Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 19:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Militarka i związane z nią zagrożenia
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 13:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

yamal33 napisał(a):
Kiedyś pracowałem przy kładzeniu kabli średniego napięcia,Koparka wbiła się dosłownie łychą w kilkadziesiąt sztuk pocisków moździerzowych rozczłonkowując je,,lotki były osobno.. i żaden nie wybuchł Takie sytuacje zdarzały się często jak koparka wykopywała różne pozostawione po żołnierzach rzeczy Nigdy nie słyszałem nawet żeby coś kiedyś wybuchło podczas podobnych prac Więc myślę że kopiąc fant saperką nie uszkodzimy w żaden sposób konstrukcji pocisku co mogłoby doprowadzić do eksplozji

Powiedz to chłopakowi, który został ciężko ranny po wybuchu pocisku od Pallada. Odbezpieczone zapalniki (względnie zapalniki typu niezabezpieczonego) są wrażliwe na gwałtowne bodźce zewnętrzne, w tym także uderzenie szpadla. To, że ryzyko nie jest wysokie, nie oznacza, że nie istnieje i należy je bagatelizować.

Jak słyszę o "koparkowych fachowcach" to niestety wiem, że to tylko kwestia czasu. Tak jak to miało miejsce w przypadku wspomnianego wyżej ciągnika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 14:11 
Generał Broni
Generał Broni

Eksploratorium.eu napisał(a):
yamal33 napisał(a):
Kiedyś pracowałem przy kładzeniu kabli średniego napięcia,Koparka wbiła się dosłownie łychą w kilkadziesiąt sztuk pocisków moździerzowych rozczłonkowując je,,lotki były osobno.. i żaden nie wybuchł Takie sytuacje zdarzały się często jak koparka wykopywała różne pozostawione po żołnierzach rzeczy Nigdy nie słyszałem nawet żeby coś kiedyś wybuchło podczas podobnych prac Więc myślę że kopiąc fant saperką nie uszkodzimy w żaden sposób konstrukcji pocisku co mogłoby doprowadzić do eksplozji

Powiedz to chłopakowi, który został ciężko ranny po wybuchu pocisku od Pallada. Odbezpieczone zapalniki (względnie zapalniki typu niezabezpieczonego) są wrażliwe na gwałtowne bodźce zewnętrzne, w tym także uderzenie szpadla. To, że ryzyko nie jest wysokie, nie oznacza, że nie istnieje i należy je bagatelizować.

Jak słyszę o "koparkowych fachowcach" to niestety wiem, że to tylko kwestia czasu. Tak jak to miało miejsce w przypadku wspomnianego wyżej ciągnika.

Ale nie porównuj współczesnego pocisku z pallada wystrzelonego może rok temu gdzie to zupełnie inny typ konstrukcji, zapalnika itd. z amunicją która przeleżała w ziemi 70 lat i w 80% jest to amunicja porzucona, nie wystrzelona , nie rzadko nie uzbrojona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 14:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

W kwestii mechaniki inicjowania wybuchu różnicy nie ma żadnej - wystąpił czynnik mechaniczny inicjujący detonator pocisku.

Nie ma znaczenia czy pobudzenie MW nastąpiło w przypadku mechanicznego pobudzenia mechanizmów zapalnika, czy w przypadku mechanicznego pobudzenia materiału inicjującego. W przypadku zapalników uderzeniowych typu niezabezpieczonego, względnie uzbrojonych nie można wykluczać możliwości ich mechanicznego pobudzenia.

O amunicji porzuconej już pisałem, powtarzał się w sumie nie będę.

W kwestiach działania mechanizmów zapalnika i sprawności materiałów inicjujących oraz kruszących po 70 latach też nie można zakładać, że "nie zadziałało i nie zadziała". W przypadku niewybuchu nie znamy zazwyczaj przyczyny wadliwego zadziałania pocisku, w przypadku amunicji porzuconej nie możemy zakładać, że elementy zostału trwale uszkodzone bądź uległy degradacji.

