piowo2007 napisał(a):
Ja bym zostawił tak jak jest...
Nie wyobrażam sobie kilku Glocków i Waltherów w posiadaniu mieszkańców chociażby każdej wioski w kraju...
Ale by się działo... "Sami swoi" to pikuś :) bo w tych nowych maszynkach zamek nie wylata...
Znaleźliby się ostatni sprawiedliwi, mściciele, a nawet siedmiu wspaniałych...
A po wodzie ognistej nieśmiertelność się włącza więc terminatorów by nie zabrakło...
No i zaczęłyby się zabawy z bronią wśród dzieci... Bo im większa ilość sztuk broni tym większa szansa na jej nieupilnowanie...
Popatrzcie na USA. Chcą zakazu masowego dostępu do broni... Wariatów coraz więcej na tym świecie, po co im ułatwiać sprawę...
Jakoś nie widać masowych zdarzeń z udziałem noży, innych ostrych przedmiotów, żrących substancji itp. niebezpiecznych rzeczy w kontekscie dzieci. Dla czego skoro idąc tym tropem postępowania tak być powinno ?
Nie jestem za tym żeby bez ograniczeń moża było kupić broń jak kostę masła w sklepie, lecz kandydata do posiadania broni powinno się sprawdzić psychiatrycznie, pod kątem uzależnień od alkoholu i narkotyków jak również jego przeszłość kryminalną, oprócz tego warunki przechowywania broni powiedzmy jak dotychczas i obowiązkowe szkolenie z zasad posługiwania się bronią dla tych co jeszcze nie mieli do czynienia z nią (tak żeby sami się nie odstrzelili na samym początku). I tak np. co roku takie sprawdzanie, płatne oczywiście w rozsądnych granicach. Ktoś kto nie jest pijakiem, nigdy nie popełnił przestępstwa, nie bił żony i nie odgrażał się sąsiadom, że ich pośle na tamten świat powinien na swój wniosek dostać pozwolenie, bez tony papierków i pytań po co i na co.
Cytuj:
Pogodzić by na początek można ludzi dając nieskrępowaną możliwość posiadania dubeltówki.
Nie jestem fanem dubeltówek więc na co mi to ?
Cytuj:
A zabronione pistolety, które łatwo ukryć i dokonać napadu.
Jakie do ma znaczenie odnośnie napadów ? Rzadko kiedy podczas napadów dochodzi do zastrzelenia bądź zranienia osoby napadniętej, równie dobrze jak ktoś chce to kupi sobie coś takiego i również popełni przestępstwo
https://www.militaria.pl/umarex/pistole ... (312_02_12)_p11552.xml
Broń palna powinna być dla osób, które wiedzą do czego służy, jak jej użyć i w jakich warunkach.... nie istotne czy pistolet, karabin czy nawet CKM.