Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 16:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Petycja o referendum w sprawie prawa do broni
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 17:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tą wiszącą bronią na ścianie to teraz nie przejdzie;) musowo szafę na broń trzeba mieć i coś słyszałem, że ma się coś zmienić na temat samych szaf na broń. Pewnie można się zapisać do klubu strzeleckiego i dają pozwolenie.... ja kiedyś (posiadając broń palną) chciałem sobie kupić wiatrówkę o sile która wymaga pozwolenia, myślę sobie, mam sztucery, dubeltówki to co tam wiatrówka.... niestety, okazało się, że muszę przejść taką samą procedurę jaką przeszedłem w celu uzyskania pozwolenia na broń myśliwską.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 19:06 
Pułkownik
Pułkownik

Stanowczo opowiadam się za prawem do wolnego, niczym nie skrępowanego prawa do posiadania pukawek.
Spluwa to podstawowy gwarant bezpieczeństwa. Z nożem, pałą czy sierpem nikt przez stulecia nie czuł się bezpiecznie do ostatnich swoich dni. Świadczą o tym zwłoki posiadaczy sierpów , które nim stały się zwłokami, uległy w starciu z innymi posiadaczami sierpów.
Broń palna to inna sprawa.
Z chwilą pojawienia się tego rodzaju broni każdy jej posiadacz natychmiast uzyskał ogromną przewagę nad innym posiadaczem pukawki.Cmentarze pełne są przecież tych, którzy zagrażali bezpieczeństwu innych. Ci natomiast, którzy chcieli czuć się bezpiecznie żyją po dwieście lat i mają się dobrze. Jedni i drudzy mieli co prawda spluwy, ale tylko jedni mieli wyłączność na czucie się bezpiecznym i nieśmiertelność w gratisie od losu.
W dzisiejszych szalonych czasach każdy kto nie jest mną ten jest potencjalnym bandziorem lub szaleńcem. Nie można nikomu ufać. Nikomu poza sobą. No bo,że nie jestem szaleńcem to przecież pewne. Gdybym nim był to z pewnością zdawałbym sobie z tego sprawę. Jak każdy zresztą szanujący się świr. Wobec tego mogę mieć gnata i już.
Muszę też mieć pewność, że nikt mi się nie właduje na chatę z roszczeniem typu "dawaj piniondze". Jeśli będę miał spluwę to automatycznie nikomu nie wpadnie do głowy taki pomysł. A jeśli już nastąpi zwarcie w scenariuszu to i tak wykończę bandziora bo ja mam komfort czucia się bezpiecznym a on nie.
Sytuację gdy średniej klasy bandyci biorą mnie z zaskoczenia można z góry odrzucić. Takie coś zdarza się w filmach, ale nie w realnym świecie gdzie zbiry pukają do moich drzwi i oznajmiają: Panie Stachu, za chwilę ograbimy pana a wszystkich domowników przypalimy dodatkowo żelazkiem. Dzięki temu mam czas na włożenie kapci, otwarcie pancernej szafy, uchwycenie gnata i sianie gdzie popadnie. Tak... gdzie popadnie bo z kurtuazyjnym spokojem to ja mogę strzelać do sąsiada.
No i wreszcie amatorzy świętej wojny. Nie ma siły abym to zbagatelizował. Islam puka już do drzwi od naszej strony. Nie jest możliwym aby taki Ahmed pociągnął za zawleczkę w sytuacji gdy na koncercie wszyscy fani trzymają kałachy. Ahmed nie ma szans bo faktor zaskoczenia wliczony jest w cenę kałacha o czym wszyscy posiadacze kałachów wiedzą. To jest właśnie komfort czucia się bezpiecznym.
Załóżmy, że szeregowy, pozbawiony dostępu do rogacizny, typ "stamtąd" rzuca się dziś, nie daj Bozia, na Polkę. Prawdopodobieństwo, że wyciągnie ona spluwę jest takie jak główna wygrana w lotto. Typ o tym wie i dlatego idzie na całość.Mniej więcej taką pewność miał niegdyś Bolek gdy obliczał prawdopodobieństwo wygrania w totka.Wyszło mu,że nie wygra,więc nie zagrał a że wygrał to już inna historia. Gdyby Polka miała jednak prawo bez ograniczeń do pukawki, typ, wiedząc o tym, poleciałby od razu na łąkę.
Jest jeszcze inna kwestia.
Jeśli jakiś bolszewik wyważy drzwi mojego domu, niech wie, że mam czym się bronić i że nie ma szans.Bohaterscy denaci z volkssturmu milcząco poświadczą swoją skuteczność. Wystarczy pukawka a resztę przyswoję z netu. W końcu miną miesiące nim czerwona gwiazda pi.....ie mi w chałupę.
Kolejny argument za...to dać zarobić. Komu? Ano nędzarzom z branży pukawek.Producentom i handlowcom. Pomóżmy im zlikwidować tę paskudną niszę, otwórzmy szerzej portfele kupując spluwy bo bez nich nie można żyć a bez chleba, wiadomo, jakiś czas da się pociągnąć.
Jestem wzruszony, że jest nas tylu.
Ja osobiście źle się czuję jak nie właduję jakiemuś dzikowi kulki w łeb. Wiem, że dzik na to zasłużył bo jest dziki, okrada rolników i tyle go jest. Albo te podłe zające. Te to już funta kłaków nie są warte i gdyby to ode mnie zależało to wybiłbym wszystkie bo taką satysfakcję sprawia mi widok oddającego ostatnie tchnienie stworzenia.Gdybym był wierzącym to pewnie bym zapłakał parę minut nad ich losem a tak zostawiam to tym czy tamtym albo chwiejom od Zielonych co to tylko patrzeć a będą się domagać ulgowych przejazdów MPK dla ślimaków.
