Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FISHER F75 LTD - ustawienia, porady, wskazówki
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 12:42 
Plutonowy
Plutonowy

Boratynka w cale nie jest małą monetką, gmp widział więcej malutkich rzeczy typu cienki drucik itd. ale znów zasięgowo to nie powalało, dosłownie 5-10cm, więc historię o wyciągniętym denarku z 20-25cm można sobie w bajki włożyć,a są fanboye tej marki, którzy takie historię opowiadają, albo testowali to w warunkach laboratoryjnych :D
13khz Fishera moim zdaniem jest idealne na nasze warunki, bardzo głęboko i bez pomijania wyciąga "małe" monetki (czyt. takie jakie u nas występują, i nas interesują, a nie pocięte na 4 części). Ogólnie ze wszystkich wykrywaczy to właśnie z F75 miałem najwięcej fantów, i wypady gdzie wracałem z 30 monetkami to była norma :D Takie suche testy w ziemi są bezsensu, bo liczy się czas reakcji i sygnalizowanie fanta, co z tego, że np. taka x-terra 705 jest głęboka podczas machania nad wykopanym dołkiem, kiedy podczas szybszego przejścia obok wykrywacz nic nie zasygnalizuje.
Jeśli jesteś zainteresowany goldmaxxem to zastanów się jeszcze nad Makro CF77 albo Velox one, kasa ta sama, a sprzęty naprawdę lepsze od XP'ka.

Niestety nie ma wykrywacza idealnego, i nawet stare przysłowie mówi "jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego", dla mnie idealny zestaw to będzie F75 na lasy, zaśmiecone pola itd. i CF77 na piaskowe gleby, gdzie fanty mogą być 30-35cm i więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 18:31 
Porucznik
Porucznik

o to chodzi ze juz mam gmp 11 ale mam ochotę na cos innego i myslalem wlasnie o f75ltd v2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 13:30 
Starszy Sierżant Sztabowy

mroku napisał(a):
Witam
Czy jest możliwość kupienia dostania gdzieś instrukcji obsługi fishera f 75 ltd 2. Pytam bo pierwszy raz mam w posiadaniu fishera jestem zielony. Fajnie by było gdybym mógł do kogoś zadzwonić o wytłumaczenie będzie łatwiej. Będę bardzo wdzięczny

Ponawiam pytanie kolegi mroku, ma ktoś może instrukcję do F75 ltd2? Kupiłem kilkumiesięczny sprzęt, a w komplecie miał tylko instrukcję po angielsku. Niby nic trudnego w obsłudze nie ma ale diabeł tkwi w szczegółach :666 Jak ktoś posiada w wersji elektronicznej to proszę wysłać na dranek1@wp.pl Z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 13:48 
Plutonowy
Plutonowy

Jednemu userowi wysyłałem, może się odezwie w tym wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 14:44 
Moderator
Moderator

Ostatnio naszla mnie chec na eksperymenty i ... zakupilem cewke Detecha ... SEF ... 15"

Załącznik:
F75LTD 15.jpg

Jestem juz po pierwszych testach , wiec moge napisac na jej temat kilka slow...

Budowa cewki : solidna ... uszy pancerne , w komplecie oslonka , wtyczka od strony cewki slabo dokrecona (kolega zwrocil mi uwage ,zebym sprawdzil i faktycznie ... trzeba bylo ja lekko dokrecic , ale to nie problem) , waga ... spora ... niby niewiele ciezsza od Nela Tornado 13" , ale po kilku h w terenie idzie odczuc roznice , za 1 razem cewke dosc ciezko spasowac ze sztyca - mysle , ze w moim przypadku wine ponosza oryginalne oringi Nel-a (sa troszke grubsze niz Fisherowskie)

Uzytkowanie :pokrycie terenu super (15") , separacja ... dosc mocno kuleje na miejscach zasmieconych zelazem (spore maskowanie koloru) , namierzanie ... trzeba sie przyzywczaic , ale po kilku wypadach mozna sie nauczyc i trafiac perfekcyjnie ;)
Mialem obawy co do wychwytywania drobinek , ale ... okazalo sie , ze i to nie jest dla niej problemem (wychwycila mikro kawalek grosza praskiego z dosc sporej glebokosci) , no i wlasnie ... glebokosc ... zostawilem ja na sam koniec ... jezeli teren jest wzglednie czysty cewka ma ogromny potencjal , doly sa naprawde glebokie ... (czasem problemem jest namierzenie celu wewnatrz dolka ... ale z pomoca przychodzi wtedy reczny pinpointer+digger) - w moim przypadku zaostrzona lopatka ogrodowa :) W polaczeniu z trybem BP to istny demon (ale trzeba ten tryb polubic :h )

Oplacalnosc zakupu : Tutaj kazdy musi sobie sam odpowiedziec czy sie oplaca. Na miejsca przechodzone i wyczyszczone cewka jest idealna , tak samo na piaszczyste ugory ... natomiast do codziennej eksploracji pol wedlug mnie sie nie bardzo nadaje ... na dluzsza mete meczy reke ... i to co zawsze bylo przyjemnoscia ... staje sie meczace.

