Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 06:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co począć pomóżcie
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2015, 18:21 
Plutonowy
Plutonowy

Siemka 3 lata temu zakupiłem ARGO po 2 latach sprzedałem przed wyjazdem do pracy teraz jestem i chcę zakupić coś do 2000 prosze o poradę . argo na standardowej MIAŁEM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Co począć pomóżcie
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2015, 20:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Napisz co chcesz szukać ;) i jakie masz oczekiwania od sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 17:25 
Plutonowy
Plutonowy

głównie moniaki po polach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 20:35 
Chorąży
Chorąży

W tym przedziale cenowym najlepsza będzie optima rutusa tym bardziej że z argo latałeś. A optimka to typowy monetowiec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 21:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W tej samej niemal cenie masz dużo lepszego golden maska... W k/s jest coinkiller fajny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 22:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

kometes - rozumiem, że miałeś optimę przynajmniej kilka miesięcy aby wyrobić sobie tak kategoryczną opinię?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 22:15 
Plutonowy
Plutonowy

Myślę że i optima i gm są dobre ale argo z dd 1950zł to lepszy wybór, a co powiecie na at pro?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 22:58 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli głównie monety na polach, to Optima z 29 DD / 1850 PLN / będzie skuteczniejsza od Argo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 23:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

AT pro jest bardzo drogie jak na to co można z niego wyciągnąć. To jest 1500 zł za wodoszczelność. A jeśli chodzi o efektywność nic lepiej niż optima. Optima na monety jest zdecydowanie przyjaźniejsza niż argo. Dodatkowo wyższa częstotliwość pomaga optimie wyłapać małe monetki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 20:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wopaw napisał(a):
kometes - rozumiem, że miałeś optimę przynajmniej kilka miesięcy aby wyrobić sobie tak kategoryczną opinię?

Kolega ma i były testy w gruncie (less). GM4 jest po prostu dużo głębszy i szybszy, ale nie daje tyle informacji o celu co Optima.
Miałem 2 Minelaby i uważam że ten GM jest na monety lepszy. Przy jego cenie, jest - jak dla mnie - bezkonkurencyjny, ale nie każdemu pasuje prosty gałkowiec, który nie odróżnia kulki ołowianej od polmosa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 21:03 
Kapitan
Kapitan

kometes napisał(a):
wopaw napisał(a):

Kolega ma i były testy w gruncie (less). GM4 jest po prostu dużo głębszy i szybszy, ale nie daje tyle informacji o celu co Optima.
Miałem 2 Minelaby i uważam że ten GM jest na monety lepszy. Przy jego cenie, jest - jak dla mnie - bezkonkurencyjny, ale nie każdemu pasuje prosty gałkowiec, który nie odróżnia kulki ołowianej od polmosa.

Ja ze swej strony dodam, że następca tego rewelacyjnego gałkowca GM5 już potrafi to, czego on nie potrafił - rewelacyjnie identyfikuje skorodowane żelazo, ołów, druty,folie, polmosy - przy czym jest równie szybki i skuteczny jak jego młodszy brat analogowiec :)
GM5 ma świetną graficzną identyfikację - bardzo stabilne wskazania. Odkąd przesiadłem się na GM5 praktycznie żelaznego złomu nie kopię, świetnie rozróżniam folie, druty, ołów. Trzeba jednak pamiętać, że warto w ciekawych miejscach kopać każdy sygnał na kolor - to gwarancja sukcesu.
PS
W dziale giełda jest jeden egzemplarz, który mieści się w zakładanym budżecie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 21:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam od ponad roku Optimę 29DD,ponad dwa lata Argo 29DD i od kilku dni Golden Mask 4 pro 12 spider.
Dziś dwie godziny na poletku deptanym od lat,przez co najmniej kilka osób z różnym sprzętem.Na pewno Argo 29DD,Optima 29DD,Garrett At-pro,Whites XLT,Fisher F5,Ace 250,Rutus solaris to wiem ,a pewnie chodziły osoby mi nieznane.
Więc to moje drugie wyjście,celowo pojechałem na tak wyczyszczoną miejscówkę i wyszło 48 einen thaler,dwa guziki pruskie,dwie łuski mauser,pokrywka fajki,i sporo kolorowych śmieci.Wszystkie dobre sygnały głębokie i bardzo głębokie,kopałem cały kolor.zrobiłem przez te dwie godziny może 1/10 pola więc jest potencjał.
Na pierwszym wyjściu łuskę z pepeszy podniosłem na pewno z 30-tu centymetrów.Wyszły też dwie monetki,kulki ołowiane i kolorowe śmietki.
Największy problem to że nie wiem,co za kolor mam pod cewką,więc kopię i folię alu,ołów i cynkowe blaszki czasem mikroskopijnych rozmiarów.
Na pewno GM4 jest głębszy od Optimy i to sporo,u mnie jednak zostaną obydwa.Optima na nowe pola i tam gdzie jest dużo śmieci,a GM4 na stare dobre miejscówki,na których nic już nie wychodzi.Myślę że w tej konfiguracji będą się uzupełniać i każda będzie mogła się wykazać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 23:04 
Porucznik
Porucznik