Jestem więc zdania, że na jednego obywatela powinna przypadać jedna spluwa w jego rękach. Zlikwidować strzelnice. W wielkiej płycie też można trenować. Po to są okna. W lasach strzela się też wybornie. Prawie nie ma ludzi nawet jak są grzyby. A jeśli się ktoś już napatoczy i dostanie to jego wina. Miał też spluwę to mógł siać pierwszy. A jak nie miał to pech. Miał prawo do niej i mógł skorzystać.
Oponenci szlachetnej idei pewnie wytoczą działa napakowane debetami w odpowiedzialności zwolenników posiadania broni. Kupa nie argument.
Ja, przyszły nieskrępowany posiadacz pukawki, odpowiadam...kiedy wyciągam spluwę nie myślę kogo by zastrzelić, lecz kogo oszczędzić... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 20:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Hehe i zaczyna się bicie piany niepotrzebne :D Sam chadzam na strzelnicę dosyć często w okresie letnim i bardzo mi się podoba strzelanie . Co do ułatwienia dostępu do broni jestem za bo dlaczego by nie. Co do tego że myśliwstwo to elitarna grupa to coś w tym jest bo taka prawda że byle kto tam się do nich nie dostanie, tak patrze po kołach łowieckich u siebie w mieście i okolicy i szczerze same stare dziadki w nich są 50-60+ :? Dlaczego? Pytałem znajomych którzy sie zajmują właśnie myśliwstwem i większość mi mówi że trzeba mieć znajomych w kole i dobre plecy w kole plus sporo pieniędzy aby się tam dostać. Ile w tym prawdy a ile nie to nie wiem . Wg mnie najłatwiej chyba jest uzyskać pozwolenie wstępując do klubu kolekcjonerskiego , dzięki temu można sobie wtedy kupić co się nam żywnie podoba do kalibru 12,5mm, nawet automat. Ale wiadomo jakie mamy realia w Polsce . Jadąc do WPA z wnioskiem o pozwolenie tak naprawdę jesteśmy zdani na łaskę i widzi mi się pana komendanta, ma dobry dzień to może da lub ma zły dzień to nie da bo tak i koniec. Chciałem sam wystąpić o pozwolenie aby kupić sobię swoją 9mm aby czasem sobie postrzelać na strzelnicy, ponieważ wg mnie kupując u nich amunicję płacę za nią o wiele za dużo. Jednak po rozeznaniu tematu sobie odpuściłem dlatego że strasznie wszystko jest zrobione pod górkę. Trzeba zapisać się do klubu strzeleckiego , płacimy wpisowe i inne składki , następnie trzeba jeździć na zawody i osiągać dobre wyniki aby mieć jakieś udokumentowane sukcesy które możemy dołączyć do wniosku o pozwolenie. Tu juz wydajemy kilka stówek. Teraz trzeba porobić badania pisać sporo papierków itp i znowu trzeba wydać kilka stówek na te badania. Przy składaniu wniosku znowu trzeba zapłacić kilka stów i co się okazuję że pan komendant jednak nie da nam zgody bo ma takie widzi mi się i już. I kasa przepada. Ot takie moje zdanie że dopóki będzie tak pod górkę z tym to nie ma co się starać o pozwolenie bo tylko szkoda pieniędzy wyrzucać w błoto .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 20:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nikt nie powiedział, że posiadanie broni lub uzyskanie pozwolenia na nią jest łatwe, tanie, jak komuś zależy, to pójdzie np tą drogą którą opisał kolega wyżej... kupując dobry wykrywacz też trzeba przeznaczyć kilka tyś.... Udzielają się też osoby, które mają chyba znikome pojęcie o broni, skoro piszą, że chcą mieć kolekcję broni na ścianie... ciekawe co na to komendant powiedział :D Na ścianie to raczej można sobie zawiesić siekierkę z Zakopanego, a nie strzelającą broń do której każdy ma dostęp.... kiedyś przyjechała do mnie policja na kontrolę i na ich szczęście, a moje nie, nie było mnie w domu. Panowie powiedzieli żonie o co chodzi i poprosili o klucz od szafki z bronią, na całe szczęście żona ( wiedząc gdzie jest ) powiedziała, że nie ma pojęcia gdzie jest klucz od tej szafki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 21:15 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jasne że nie jest tanie i szybkie. Wracając jeszcze do kogoś wypowiedzi na temat że dużo przestępstw i innych sytuacji jeśli się ułatwi dostęp co jest wg mnie totalną bzdurą bo jeśli ktoś będzie potrzebował broni to napadów lub innych przestępstw to i tak ją zdobędzie legalnie czy nie. Więc szczerze nie rozumiem tego całego utrudniania ludziom dostępu do niej . Ktoś tam bajdurzył na temat wtargnięcia mu do domu napastników grożących mu jakimiś siekierami czy innymi niebezpiecznymi narzędziami to on ich zastrzeli . Niestety musze go zmartwić bo w naszym kraju niestety nie jest tak kolorowo . Nie ma takiego modelu jak USA czy gdzie indziej " mój dom moją twierdzą" , zastrzelisz takiego delikwenta to sąd w naszym chorym kraju przywali ci przekroczenie obrony koniecznej i zastosowanie użycia nieodpowiedniego narzędzia do obrony wobec sytuacji , bo przecież biedny bandyta miał tylko siekierke czy tam nóż a ty masz pistolet i on biedny już miał mniejsze szanse niż ty. I nie będzie obchodzić ich że wtargnął ci do mieszkania i groził . W sumie źle napisałem że mamy kraj chory , nasz kraj jest piękny i wspaniały , chorzy są w nim niestety urzędnicy i rząd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 21:18 
Podporucznik
Podporucznik

