Teraz jest środa, 17 września 2025, 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: AKA Sorex Pro / AKA Signum
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 22:18 
Kapral
Kapral

_cheetah_, chodze z cewka 14 kHz w trybie MM czyli na zasmiecony teren lub MSF (standardowy). Nie dam sobie ręki uciąć który był ustawiony. W trybie SSF czyli coś takiego jak Rrlict w Rutusie praktycznie nie uzywam bo jest wolny. Czulosc ustawiam na najwyzsza w miare warunkow. Strojenie do gruntu Auto. Więc powtarzać nie muszę :) Nie znam się na Optimie, nie wiem jakie były ustawienia. To nie był test tylko normalne chodzenie po polu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 22:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Zdaję sobie z tego sprawę ale dzisiaj czasu było totalnie brak więc tylko taki test udało się przeprowadzić.Jeśli jeszcze się z nim spotkam postaram się przeprowadzić rzetelniejsze testy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 22:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jupi pamiętaj że tryb MM jest dosyć płytki i generalnie używa sie go na mocno zaśmieconym terenie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 23:18 
Kapral
Kapral

Wiem że jest płytki, ale nie aż tak. Płytki staje się w Econo :) zaleta MM jest taka że wycina wszystkie słabsze sygnały których nie kopie i mam szansę doganiac chłopaków (co się jeszcze nie udało :lol: )
Gdybym miał sumiennie kopać każdy powtarzalny sygnał w trybie MSF to nie przeszedł bym jednego dnia do końca pola :lol:

Moim zdaniem trzeba trochę rozsądku. Zasięg a skuteczny zakres identyfikacji to 2 różne rzeczy :)
Spotykamy się na wykopkach również w celach towarzyskich :) nie mam zamiaru 5h spędzić przy 10 dołkach z powtarzalnym słabym sygnałem który może się okazać skorodowanym zelastwem bijącym na kolor :)

W tym samym czasie chłopaki na płytszych dołkach wykopia co lepsze fanty :1

Co do All metal i Dyskryminacji. Mam wrażenie że Soft wycina tylko Audio poniżej/powyżej ustawionej dyskryminacji i nie ma to żadnego wpływu na zasięgi.

Saku, Masz jakiś kontakt z Aka? Czy dałoby radę zrobić taki Soft jak był w starszym Sorexie? ID i wykres na podzielonym ekranie na pół? Moim zdaniem było to praktyczniejsze. Do porównywania sygnałów jednak ID jest lepsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 23:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Z tymi słabymi sygnałami to nie jest tak prosto :) Po żniwach kopałem na polu gdzie było sporo zanieczyszczeń więc dyskoteka. Słaby sygnał, krótka pionowa pętla-kopię i 2 zł. Augusta III Sasa. Następnego dnia w podobnej sytuacji 2 marki niemieckie. Pewnie lepiej byłoby użyć MM a ja jechałem na normal-mój błąd. Kopię cały kolor, już mi nie spieszno :) Coś czuję że zajączek snajperkę przyniesie :) Aha, AKA Signum 7272.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 02:02 
Porucznik
Porucznik

A jak z glebokoscia i szybkoscia aka sigmum w porownaniu np. z etrackiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 09:31 
Kapral
Kapral

starydrwal, czyli co? odcinasz sie calkowicie od grupy z ktora jestes (kolegi, kolegow, kolezanek :D) i kopiesz kazdy sygnal ktory bije na kolor? zauwazylem ze przy glebszych celach Aka ma tendencje do pokazywania zelaza w petli. Kopalem juz monetki z takiego sygnalu (wlasnie te 1,5-2 krecikow) wiec do konca nie wiesz co wykopiesz z rozrytego dolka :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 12:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie odcinam się :) Chodzę w swoim tempie i kopię cały kolor. Taki jest mój sposób na tą przygodę i nikogo nie przekonuję do tego. Z kolegami zawsze znajdziemy się przy ognisku i kiełbasce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 13:13 
Generał Broni
Generał Broni

jupi napisał(a):
_cheetah_, chodze z cewka 14 kHz w trybie MM czyli na zasmiecony teren lub MSF (standardowy). (...) To nie był test tylko normalne chodzenie po polu.