Najbardziej podatnym na degradację elementem pocisku są materiały inicjujące, których niepełne bądź nieprawidłowe działanie w wyniku oddziaływania czynników zewnętrznych. Ale tego zakładać nie można :)

Jakby ktoś chciał więcej o materiałach inicjujących, dobry link w sieci - http://js2010.pl/index.php?option=com_c ... &Itemid=73

Sumując, to, ile obiekt ma lat, jakie jest jego pochodzenie i jego status nie ma w BHP żadnego znaczenia w przypadku niepełnego rozpoznania obiektu lub jego charakteru, traktujemy go jako potencjalnie niebezpieczny. A sam wiesz doskonale, że jest wiele znajdek, które stwarzają ryzyko w przypadku uderzenia w nie szpadlem i mają zdecydowanie więcej niż rok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 16:04 
Podporucznik
Podporucznik

- Saperzy dokonali sprawdzenia całości terenu pod kątem ewentualnej obecności niewypałów niewybuchów lub materiałów niebezpiecznych - mówi Zbigniew Tuszyński, rzecznik 16. Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej. - Nie znaleziono nic...

Przeczytaj cały tekst: Eksplozja niewybuchu na polu. Zginął traktorzysta - Gołdap http://goldap.wm.pl/308724,Eksplozja-ni ... z3x8Il4UXs
Nie ma dowodu na to że był to niewybuch z II wojny. Równie dobrze mógł to być wybuch współczesnego ładunku

Nie upieram się że owe przedmioty są bezpieczne ale nie popadajmy w paranoję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 16:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

yamal33 napisał(a):
- Saperzy dokonali sprawdzenia całości terenu pod kątem ewentualnej obecności niewypałów niewybuchów lub materiałów niebezpiecznych - mówi Zbigniew Tuszyński, rzecznik 16. Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej. - Nie znaleziono nic...

Przeczytaj cały tekst: Eksplozja niewybuchu na polu. Zginął traktorzysta - Gołdap http://goldap.wm.pl/308724,Eksplozja-ni ... z3x8Il4UXs
Nie ma dowodu na to że był to niewybuch z II wojny. Równie dobrze mógł to być wybuch współczesnego ładunku

Nie upieram się że owe przedmioty są bezpieczne ale nie popadajmy w paranoję

Jak powszechnie wiadomo, w rejonie Gołdapi nie działo się nic związanego w IIWŚ, ale za to współczesne ładunki rozrzucone są po całym polu. Nie popadam w paranoję, tylko informuję, jak sprawa wygląda. W wyniku rażących błędów wynikających z zaniedbań BHP dochodzi do wypadków podczas prac z użyciem detektorów - chyba nie warto pisać głupot o tym, że co z drugiej wojny, to można koparką przerzucać na lewo i prawo.

Podsumowując, bardziej niebezpieczne od tych przedmiotów jest nasze zachowanie. Bagatelizowanie podstawowych zasad postępowania może nie zawsze do wypadku doprowadzi, ale nie pomoże też go uniknąć w sytuacji zagrożenia.

Bo potem mądry polak po szkodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 16:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

popraw interpunkcję, bo rożnie moźna rozumieć.

Dodam tylko, że rację masz w całości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 19:02 
Podporucznik
Podporucznik

Do Eksploratorium.eu
Absolutnie się z Tobą zgadzam Nie mam na uwadze współczesnych pocisków i nic o tym wcześniej nie pisałem
Nie mam zamiaru też zgrywać kozaka i upierać się że większość zardzewiałego złomu z przed ok 70 lat to już tylko bezpieczny złom W prawie wszystkich jest niebezpieczny ładunek i tylko podczas penetracji takiego złomu dochodzi do eksplozji Moim zdaniem przekładanie ,wykopywanie czy zakopywanie bez ingerencji w środek pocisku nie jest niebezpieczne Osoby które są ciekawe co jest w środku wcześniej czy później zapłacą za swoją ciekawość Nie musisz mnie uświadamiać że jest to niebezpieczny złom ale są też granice strachu i rozsądku Jeśli ktoś się z tym nie zgadza niech zachowa to dla siebie
Dla jasności Mnie nie interesują takie rzeczy i nie jestem ciekawy co jest w środku Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 19:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