i szarik :D
Ja tam polecam czarny proch, tanio, bez papierów i wybór coraz większy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 21:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja bym zostawił tak jak jest...
Nie wyobrażam sobie kilku Glocków i Waltherów w posiadaniu mieszkańców chociażby każdej wioski w kraju...
Ale by się działo... "Sami swoi" to pikuś :) bo w tych nowych maszynkach zamek nie wylata...
Znaleźliby się ostatni sprawiedliwi, mściciele, a nawet siedmiu wspaniałych...
A po wodzie ognistej nieśmiertelność się włącza więc terminatorów by nie zabrakło...

No i zaczęłyby się zabawy z bronią wśród dzieci... Bo im większa ilość sztuk broni tym większa szansa na jej nieupilnowanie...

Popatrzcie na USA. Chcą zakazu masowego dostępu do broni... Wariatów coraz więcej na tym świecie, po co im ułatwiać sprawę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 21:27 
Podporucznik
Podporucznik

jak w USA zakażą broni, to w Polsce wprowadzą zakaz na wódkę :)

od 10 lat mamy wolne prawo do posiadania broni czarno prochowej i jakoś nikt nie odwala westernu choćby na polskich wioskach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 22:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dlatego broń trzyma się w sejfach lub szafach pancernych. Nie potrafisz schować broni do szafy to w takim razie jestes nieodpowiedzialny i nie zasługujesz na pozwolenie. Skupmy się tu na pozwoleniach na broń sportową lub kolekcjonerską bo pozwolenie na broń do obrony osobistej raczej zwykły szary obywatel nie dostanie bo nie będzie miał mocnych argumentów na poparcie zagrożenia życia, bo mało kto jest milionerem czy jakimś poważnym biznesmenem który może obawiać się o swoje życie. Zwykły szary obywatel dla rządzących jest nikim ważnym, przecież jak coś się stanie to obroni cię nasza cudowna i wspaniała policja ;)
Po drugie to zabawne jest myślenie że jeśli każdy będzie miał pukawkę to będą biegać po ulicy i strzelać do siebie bo ktoś na kogoś krzywo popatrzył.
Wspominanie o USA też jest bez sensu bo trzeba się by zagłebić w statystki i zobaczyć w jakich stanach występuje najwięcej strzelanin i z jakiego źródła pochodzi broń , podejrzewam że 70% to broń nielegalna i niezarejestrowana.