Optima to świetny sprzęt, ogólnie Rutus ma super reklamę przez samych użytkowników, ale ja spodziewałem się czegoś na plus, i nie jest tak kolorowo, Opti jest ciężka ale to już wiesz mając Argo tyle że cewka DD jeszcze daje kilka gramów, a do tego na pewno nie jest tak głęboka jak to wszyscy mówią, ale nie mogę odmówić Optimie skuteczności i na tym polu na pewno wygrywa z wieloma sprzętami, nie jest to doskonały sprzęt ot wart swojej ceny sprzęt który czasem zaskakuje swoją skutecznością ! nie mylić z głębokością

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 18:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

irek76 napisał(a):
Mam od ponad roku Optimę 29DD,ponad dwa lata Argo 29DD i od kilku dni Golden Mask 4 pro 12 spider.
Dziś dwie godziny na poletku deptanym od lat,przez co najmniej kilka osób z różnym sprzętem.Na pewno Argo 29DD,Optima 29DD,Garrett At-pro,Whites XLT,Fisher F5,Ace 250,Rutus solaris to wiem ,a pewnie chodziły osoby mi nieznane.
Więc to moje drugie wyjście,celowo pojechałem na tak wyczyszczoną miejscówkę i wyszło 48 einen thaler,dwa guziki pruskie,dwie łuski mauser,pokrywka fajki,i sporo kolorowych śmieci.Wszystkie dobre sygnały głębokie i bardzo głębokie,kopałem cały kolor.zrobiłem przez te dwie godziny może 1/10 pola więc jest potencjał.
.

Ocenianie wartości wykrywacza po tym że znalazł fanty na polu gdzie już chodzono z innym sprzętem, to nieporozumienie.
Spróbuj przejść jeszcze raz po miejscach gdzie chodziłeś z Golden Maskiem innym wykrywaczem dla przykładu optimą, argo, ace, czy jeszcze raz Golden Maskiem i zobaczysz jaki będzie twoje zdziwienie, znowu znajdziesz fanty.
Znajdowanie przedmiotów na miejscówkach przechodzonych nawet renomowanymi wykrywaczami to nie wyjątek to norma, nie będę opisywał dlaczego tak jest bo jak się dobrze zastanowisz to zrozumiesz.
Ja miejscówkę na mojej działce przeszukuje co roku kilka razy i zawsze coś znajdę. :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 19:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

stan12 napisał(a):
irek76 napisał(a):
.

Ocenianie wartości wykrywacza po tym że znalazł fanty na polu gdzie już chodzono z innym sprzętem, to nieporozumienie.
Spróbuj przejść jeszcze raz po miejscach gdzie chodziłeś z Golden Maskiem innym wykrywaczem dla przykładu optimą, argo, ace, czy jeszcze raz Golden Maskiem i zobaczysz jaki będzie twoje zdziwienie, znowu znajdziesz fanty.
Znajdowanie przedmiotów na miejscówkach przechodzonych nawet renomowanymi wykrywaczami to nie wyjątek to norma, nie będę opisywał dlaczego tak jest bo jak się dobrze zastanowisz to zrozumiesz.
Ja miejscówkę na mojej działce przeszukuje co roku kilka razy i zawsze coś znajdę. :P

Dziś trzecie wyjście,to samo pole,4 monetki,sześć guzików,zapięcie paska pickelhauby,pierścionek brąz.Mocne podwójne często sygnały zostawiałem,bo zawsze były to wykopane i nie zabrane z pola śmieci (dlatego ja zbieram wszystkie śmieci).
Spora część sygnałów głęboka,ale stabilna i powtarzalna.Nie ma możliwości pozostawienia tylu omijaków,na tak schodzonym miejscu.Wiem że wracając z wykrywaczem który już tu był,też by coś jeszcze wyszło,ale na pewno nie w takiej ilości.Moim zdaniem jednak lepsza skuteczność.
Mam w domu i Argo i Optimę,na dniach przejdę się z nimi i zobaczę co jeszcze zostało.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]