przez dystrybutora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 00:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rizar napisał(a):
rizar napisał(a):

Problemy z zasięgiem były tylko w pierwszej, krótkiej serii LTD 2 , i rzeczywiście możecie spotkać opinie, że jest różnica w zasięgu, ale problem został szybko rozwiązany, i wadliwe wykrywacze zostały wymienione przez dystrybutora.

Nie wiem dlaczego kolega nazywa idiotyzmem porównanie dwóch wykrywaczy ale skoro specyfikacja techniczna ukazuje nam to samo w jednym i drugim wykrywaczu to co tu jest idiotyzmem skoro jeden procesor ma czas reakcji 78 ms. I drugi ma te same 78ms to o co chodzi? To co w wersji 2 Będzie reagował szybciej? No chyba nie...... Z całą resztą parametrów jest tak samo więc? Nikt nikomu nie stara się udowodnić że wersja 1jest lepsza porostu wychodzi na to że wprowadzono kilka poprawek programowych nie mających zbytnio znaczenia w praktyce i tyle więc czy warto dopłacać i przesiadać się na nowszy model..... Chyba nie zasięg ten sam parametry też więc.......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 00:43 
Szeregowy
Szeregowy

Chętnie bym zobaczył fotki tego "nowego szybkiego procesora" bo mam zgoła inne informacje; wersje DST różnią się tylko pamięcią a właściwie wsadem tej pamięci. Ja wybrałem wprawdzie T2 i to w wersji classic ale to od F75 wiele się nie różni... Miałem przyjemność rozmawiać z gościem co miał F75 bez DST i nabył potem z DST - twierdził, że zasięgowo nie czuje żadnej różnicy ale z nowszą wersją może chodzić przy liniach WN bez zakłóceń, co ciekawe na dzwoniący telefon jest tak samo wrażliwy nowszy model jak i starszy. Gdyby było mnie stać to zapewne kupiłbym F75 z DST choć przy tej kasie jest już E-Trac i miałbym kolejny problem z wyborem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 10:58 
Generał Broni
Generał Broni

Rizar, jest fizyka i dla określonych rozwiązań technologicznych (czytaj - w kosztach produkcji ) pewne rzeczy są po prostu technicznie niewykonalne lub wykonalne takim kosztem, że się to zwyczajnie nie opłaca.

Sprzęt zmodernizowano, co jest naturalnym procesem produkcyjnym. Poprawiono niedociągnięcia (zawsze są) i wykorzystując nowsze technologie (np. DSP o zwiększonej mocy obliczeniowej) wprowadzono ulepszenia. I wyszło, to co wyszło - czyli sprzęt o tej samej nazwie. A to oznacza podobne parametry podstawowe, czyli np. czułość. Bo gdyby było inaczej i rzeczywiście przełamano by pewne bariery, to powstałby nowy detektor, o czym szumnie odtrąbiono by na cały świat. Można by się tu odnieść do innych sprzętów - np. Omegi - tam też sporo poprawiono, dodano nowe filtry i inne takie tam.

Inaczej mówiąc - nowe F75 jest na pewno lepsze od starego (o tym zresztą pisałem), ale to znaczy tylko tyle, że wprowadzone są nowe tryby pracy oraz poprawiono komfort pracy, a niekoniecznie powiększono zasięgi.

To, że sprzęt jest "szybki" to wcale nie oznacza szybkości jego procesora - ale zdolność do odpowiedniego operowania filtrami cyfrowymi. Można mieć bardzo szybki procek, a jak się nieumiejętnie go oprogramuje, to żadnej rewelacji się nie osiągnie. Ale, żeby dobrze sprzęt oprogramować - trzeba mieć wydajny procek i dużo pamięci. To raz. A dwa, to powtórzę - głębokość i selektywność są sobie przeciwstawne. Czym bardziej wyostrzamy selektywność tym bardziej spada zasięg. Z tym, że oczywiście - samo pojawienie się trybu o wysokiej selektywności ("szybkości" - co jest lepsze marketingowo) jest zaletą, bo umożliwia chodzenie tam, gdzie dotychczas sprzęt był ślepy.

I na zakończenie - bywało już tak w przyrodzie, że modernizacje sprzętów wcale nie wychodziły im "na zdrowie" wymagając kolejnych upgradów... albowiem żaden konstruktor nie jest nieomylny, a pewne rzeczy mogą wyjść czasami dopiero po intensywnym trenowaniu sprzętu w polu przez wielu użytkowników...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 17:18 
Podporucznik
Podporucznik

Naczytałem się Waszych wypowiedzi, naoglądałem się masy filmików i cieszę się, że napisałem ten post. Rozwinęliście temat maksymalnie i jak wcześniej miałem obawy co do tego modelu (co wynikało raczej z mojej niewiedzy i braku doświadczenia) to dzisiaj jestem przekonany, że to będzie dobra inwestycja. Jak już go kupię i ogarnę to postaram się zrobić polski film z porównania ver.1 i ver.2
Mile widziane sugestie co miało by się znaleźć na takim filmiku...
Wielkie dzięki Panowie za waszą pomoc :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 17:33 
Chorąży
Chorąży

Czy kupisz jedynkę czy dwójkę będziesz zadowolony z ich parametrów i prostoty użytkowania.Powodzenia i gratuluje dobrego wyboru.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 19:06 
Generał Broni
Generał Broni

szperacz01 - wyluzuj i nie trać czasu na testy tylko zajmij się łażeniem po polu albo innym ciekawszym zajęciem... ;)

Po prostu napisz - na ile dla ciebie jest lepszy (albo nie) od jedynki... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 16:13 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam mam zamiar sie przesiasc na f 75ldt czy muglby ktos podac zasieg na boratynke w glebie przepraszam za pisownie pisane na telefonie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 17:23 
Plutonowy
Plutonowy

w terenie boratynkę wykopałem na głębokość pinpointera makro, sygnał był ładny, a ID stałe (w trybie BP).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 18:46 
Szeregowy
Szeregowy

Rizar skoro F75 DST był taki głęboki to dlaczego go tak szybko sprzedałeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 18:53 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Powiem tylko , dobrze , że sprzedał :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 20:13 
Plutonowy
Plutonowy

Wszyscy mi to mówią, że źle zrobiłem sprzedając F75, ale po prostu miałem ogromną chęć nie przetestowanie wynalazków typu nokta albo AKA :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 21:28 
Podporucznik
Podporucznik

Kupiłem dzisiaj Sobie f75 ver 2 i na początek wyskoczyłem na godzinkę w teren, gdzie już wiele razy biegałem. Wydawało się że tam nie powinno już nic wyskoczyć ale przez tę godzinkę znalazłem kilka monet :o Chodziłem tam z garecikiem 250, Rutusem Argo 29DD i w międzyczasie jeszcze Delta była a dzisiaj Fisher poprawił wszystkie. W wolnej chwili porównam go z Fisherem f75 LTD ver 1 i wstawię filmik :8)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]