PS.
Zapomniałem dodać że zawsze będzie grupa ludzi , która będzie za i przeciw. Będą się przebijać na argumenty za i przeciw i ta dyskusja może się ciągnąc w nieskończoność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 22:19 
Podporucznik
Podporucznik

Pogodzić by na początek można ludzi dając nieskrępowaną możliwość posiadania dubeltówki. Z taką bronią nie powojujesz na terroryzm tez się nie nadaje i schować ciężko. Mogła by być ewentualnie dozwolona długa broń nawet automatyczna gdzie każdy widzi jak z nią idziesz. A zabronione pistolety, które łatwo ukryć i dokonać napadu. Ja jestem zwolennikiem posiadania broni ale na początek i taki kompromis by mnie zadowolił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 22:35 
Moderator
Moderator

piowo2007 napisał(a):
Ja bym zostawił tak jak jest...
Nie wyobrażam sobie kilku Glocków i Waltherów w posiadaniu mieszkańców chociażby każdej wioski w kraju...
Ale by się działo... "Sami swoi" to pikuś :) bo w tych nowych maszynkach zamek nie wylata...
Znaleźliby się ostatni sprawiedliwi, mściciele, a nawet siedmiu wspaniałych...
A po wodzie ognistej nieśmiertelność się włącza więc terminatorów by nie zabrakło...

No i zaczęłyby się zabawy z bronią wśród dzieci... Bo im większa ilość sztuk broni tym większa szansa na jej nieupilnowanie...

Popatrzcie na USA. Chcą zakazu masowego dostępu do broni... Wariatów coraz więcej na tym świecie, po co im ułatwiać sprawę...

Jakoś nie widać masowych zdarzeń z udziałem noży, innych ostrych przedmiotów, żrących substancji itp. niebezpiecznych rzeczy w kontekscie dzieci. Dla czego skoro idąc tym tropem postępowania tak być powinno ?
Nie jestem za tym żeby bez ograniczeń moża było kupić broń jak kostę masła w sklepie, lecz kandydata do posiadania broni powinno się sprawdzić psychiatrycznie, pod kątem uzależnień od alkoholu i narkotyków jak również jego przeszłość kryminalną, oprócz tego warunki przechowywania broni powiedzmy jak dotychczas i obowiązkowe szkolenie z zasad posługiwania się bronią dla tych co jeszcze nie mieli do czynienia z nią (tak żeby sami się nie odstrzelili na samym początku). I tak np. co roku takie sprawdzanie, płatne oczywiście w rozsądnych granicach. Ktoś kto nie jest pijakiem, nigdy nie popełnił przestępstwa, nie bił żony i nie odgrażał się sąsiadom, że ich pośle na tamten świat powinien na swój wniosek dostać pozwolenie, bez tony papierków i pytań po co i na co.

Cytuj:
Pogodzić by na początek można ludzi dając nieskrępowaną możliwość posiadania dubeltówki.
Nie jestem fanem dubeltówek więc na co mi to ?
Cytuj:
A zabronione pistolety, które łatwo ukryć i dokonać napadu.
Jakie do ma znaczenie odnośnie napadów ? Rzadko kiedy podczas napadów dochodzi do zastrzelenia bądź zranienia osoby napadniętej, równie dobrze jak ktoś chce to kupi sobie coś takiego i również popełni przestępstwo https://www.militaria.pl/umarex/pistole ... (312_02_12)_p11552.xml

Broń palna powinna być dla osób, które wiedzą do czego służy, jak jej użyć i w jakich warunkach.... nie istotne czy pistolet, karabin czy nawet CKM.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 22:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wojtek napisał(a):

Broń palna powinna być dla osób, które wiedzą do czego służy, jak jej użyć i w jakich warunkach....

I to jest ten punkt, w którym strasznie ciężko środek znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 22:45 
Podporucznik
Podporucznik

Dubeltówką możesz skutecznie bronić domu i na początek to by wystarczyło w zupełności (nawet bez żadnych badań).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 22:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

dwa naboje vs 5 bandytow ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 23:05 
Podporucznik
Podporucznik

2 naboje to pojęcie względne :D
2 naboje śrutu
2 naboje z gumą
2 naboje breneki
2 naboje loftki
2 naboje dragon breath
i 2 naboje czego chcesz co tylko fantazja ci podsunie, gładka lufa przyjmie wszystko, i tak dalej i tak dalej nawet do wersji cp wsadzisz co dusza zapragnie

za bardzo chyba nie wiecie o czym piszecie :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]