Tyle z moich krotkich spostrzezen ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 16:33 
Pułkownik
Pułkownik

Waldi i dlatego ja mam 12x10 i jest miodzio,separacja jest super,uszy są faktycznie nie do zajechania. Cewka porównując do 13 ultimate jest 100 razy lepiej wykonana.Przy ultimate mam wrażenie że robili ją z odpadków-oszczędności,oszczędności i raz jeszcze oszczędnośc nawet osłona od spodu nie ma zakrycia trzech ramion przez to dostaje się błoto i narasta.W ultimate jest matowy plastik który ma się brudzi i cewka jest wiecznie ``upitolona``. Fakt na odkryte powierzchnie,przeoranki ,łączki jest super i jest meeega głęboka- pokrycie terenu super. Natomiast na ścierniska,zaśmiecone miejsca,wyższą trawę tylko i wyłącznie 12x10 sef. Porównując dwie te cewki 12x10 separacja super, gain na max(+3) ewentualnie +2. cięższa więc lepsza na wysokie trawki,ścierniska. Ultimate głębsza od 12x10 natomiast separację trochę gorsza. Aa i ultimate da się podbić identycznie na gain. Obie cewki są super i pomimo iż z ultimate latam non stoper to jednak bardziej kocham 12x10.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 17:11 
Moderator
Moderator

czarny07 : nie mowie nie , tylko ... ze akurat odnioslem sie tutaj do konkretnego modelu cewki :)

Jezeli mial bym wybierac to dla mnie najlepsza cewka to ... oryginalna 11" - jest najbardziej uniwersalna , ma super separacje , wywazenie detektora z ta cewka jest wzorowe (nawet wielogodzinne chodzenie nie meczy) , na 2 miejscu jest Nel Tornado 13" ... i 3 miejsce ex aequo Nel Sharpshooter i Detech SEF 15 (obie sa na specjalne miejscowki ... i tu sobie wybieramy ... czy mamy przewage "smietnikow" czy np. piaszczystych ugorkow)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 14:30 

Kupiłem z ciekawości cewkę Detech Ultimate 13" do Fishera LTD DST i mam problem z dostrojeniem do gruntu. Na ori cewce dostraja po 3-4 pompowaniach, a na Detechu moge machać w kilka minut i wartość gruntu się nie zmienia. Raz na jakiś czas udaję się dostroić ale przecież to raczej nienormalne zachowanie. Jak u Was wygląda strojenie na Detechu? Myślę o wysyłce na gwarancję ale chciałbym poznać Waszą opinię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 14:55 
Plutonowy
Plutonowy

Może spróbuj ręcznie dostroić? Tzn. sprawdź czy zanika sygnał podczas pompowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 15:12 
Generał Broni
Generał Broni

O takim samym problemie z Detechem słyszałem od znajomego, z tym że w T2 SE.
Coś musi być na rzeczy....

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 11:51 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ultimate 13" to moim zdaniem najlepsza cewka dodatkowa a strojenia do gruntu trzeba się nią po prostu nauczyć; przed strojeniem dobrze jest przejść kawałek by popracowała sobie chwilę, następnie pompujemy ale tak aby praktycznie niemal dotykać gleby. Wówczas ładnie się dostraja i potem zasięgami miło zaskakuje :)
Oczywiście wskazania bg będą ciut wyższe niż na oryginalnej jedenastce bo łapie znacznie więcej mineralizacji gruntu.
Bynajmniej cewka świetna a co ważne waga tej cewki nie odbiega wiele od oryginalnej :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 12:20 

No właśnie cewka czasem stroiła się w momencie jak delikatnie dotykałem gruntu ale też nie zawsze. W sobotę postaram się poświęcić więcej czasu na zabawę ze strojeniem. Jak macie jeszcze jakieś trafne spostrzeżenia jak Spidi to piszcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 12:27 
Generał Broni
Generał Broni

Ostatnie kilka wypadów chodziłem na pożyczonej cewce ultimate 13"(ok 50 godzin)
Pozytywnie mnie zaskoczyła-lekka i ładnie łapie małe sreberka :D
Również zauważyłem problem z dostrajaniem do gruntu(brak zmiany wskazań mineralizacji gruntu)
Pompuje cewka do czasu aż na wyświetlaczu zniknie komunikat PUMP COIL.
Mimo braku zmiany wartości gruntu na wyświetlaczu wykrywacz jest stabilny(mam wersje bez DST)
Z moich obserwacji wynika ,że wartość gruntu na wyświetlaczu się nie zmienia ale mimo tego cewka się dostraja.
Próbowałem ręcznego strojenia ale efekty były gorsze niż przy pompowaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 16:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hmm czyli ogólnie Detech Ultimate 13 ma problem ze strojeniem na starym jak i nowym F75LTD szkoda bo dość fajna cewka .Może coś Detech z tym poprawi .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 22:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nie tyle cewka Detecha ma problem co sam wykrywacz a właściwie soft, podobnie jest ponoć ze strojeniem oryginalnej 15-stki.
Być może większe pole pod cewką sprawia, że elektronika potrzebuje ciut więcej czasu, ponadto nie można oczekiwać, że wskazania BG przy małej cewce będą takie same jak przy dużej... Jeśli na danym miejscu cewka oryginalna stroi się np. w zakresie 84-86 to większa jak najbardziej może stroić się na 90. O ile pamiętam różnica wskazań BG w tym samy miejscu pomiędzy cewką oryginalną a 13-stką sięgała kilku punktów.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]