Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 10:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zakaz chodzenia w polskich mundurach polowych
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 16:29 
Moderator
Moderator

Moderatorowi nie wypada tych rewelacji komentować, więc ja tylko: :=

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 16:54 
Podpułkownik
Podpułkownik

To tylko tak prewencyjnie, by wszystkie zielone ludziki, co na Krymie w sklepach sobie mundurki pokupowały od razu bez ceregieli zwijać. Gdyby się przypadkiem u nas pojawili. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 18:23 
Moderator
Moderator

No ok, kontraktowego nie można nosić, ale wszelkie podróbki, helikony, uzi, gromy itp można?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 18:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

ja mam helikona i wzór przypomina wz2010.

Dzisiaj dzwoniłem do znajomego oficera wojskowego i mówił mi, że na chwilę obecną jeżeli nie ma znaków rozpoznawczych czyli stopień, flaga itd to nic nam nie grozi.
Mówił, za to że słyszał o nadchodzących zmianach i na chwilę obecną nic nie wie więcej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 19:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tych stopni wojskowych co używamy na forum to nam też chyba zabronią??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 19:49 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli w Polsce nie mogę chodzić w bluzie z polską flagą, i ją odpruję i naszyję odwrotnie, to może władze Indonezji mi pozwolą z taką naszywką chodzić w Polsce? Może wystąpić do konsulatu Indonezji o taką zgodę, jako ich sympatyk? :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 21:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jestem żołnierzem przeniesionym do rezerwy, więc ten problem mnie nie dotyczy.

7. Zakaz, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy używania munduru wojskowego:
1) w przypadkach określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 67 ust. 3a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r.
o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2015 r. poz. 827, z późn. zm.1)) przez:
a) żołnierzy przeniesionych, po odbyciu lub zakończeniu pełnienia czynnej służby wojskowej, do rezerwy lub
w stan spoczynku,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 21:40 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...zmilitaryzowane formacje kopaczy i wędkarzy to by można jeszcze przetrawić i zaakceptować :D , ale już naprawdę nieciekawie patrzy się na takich „żołnierzy” napitych alkoholem, czy chamsko się zachowujących, profanujących (z pewnością nieświadomie) mundur i godność polskiego żołnierza :666 .
...sorry, że tak wzniośle, ale taka jest prawda, że nie każdy rozróżnia żołnierza od „żołnierza”.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 23:08 
Malkontent

Kalciferny napisał(a):
Jak w was w terenie zatrzymają a będziecie mieli wykrywkę powiedzcie brawo debile . jestem saperem wojskowym a wy właśnie weszliście na środek pola minowego :D

Musisz Kalciferny ze dwa ogóry sobie do paska przyczepić ...będziesz bardziej wiarygodny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 00:55 
Nabijkożerca

slimak napisał(a):
coraz częściej czujecie się jak bohaterowie " Misia" Barei? Ja tak mam od jakiegoś czasu.

Nie wiem ile masz lat ale moje dorosłe dzieci zaczynają już powoli rozumieć dlaczego na jego filmach zawsze dobrze się bawię.
Młode pokolenie do tej pory nie rozumiało tego, że jest prawda czasu i prawda ekranu.
Dożyliśmy powtórki z rozrywki :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 10:12 
Plutonowy
Plutonowy

folc1 napisał(a):
Jestem żołnierzem przeniesionym do rezerwy, więc ten problem mnie nie dotyczy.

7. Zakaz, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy używania munduru wojskowego:
1) w przypadkach określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 67 ust. 3a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r.
o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2015 r. poz. 827, z późn. zm.1)) przez:
a) żołnierzy przeniesionych, po odbyciu lub zakończeniu pełnienia czynnej służby wojskowej, do rezerwy lub
w stan spoczynku,

Dotyczy, radze przeczytać to:

Na podstawie art. 67 ust. 3a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. z 2002 r. Nr 21, poz. 205, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:

§ 1. 1. [1]Zezwala się żołnierzom przeniesionym, po odbyciu lub zakończeniu pełnienia czynnej służby wojskowej, do rezerwy lub w stan spoczynku oraz żołnierzom będącym kombatantami określonymi w art. 1 ustawy z dnia 24 stycznia 1991 r. o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego (Dz.U. z 2002 r. Nr 42, poz. 371, z późn. zm.), zwanych dalej "żołnierzami", na noszenie umundurowania oraz odznak i oznak wojskowych:

1) w dniach świąt państwowych i wojskowych oraz gdy uczestniczą w uroczystościach organizowanych przez komórki organizacyjne Ministerstwa Obrony Narodowej oraz przez jednostki organizacyjne podległe Ministrowi Obrony Narodowej lub przez niego nadzorowane;

2) gdy uczestniczą w uroczystościach organizowanych przez organy państwowe, organizacje kombatanckie lub stowarzyszenia dla uczczenia rocznic związanych z walką o suwerenność i niepodległość Ojczyzny;

3) w czasie wygłaszania prelekcji dotyczących historii lub obronności państwa w jednostkach wojskowych, szkołach, zakładach pracy lub organizacjach społecznych;

4) w czasie spotkań autorskich związanych z własną twórczością nawiązującą do historii lub obronności państwa;

5) w czasie uroczystości osobistych i rodzinnych.

2. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, upoważnia do noszenia umundurowania oraz odznak i oznak wojskowych we wzorach i kolorach aktualnie obowiązujących w myśl przepisów wydanych na podstawie art. 67 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, zwanej dalej "ustawą", w stopniu wojskowym posiadanym przez żołnierza.

3.[2] Umundurowanie oraz odznaki i oznaki wojskowe, o których mowa w ust. 2, osoba uprawniona nabywa na własny koszt.

§ 2. [3]O udzielenie zezwolenia na noszenie umundurowania oraz odznak i oznak wojskowych, zwanego dalej "zezwoleniem", mogą się również ubiegać żołnierze, jeżeli jest to uzasadnione wykonywaniem przez nich prac zarobkowych lub społecznych albo przynależnością do stowarzyszeń lub organizacji społecznych, związanych z obronnością państwa, w tym realizacją przedsięwzięć organizowanych na rzecz ochotniczej działalności żołnierzy rezerwy w kraju lub za granicą.

§ 3. 1. Zezwolenia udziela się na pisemny wniosek zainteresowanego żołnierza, który składa się do właściwego organu wojskowego za pośrednictwem wojskowego komendanta uzupełnień, właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu żołnierza.

2. W przypadkach, o których mowa w § 2, właściwy organ wojskowy może uzależnić udzielenie zezwolenia od opinii udzielonej przez podmiot zatrudniający żołnierza, stowarzyszenie lub inną organizację społeczną, którego członkiem jest żołnierz.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]