yamal33 napisał(a):
Do Eksploratorium.eu
Absolutnie się z Tobą zgadzam Nie mam na uwadze współczesnych pocisków i nic o tym wcześniej nie pisałem
Nie mam zamiaru też zgrywać kozaka i upierać się że większość zardzewiałego złomu z przed ok 70 lat to już tylko bezpieczny złom W prawie wszystkich jest niebezpieczny ładunek i tylko podczas penetracji takiego złomu dochodzi do eksplozji Moim zdaniem przekładanie ,wykopywanie czy zakopywanie bez ingerencji w środek pocisku nie jest niebezpieczne Osoby które są ciekawe co jest w środku wcześniej czy później zapłacą za swoją ciekawość Nie musisz mnie uświadamiać że jest to niebezpieczny złom ale są też granice strachu i rozsądku Jeśli ktoś się z tym nie zgadza niech zachowa to dla siebie
Dla jasności Mnie nie interesują takie rzeczy i nie jestem ciekawy co jest w środku Pozdrawiam

Dlatego zawsze mówię, że jak ktoś chce mieć spokojną głowę, to trochę poczytać i miejsc o wysokim nasyceniu unikać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 20:22 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie bez powodu napisałem wcześniej, że są to rozrywki.
Smutne, tragiczne i prawdziwe...rozerwało mojego kolegę właśnie przez majstrowanie przy niewybuchach.

Nie pomogło przeszkolenie, które zdobył podczas dwuletniego pobytu w wojsku.
Dlatego przestrzegam !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 22:23 
Kapral
Kapral

Jak powszechnie wiadomo, w rejonie Gołdapi nie działo się nic związanego w IIWŚ

...do 1944, w październiku ostro się tam prali...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 23:47 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja napisze po raz kolejny: nie wiem co wykopałem - nie dotykam, nie kręcę, nie opukuje, nie majstruje. Większość wypadków jest przy "kręceniu", wypadków przy kopaniu znam dosłownie kilka. Co do 2 wypadków z zeszłego roku na rozminowaniach, to podobno jeden był spowodowany przyklejonym neodymem do szpadla, łatwiej bylo wybierać odłamki. Neodym przyciągnął nieszczęsnego pallada albo go odbezpieczył - tak słyszałem od ludzi którzy byli w pobliżu, czy to jest prawda nie wiem. kilka lat temu był wypadek z drewniana miną (piórnikiem) pod Pułtuskiem - dzieci znalazły, otworzyły "skrzyneczkę" i oberwały. Jednak większość wypadków była spowodowana majstrowaniem przy amunicji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 23:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

remuch napisał(a):

Czytaj cały post i wyczuj mały sarkazm :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2016, 02:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tusk na szczęście w całości już wyemigrował. :666 Ale pod Pułtuskiem faktycznie jest od groma żelastwa po 1944/45.
Pamiętam jak się zdziwiłem kilka lat temu chadzając po poletkach za drobnicą i piękny kolorowy sygnał okazał się 75tką leżącą centymetry pod powierzchnią pola ornego.

By być bezpiecznym poza zachowywaniem ostrożności, trzeba mieć też podstawową wiedzę, by np takiej skrzyneczki nie zacząć otwierać fiskarsem. Militarka to nie rurki z kremem.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2016, 02:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Przy tej Riegelmine 43 ten 7,5cm Igr. 18 to małe piwo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2016, 09:29 
Kapral
Kapral

remuch napisał(a):

Czytaj cały post i wyczuj mały sarkazm :)

Mea culpa [emoji6]

Wysłane z mojego GT-S7275R przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]