O, teraz jest w porządku, dzięki. Czyli w możliwościach w miarę porównywalne sprzęty były. A powiedz jeszcze, jeśli pamiętasz - jaką cewkę miała Optima dużą czy małą (to ma kolosalne znaczenie przy Optimie)?

Optima nie jest demonem głębokości, jak pisałem wcześniej - tak ją stworzono - minimalizacja nastaw i możliwości dla przeciętnego Kowalskiego - więc specjalnie się nie dziwię, że była płytsza. AKA to inny sort - już nie dla amatorów, ale hobbystów lub zawodowców. Więc...

jupi napisał(a):
Spotykamy się na wykopkach również w celach towarzyskich :) nie mam zamiaru 5h spędzić przy 10 dołkach z powtarzalnym słabym sygnałem który może się okazać skorodowanym zelastwem bijącym na kolor :)

W tym samym czasie chłopaki na płytszych dołkach wykopia co lepsze fanty :1

Tu jest właśnie pies pogrzebany - albo jednoczymy się z grupą Kowalskich i biegamy radośnie po polu i jest ogólnie COOL ;), albo...

starydrwal napisał(a):
Kopię cały kolor, już mi nie spieszno

ze szczególnym naciskiem na "nie spieszno". Ja chodzę z Optimą właśnie "nie spieszno", z AKĄ chodziłbym tym bardziej "nie spieszno".

Z tym, że ja akurat jestem takim kotem, co chodzi własnymi ścieżkami, ale jak bym był w grupie, to dostosowałbym się do niej, bo taki jest sens łażenia w grupie... Więc i tak jest dobrze, i tak jest też dobrze... ;)

Wesołego Świętowania!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 14:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Zapowiada się ciekawy temat. Na Garys metaldetecting forum jest kopalnia wiedzy jednak ja poruszać się tam nie potrafię, języka brakuje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 15:16 
Kapral
Kapral

Starydrwal, zmieniles Aka na Deusa czy odwrotnie? Jak wypada porównanie?

Optima była chyba z DD29 ale niech się koledzy wypowiedzią :)

Na najbliższym wypadzie podkrece ciche sygnały na wykresie. Pokopie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zabiore Gopro więc jakiś filmik sklece... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 15:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Zmieniłem Deusa na Akę. Deus jest piekielnie szybki i selektywny ale chodzę powoli i ważny jest dla mnie zasięg. Z Deusa na dyskryminacji i reaktywności 0 i full tonach nic już nie umiałem wyciągnąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 16:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

_cheetah_ napisał(a):

Nie, żebym się czepiał, ale tak z ciekawości, na jakich ustawieniach były Optima i Aka?

Bo samo powiedzenie, że jeden miał "mocny powtarzalny dźwięk", a drugi "popierdywał" to etwas przy mało, koledzy. Bez ustawień te stwierdzenia nic kompletnie nie znaczą. To po primo.

Tak jak kolega jupi napisał nie były to żadne testy, tylko akurat przechodziliśmy obok siebie na polu i machnąłem nad jego sygnałem. U mnie sygnał rwany który zapewne bym zignorował, AKA dzwoniła mocno.
Dokładnych ustawień nie pamiętam, bo jak wyżej pisałem poletko coś nie mogło się zgrać z moim wykrywaczem i sporo kombinowałem z ustawieniami.
Cewka moja jak i drugiej Optimy o której pisał jupi to DD29.
Nie zaśmiecam już tego wątku, o mojej wykrywce jest inny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 16:58 
Generał Broni
Generał Broni

I bardzo dobrze, że nie były to żadne testy. Optima jest OK, ale jak widać AKA (na ustawieniach podobnych do Optimy) wygląda na lepszą (tu głębszą), więc można powiedzieć, że jest to bardzo dobry wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 19:23 
Kapral
Kapral

Ok. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczow ma konto Gold na forum Garego? Jest kilka-kilkanascie postów na temat Sorexa (jest dział AKA) i jakoś nie uśmiecha mi się płacić za to 50 zł :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]